KAKO LJUBITI ZMAJA - ANALIZA JEDNOG SNA
Napisala: Kresimira Gojanovic
http://astronet.20m.com/
Argusovo pitanje:
Da li san koji sam nocas sanjao ima neko ozbiljnije znacenje ? Podaci za hor. kartu - 10. 11. 2004. BGD, 17h 2m LT
Opis sna:
Sanjam da sam gore u onom mom ambijentu - lunjam po onim jarugama sa nekim / nisam zapamtio ko je /. Odjednom cujem kako me neki komsija zove u pomoc. Dotrcao sam do njega, a kako mu je kuca na vrhu nekog nasipa, u dnu kao neka barustina, u njoj pliva poveci demon sa telom zmije. Ja ti odmah onako prometejski vec pronasao stenu koju bih da gurnem na njega i samo sto to nisam uradio, pojavljuje se zena odnekud na celu nekog crkvenog zbora i kaze mi da to ne trebam da radim i da to prepustim njima.
Pronalazi ga u knjizi i pocne da mi cita da se taj demon vec pojavljivao 1960, 1990 i 1997 / ja, Sasa i Dejan / i navodi jos par godina koje nisam zapamtio. Cim sam cuo te godine, vidim da je vrag odneo salu i aktivira se moja zastita od nezeljenih snova, tako da se momentalno budim i zaticem sebe kako buljim u neku rec ispisanu crvenim slovima na suprotnom zidu, koja kao da je prenesena iz luchetove knjige. Zurno ustajem da je procitam kao da ce istog casa nestati i kao da mi zivot zavisi od toga i onda ustanovim da je to samo odsjaj lampice koju je Sasa ostavio upaljenu kada je bio u kupatilu. Belezim vreme - 02 casa 55 minuta. To je sve.
Odgovor Kresimire Gojanovic:
Dragi Arguse,
cim sam procitala opis tvog sna, odmah mi je u oci upala slika demona sa tijelom zmije. To bi meni bilo nesto kao zmaj, a ti kao vrstan poznavalac astrologije, mitologije i ezoterije zasigurno znas sto predstavlja simbol zmaja. Da ne bude nikakve zabune, dat cu ti i ja svoje vidjenje, a za koje se nadam da ce ti donekle pomoci da istrazis i integriras ovaj predivan arhetip. Vjeruj mi – nije rjesenje ubiti zmaja i polomiti mu kicmu sa komadom stijene, jer je zmaj simbol stare mudrosti i kome on dodje u snove, taj je pocascen i pozvan da bude nosilac posebne duhovne misije !
No, krenimo redom ! Zanemarimo sada onu moralisticku, krscansku interpretaciju zmaja, koja ovo bice demonizira kao simbol zla i tame, vec se skoncentrirajmo na drevnu, pagansku simboliku, u kojoj je zmaj bio cuvar svetog drveta u vrtu boginje – Velike majke zemlje. To sto si ti vidio zmijskog demona u nekakvoj mocvari, govori o mogucnosti da se kod tebe radi o vodenom zmaju, koji simbolizira moc vodenog elementa, a koji je u analogiji sa nasom dusom i nasim emocijama. Ta mocvara nije lijepo okruzenje za ovo bice, mocvara inace simbolizira jedan zagusljiv, necist prostor, u kojem se vodeni zmaj ne moze do kraja osloboditi i pokazati svoj puni sjaj. Drugim rijecima – ti u sebi nosis lijepe i plemenite emocije, ali tvoje okruzenje je prepuno necistih utjecaja, to je jedna barustina od neosvijestenih strasti i nehumanih tabua, u kojoj tvoja dusa vene, ono iskonsko i najljepse u tebi – zmaj.
Nekada davno su te mozda naucili da sve sto je strast i ljubav u tebi treba zatirati u korjenu / tako se odgajaju mnogi mladi muskarci u nasim patrijarhalnim sredinama /, zato si automatski pozelio ubiti zmaja sa stijenom, no nema u tome niceg prometejskog, jer je Prometej sam bio jedan zmajevski duh i Prometej nikada ne bi ubio zmaja, vec bi to uvijek i samo napravio Saturn u tebi, kao simbol kazne i necovjecne discipline, koja gusi spontani dusevni izrazaj. U tebi se bore Uran i Saturn, odnosno, Uran kroz tog zmaja zeli proklijati iz tamnih dubina tvoje duse, on iznosi na svjetlo sve stare zudnje i nedopustene, kastrirane strasti, on te stavlja pred velika iskusenja, ali u nekoj mjeri donosi slobodu, koja ipak nije namjenjena svakom, nego samo onim hrabrima.
U krscanskim mitovima, stalno neki sveci hoce zmaju odrezati glavu ili ga probosti macem, dok neki moderniji autori sanjaju o tome da unize zmaja tako sto ce mu zajahati na ledja, sto je samo malo bolji oblik torture od ubijanja zmaja, jer bice ponosa i slobode nit' se moze zajahati, nit' okovati, a da ga pri tom ne povrijedis u njegovoj srzi !
