--

<< Previous Topic | Next Topic >>Return to Index  

Nikola Stojanovic, Dusan Manojlov: Astroloski portret W. A. Mocarta

December 20 2004 at 11:25 PM
No score for this post
  (Login Stardragon)
Forum Owner

-
Nikola Stojanovic:

UVOD U TEKST O MOCARTU
( Astroloski portret W.A. Mocarta - Autor: Dusan Manojlov )

Kada imam vremena, imam obicaj da posecujem prijatelje iz mladosti.Svako od nas je sacuvao delic nase mladosti u vidu knjiga, muzike ili filmova tog doba. Film koji me je podsetio na rane 80-te, na FEST ,jurnjavu za karte i '' drogiranje '' filmovima, je '' Amadeus '' Milosa Formana.

Jedan od nacina da ucite astrologiju je da, dok gledate film o nekoj poznatoj licnosti iz istorije covecanstva, u isto vreme pored sebe drzite astrolosku kartu te osobe, i prepoznajete sve ono vidjeno u filmu, u astroloskoj karti te osobe. Na primer, divno astrolosko zadovoljstvo predstavlja trenutak kada neku recenicu izgovorenu u filmu, prepoznate u astroloskoj karti.

Radeci na filmu o W. A. Mocartu, reditelj Milos Forman, kao pripadnik evropske skole filma, sigurno se drzao nepobitnih cinjenica iz Mocartovog zivota, tako da mozete sa sigurnoscu, cinjenice o Mocartovom zivotu prikazane u filmu, uzeti za tacne. Pre pocetka gledanja filma o Mocartu, na internetu sam pronasao podatke za izradu horoskopa W. A. Mocarta. Podaci su sledeci:
27. 01. 1756. Salzburg ( 13E02, 47N48 ), 20:00 PM LMT +00;00

Smestajuci se u fotelju, cekajuci da prodje uvodna spica filma, bacio sam pogled na kartu...Nasao sam se u cudu: jedan od najvecih kompozitora u istoriji muzike rodjen je sa podznakom Device, u znaku u kome su, po klasicnoj astrologiji planete koje simbolisu umetnost i muziku, Venera i Neptun u padu i izgonu...Dalje, u svom 10. polju / najveci domet, uspeh /, veliki Mocart ima planetu Mars(!), planetu koja nema velike veze sa umetnoscu...kako se odvijala radnja filma o Mocartovom zivotu, ova karta je postajala sve cudnija...vrh njegovog 4. polja pocinje u znaku Strelca , sa vladarem Jupiterom u njegovom 2. polju, sto bi znacilo da je Mocart, pri kraju svog zivota / 4.polje /, bio bogat covek, a u filmu o Mocartovom zivotu se desavaju sasvim suprotne stvari: Mocart je bio u velikim dugovima i jedva sastavlja kraj sa krajem...Prirodno, posto sam odavno dosao do postulata da treba verovati ASTROLOGIJI, a ne astroloskoj STATISTICI / neko je negde upisao '' tacno '' vreme rodjenja /, odmah sam poceo da astroloskom logikom trazim Mocartov tacan horoskop.

Vratio sam se na pocetak filma: Salijeri, dvorski kompozitor, dolazi u dvor da upozna mladog Mocarta, cijoj muzici se iskreno divio. Ulazi u sobu gde se nalaze KOLACI i TORTE, cuje veselo kikotanje dvoje zaljubljenih ( Mocart i njegova zena Konstanca ), a kamera u tom trenutku snima Mocartove NOGE OD KOLENA DO STOPALA.

U astroloskom smislu, reditelj filma o licnosti koja je POSTOJALA, koja je stvarna, uvek ce nam, u sceni kada prvi put prikazuje junaka filma, prikazati NJEGOV ASCENDENT ! Dakle, Mocarta u ovom filmu '' srecemo '' u prostoriji sa KOLACIMA i TORTAMA, koji su u astrologiji pod vladavinom znaka Vage ( Venera ); Odmah potom vidimo NJEGOVE NOGE OD KOLENA DO STOPALA; prirodno, jer se njegova Venera ( vladar Znaka Vage ), nalazi na poslednjem stepenu znaka Vodolije, koji u astrologiji vlada NOGAMA, OD KOLENA DO STOPALA.

