--

<< Previous Topic | Next Topic >>Return to Index  

Domagoj Horvat i Kresimira Gojanovic: Analize jednog sna

November 13 2004 at 8:26 PM
No score for this post
  (Login Stardragon)
Forum Owner

-
SAN BIVA SVET - SVET BIVA SAN

Napisao: Domagoj Horvat
webmaster Astro-Art. net - a
http://www.astro-art.net/

Argusovo pitanje:
Da li san koji sam nocas sanjao ima neko ozbiljnije znacenje ? Podaci za hor. kartu - 10. 11. 2004. BGD, 17h 2m LT

Opis sna:
Sanjam da sam gore u onom mom ambijentu - lunjam po onim jarugama sa nekim / nisam zapamtio ko je /. Odjednom cujem kako me neki komsija zove u pomoc. Dotrcao sam do njega, a kako mu je kuca na vrhu nekog nasipa, u dnu kao neka barustina, u njoj pliva poveci demon sa telom zmije. Ja ti odmah onako prometejski vec pronasao stenu koju bih da gurnem na njega i samo sto to nisam uradio, pojavljuje se zena odnekud na celu nekog crkvenog zbora i kaze mi da to ne trebam da radim i da to prepustim njima.

Pronalazi ga u knjizi i pocne da mi cita da se taj demon vec pojavljivao 1960, 1990 i 1997 / ja, Sasa i Dejan / i navodi jos par godina koje nisam zapamtio. Cim sam cuo te godine, vidim da je vrag odneo salu i aktivira se moja zastita od nezeljenih snova, tako da se momentalno budim i zaticem sebe kako buljim u neku rec ispisanu crvenim slovima na suprotnom zidu, koja kao da je prenesena iz luchetove knjige. Zurno ustajem da je procitam kao da ce istog casa nestati i kao da mi zivot zavisi od toga i onda ustanovim da je to samo odsjaj lampice koju je Sasa ostavio upaljenu kada je bio u kupatilu. Belezim vreme - 02 casa 55 minuta. To je sve.

Odgovor Domagoja Horvata:

Sanjas san na lude aspekte:
egzaktno MO0VE + JU u 12
egzaktno MA180MO / uz cvor na MO /
egzaktno SA na MC / 90 MO /

Cinjenica da demon nije tvoj i ne ugrozava tebe, vec ti zapravo priskaces u pomoc komsiji isto svjedoci da se radi o Animi kao funkciji povezivanja covjeka s ljudima i njegovog mjesta u drustvu. Pocetak sna opisuje tvoj / psihicki / ambijent u kojem najbolje funkcioniras ? Minimalizam, svrsishodnost, s malo rijeci reci sto vise...

Citat: '' Sanjam da sam gore u onom mom ambijentu - lunjam po jarugama sa nekim, / nisam zapamtio ko je /. Odjednom cujem kako me komsija zove u pomoc. Dotrcao sam do njega, a kako mu je kuca na vrhu nekog nasipa, u dnu kao neka barustina, a u njoj pliva poveci demon sa telom zmije. Ja ti odmah onako prometejski vec pronasao stenu koju bih da gurnem na njega...''

Ocita je svjesna, dnevna jasnoca i konzistentnost razmisljanja - odmah priskaces u pomoc, pronalazis stijenu i svjestan svojih sposobnosti stupas u akciju ? Silom u koju imas pouzdanje zelis se rijesiti demona. Do ovdje san odise tvojim samopouzdanjem i potpunim odsustvom bilo kakvog kolebanja, introspekcije, rezerve i promisljanja. Sto kazes, prometejsko bacanje u srz stvari i zelja za trenutnim rjesavanjem problema. Ovo sve je vrlo jak odraz svijesti, jasnoce, volje i racionalnosti. Cista slika Jarca.

Medjutim, u trenu se sve mijenja...

''...i samo sto to nisam uradio pojavljuje se zena na celu nekog crkvenog kora i kaze mi da to ne trebam da radim i da to prepustim njima. Pocinje da lista neku knjigu i u njoj identifikuje demona koji se takode pojavio 1960, 1990, 1997 / ja, Sasa i Dejan /...''

Odjednom se iz nicega pojavljuje zenski lik izrazito svecano prikazan / cime joj nesvjesno pridaje iznimnu vaznost ! /, koja predvodi crkveni kor / Anima je figura vodilja svih entiteta nesvjesnog i nasa funkcija veze s njima / i, sto je najvaznije, ona posjeduje tajno znanje koje ti koji raspolazes samo svojom snagom i stijenom / racio, volja, svijest, uzrok - posljedica / nemas ? Posjeduje knjigu koja pamti sve demone koji se pojavljuju - nesvjesno skladisti svu proslost ! I isto tako zna kako se s njima postupa.

