--

<< Previous Topic | Next Topic >>Return to Index  

VEDSKA ASTROLOGIJA – Jyotish

April 28 2003 at 11:11 PM
No score for this post
  (Login Stardragon)
Forum Owner

-
VEDSKA ASTROLOGIJA – JYOTISH

Ratko Dimic

Jyotish je astroloski sistem, koji je nastao iz Vedske tradicije u Indiji, prije priblizno 5000 g. On se razlikuje od zapadne astrologije u vise stvari. Tako na primjer, Jyotish koristi sideralni ili '' fiksni '' zodijak, nasuprot tropskom ili '' pokretnom '' zodijaku u zapadnoj astrologiji.

U zapadnoj astrologiji, zodijak, zbog nagiba Zemlje u odnosu na svoju os, se pomice u odnosu na stvarni astronomski zvjezdani zodijak. Trenutno, taj pomak iznosi nesto vise od 23°, dakle skoro jedan cijeli zodijakalni znak. Zbog toga osoba, ciji se ascendent nalazi npr. u znaku Skorpiona po zapadnoj astrologiji, ima mogucnost da joj se po Vedskoj astrologiji ( Jyotish-u ) ascendent nalazi u Vagi.

Dok zapadna astrologija istice vaznost Sunca, Jyotish stavlja naglasak na Mjesec i ascendent. Za razliku od zapadne astrologije, Jyotish ne koristi planete Neptun, Pluton i Uran. Ipak, u Jyotish-u se vrlo velika vaznost daje mjesecevim cvorovima, poznatim kao Rahu i Ketu, koji predstavljaju sjecista, u kojima Mjesec presijeca Zemljinu orbitu na svojem okretanju oko Zemlje.

Premda su to samo dvije tocke u prostoru, one su toliko vazne, da im se u Jyotishu daje status planeta. Takodjer od velike su vaznosti sazvijezdja ( Nakshatre ) konstelacije zvijezda, kojih ima dvadeset i sedam, a jednu od njih zauzima Mjesec u trenutku rodjenja osobe, sto odredjuje periode i potperiode vladavine pojedinih planeta i ujedno odredjuje i slijed dogadjaja u zivotu osobe.

Mozda vise nego po bilo cemu drugome, Jyotish je poznat i cijenjen po svojoj mogucnosti predvidjanja buducih dogadjaja. Prije mnogo stoljeca, prosvijetljeni vedski proroci i vidovnjaci su otkrili principe po kojima mozemo saznati nase prosle, sadasnje i buduce dogadjaje.

Taj sistem se zove Vimshottari dasha ( vimsotari dasa ) sistem, i on je jedan od aspekata Jyotish - a, koji omogucuje astrologu da prikladno odredi ne samo sto se osobi desilo u proslosti, vec i ono sto ce joj se desiti u buducnosti. Ali vise nego sam sistem koji predvidja sto ce se desiti u buducnosti, Jyotish se smatra '' Okom Veda '', aspektom vedskog znanja, cija je najvaznija funkcija da dovede osobu u stanje samo-spoznavanja, sto moze trenutacno djelovati i to tako da snazno preusmjeri neciji zivot i to nabolje.

Prema vedama, karma svake osobe je odredjena polozajem planeta u trenutku rodjenja, a taj polozaj u natalnom horoskopu ovisi o tome gdje je osoba rodjena i u koje vrijeme ( potrebno je poznavati sat, dan i godinu, te mjesto rodjenja osobe ). No, nista nije sudbinski odredjeno, pa tako niti karma, koja je ocitana iz natalnog horoskopa nije nepromjenjiva, jer je to karma, koju smo unijeli iz proslih zivota. Stovise, potrebno je istaknuti da cijeli ljudski zivot proizlazi kao zajednicko djelovanje karme, koju smo unijeli iz proslih zivota, utjecaja iz okoline i slobodne volje pojedinca.