Idemo dalje...vidimo ZALJUBLJENOG MOCARTA SA NJEGOVOM ZENOM KONSTANCOM. U astrologiji, biti zaljubljen, znaci biti pod divnim uticajem planete VENERE. U toj sceni on je sa svojom zenom Konstancom: prirodno jer Mocart u svom pravom horoskopu ( Ascendent Vaga ) ima skoro egzaktan trigon Venere( vladar Ascendenta - on ) i Marsa ( vladar njegovog 7.polja - zena ); oni su ZALJUBLJENI - prirodno, jer trigon Venere i Marsa u astrologiji simbolise IDEALNI SPOJ MUSKARCA i ZENE. Uz sve to,njegova zena je NEMICA, STRANKINJA ( Mocart je Austrijanac ), ali istog GERMANSKOG POREKLA. Sasvim prirodno, jer Mocartovo 7. polje, u njegovom tacnom horoskopu, sa Ascendentom Vaga, pocinje u znaku Ovna ( Nemacka ), sa Marsom u 9.polju ( strankinja ), ali u znaku Raka ( iste germanske genetike ).I na samom kraju , sa podznakom Vaga, u njegovom 10. polju nalazi se NEPTUN ! Dakle, sa ( ASTROLOSKOM ) sigurnoscu mogu da tvrdim da je jedan od najvecih kompozitora u istoriji muzike W. A. Mocart rodjen sa podznakom Vage.

Ova prica ima svoj divan nastavak. Posto sam ustanovio Mocartov tacan horoskop, rekao sam sebi da moram da napisem tekst o tome...Medjutim, nikako nisam nalazio slobodno vreme za to, jer da bih napisao ozbiljnu astrolosku analizu, morao bih da procitam nekoliko knjiga o Mocartovom zivotu, a ja za to nisam nalazio slobodno vreme. Medjutim, nebo nije odlucilo da ja napisem taj tekst. Pre, otprilike 3 meseca, zvoni mi telefon u mom stanu, a posto sam imao slobodnog vremena, resio sam da odgovorim na poziv...Na drugom kraju zice bio je moj bivsi djak Dusan Manojlov; pita me kada imam slobodnog vremena, da ga primim na kratak razgovor. Dogovorenog dana, dolazi kod mene, seda u fotelju zamisljenog lica i kaze: ''...Dugo sam razmisljao o necemu...Mislim da Mocart nije rodjen sa podznakom Device, vec da je rodjen sa podznakom VAGE !! ''

Zapanjeno sam ga pogledao ! Odmah potom sledilo je i moje odusevljenje. Dusan, sa egzaltiranim Merkurom ( razumeti ) znaku Vodolije ( astrologija ),pa jos u egzaktnom sekstilu sa Uranom ( astrologija ), svakako ne spada u grupu '' astrologa '' koji kradu moje ideje i predstavljaju ih kao svoje; njemu to sa ovim aspektom svakako nije neophodno. Odusevljenje je prouzrokovano ZIVIM DOKAZOM da djaci moje skole astrologije, na prvom mestu,n auce ono najvaznije — DA RAZMISLJAJU KAO ASTROLOZI, i da sam ja kao profesor, u tome, u potpunosti uspeo.

Da ne duzim, prepustam vas sjajnom Dusanovom tekstu,( koji se trenutno nalazi na odsluzenju vojnog roka ); ovaj tekst o Mocartu je Dusanov PRVI astroloski tekst ! Sve cestitke...!

Profesor astrologije
Nikola Stojanovic.
http://www.astrologyinserbia.com/

This message has been edited by Stardragon on Dec 21, 2004 12:33 AM

Scoring_Disabled_MsgRespond to this message   
AuthorReply

(Login Stardragon)
Forum Owner

Astroloski portret Wolfganga Amadeusa Mocarta

No score for this post
December 21 2004, 12:36 AM 

Dusan Manojlov:

ASTROLOSKI PORTRET WOLFGANGA AMADEUSA MOCARTA

Slusajuci Mocartovu muziku i citajuci mnostvo knjiga o ovom jedinstvenom coveku, prirodno, zapitao sam se koji su astralni uticaji nacinili od njega neuporedivog genija. Horoskop koji sam svuda nalazio, sa Ascedentom na 12-om stepenu Device ( 27. 01. 1756. Salzburg, 13E02, 47N48, 20:00 PM LMT ), je po mom misljenju netacan, jer ne potvrdjuje mnostvo cinjenica koje se znaju o Mocartu. Nakon detaljnih analiza, dosao sam do zakljucka da je Wolfgang Amadeus Mozart rodjen 27. 1. 1756. godine u Salzburgu u 22: 07: 35 sa Ascedentom na 15-om stepenu Vage i Mesecom na 19-om stepenu Strelca. U prilozenom tekstu je detaljno obradjena ova rektifikovana karta, sa namerom da se dokaze da je u potpunosti tacna.

UVOD

Wolfgang Amadeus Mozart, neuporedivi genije muzicke umetnosti, nesvakidasnja i jedinstvena pojava na Evropskom muzickom nebu XVIII veka, rodjen je u malom austrijskom gradu Salzburgu, 27 januara 1756 godine. Za svoj kratki zivotni vek, 36 godina, uspeo je da stvori cak 626 dela iz skoro svih muzickih formi koje su tada postojale. Rodjen je u znaku Vodolije, sa stelijumom planeta u tom znaku, Mesec se nalazio u Strelcu, a ASC u Vagi. Vec pri prvom pogledu na horoskop se vidi da se radi o umetniku. Oba vladara horoskopa, Uran i Venera su polozeni u 5 polju, polju kreativnosti i stvaralastva, Sunce i Mesec se nalaze na 19 stepenu, stepenu Vage ( umetnost ), Neptun, planeta nepregledne maste i inspiracije, koja je vladar njegovog Urana, se nalazi u 10 polju, a vrh ovog polja se takodje nalazi na stepenu Vage.

