'' JA SAM CUVAR BRATA SVOGA '' ILI NEKA RAZMISLJANJA O ETICI ASTROLOSKIH SAVJETNIKA
Napisala: Kresimira Gojanovic
Namnozilo se u ovim nemirnim vremenima svakojakih astrologa, numerologa, proroka, spasitelja i sektasa, reikista, duhovnih '' velicina '' svih boja i oblika...nije ni cudo, Neptun u Vodenjaku oslobadja kolektivno nesvjesno i iznosi na povrsinu stara znanja nestalih kultura, koja povezuje sa suvremenim trendovima zivljenja, trazeci odgovore na neka bolna pitanja citavog covjecanstva, ali i pojedinacnih sudbina. Tradicionalni religijski pravci prolaze kroz svojevrsnu krizu identiteta, sto se vidi i na primjeru nekih crkvi, koje su izdale svoje vjernike, tajeci ruzne skandale povezane sa seksualnom zloupotrebom maloljetnika od strane visokih crkvenih dostojanstvenika, a sto im se sada vraca kao bumerang, kroz gubitak ugleda u narodu, kao i velike financijske gubitke zbog odsteta, koje moraju placati u izgubljenim parnicama u onim zemljama, gdje su se ti dogadjaji odvijali. '' Sve se placa, sve se vraca. ''
No, opet, bjezeci od te vrste starog licemjerja prema nekim drugim, jos uvijek zamagljenim obzorjima, mnogi ljudi nece na samom pocetku naci '' istinu koja oslobadja '' u novodobnim duhovnim pokretima – bilo bi to previse jednostavno, jer covjek u globalu gledano, izgleda da mora praviti brojne greske da bi nesto naucio i samo na tim greskama stjece se najveca mudrost – ne na tudjim, prekopiranim, a iskustveno posve neprozivljenim znanjima. Sto razne duhovne tragaoce, ali i one posve obicne ljude sa puno problema moze zastititi na tom putu trazenja utjehe, pomoci, zivotne vizije, sto ili tko im moze biti vodic u zavodljivim neptunovskim izmaglicama, kojeg principa da se drzimo, da ne budemo prevareni i zavedeni od tih umisljenih mudraca i citaca sudbine, sto se nude odasvud, kao jato sarenih pajaca, sa laznim osmijesima punim zlatnih zuba ?
'' Ja sam cuvar brata svoga. '' Stare, lijepe, zaboravljene rijeci – stoljeca krutih dogmi ucinila su da one izblijede u covjekovoj svijesti, da se izgube iza blistave forme silnih katedrala, kamenih gradjevina, iza zlatnih plasteva mocnih kardinala, velikih majstora politicko – religijskih manipulacija. Sto li znace ove rijeci, kad se oguli svo nepotrebno znanje, rutina molitve pod budnim pogledima neinspirativnih vjeroucitelja ? Pa ako pogledamo malo i tzv. new age scenu – drze li se tamo prodavaci nove magle ovih rijeci u potpunosti ? Ili zavode sa dvosmislicama, slatkim obecanjima, varaju svoje bliznje – i ovi novi, kao i oni stari ?
Neki astrolozi i brojni tumaci '' bozanskih istina kroz zvijezde '' ponekad ce u svojim uzvisenim, epskim vizijama zaboraviti ovu najoosnovniju sustinu covjekove ljubavi prema bliznjem, pa ce u astroloskim analizama zagrmiti u bijesu pravednika i prosuti crna prorocanstva svojim klijentima – o bolesti, o rastavi, o gubitku imovine, sa zluradim smijeskom na licu raskopat ce njihovu natalnu kartu, '' mudro '' im objasnjavajuci da bi zbog planeta u 12. kuci napr., mogli zavrsiti u ludnici ili zatvoru – kao da nismo vec poodavno mi ljudi ovu divnu planetu pretvorili u svojevrsni zatvor i neke krajeve svijeta u ludnicu od mrznje, one vjerske, kao i nacionalne, koja pali fitilj nasih sudbina, cineci nas zabrinutima za golo prezivljavanje u ovom nesigurnom svijetu !