Kako tebi vec neko vrijeme tranzitni Uran u Ribama aspektira kvadratom natalnu Veneru, koja ti je ujedno vladarica ascedenta, ali i 8. kuce horoskopa, tada bih tog zmaja posmatrala i kroz simboliku VE 90 UR, vezano uz 1. i 8. kucu. Ti susreces neke nove aspekte svoje Anime, oni izranjaju kroz tebe sa velikom snagom i nista ih na tom putu ne moze zaustaviti, jer su u pitanju sustinske spoznaje, uz pomoc kojih ces donijeti svjezu vodu u mocvaru svog trenutnog okruzenja. Ljubav i sloboda, to su dva pitanja sa kojima ces se morati otvoreno suociti, eros i zudnja takodjer – nalazis se u godinama kada muskarci prolaze svojevrsnu krizu identiteta i preispituju svoj dotadasnji zivot, obicno sa velikim osjecajem nemira, kao i zeljom za radikalnim promjenama. Oni nizi tipovi ce pomisliti da svoje probleme mogu rijesiti tako sto ce pronaci neku mladu ljubavnicu, dok ce oni visi shvatiti da se Ljubljena Anima nalazi u njima samima i ceka na konacno oslobodjenje i misticno jedinstvo unutar muskarceve duse.
Gledaj da ne potiskujes tu Animu u sebi i sve sto ona nosi sa sobom: boginja i zmaj uvijek putuju zajedno, u paketu, jer je zmaj cuvar boginje i njezinog blaga – unistis li njega, unistit ces i tu Afroditu zvjezdanu, kao simbol tvoje kreativnosti i raskosne dusevne plodnosti. Mozda ces u ovom periodu ponovo sresti neke zene iz svoje proslosti, a sa kojima imas nerasciscene emotivne racune, tim vise sto i tranzitni Saturn iz Raka pravi aspekt kvadrata na tvoj natalni mjesec u Ovnu. Nesto je ostalo bolno u proslosti, postojala je zena, koju si mozda povrijedio svojom hladnocom i osobinama nizeg Saturna, kao sto je neodgovorna pohotljivost bez emocija ili sitnicavi strah od emotivnog prepustanja. Mozda si zbog neke duznosti odbacio ljubav, no ta ljubav nikad nije umrla u tebi, samo je potonula na dno tvoga bica i pretvorila se u povrijedjenog zmijskog demona, koji trune u barustini nepriznatih osjecanja i starih, bolnih uspomena.
Ipak, Venera u tebi je cista, zastitnicka dusa – to je i zena na celu crkvenog kora, koja te podsjeca na godine, koje su bile kljucne za tebe – ona ti simbolicki sugerira da se moras retrospektivno vratiti unazad i spoznati tko si stvarno, te sto je bila tvoja duhovna misija na ovom svijetu – da li si ostao vjeran sebi ili si skrenuo sa puta, pa samim time i prizvao zlokobnu zmiju kao projekciju svojih strahova i neciste savjesti ? Pri tome ja ne mislim da si ti radio neke jako lose stvari drugim ljudima, vec mislim da si prije svega bio grub sam prema sebi i sam sebi si uvijek najvise naudio, a tvoji bliznji su samo patili zato jer nisu mogli doprijeti do tebe i zato jer nisi zelio otvoreno, slobodno primiti i cjeniti njihovu ljubav.
Teme sa kojima se jos moras suociti su i teme 8. kuce – sex i smrt. Preispitaj svoj odnos prema seksu – nalazi li se u njemu strah od smrti, strah od nestajanja ? Preispitaj odnos koji imas sa svojom seksualnom partnericom, napr. odnos izmedju seksa i ljubavi – da li si sposoban povezati te dvije stvari u jednu kompaktnu cjelinu ? Jer, ako nisi, tada sam sebi cjepas energiju na arhetipskim razinama, kroz prividno suprostavljene simbole lijepe Afrodite i prijeteceg zmaja, a sto se na materijalnoj razini moze odraziti tako sto ces teziti dvjema zenama – jedna ce biti cista dusa sto ti nudi ljubav i zastitu, dok ce druga, mnogo opasnija, biti demon zmijskog tijela, kojega ces istovremeno i zeljeti i mrziti, i od njega bjezati i pozeljeti ga ubiti, ali ga nikad stvarno neces savladati, dok ga ne naucis voljeti ! Razmisli – sto je ta zmija u tebi ? Da li je ona bas tako opasna kako se tebi cini ? Ili je to samo tvoja trenutna iskrivljena projekcija blistave Kundalini, zmijske boginje i gospodarice najvisih duhovnih dosega na zemlji ?
Ne dopusti da mocvarna okolina prepuna licemjerja baci ljagu na zmajevski arhetip, koji te u snovima poziva da se sa njim sjedinis, da ga ljubis i oslobodis, da poletis sa njim ! Ravnopravno i sa postovanjem zagrli svog zmaja, nemoj ga ni ubiti, ni zajahati, vec se gibaj s njim, uskladjen medju zvijezdama i vjeruj mi, mocvara ce tada postati svemirski ocean Tantre - blistava oaza tvoje duse ! Jos bih ti savjetovala da u ovom periodu vodis dnevnik snova i dnevnik emocija - nemoj previse racionalizirati i nemoj puno kasapiti svoje dusevne simbole sa astrologijom, samo ih posmatraj. Osjecaj ih, disi sa njima, primi ih u sebe, cak i kad ti se ucini da je zmajeva duhovna penetracija bolna i neugodna, ne opiri se sadrzajima svog nesvjesnog, jer su to u osnovi prijateljske sile - tvoji duhovni vodici. Osvjetli ih svjetlom svoje svijesti, blago i postepeno, te pusti da polako izranjaju, dok se svi prividi ne razoblice i ne postanu cista istina, koja oslobadja. Vjerujem da ces uspjeti savladati duhovni zadatak koji se nalazi pred tobom - spoznaj tko si, budi sto jesi, cini sto te volja i to neka ti bude jedini zakon - ne mozes pogrijesiti, jer cuvaju te zvjezdani zmajevi.
Kresimira Gojanovic.