Stelijum u Vodoliji cini Uran kulminirajucom planetom, koja je osnovni signifikator Mocarta i koja je svojim polozajem i aspektima u velikoj meri odredila njegovu sudbinu. Dakle, radi se uranijskom tipu licnosti, coveku jake volje, velikih umnih sposobnosti, nepresusne kreativnosti i inventivnosti, talenata koji kao da nisu sa ovog sveta, coveku nepregledne maste i intuicije, originalnog, nezavisnog, buntovnog karaktera. Naglaseni humanizam, ljubav prema coveku, kao i neshvatljiva brzina kojom je razmisljao, ziveo i stvarao takodje dolazi od uticaja ove planete i najbrzeg znaka Vodolije. Medjutim, bio je jako prkosan covek, veoma krhog zdravlja i osetljivih nerava, do krajnjih granica nepraktican, nesposoban za stednju i racionalno vodjenje svojih finansija, sklon raspusnom i haoticnom nacinu zivota, sto su sve negativni uticaji Urana.

Sa Mesecom u Strelcu vidimo otvorenu, vedru, dinamicnu osobu velike senzibilnosti i imaginacije. Ovaj polozaj daje sklonost ka apstraktnom, filozofskom nacinu razmisljanja, naglasenu duhovnost i religioznost. Unutrasnja teznja za stalnim napredovanjem i prosirivanjem znanja, cesta putovanja u inostranstvo i uopste zainteresovanost za sve stranog porekla darovi su ovog polozaja Meseca, kao i polozaja Jupitera na ASC u dobrom aspektu sa Mesecom. Mozda sadrzaj pisma koje je Mocart poslao Padre Martiniju, velikom poznavaocu muzike i njegovom ucitelju u mladosti, u velikoj meri pokazuje koliki je uticaj Jupiter izvrsio na njega: " Zivimo na ovom svetu da sa sve vecim zarom svakodnevno ucimo, da upoznajemo jedni druge putem susretanja i da se trudimo kako bi nauka i umetnost sto vise napredovale ". Potpuna simbolika Meseca u Strelcu u 3 polju u sekstilu sa Jupiterom. Mesec ( intimna ispovest ) je u 3 polju ( nacin razmisljanja, prepiske ). Da je pismo poslato strancu, Italijanu, duhovnom ucitelju pokazuje vrh 3 polja u Strelcu ( stranac ), kao i vladar 3 polja, Jupiter ( duhovni ucitelj )u znaku Vage ( umetnost, muzika ), a da je pismo filozofske sadrzine takodje pokazuje vrh 3 polja ( pismo ) u znaku Strelca ( filozofija ).

ASC se nalazi u znaku Vage. Sa ovim polozajem vidimo vedrog, druzeljubivog, sarmantnog coveka sa izrazenim osecajem za estetiku, za lepotu i coveka koji sve sto radi, radi iz ljubavi. Posto ASC predstavlja nacin na koji izrazavamo svoju licnost, Mocart je svoju inventivnost i genijalnost ( Uran ) i svoju duhovnost ( Jupiter ) izrazavao kroz umetnost, muziku ( Vaga, Venera ). A kakva je njegova muzika ? Mnoga njegova dela izrazavaju siroku skalu radosnih, srdacnih osecanja, suptilnost, gracioznost. Mnogi muzikolozi ga karakterisu kao " lirskog genija cija dela izrazavaju osecanja sklada, gracioznosti i lepote ", Vagner ga naziva " neumrlim pesnikom svetlosti i ljubavi ", a sam Mocart izjavljuje: " Istinski genije bez srca je besmisao. Ni visoka inteligencija, ni imaginacija, niti njih obe zajedno ne cine genija. Ljubav, ljubav, ljubav. To je dusa genija ". Kao sto je poznato ljubav, eleganciju, suptilnost, gracioznost, sklad, harmoniju, lepotu simbolise znak Vaga i njen vladar Venera, pa posto je Mocartu Vaga na ASC, drugi ljudi njegovo stvaralastvo ( ASC, kako nas drugi vide ) dozivljavaju na taj nacin. Takodje, posto ASC predstavlja osnovu karaktera, za Mocarta je ljubav ( Vaga,Venera ) osnova ( ASC ) koja ga cini genijem ( Uran ).O tome nam takodje govori i Venera, vladar ascendenta u znaku Vodolije ( genije ).