Dakle, svoj vlastiti zivot mozemo mijenjati, pa se dogadjaji iz natalnog horoskopa uopce ne moraju ostvariti. Ali, pitanje je sto mozemo uciniti da promijenimo karmu iz proslih zivotam ? Zapadna astrologija na to nema odgovora, pa mnogi zapadni astrolozi presucuju ljudima negativne dogadjaje iz buducnosti, ne zeleci sebe izlagati nepotrebnim rizicima. Za razliku od njih, vedskim astrolozima su poznate metode kojima mozemo promijeniti i unaprijediti nasu karmu.

Radi se o cijelom nizu metoda kao sto su koristenje kristala, izgovaranje mantri ( mantranje ), meditacija, bavljenje raznim spiritualnim tehnikama, zatim koristenje boja i odredjene hrane, ciji je cilj uravnotezenje djelovanja planeta na osobu, kao i sprijecavanje najgorih karmickih posljedica ( kao sto su npr. bolesti, povrede, kradje i tome sl. ) na covjeka.

Svi ovi postupci djeluju na ljudsko astralno i mentalno tijelo, koja i odrazavaju nasu karmu, pa prema tome odredjuju i nas zivot. Jyotish ( jyoti na sanskrtu znaci svjetlo ) predstavlja ujedno i metodu, koja nam moze jako puno pomoci na duhovnom putu, kada je potrebno prevladati najteze zivotne prepreke i izdici svoj duh i um iznad svakodnevnih prepreka naseg materijalnog postojanja. Vedska nam astrologija, prema tome, nudi niz sredstava za rjesavanje zivotnih problema kojima neutraliziramo stetne, a pojacavamo pozitivne utjecaje planeta.

Ratko Dimic.

This message has been edited by Stardragon on Apr 28, 2003 11:16 PM
This message has been edited by Stardragon on Apr 28, 2003 11:14 PM

Scoring_Disabled_MsgRespond to this message   
AuthorReply

(Login Stardragon)
Forum Owner

No score for this post
April 28 2003, 11:50 PM 

/ nastavak /

Ratko Dimic.

Jyotish je cijela jedna nauka, koja postoji blizu 4500 godina. Prenosila se usmenim putem tisucama godina. Danas imate na raspolaganju obilje literature iz tog podrucja na engleskom jeziku, a na hrvatskom dvije knjige, te na srpskom tri. To je ono sto je meni poznato od literature sa ovih nasih prostora. Odmah vas na samom pocetku moram razocarati. Nisam u mogucnosti pomoci bilo kome od vas da usavrsi Jyotish onako kako se to radi u Indiji ili na Jyotish studijima na Zapadu, jer nisam Jyotish astrolog, vec pocetnik.

Za predavaca je potrebno imati najmanje 15 godina rada iza sebe. A za pisca knjiga iz podrucja Jyotisha potrebno je 20 godina prakse. Ovo nisu izmisljena pravila, vec regule Drustva astrologa Indije ( Bharata Vidya Bhavan ). Ja ih prenosim samo onako, kako sam ih i cuo od svojeg Ucitelja Jyotisha. I ne zaboravite jednu stvar. To sto se ova pravila ne primjenjuju dosljedno na ovim nasim prostorima, ne znaci da ona i dalje ne vrijede.

Mnogi su od iskrenih tragalaca za svjetlom ( Jyoti - na sanskrtu znaci svjetlo ), krenuli putem sakupljaca novca. To je njihova osobna stvar. Ali i prepreka na mojem putu prenosenja jednog malenog dijela tog znanja. Razlog je formalne prirode. Mnogi Zapadnjaci, koji su postali Ucitelji Jyotisha, prilagodili su neke pojmove ili cak poimanja Bogova, koji su vazni u ovoj Bozanskoj nauci, umovima zapadnjaka. Tako je doslo do degradacije na planu prenosenja znanja, sto rezultira nepotrebnom konfuzijom u glavama i pocetnika i iskusnijih Jyotish astrologa.