Tako cete naletjeti na iscjelitelje sa osnovnom skolom, koji ce vam nuditi cudesna rjesenja vasih problema, malo ce virnuti u vas natal i hop ! – sve je jasno – vi sa kvadratom Venere i Saturna garantirano dobijate kamence, pa jos ako vam se Sunce strpalo u '' ludnicu zodijaka '' – 12. polje – pomoci vam nema, osim njihovog '' nebeskog '' savjeta...Odakle samo nicu ovakvi ljudi, odakle crpe svoje sljepilo, svoju sustinsku duhovnu neeticnost i zasto im naivan narod toliko vjeruje – zar su krize u raznim drustvima tako velike, da su neki ljudi spremni prodati vjeru u covjekovu slobodnu volju za par ishitrenih, uglavnom nestrucnih astroloskih zrnaca nade u moru astrologovog tamnog ego – tripa ? Pa cete napr. cuti i '' blistave '' umotvorine o tome kako ce vam brak biti nesretan, jer ste rodjeni krivog datuma, a sto po numerologiji predstavlja izuzetno nesretan broj, te vam je bolje da se ni ne udajete, itd. itd. Uvijek me fascinira kolicina '' prorocke '' drskosti i nedostatka humanosti, da ne kazem osnovnog kucnog odgoja u rijecima ovakvih samoproglasenih mudraca i pitam se – tko ce ljude zastititi od duhovnih stranputica, od zlokobnih iskusenja da postanu lutke na koncu, cijom sudbinom ce upravljati neki '' od boga pozvan '' astrolog spasitelj ili lazni prorok – iscjelitelj ?
Kada govorimo o etici, moramo krenuti od samih temelja, od onoga sto je duboko zakopano u nasim dusama, a sto se zove kolektivna savjest i univerzalni princip ljubavi, kao i odgovornosti prema sebi i svojim bliznjima. Naime, posve je neeticno da astrolog klijentu tumaci sudbinu na nacin da svojim sugestijama blokira princip njegove slobodne volje – astrologija nije vjestina proricanja o tome sta bi nam se u buducnosti sigurno trebalo desiti, vec je to pomocna metoda za osvijestavanje, upoznavanje i transformaciju psihickih sadrzaja, kako bi pojedinac postao cjelovitija, uravnotezenija osobnost. Astroloski savjetnik, koji drzi do sebe, postovati ce eticke principe, nalik onima, koji su izneseni u Hipokratovoj zakletvi:
'' U casu kada stupam medju clanove lijecnicke profesije, svecano obecajem da cu svoj zivot staviti u sluzbu humanosti. Prema svojim uciteljima sacuvat cu duznu zahvalnost i postovanje. Svoj poziv cu obavljati savjesno i dostojanstveno. Najveca briga ce mi biti zdravlje mog bolesnika. Postovat cu tajne onoga ko mi se povjeri. Odrzavat cu svim svojim silama cast i plemenite tradicije lijecnickog zvanja. Moje kolege ce biti braca. U vrsenju duznosti prema bolesniku nece na mene utjecati nikakvi obziri, vjera, nacionalnost, rasa, politicka ili klasna pripadnost. Apsolutno cu postovati ljudski zivot od samog pocetka. I pod prijetnjom necu popustiti da se iskoriste moja medicinska znanja, suprotna zakonima humanosti. Ovo obecavam svecano, slobodno pozivajuci se na svoju cast. ''
Ova lijepa zakletva, koje se pridrzavaju lijecnici, predstavlja ideal na koji nacin bi se i astroloski savjetnik trebao odnositi prema svojim klijentima – i ne samo ideal, vec bi to trebala biti uobicajena praksa, no na zalost, u realnosti to uopce nije tako. Mozda ce ovaj tekst zazvucati pretjerano kriticno spram astrologa i astrologije, medjutim, da bismo mogli vidjeti zito – istinske plodove plemenitog znanja i truda, moramo prvo odvojiti kukolj. Najbolje cemo to napraviti tako da povremeno temeljito razmislimo o nekim univerzalnim principima covjekoljublja, a koji postoje u svim religijama, no isto tako ih se pridrzavaju i mnogi ateisti humanisti, bez obzira na svoje ideolosko opredjeljenje. Nije uvijek nuzno da je dobar covjek onaj vjernik, koji zna napamet citate iz Biblije, a da istovremeno ne osluskuje tanane treptaje covjekove duse – u sebi i svuda oko sebe, postujuci njihovu svetost, na nacin da se u covjeku trudi pronaci i osnaziti ono najbolje. Isto tako, nije uvijek dobar onaj astrolog, kojemu su usta puna boga i koji tumaceci planetarna kretanja stalno prijeti bozijom batinom, sugerirajuci ljudima da su im zvijezde odredile nepromjenjivu sudbinu, uoblicenu u zemaljskim patnjama i ispastanju zbog grijeha predaka.