CUDO OD DETETA

Mocart je bio sedmo dete Leopolda i Ane Marije Mocart. Medjutim, od preostalih sestoro dece jedino je njegova 5 godina starija sestra, Marija Ana ( Nanerl ), ostala u zivotu. Njegov otac Leopold ( rodjen u Augzburgu 1719 godine ) bio je muzicar. Kao vrsni violinista, kompozitor i muzicki pedagog bio je veoma postovan u ondasnjim muzickim krugovima. U godini Wolfgangovog rodjenja objavio je " Metodu za ucenje sviranja na violini ", koja je postala obavezno stivo za buduce generacije violinista. Njegova cerka, Mocartova sestra, Nanerl, nasledila je muzicki talenat od svog oca i jos kao dete postala virtuoz na klaviru. Medjutim, Leopold je cekao " muzickog naslednika ", musko dete izaslo iz njegove krvi i mesa, koje ce njegovu muzicku nauku produziti i usavrsiti do vrhunca. Mocart je svoj talenat poceo da pokazuje veoma rano. Poceo je da svira sa samo 3 godine, vec sa 4 je bio u stanju da ponovi svaku vezbu na klaviru koju je njegov otac zadavao njegovoj sestri, a vec sa 5 godina je poceo da komponuje. Leopold, videvsi da ima posla sa nestvarno obdarenom decom, odlucuje da u potpunosti napusti svoju karijeru i da svo znanje prenese njima. 1762 godine, u Mocartovoj 6-oj godini, Leopold odlucuje da vestinu svoje dece prikaze u javnosti. Posle uspesnog nastupa u Salzburgu, on organizuje velike evropske turneje tokom kojih obilaze skoro sve najvece gradove zapadne Evrope i koje ce se odvijati tokom celog detinjstva i mladosti Mocarta. Na tim putovanjima Mocart, svojim talentom i vestinom, svirajuci najcesce sa povezom preko ociju na svilom prekrivenim dirkama klavira, fascinira sve oko sebe i stice reputaciju cuda od deteta. U svojoj 13-oj godini odlazi u postojbinu muzike, Italiju, gde dobija najveca priznanja, a i novo ime - Amadeus.

Kako se sve ovo vidi u horoskopu ?

U 4 polju se nalazi masa planeta. Ovo polje govori o poreklu, okolnosti pocetka i kraja zivota, domu i porodici. Vrh ovog polja pocinje u znaku Jarca sa trostrukom konjukcijom Saturna, Sunca i Merkura u njemu..Sta nam to govori ? Pre svega, vidimo lozu velike starosti i tradicije ( Saturn ) sa oceve strane ( Sunce ). Dalje, kuca ( 4 polje ) u kojoj je Mocart rodjen je takodje veoma stara ( Jarac, Saturn ). Sagradjena je u 15 veku, a danas je to njegov muzej ( vladar 12 polja - muzej u 4 polju - kuca ). Takodje, ovaj polozaj govori i o velikoj starosti ( Saturn ) roditelja ( Leopold i Ana Marija su imali po 37 godina kada je Mocart rodjen ). Leopold Mocart poreklom je iz siromasne porodice Augzburskog knjigovesca ( Sunce - otac, Saturn - siromasan, Merkur - knjiga u 4. polju - poreklo). Ovog " prosvecenog provincijalca ", kako ga je Mocart nazivao, vidimo kao trezvenog, racionalnog, ozbiljnog coveka, istrajnog i nepokolebljivog u namerama i delanju ( Saturn ),sirokog obrazovanja ( Merkur ) i velikog autoriteta ( Sunce konj. Saturn ). Umetnicku stranu njegove licnosti vidimo po polozaju Neptuna ( umetnost ) u znaku Lava ( otac ) u 10 polju ( roditelj ) i Sunca ( otac ) na stepenu Vage ( umetnost ). Da na samom pocetku Mocartovog zivota objavljuje knjigu koja je dozivela veliki uspeh pokazuje Sunce ( otac, uspeh ) u konjukciji sa Merkurom ( knjiga ) u 4 polju ( pocetak Mocartovog zivota ). Medjutim, uvidevsi talenat svog sina, odlucuje da napusti svoju karijeru i da svoj zivot u potpunosti posveti njegovom obrazovanju i afirmaciji. Kao veoma religiozan covek, istinski vernik, Leopold je osecao duznost prema Bogu da svo svoje znanje prenese sinu. Za ovo je zasluzna najinteresantnija konstelacija, Sunce konj. Saturn konj. Merkur opozicija Neptun, koja je na razne nacine odredila Mocartovu sudbinu. Dakle, Leopold ( Sunce ), kao covek spreman na odricanje( Saturn ) zrtvuje ( Neptun ) svoju karijeru da bi svoje znanje ( Merkur ) preneo svom detetu ( Merkur ). Mocart nikada nije isao u skolu. Obrazovanje u mladosti je dobio od Leopolda. To vidimo opet po polozaju Merkura ( osnovno obrazovanje ) u konj. sa Suncem ( otac ). Takodje, u 3 polju ( osnovno obrazovanje ) se nalazi Mesec ( porodica ) - obrazovanje iz porodice.