Dogadja se naime stara stvar, kao po nekom pravilu, da zbunjeni ucenici pitaju jednog Ucitelja da im objasni zasto on tumaci i govori drukcije od nekog drugog Ucitelja Jyotisha. Odgovor je jasan, ali Ucitelj, kojem je postavljeno takvo pitanje ne moze reci jednostavnim rijecima da onaj drugi Ucitelj ne govori istinu. Kao najveci apsurd bih naveo pisma, koja sam citao na Jyotish digest listi zadnjih pet i nesto godina. Javljaju se razni ucenici i kritiziraju indijske Ucitelje Jyotisha, koji se bave Jyotishem preko 50 godina i pitaju ih zasto se njihovo Ucenje razlikuje od ucenja Ucitelja npr. Jyotish Univerziteta na Maharishijevom Sveucilistu u Fairfieldu u drzavi Iowa.

To je nonsens. Jer u samoj Indiji postoji mnogo skola Jyotisha, ali takodjer i mnogo pristupa. I daleko vise kvalificiranih Jyotish Gurua, nego u cijelom ostatku svijeta. Sva sreca za nas da to ipak nije toliko bitno za ljubitelje Jyotisha, vec za one koji tome zele posvetiti cijeli svoj zivot.

U svakom slucaju biti ce vam omoguceno sa moje strane da dobijete sve ono sto treba jednom pocetniku. Po mojem misljenju to vise nije trokut, sestar i papir, vec kompjuterski program, koji ce najpreciznije izracunati polozaje planeta u natalnoj karti. Postoji nekoliko ONLINE Jyotish horoskopa, medjutim svaki od njih ima ono sto drugom programu fali, pa je sveukupni dojam - zadovoljavajuci. Uostalom, ne treba se previse oslanjati na takve programe, vec na one koje mozete instalirati na svoj kompjuter. No, o tome ce biti vise rijeci kada budem spomenuo i Jyotish literaturu.

Za pocetak ovog naseg druzenja, promijenio bih malo nacin pristupa Jyotishu. A to znaci da necemo ici nekim korak po korak sistemom, vec onim sto nas inspirira ili nas je inspiriralo. Kod mene konkretno, radi se o jednom pismu koje sam poslao svojem prijatelju, koji se bavi zapadnom astrologijom, prije nekih godinu dana. Ovo pismo je napisano na osnovu mojih utisaka sa prvog Jyotish seminara. Ne treba biti poznavatelj Jyotisha, da bi razumjeli ovo pismo, ali svakako cete morati posjedovati barem neko osnovno znanje o tumacenju zivota i smrti, kako ga vide Hindusi.

Pismo objavljujem prvi puta u javnosti i to u cjelosti :

" Dragi A.

Postoji jedna prica iz mojeg zivota, koju sam ti namjeravao ispricati " jednog dana ", ali eto, sazrelo je vrijeme i za nju, pa je vrijeme da je cujes. Tim vise sto se tice i tebe kao oca u svojoj obitelji i ujedno kao astrologa i strucnjaka u zapadnoj astrologiji.

Dakle, u vrijeme kad sam bio u dvanaestom mjesecu 1996. g. na tecaju Jyotisha kod mojeg Ucitelja, nakon zavrsetka predavanja Ucitelj je nacrtao dvije natalne karte na ploci u ucionici. Rekao je da se radi o kartama muske i zenske osobe, te da probamo sami nakon tog tecaja vidjeti koje su glavne karakteristike te dvije osobe, sto smo mi i ucinili. Mogu reci da smo s obzirom na onoliko nesnalazenje dobro ocijenili natalne karte.

Naveli smo, naime, da se iz horoskopa zene vidi da je to jedna sebicna i razmazena osoba, materijalisticki orijentirana, vrlo pricljiva, koja voli avanture sa muskarcima i zabavu u drustvu. Zatim smo pogledali horoskop muskarca. A u tom horoskopu jedna po jedna planeta su padale u same spiritualne kuce sa aspektom Ketua - juznog mjesecevog cvora ( koji predstavlja moksu ili prosvjetljenje ) na dvanaestu kucu ( kucu mokse ). A u toj kuci prosvjetljenja se nalaze Sunce i Merkur ( Budh-Aditya Yoga ).