U tom trenu san dakle stavlja pred tvoje svjesno zahtjev za - budjenjem Neptuna u 1. kuci. To je ono sta smo puno puta pricali o introspekciji i hodu po rubu dileme - sta ako je sve ovo samo projekcija za moje oci ? San porucuje da dijelom sigurno i jest, bar do onda dok se barata samo stijenama, znaci dnevnim kriterijima svijesti, jasnoce, pravde, kauzalnosti. Ona govori da tvoj dosadasnji nacin odnosenja sa demonima / problemima i zivotnim iskusenjima / vise nije dovoljan i to potvrdjuje cinjenicom da se ovaj demon vec pojavljivao i prije i da nije ubijen. Time zapravo kaze da uz svu tvoju hrabrost & zelju da pomognes komsiji neces uspjeti, jer su one nedovoljne. Drugim rijecima, ne mozes vise biti koristan niti sebi, niti svijetu na dosadasnji nacin; bez ukljucenja tvog emotivnog bica i intuitivnoscu obojenih odnosa, stijene mogu pogoditi demona, ali ga se ne mogu rijesiti.

I tu pocinje neugodni dio price. Da ti ja ne popujem puno, tvoje je da preispitas svoje osjecaje / iskljucivo osjecaje ! / u vrijeme dolaska Sase i Dejana. Pricali smo o tome sta su djeca, koliko ih volis, a koliko si istovremeno kroz dolazak duznosti prema djeci izgubio na zanosu ljubavi / koju ocajnicki trebas kroz VE 90 PL /. To je podrucje u kojem trazis odgovore. Ovo ima vezu i sa planiranjem Sasinog zaceca kroz koje su tvoje znanje, volja i snaga dozivjeli potpuni slom. San opisuje cijeli taj kontekst.

Isto tako godina tvog rodjenja u nizu ti trazi povlacenje paralele sa tvojim dolaskom, sa tom 4. kucom u Jarcu, kojoj je Saturn oso u Jarca - totalnu hladnocu i izostanak podrske i svega onog sto Animu gradi / prije svega majka & dom, naravno /. U takvom kontekstu tvoj razvoj u izrazito jakog, izdrzljivog i ekstrovertnog covjeka koji radi stvari koje cude i zadivljuju okolinu je sasvim prirodan, jer razvoj iznadprosjecnih sposobnosti postaje ono preko cega se socijaliziras i kroz sta gradis veze s okolinom i mjesto u drustvu. Al kako nista ne umire ako se ne zivi, tako ni potisnuta emotivna potreba za paznjom, ljubavlju & zasticenoscu nije umrla. / Ovdje mi se cini bitnim tranzit Urana iz Riba koji ti je 180b PL i jos vaznije 90 VE ! /

Znaci ponovna provala emotivnih zahtjeva i ono sto san naglasava - bez njih vise nema rjesenja. Cak i kontrola sna koja ti je uspijevala i onda kad si sanjao smrt i kosu je ovaj puta zakazala, jer se ne budis, vec u polubudnom stanju upadas u novu zabludu: trazenje rijeci iz sna na javi. Jos jedna poruka: vani nema rijeci koja donosi rjesenja, opet je potreban silazak u sebe. Uglavnom, ja san dozivljavam kao krunu svih ovih tranzita u zadnje vrijeme i totalnog kaosa koji ti se dogadjao kroz koji si izgleda izuzetno uspjesno prosao / sto svjedoci i obiljezenost sna Jupiterom /. U tom procesu dolazi ne bas do sloma, ali do bitnog redefiniranja stavova. San izricito zahtijeva da kocnice popuste i da se svoje emocije pocnu uzimati u obzir, ne samo kao cinjenice o kojima se misli, vec i kao bitni faktori odnosa u svakodnevici.

Tranziti ti to i vise nego jasno svjedoce:
- PL na JU - promjena sustava misljenja
- u direkcijama PL na ASC - promjena licnosti

A krunom svega i onim sto daje zadnji pecat cijelom procesu ipak smatram SA na MC - u, koji govori da cijeli ovaj proces ne znaci nikakvo razvodnjavanje, vec dodatno ucvrscuje tvoj polozaj u drustvu i osjecaj svrhe i opravdanosti.