Bracu i sestre , kao i kratka putovanja simbolizuje 3 polje. Mesec u konj. sa Plutonom ukazuje na mnostvo brace i sestara od kojih vecina umire ( Pluton - smrt ). Prezivljava jedino njegova sestra ( Mesec ) koja je rodjena u znaku Raka ( 3. 7. 1751 ). Da je i ona umetnica vidimo po polozaju Jupitera, kao vladara 3 polja u umetnickom znaku Vage, kao i po polozaju Meseca na stepenu Vage. Takodje, po ovom polozaju se vide putovanja ( 3 polje ) po inostranstvu ( Strelac ) u Mocartovoj mladosti ( 3 polje ). Naravno, radi se o porodicnim ( Mesec ) putovanjima, a posto je Mesec vladar 10 polja, vidimo da je cilj putovanja sticanje reputacije ( 10 polje ), kao i to da Mocart najvecu slavu ( Mesec ) stice upravo u mladosti ( 3 polje ) na putovanjima ( 3 polje ) po inostanstvu ( Strelac ).Jos jedan pokazatelj je i konjukcija Sunca ( slava, uspeh ) i Merkura ( mladost, putovanja ).

Da je Mocart svoju vestinu morao da dokazuje vezanih ociju svirajuci na klaviru cije su dirke prekrivene svilom pokazuje Sunce ( vestina, kvalitet ) u opoziciji sa Neptunom ( nevidljivo ) u znaku Lava ( vid, videti ), a stice reputaciju cuda od deteta zbog polozaja Neptuna ( cudo ) u 10 polju ( reputacija ). Njegov talenat i kvalitet ( Sunce ) koji iskazuje kao dete ( Merkur ) deluje nestvarno, neshvatljivo ( Neptun ). Najveca priznanja Mocart dobija u svojoj 13-oj godini u Italiji. Priznanja i odlikovanja simbolizuje Jupiter, koji se nalazi u njegovom 1. polju kao vladar 3. polja sto znaci da najveca priznanja dobija u mladosti za vreme putovanja po inostranstvu. Kako se vidi da on u Italiji dobija novo ime - Amadeus ? Njegovo puno ime na rodjenju glasilo je Johan Hrizostomus Sigismondus Wolfgang Teofilus Mocart. Teofilus, sto u prevodu znaci Bogoljub, na samom pocetku njegovog zivota Leopold menja u Gotlib, nemacku verziju tog imena, da bi se konacno, u Italiji, to Gotlib pretvorilo u latinsku verziju, Amadeus. 3. polje u horoskopu govori o imenu. Vrh 3. polja pocinje u Strelcu ( religija ) pa po tome vidimo da je u pitanju religiozno ( Strelac ) ime ( 3. polje ), Bogoljub. Mesec, koji simbolizuje promene, se nalazi u ovom polju, pa dolazi do promene ( mesec ) imena ( 3. polje ) na putovanju (3. polje). Mesec se nalazi u konj. sa Plutonom koji simbolise sve sto je mrtvo, pa je novo ime na latinskom, mrtvom ( Pluton ) jeziku ( 3. polje ).

LICNA REVOLUCIJA

Nakon silnih putovanja, uspeha i priznanja Mocart se 1773. u svojoj 17-oj god. vratio u svoj rodni Salzburg. Osnovni cilj putovanja, da Mocart sebi obezbedi zaduzenje na nekom od dvorova kako bi osigurao svoju materijalnu egzistenciju i mogao da se posveti stvaranju, nije ispunjen. Kao sto je poznato, u to vreme na vlasti je bila Habzburska monarhija na celu sa svemocnom Marijom Terezijom. Ona nije bila narocito naklonjena muzicarima smatrajuci ih beskorisnim ljudima. Jednom od njenih sinova, Ferdinandu, na njegovo pitanje, da li sme da uzme u sluzbu Wolfganga Mocarta, posto se uverio u njegove sposobnosti, ona je pismom odgovorila odrecno, cime su vrata svih dvorova Evrope bila trajno zatvorena za Mocarta. Salzburg, iako prijatan grad, za Mocarta je bio kavez sa zlatnim resetkama. Konzervativna sredina i monoton zivot, nedostatak muzickih sredstava nisu mogli da zadovolje njegov nezavisni i kreativni duh. Da okolnosti budu jos gore pobrinuo se salzburski nadbiskup, izvesni Hijeronimus Koloredo, koji, iako inteligentan i dobro informisan covek, nije bio naklonjen Mocartu i njegovoj muzici. Njegovim dolaskom na vlast, Mocart vise nije imao slobodu da cesto putuje i sto je jos gore, morao je da stvara beznacajna, zastarela, trivijalna dela koja je Koloredo od njega zahtevao. 17-ogodisnji kompozitor, koji je u tom trenutku iza sebe imao preko 150 dela nasao se u bezizlaznoj situaciji.

