Ben henüz sanatçı değilim der öne önüne bakar bazı arkadaşlar,oysa değerli üretimleri vardır(değerli değersiz çok ta önemli değil)sanat alanında üretim yapıyorlardır,eserlerini küçümserler, kendilerini de,ya da öyle görünürler.Sanat(resim,edebiyat..etc.)bir eser ortaya koyan sanatçı mıdır?Ya da zaman içinde mi sanatçı olunur,beni aydınlatır mısınız?
Önce "sanat nedir" diye soralım, onun içini dolduralım da sonra sanatçıya gelelim dersem konu dağılıp yayılacak. Aslında işe böyle başlamak daha isabetli olurdu. Önce sanata, sonra sanatçıya bakmalıyız. Ancak sanatsal etkinliği yaşam tarzı haline getirenler ile, bunu hobi olarak yapanları birbirinden ayırmamız gerekiyor.
Bir öykümün bir dergide yayımlanması benim yazar olduğuma işaret etmez. Aynı bunun gibi eline her fırça alana da ressam diyemeyiz.
Sanatçı bakan, baktığı her ne ise onun gizli formunu dillendirebilen, buna kendi deneyimlerini, birikimlerini ekleyerek yorumlayabilen, bunu da kılıçın keskin sırtında yapabilen kişidir. Bir tür bilgeliktir bu. "Bilge" ile "Bilen" arasında da fark vardır netekim.
"JAI sen hiç bir duvara kırılacakmiş gibi baktın mı ?
parça parça kıyamadığın, bakmaya doyamadığın
duvarı gördün mü ?
bir duvari inciltmekten hiç korktun mu ?"
Evet! Baktım da gördüm de.
Ellerimi, parmaklarımı üzerinde gezdirdiğim, gözlerimi kapayıp sadece bu dokunuşla hissetmeye çalıştığım duvarlar da oldu. Ancak burada bizim kişisel atıflarımız değil dümdüz bir "sanat" ve "sanatçı" tartışması söz konusu.
Bir sanat tartışması açarsak sevinirim. Sen at başlığını. Tezini "Sanat Felsefesi" üzerine yazmış biri olarak belki öğreneceklerim söyleyeceklerimden çok olur.
İçi doldurulması zor bir kavram üzerinde durmak keyifli olacaktır.Yeter ki doldurulan şeyler çer, çöp, abuk, zırva şeyler olmasın. Zira, konuyu bırakıp temizlik yapmak pek keyifli olmuyor.