2009-04-13, ponedelek. Siemndades-tisicx tonaju kontainer-korab, Maersk Alabama, ktor Somalju piratis bezuspehuo probili otvodit prosxlju sredek pristanil v Kena. Kapitan korabuf, Richard Phillips, ktor bil pohitilju ot piratis bil vcxera svobodilju ot USA-ju mor-voiakis. Tri piratis bili zustrelilju, cxtirju zaderzxilju. Soglosuo s nacxalnik voisko-korabuf Bainbridge, kror prikazil zustrelenie piratifs, zxizn om pohitilju kapitan Phillips bil v neposredju opasie ibo piratis cielili om jeg posred svoi oruzxies. Soglosuo s raportis piratnikis bili zustrelilju ot snaipers ktor bili na palub USA-ju voisko-korabuf.
2009-04-13, ponedelek. Prosxlju nocx pozxaril tri-etazxju ubitalna dla bezdomonikis v sever-zapadju Polakju malgrod Kamien-Pomorski, ktor es nedalkuo ot breg Baltju morief. Pozxar smertil prinaimensx 21 i poranil okol 20 cxlovekis. Mezx zxertvas pozxaruf es tozx 8-mesacxju dete.
2009-04-12, Paska-nedelek. Prosxlju nocx slucxil v Grecia okol grod Sparta slabju zemtrasenie silaf 4,1 gradusis Rihtersxkalaf. Soglosuo s pervju raportis zemtrasenie pricxinil nikai smert ni znacxju usterb. No zemtrasenie pricxinil panik mezxu tisicxis obitatelis ktor bili probudilju.
2009-04-12, Paska-nedelek. Tut den v Rosia pomnijut Den Kozmosnautiaf. Om tut den, v rocx 1961, bil gor-puskilju v krug-zemlaju orbituf, pervju kozmosnaut Vsetuf, Juri Gagarin. Podcxas prosxlju 48 rocxis, ot rocx 1961 do tper, bili gorpuskilju uzx 490 kozmosnautis vklucxuo neskolk platitsju kozmos-turistis.
2009-04-11, subotek. Usled izberju abortis Cxina imajt 32-milionju nadplus om mlodicis nad mlodicas. Tradicxuo Cxinaju rodzinis predvisxijut muzxju naslednikis nad zxenju naslednicas. Ibo Cxina imajt din-dete-dla-rodzin politia, cxisloju zroditelis abortijut zxenju detes.
2009-04-11, subotek. Soglosuo s Brizemju aviacju ekspertnikis nedavnju avaria vrotletuf u sever-vostokju breg Sxkotiaf bil pravdapodobuo pricxinilju ot defektju motor-peredacx. Vrotletis tipuf Super-Puma es upotrebitju dla provoz rabotnikis iz Sever-Morju neft-platformis na breguf. Vrotletis Super-Puma es gotovitju vo Francia i ziavijut takak plagiat Rosju Mi-8 vrotletifs.
2009-04-11, subotek. Francju special-voisko v Adenju-zaliv vtorgal na Francju jahta na ktor Somalju piratis derzxili neskolk Francju zalozxnikis. Podcxas nalet dva priatis i din zalozxnik bili smertilju. Jahta i ostatju zalozxnikis, vklucxuo din dete, bili svobodilju.
only a tragedy, but where are the good news? Is the whole world always looking for sensationalism?
Pocx tolk tragedie, gde dobrju novostis? Vsegde vo Vset iskat senzacia?
2009-04-13, ponedelek. Paraguaiju prezident Fernando Lugo publikuo priznal zxe es otec om dete ktor bil zudelalju esxte gda on bil Rim-Katolikju ebiskup. Bilju ebiskup, prezident Lugo, podporijt odnakju politia takak Hugo Chavez i Evo Morales.
2009-04-11, subotek. Ot rocx 2006 sunce-aktivost nepredvidimuo nizil i astronomnikis ne znajut pocx. Na primer podcxas posledju rocx sunce-skvernis pocxti polnuo iscxezili.