Mocart donosi odluku da napusti Salzburg 1777. Posto njegov otac nije bio u mogucnosti da napusti Salzburg, ovaj put je na turneju koja je obuhvatala Minhen, Augzburg, Manhajm i Pariz, krenuo sa majkom. Turneja je bila potpuni neuspeh. Iako je svuda bio dobro primljen, nigde nije dobio zadovoljavajucu ponudu za posao. U Parizu, 3. jula 1778. dolazi do novog nemilog dogadjaja, umire mu majka. Ogorceniji i depresivniji nego ikad, vraca se u Salzburg, u nemilost Koloreda. Odnosi medju njima postaju sve zategnutiji. Sukob je bio na pomolu. Mocart je vec dugo imao zelju, san zapravo, da ode u Bec, njegov Klavirlend, kako ga je nazivao. Konacno, 1781 god. za vreme boravka u Becu, dolazi do ostrog sukoba sa Koloredom, koji je rezultirao, na Mocartovu zelju, njegovim otpustanjem iz sluzbe. Mocart odlucuje da ostane u Becu, da u njemu zivi i stvara kao potpuno nezavistan kompozitor.

Zasto su ljudi na vlasti bili toliko nenaklonjeni Mocartu ?

Sve nadredjene, i uopste vlast opisuje Sunce, 10. polje, vladar 10. polja, kao i znak Lava. U 10. polju u znaku Lava se nalazi Neptun koji je u opoziciji sa Suncem, Saturnom i Merkurom. Kroz ovaj aspekt jasno vidimo borbu vlasti ( Sunce ) i umetnosti ( Neptun ). Neptun u 10. polju u Lavu je Mocart sa reputacijom ( 10. polje ) vrhunskog ( Lav ) umetnika ( Neptun ). Medjutim, Neptun u losem aspektu sa planetama u 4. polju govori o raznim spletkama, manipulacijama, lazima ( Neptun ) od strane vlasti ( Lav ), pa Mocarta vidimo izolovanog ( Neptun ) u rodnom gradu ( Neptun opozicija Sunce u 4. polju - rodni grad ) i primoranog ( Saturn ) da stvara zastarele, konvencionalne ( Saturn ) muzicke oblike za potrebe nadbiskupa ( Sunce ). 10. polje pocinje u znaku Raka. Vladar Raka, Mesec pravi kvadrat sa Uranom, pa odatle vidimo zenu ( Rak, Mesec ) na vlasti ( 10. polje ), Mariju Tereziju, koja pismom ( vladar 10. u 3. polju - pismo ) onemogucava, blokira ( kvadrat - biti protiv ) Mocartov progres, napredak ( Uran ).

Nadbiskup Koloredo prikazan je planetama u 4. polju. Muzikolozi ga opisuju kao: ''...Okrutnog ( Saturn ) vladara ( Sunce ) hladnih osecanja i mracnog karaktera ( Saturn ), inteligentnog i dobro informisanog ( Merkur ) coveka, koji namece razne restrikcije i ogranicenja ( Saturn ) i koji nema razumevanja prema umetnosti ( Neptun )....'' Kroz ovaj polozaj takodje vidimo Salzburg ( 4. polje ) kao konzervativnu, monotonu, neinspirativnu ( Saturn ) sredinu. Mocart krece u novi pohod na Evropu 1777., ovog puta sa majkom, koja u Parizu iznenada umire. Maksimalno izrazena simbolika Mesec konj. Pluton kvadrat Uran. Majka ( Mesec ) iznenada, neocekivano ( Uran ) umire ( Pluton ) u Inostranstvu ( Strelac ) na putovanju ( 3. polje ). Mocartov san o nastanjivanju u Becu, njegovom Klavirlendu jasno se vidi po polozaju Neptuna u Lavu u 10 polju. Snove i zelje simbolizuje Neptun koji se nalazi u Lavu pa vidimo njegov san ( Neptun ) o zivotu ( Lav ) u prestonici ( Lav ) umetnosti ( Neptun ). Takodje, zna se da je Bec rodjen u znaku Vage, a posto je Mocartu ascendent u znaku Vage, Bec( Vaga ) je magnetski privlacio Mocarta ( Vaga - ascendent -akcija, prvi korak ) da se u njemu nastani. Razlog za nastanjivanje u Becu je, naravno, beg od mrskog nadbiskupa, ali i od svog oca ( Neptun - beg opozicija Sunce, Saturn - nadbiskup, otac ) i u sirem kontekstu, beg ( Neptun ) od provincijskog, ogranicavajuceg ( Saturn ) Salzburga ( 4 polje ). Prilika za to se ukazala kada je od Mocarta narucena opera Idomeneo, kralj Krita ( Neptun - opera u Lavu - kralj ) 1781. Ubrzo nakon toga Koloredo je bio pozvan od strane cara da dodje u Bec, kako bi mu prikazao svoje muzicare. Uvidevsi mogucnosti koje Bec nudi, Mocart odlucuje da zatrazi otpust iz Koloredove sluzbe, koji nakon zucne svadje na kraju i dobija. To je bila prva individualna umetnicka revolucija u istoriji. U to vreme muzicari su imali status obicnih sluga. Koloredo je, da je hteo, mogao Mocarta da baci u zatvor, medjutim, na svu srecu, nije to uradio. Ta Mocartova odluka, da se odrekne materijalne sigurnosti koju je imao u Salzburgu, protest i revolt protiv nadbiskupa, kao i rizik koji je preuzeo na sebe da zivi kao nazavistan i samostalan umetnik u Becu, dolazi od uticaja Urana ( revolucija, protest, revolt, nezavisnost, samostalnost ) u 5 polju ( umetnost ). Uran se nalazi u kvadratu sa Mesecom, pa vidimo Mocarta ( Uran ), oslobodjenog umetnika ( Uran u 5. polju ) koji se suprotstavlja ( kvadrat ) vladajucoj klasi ( Mesec vladar 10 polja - vlast ). Najfascinantnije je to sto se Mocart na ovaj potez odlucio upravo 1781.(!), kada je Uran otkriven.