Obzirom da smo neke osnovne stvari pogodili zahvaljujuci pocetnickoj sreci, Ucitelj je dodao da taj horoskop sadrzi odredjeni broj Yoga ( planetarnih konstelacija ), koje uz ove konstelacije sto sam ih naveo, dovode do toga da se radi o horoskopu jedne PROSVIJETLJENE DUSE. Nas je odmah zainteresiralo o kome se to radi, jer prosvijetljene osobe se ne srecu svaki dan. I tada, na nase iznenadjenje, Ucitelj je rekao da se radi o horoskopu majke i sina, koji zive u njegovom rodnom gradu.

Nama nije bilo nista jasno. Odmah smo pitali Ucitelja da li se to radi o nekakvom buducem prosvijetljenom duhovnom ucitelju koji tek treba odrasti. Uslijedio je njegov odgovor koji nas je sokirao – da, radi se o prosvijetljenoj osobi, cija majka ima 24 godine. Ali ... taj trogodisnji djecak je mentalno retardiran. Necu opisivati kakav je dojam ostavio ovaj odgovor na nas, jer nam tek sada nista nije bilo jasno. Jedino nam je preostalo da saslusamo sto ce nam on dalje ispricati. I prica ide dalje.

Jednog dana kod Ucitelja je na konzultaciju dosla ova djevojka sa svojim trogodisnjim sinom. Trazila je od njega da pogleda horoskop za njenog sina, kojeg se htjela rijesiti na taj nacin da ga posalje u odgovarajucu ustanovu za mentalno retardiranu djecu. Ona je bila upravo onakva, kako smo je mi onako neznalacki opisali. Koketa, pomodarka i osoba sa afektirajucim nastupom. Sina je rodila u 21-oj godini, nakon veze sa covjekom, koji je bio oko 20 godina stariji od nje.

Nakon sto je zatrudnila, on ju je napustio. Ostala je sama sa sinom i zivjela s njim kod svojih roditelja. S obzirom da je bila mlada, nije mogla izdrzati takav zivot sa retardiranim djetetom, jer je zeljela zivjeti " slobodnim zivotom " i to " punim plucima ". Kod Ucitelja je dosla po savjet ne samo zato sto je on astrolog, nego i zbog toga jer je po zvanju diplomirani logoped. Kada je dobio podatke njenog sina nekoliko dana ranije, analizirao je horoskop i kad je mlada mama dosla na konzultacije, uopce nije zelio razgovarati o horoskopu djeteta, vec je zatrazio njene podatke.

Ona je to odbila. Nakon poduzeg objasnjavanja, nekako je pristala dati svoje podatke, pa je Ucitelj brzo uvidio, odnosno, uocio razloge koji su doveli do takve njezine zivotne situacije. Razlog sto je rodila takvog retardiranog sina je naravno karmicke prirode. Ova djevojka je na taj nacin morala nauciti sto znaci ljubav prema drugim ljudima, skromnost i razvijanje vrlina. Sa tim pozitivnim osobinama je morala zamijeniti sve one svoje prijasnje lose osobine. To je nekako prihvatila.

Sada smo pak mi gledali Ucitelja, jer nam nije bilo jasno u kakvoj su vezi onda taj djetetov natalni horoskop, u kojem se vidi da je to jedna prosvijetljena osoba i retardiranost samog djeteta. Tada sam prvi put imao prilike cuti u zivotu slijedece – radilo se o prosvijetljenoj dusi, ali prosvijetljenoj u PROSLOM ZIVOTU. Ta prosvijetljena dusa se inkarnirala u tijelo tog djecaka, kako bi ustvari pomogla majci u njenom odvajanju od losih navika, ciscenju karme i spiritualnom napretku. Ali na koji nacin? Putem ucenja o poniznosti i ljubavi spram samog bolesnog djeteta.