Poetski receno:
Disciplina i dnevne kvalitete koje su od tebe kao djeteta trazene i okolnosti hladnoce odnosa sa bliznjima iz koje si potekao ne moze se razrijesiti trazenjem svjetovnih uspjeha, jer kvalitetu emotivne podrske i topline nista ne moze nadoknaditi. Toplina trazi toplinu. Ono sto nisi imao i nisi dao svojoj djeci do sada, dolazi kao zahtjev. Cini se da opozicija Saturna prema natalnom polozaju to stavlja kao 14 - godisnji ispit i da se osjecaj svrhe / 10. kuca / ne moze dalje razvijati bez uzimanja ovoga u obzir...Prvo otac i podrska, prvo emotivno & ljudsko; tek angaziranost potpunog bica, a ne samo egzaktnih snaga / stijena /, moze biti korisna u odnosu s ljudima.

Na kraju...tesko ti mogu predocit uzvisenost sna koji si sanjao...Anima se u snu javlja na jednoj od 4 razine koje idu od cisto animalno - erotskih snova & fantazija do zenskih likova vrhovne mudrosti. 4. razina je, kako navode psiholozi, izuzetno rijetka. Ti si sanjao upravo nju.

Najvaznija karakteristika je, da iako se bavi nedovoljnoscu tvojih akcija, on je u svakom svom dijelu potpuno afirmativan - okrenut unutarnjoj mudrosti koju posjedujes i trazi od tebe da je pocnes i koristiti u svoj njenoj punini... / daj ljudima ono sto sam nisi imao /...Trazi da volja & svijest pocnu uzimati u obzir cinjenicu da nisu jedini kriteriji prema kojima se covjek krece kroz zivot.

Domagoj Horvat.

Scoring_Disabled_MsgRespond to this message   
AuthorReply

(Login Stardragon)
Forum Owner

Kako ljubiti zmaja - analiza jednog sna

No score for this post
November 13 2004, 11:15 PM 

KAKO LJUBITI ZMAJA - ANALIZA JEDNOG SNA

Napisala: Kresimira Gojanovic
http://astronet.20m.com/

Argusovo pitanje:
Da li san koji sam nocas sanjao ima neko ozbiljnije znacenje ? Podaci za hor. kartu - 10. 11. 2004. BGD, 17h 2m LT

Opis sna:
Sanjam da sam gore u onom mom ambijentu - lunjam po onim jarugama sa nekim / nisam zapamtio ko je /. Odjednom cujem kako me neki komsija zove u pomoc. Dotrcao sam do njega, a kako mu je kuca na vrhu nekog nasipa, u dnu kao neka barustina, u njoj pliva poveci demon sa telom zmije. Ja ti odmah onako prometejski vec pronasao stenu koju bih da gurnem na njega i samo sto to nisam uradio, pojavljuje se zena odnekud na celu nekog crkvenog zbora i kaze mi da to ne trebam da radim i da to prepustim njima.

Pronalazi ga u knjizi i pocne da mi cita da se taj demon vec pojavljivao 1960, 1990 i 1997 / ja, Sasa i Dejan / i navodi jos par godina koje nisam zapamtio. Cim sam cuo te godine, vidim da je vrag odneo salu i aktivira se moja zastita od nezeljenih snova, tako da se momentalno budim i zaticem sebe kako buljim u neku rec ispisanu crvenim slovima na suprotnom zidu, koja kao da je prenesena iz luchetove knjige. Zurno ustajem da je procitam kao da ce istog casa nestati i kao da mi zivot zavisi od toga i onda ustanovim da je to samo odsjaj lampice koju je Sasa ostavio upaljenu kada je bio u kupatilu. Belezim vreme - 02 casa 55 minuta. To je sve.

Odgovor Kresimire Gojanovic:

Dragi Arguse,
cim sam procitala opis tvog sna, odmah mi je u oci upala slika demona sa tijelom zmije. To bi meni bilo nesto kao zmaj, a ti kao vrstan poznavalac astrologije, mitologije i ezoterije zasigurno znas sto predstavlja simbol zmaja. Da ne bude nikakve zabune, dat cu ti i ja svoje vidjenje, a za koje se nadam da ce ti donekle pomoci da istrazis i integriras ovaj predivan arhetip. Vjeruj mi – nije rjesenje ubiti zmaja i polomiti mu kicmu sa komadom stijene, jer je zmaj simbol stare mudrosti i kome on dodje u snove, taj je pocascen i pozvan da bude nosilac posebne duhovne misije !