BECKI PERIOD

Pocetak novog zivota nije mogao poceti bolje. Opera " Otmica iz Saraja ", napisana 1782., dozivljava uspeh kod Becke publike, a iste godine Mocart osniva vlastitu porodicu zenidbom sa Konstancom Veber. 2 godine kasnije pristupa masonskoj lozi pod nazivom " Dobrocinstvo ". Medjutim, sreca je kratko trajala. Sudbina genija je uvek tragicna. Iako Mocart u Becu stvara svoja najzrelija, najoriginalnija, majstorska dela, po kojima je njegovo ime i postalo besmrtno, uspeh i priznanja izostaju. Becka publika mu sve vise okrece ledja, smatrajuci njegovu muziku " teskom " za slusanje, dok ga Becka vlastela, koja mu je dok je bio cudo od deteta sirom otvarala vrata svojih salona, u potpunosti ignorise, dajuci prednost osrednjim, drugorazrednim kompozitorima. Ti isti drugorazredni kompozitori, na celu sa Antonijom Salijerijem, dvorskim kompozitorom, su nastojali da kroz razne spletke, intrige, malverzacije Mocarta drze sto dalje od dvora, u cemu su, nazalost, i uspeli. Njegovo materijalno stanje se sve vise pogorsava, njegova zena Konstanca ne vodi gazdinstvo racionalno, cesto poboleva i pada u dusevne depresije, cetvoro od sestoro dece mu umire nakon samo nekoliko meseci zivota, usled cega se njegovo dusevno i fizicko zdravlje naglo pogorsavalo. Pocinje i da pije, da trazi zaborav u veselom drustvu i prolaznim zadovoljstvima. Kraj se blizio.

Sve ovo se sasvim jasno vidi iz horoskopa.

Da na samom dolasku u Bec Mocart stvara operu " Otmica iz Saraja " vidimo iz polozaja Neptuna ( opera, otmica ) u 10 polju. Opera dozivljava uspeh ( 10 polje ), ali samo privremen, posto je Neptun u opoziciji sa Suncem, pa posle izvesnog vremena uspeh ( Sunce ) sve vise bledi ( Neptun ) i opera ( Neptun ) pada u zaborav ( Neptun ). Ubrzo nakon toga ozenio je Konstancu, cime je u potpunosti postao nezavistan, svoj covek. O tome nam govori vladar ASC, Venera polozena u znaku Vodolije pa Mocart brakom ( Vaga, Venera ) postaje nezavistan ( Venera u Vodoliji - nezavisnost ). Konstanca Veber Mocart je predstavljena njegovim 7 poljem. Vrh ovog polja pocinje u najmladjem znaku zodijaka, Ovnu, na 15 stepenu ( Blizanci-mladost ), pa je ona mladja od Mocarta 8 godina, a u trenutku udaje imala je samo 18 godina. U odnosu na njega ona je strankinja, Nemica ( Ovan ) sto pokazuje i vladar Ovna, Mars u 9 polju ( strankinja ). O velikoj, strastvenoj, iskrenoj ljubavi koju su gajili jedno prema drugom vidimo po skoro egzaktnom trigonu Venere i Marsa ( vladari 1 i 7 polja ). Sa vrhom 7 polja u Ovnu, Konstancu vidimo kao veoma jaku, borbenu licnost punu energije i vitalnosti. Uspesno je prebrodila 6 porodjaja i sve bolesti koje su isle uz njih. Ali iznad svega, nakon Mocartove smrti odlucno se borila da zastiti delo njenog pokojnog muza od zloupotrebe, od potkradanja i nedozvoljenog stampanja. O tome nam govori Mars u trigonu sa Venerom, pa vidimo Konstancu ( Mars, vladar 7 polja ) koja se borila ( Mars ) za Mocartovo delo ( Venera - Mocart, u 5 polju - stvaralastvo ) i to prilicno uspesno ( trigon ). 18 godina nakon Mocartove smrti, Konstanca se udala za izvesnog Nikolausa fon Nisena, danskog diplomatu, koji je bio veliki obozavalac Mocartove muzike. 3 polje u horoskopu opisuje drugog muza njegove zene ( 9 polje od 7 ). Sa vrhom tog polja u Strelcu vidimo da je on stranac, a vladar tog polja nalazi se u znaku Vage ( diplomatija, politika ) pa je on danski ( Strelac ) diplomata ( Vaga ). Takodje vladar njegovog 1 polja ( Mocartovo 3 polje ) se nalazi na Mocartovom ASC, pa je on obozavalac njegove ( ASC) muzike ( Vaga ).