To je velika laz ! Najvrijednija covjekova moc, iznad koje nema ni grijeha, ni kazne, jeste moc slobodne volje, koja nam daje snagu da se uskladimo sa principom univerzalne ljubavi i pravde, a koji nalaze da ne cinimo drugima ono, sto ne bi zeljeli da oni urade nama. To znaci da ne smijemo tumaciti ljudima njihove natalne karte na nacin da ih ponizavamo, plasimo, diskriminiramo ili blokiramo u njihovom osvijestenom djelovanju, jer ne volimo ni da se to nama radi i koliko postujemo vlastitu osjetljivost, toliko cemo imati postovanja i spram tudje. Osjetljivost nije bolest, vec vrlina – suprotno pogledima astrologa mracnjaka, koji svoje nepostivanje tudjih emocija pokusavaju opravdati uvjerenjem da je osjetljiv covjek ujedno i slabic. Naslusala sam se u svom zivotu raznih primitivnih, astroloskih '' dijagnoza '' o tome kako je netko sklon samoubojstvu, ili narkomaniji, ili promiskuitetu zbog tog i tog planetarnog polozaja, no isto tako sam u praksi vidjela i potvrdila da su to bile obicne astroloske dogme i da se i najtezi planetarni aspekti mogu osvijestiti i prevladati sa ljubavlju, trudom i osobnom hrabroscu da se covjek suoci sa samim sobom.
Kada pred sobom imamo – uslovno receno – problematicnu natalnu kartu, prije nego li uopce krenemo u tumacenje, zastanimo za trenutak u miru i tisini svoje posvecenosti i zapitajmo se: '' Da li sam ja cuvar brata svoga ? '' Ovo pitanje nas moze odvesti prema filozofskim dubinama, kao i brojnim intimnim dvojbama, koje iz tog preispitivanja mogu izroniti na povrsinu. Mozemo se suociti sa cinjenicom da neke aspekte tumacimo na izrazito negativan nacin, zato jer sami u sebi nismo dovoljno dobro i kvalitetno osvijestili njihova znacenja. Ili drugacije receno – potiskujemo li u sebi ljutnju, strasljivost, zavist, te odbijamo priznati da se te osobine uopce nalaze u nekom kutku nase duse, tada mozemo u kartama svojih klijenata prepoznati upravo ono, sto smo propustili vidjeti kod sebe ! No to onda nece biti objektivna, dobronamjerna analiza, vec oblik projekcije, uz pomoc kojega ce ego losih astrologa pokusati naci zadovoljstinu u manipulaciji sa dusama svojih klijenata, a sto predstavlja ozbiljan duhovno - energetski prekrsaj !
Nije dovoljno da astrolog samo analizira i secira druge ljude – on isto tako mora beskompromisno zaviriti u ponore vlastite duse, te se hrabro suociti sa svojim manama, kako bi ih kontinuirano i disciplinirano transformirao u iscjeljujucem procesu unutrasnjeg rasta. Kada on nauci sam sebe tako stalno poboljsavati, biti ce u stanju da svoja prakticna iskustva prenese i svojim klijentima, savjetujuci im kako se mogu konstruktivno ponasati u raznim zivotnim situacijama, pogotovo onim problematicnim. Nije dovoljno samo dijagnosticirati problem iz natalne karte, fatalisticki i pasivno ustanoviti da je '' tako sudbina odredila '', vec se treba pomuciti da se nadju moguca rjesenja, pa i lijek za odredjeni problem. Zamislite da dodjete kod lijecnika, a on vam kaze: '' Da, vi ste bolesni, u vasim nalazima iscitavam vasu sudbinu, koja sugerira da vam nema spasa ! '' Ovo vam naravno, zvuci grozno, no na slican nacin neki astrolozi sugeriraju ljudima ruzne dogadjaje, bez ikakvih uputstava i savjeta kako bi covjek mogao izbjeci predvidjene neprijatnosti, odnosno, ako su se one vec pojavile, na koji nacin bi mogao svojim djelovanjem i svojom slobodnom voljom savladati ta zivotna iskusenja. Pozeljno i potrebno je da dobar astrolog klijenta ohrabri, da mu ojaca vjeru u vlastite sposobnosti, da mu ukaze na kvalitetu njegovih jedinstvenih potencijala, a takodjer i da ga nenametljivo usmjeri, nudeci neke mogucnosti djelovanja, uz duboko postivanje klijentovog prava na vlastiti izbor.
Na kraju da dodam – upoznala sam divnih astrologa, mudrih i plemenitih. Ovaj esej nije namjenjen degradiranju astroloske vjestine, vec necem drugom: hodajmo svijetom otvorenih ociju, sa vjerom u sebe i neunistivu silu zivota. Ne izbjegavajmo ruzne istine – realnost je takva kakva jeste, no zatvaranje ociju i guranje glave u pijesak nece je uciniti boljom. U svojoj posvecenosti astroloskim disciplinama budimo maksimalno iskreni prema sebi i bliznjima, budimo cuvari svoje brace – polako i sa trudom naucimo kako uzemljiti taj ideal, koji predstavlja najcistiji temelj svih humanih vrijednosti na ovoj planeti.
This message has been edited by Stardragon on Sep 16, 2004 7:09 PM This message has been edited by Stardragon on Sep 16, 2004 6:55 PM
|
|