No, krenimo redom ! Zanemarimo sada onu moralisticku, krscansku interpretaciju zmaja, koja ovo bice demonizira kao simbol zla i tame, vec se skoncentrirajmo na drevnu, pagansku simboliku, u kojoj je zmaj bio cuvar svetog drveta u vrtu boginje – Velike majke zemlje. To sto si ti vidio zmijskog demona u nekakvoj mocvari, govori o mogucnosti da se kod tebe radi o vodenom zmaju, koji simbolizira moc vodenog elementa, a koji je u analogiji sa nasom dusom i nasim emocijama. Ta mocvara nije lijepo okruzenje za ovo bice, mocvara inace simbolizira jedan zagusljiv, necist prostor, u kojem se vodeni zmaj ne moze do kraja osloboditi i pokazati svoj puni sjaj. Drugim rijecima – ti u sebi nosis lijepe i plemenite emocije, ali tvoje okruzenje je prepuno necistih utjecaja, to je jedna barustina od neosvijestenih strasti i nehumanih tabua, u kojoj tvoja dusa vene, ono iskonsko i najljepse u tebi – zmaj.

Nekada davno su te mozda naucili da sve sto je strast i ljubav u tebi treba zatirati u korjenu / tako se odgajaju mnogi mladi muskarci u nasim patrijarhalnim sredinama /, zato si automatski pozelio ubiti zmaja sa stijenom, no nema u tome niceg prometejskog, jer je Prometej sam bio jedan zmajevski duh i Prometej nikada ne bi ubio zmaja, vec bi to uvijek i samo napravio Saturn u tebi, kao simbol kazne i necovjecne discipline, koja gusi spontani dusevni izrazaj. U tebi se bore Uran i Saturn, odnosno, Uran kroz tog zmaja zeli proklijati iz tamnih dubina tvoje duse, on iznosi na svjetlo sve stare zudnje i nedopustene, kastrirane strasti, on te stavlja pred velika iskusenja, ali u nekoj mjeri donosi slobodu, koja ipak nije namjenjena svakom, nego samo onim hrabrima.

U krscanskim mitovima, stalno neki sveci hoce zmaju odrezati glavu ili ga probosti macem, dok neki moderniji autori sanjaju o tome da unize zmaja tako sto ce mu zajahati na ledja, sto je samo malo bolji oblik torture od ubijanja zmaja, jer bice ponosa i slobode nit' se moze zajahati, nit' okovati, a da ga pri tom ne povrijedis u njegovoj srzi !

Kako tebi vec neko vrijeme tranzitni Uran u Ribama aspektira kvadratom natalnu Veneru, koja ti je ujedno vladarica ascedenta, ali i 8. kuce horoskopa, tada bih tog zmaja posmatrala i kroz simboliku VE 90 UR, vezano uz 1. i 8. kucu. Ti susreces neke nove aspekte svoje Anime, oni izranjaju kroz tebe sa velikom snagom i nista ih na tom putu ne moze zaustaviti, jer su u pitanju sustinske spoznaje, uz pomoc kojih ces donijeti svjezu vodu u mocvaru svog trenutnog okruzenja. Ljubav i sloboda, to su dva pitanja sa kojima ces se morati otvoreno suociti, eros i zudnja takodjer – nalazis se u godinama kada muskarci prolaze svojevrsnu krizu identiteta i preispituju svoj dotadasnji zivot, obicno sa velikim osjecajem nemira, kao i zeljom za radikalnim promjenama. Oni nizi tipovi ce pomisliti da svoje probleme mogu rijesiti tako sto ce pronaci neku mladu ljubavnicu, dok ce oni visi shvatiti da se Ljubljena Anima nalazi u njima samima i ceka na konacno oslobodjenje i misticno jedinstvo unutar muskarceve duse.

Gledaj da ne potiskujes tu Animu u sebi i sve sto ona nosi sa sobom: boginja i zmaj uvijek putuju zajedno, u paketu, jer je zmaj cuvar boginje i njezinog blaga – unistis li njega, unistit ces i tu Afroditu zvjezdanu, kao simbol tvoje kreativnosti i raskosne dusevne plodnosti. Mozda ces u ovom periodu ponovo sresti neke zene iz svoje proslosti, a sa kojima imas nerasciscene emotivne racune, tim vise sto i tranzitni Saturn iz Raka pravi aspekt kvadrata na tvoj natalni mjesec u Ovnu. Nesto je ostalo bolno u proslosti, postojala je zena, koju si mozda povrijedio svojom hladnocom i osobinama nizeg Saturna, kao sto je neodgovorna pohotljivost bez emocija ili sitnicavi strah od emotivnog prepustanja. Mozda si zbog neke duznosti odbacio ljubav, no ta ljubav nikad nije umrla u tebi, samo je potonula na dno tvoga bica i pretvorila se u povrijedjenog zmijskog demona, koji trune u barustini nepriznatih osjecanja i starih, bolnih uspomena.