Kako je Ucitelj rekao, ovakva djeca inace ne zive jako dugo. Mnoga mentalno retardirana djeca umiru prije desete godine. Kod ove djevojke je predvidio da ce dusa njezinog sina napustiti tijelo tek onda kada ONA nauci karmicku lekciju " do kraja ". Po Mahadasama ( zivotnim periodima ) se moglo ocijeniti da ce ova " djecja dusa " napustiti tijelo negdje izmedju petnaeste i sedamnaeste godine svog zivota. Ali, posto se karma moze mijenjati, to se moze desiti i ranije, ako majka prije nauci zadanu lekciju, sto se lako moze ostvariti, jer je u tijelo sina inkarnirana jedna vec prosvijetljena dusa.

To se ne dogadja samo ovoj djevojci, nego i drugim ljudima. Naime, Ucitelj je napravio 1995-e godine jedno astrolosko istrazivanje u svom gradu u jednoj takvoj ustanovi za mentalno retardiranu djecu. Rezultati su bili fascinantni. Blizu 70% mentalno retardirane djece smjestene u toj ustanovi je imalo natalnu kartu PROSVJETLJENIH OSOBA OD KOJIH SU NEKE BILE IZRAZITE MAHAPURUSE ( NA SANSKRTU - VELIKE OSOBE ). Ovo je stvarno impresivno, a jos je impresivnije koliko smo mi, osobe koje se bave astrologijom, ogranicene neznanjem, a istovremeno tvrdoglavo odbijamo objasnjenja koja su poznata vec tisucama godina u Indiji.

Jer, ovaj odgovor mi ne moze dati niti jedan astrolog sa zapada. Objasnjenja ovakvih dogadjaja u ljudskom zivotu, poput ovog ovdje opisanog, dolaze od prosvijetljenih indijskih gurua, kao sto je to Ucitelj naucio na tromjesecnom seminaru Maharisijevog Jyotisha. Dakle od MAHA ( veliki ), RISIJA ( risi – onaj koji vidi suptilnosti skrivene od ociju drugih ). Takvi ucitelji su nezamjenjivi u spiritualnoj spoznaji, a pogotovo u nauci koja se naziva najvecim vedskim znanjem ili kako to Indijci kazu – okom Veda. A to je Jyotish, odnosno onaj njegov dio koji se bavi astrologijom, a naziva se Hora ( znanost o vremenu ).

Takvi slucajevi su poznati ne samo u hinduizmu, dapace jos vise su poznati u budizmu, ali malo ljudi zna o njima. Ucenici koji primaju inicijaciju od budistickog duhovnog ucitelja tom prilikom daju i jedan zavjet : obavezuju se da ce u slucaju prosvjetljenja, nakon napustanja svog tijela ( u trenutku fizicke smrti ), te nakon boravka na visim duhovnim sferama ponovo doci u ovaj Pakao nazvan Zemlja, gdje ce preuzimati karmu drugih ljudi, kako bi omogucili brzi spiritualni napredak, odnosno spiritualnu evoluciju cjelokupnog covjecanstva. Mnogi od njih su medju nama, samo ih ne prepoznajemo na vrijeme i ostajemo u neznanju.

Mi astrolozi ponajvise, jer vjerujemo da natalna karta predstavlja bas karmu osobe, odnosno inkarnirane duse. Kada ne mozemo protumaciti tu kartu, onda se izvlacimo na krive podatke o rodjenju osobe, unatoc postojanju rektifikacije vremena rodjenja osobe. Ali, to je vec prica za sebe.

Ratko Dimic.

Scoring_Disabled_Msg
Current Topic - VEDSKA ASTROLOGIJA – Jyotish  Respond to this message   
  << Previous Topic | Next Topic >>Return to Index  
Create your own forum at Network54
 Copyright © 1999-2008 Network54. All rights reserved.   Terms of Use   Privacy Statement