Ipak, Venera u tebi je cista, zastitnicka dusa – to je i zena na celu crkvenog kora, koja te podsjeca na godine, koje su bile kljucne za tebe – ona ti simbolicki sugerira da se moras retrospektivno vratiti unazad i spoznati tko si stvarno, te sto je bila tvoja duhovna misija na ovom svijetu – da li si ostao vjeran sebi ili si skrenuo sa puta, pa samim time i prizvao zlokobnu zmiju kao projekciju svojih strahova i neciste savjesti ? Pri tome ja ne mislim da si ti radio neke jako lose stvari drugim ljudima, vec mislim da si prije svega bio grub sam prema sebi i sam sebi si uvijek najvise naudio, a tvoji bliznji su samo patili zato jer nisu mogli doprijeti do tebe i zato jer nisi zelio otvoreno, slobodno primiti i cjeniti njihovu ljubav.

Teme sa kojima se jos moras suociti su i teme 8. kuce – sex i smrt. Preispitaj svoj odnos prema seksu – nalazi li se u njemu strah od smrti, strah od nestajanja ? Preispitaj odnos koji imas sa svojom seksualnom partnericom, napr. odnos izmedju seksa i ljubavi – da li si sposoban povezati te dvije stvari u jednu kompaktnu cjelinu ? Jer, ako nisi, tada sam sebi cjepas energiju na arhetipskim razinama, kroz prividno suprostavljene simbole lijepe Afrodite i prijeteceg zmaja, a sto se na materijalnoj razini moze odraziti tako sto ces teziti dvjema zenama – jedna ce biti cista dusa sto ti nudi ljubav i zastitu, dok ce druga, mnogo opasnija, biti demon zmijskog tijela, kojega ces istovremeno i zeljeti i mrziti, i od njega bjezati i pozeljeti ga ubiti, ali ga nikad stvarno neces savladati, dok ga ne naucis voljeti ! Razmisli – sto je ta zmija u tebi ? Da li je ona bas tako opasna kako se tebi cini ? Ili je to samo tvoja trenutna iskrivljena projekcija blistave Kundalini, zmijske boginje i gospodarice najvisih duhovnih dosega na zemlji ?

Ne dopusti da mocvarna okolina prepuna licemjerja baci ljagu na zmajevski arhetip, koji te u snovima poziva da se sa njim sjedinis, da ga ljubis i oslobodis, da poletis sa njim ! Ravnopravno i sa postovanjem zagrli svog zmaja, nemoj ga ni ubiti, ni zajahati, vec se gibaj s njim, uskladjen medju zvijezdama i vjeruj mi, mocvara ce tada postati svemirski ocean Tantre - blistava oaza tvoje duse ! Jos bih ti savjetovala da u ovom periodu vodis dnevnik snova i dnevnik emocija - nemoj previse racionalizirati i nemoj puno kasapiti svoje dusevne simbole sa astrologijom, samo ih posmatraj. Osjecaj ih, disi sa njima, primi ih u sebe, cak i kad ti se ucini da je zmajeva duhovna penetracija bolna i neugodna, ne opiri se sadrzajima svog nesvjesnog, jer su to u osnovi prijateljske sile - tvoji duhovni vodici. Osvjetli ih svjetlom svoje svijesti, blago i postepeno, te pusti da polako izranjaju, dok se svi prividi ne razoblice i ne postanu cista istina, koja oslobadja. Vjerujem da ces uspjeti savladati duhovni zadatak koji se nalazi pred tobom - spoznaj tko si, budi sto jesi, cini sto te volja i to neka ti bude jedini zakon - ne mozes pogrijesiti, jer cuvaju te zvjezdani zmajevi.

Kresimira Gojanovic.

Scoring_Disabled_Msg
Current Topic - Domagoj Horvat i Kresimira Gojanovic: Analize jednog sna  Respond to this message   
  << Previous Topic | Next Topic >>Return to Index  
Create your own forum at Network54
 Copyright © 1999-2008 Network54. All rights reserved.   Terms of Use   Privacy Statement