Da Konstanca nije bila zahvalna domacica, da nije racionalno vodila gazdinstvo vidimo po polozaju Neptuna ( haos, neprakticnost ) u njenom 4. polju ( Mocartovo 10. polje ) koje opisuje odnos prema domu u kome zivimo. U Becu Mocart postaje mason. Polje koje simbolise tajne organizacije je 12. polje, a polje koje simbolise loze, masonstvo je 4. polje. Vladar 12. polja, Merkur, se nalazi upravo u 4. polju, pa je iz tog razloga Mocart bio mason. Merkur je u konjukciji sa Suncem i Saturnom pa su i njegov otac ( Sunce ) i njegov deda ( Saturn ) bili masoni ( 4. polje ). Polje koje govori o deci je 5. polje. Ono pocinje u znaku Vodolije, a vladar, Uran, se nalazi takodje u 5. polju u losem aspektu sa Plutonom ( smrt ) pa iz tog razloga Mocartu cetvoro dece umire. Na to nam ukazuje i vladar 8. polja ( smrt ), Venera, u 5. polju ( deca ),kao i vrh 5. polja na 24 stepenu ( stepen Riba - gubitak ).

Zasto Mocart,iako stvara nenadmasna dela, biva neshvacen, odbacen i zaboravljen od strane publike, plemica i careva ? Zasto, uprkos mizernim uslovima zivota, stvara uzvisenu, bozansku muziku, a zna da mu to nece popraviti uslove zivota ? Dovoljno je samo pogledati 4 planete u Vodoliji i Uran u 5. polju i sve je jasno. Kao potpuni Uranista, genije, covek ispred svog vremena, Mocart svojom cvrstom i nepokolebljivom uranskom voljom, nepresusnom inventivnoscu i stvaralackom mastom svesno prkosi svom dobu, glupim, konzervativnim savremenicima, ne obazire se na kritike i omalovazavanja, kao i na mizerne uslove zivota, vec dosledno sledi sebe u svojoj viziji, znajuci da stvara dela neprocenjive vrednosti koja ce prihvatiti i shvatiti tek buduca pokolenja.

Uran u 5. polju je u kvadratu sa Mesecom i Plutonom u 3. polju. Mesec opisuje mase ljudi, dakle publiku, a kao vladar 10. polja polozen u znaku Strelca opisuje i vladare ( 10. polje ), plemice i aristokrate ( Strelac ) koji se suprotstavljaju ( kvadrat ), odbacuju i ignorisu njega i njegovo genijalno, originalno ( Uran ) stvaralastvo ( 5. polje ) i time blokiraju, osujecuju ( kvadrat ) njegov uspon i zasluzeni uspeh ( Mesec, vladar 10. polja ). Njima je odgovarao vedri, veseli decak koji ih je zabavljao svojim vratolomijama na klaviru u mladosti ( Mesec, vladar 10. polja - uspeh, u 3. polju - mladost, dete ), ali im sada smeta prkosni, samostalni inovator koji krci nove puteve u muzici ( Uran u 5. polju .

I polozaj Sunca je veoma interesantan. Nalazi se u 4. polju, koje izmedju ostalog predstavlja i intimno misljenje o nama samima. Sa Suncem u ovom polju vidimo da je Mocart imao veoma visoko misljenje o sebi, da je bio potpuno svestan ( Sunce ) svojih kvaliteta ( Sunce ). Medjutim, ovo je veoma nepovoljan polozaj za Sunce, jer se ono ovde nalazi u Nadiru, odnosno u mraku, neizrazeno je pa je samim tim Mocartov nesumnjiv kvalitet ( Sunce ) ostao nezapazen. Sunce se nalazi u losem aspektu sa Neptunom u Lavu u 10. polju. Neptun vlada 6. poljem koje predstavlja rad, zaposlenje,kao i kolege. Kao vladar 6. polja polozen u 10. polju pokazuje mnoge njegove kolege kao veoma cenjene kompozitore, pa ovaj polozaj ukazuje na Antonija Salijerija ( 18. 08. 1750., 11E58, 45N20 ) koji je dvorski ( Sunce ) kompozitor ( Neptun ), a posto je Neptun na 9 stepenu ( Strelac ) on je stranac, Italijan. Los aspekt pokazuje da Salijeri ( Neptun ) kroz razne spletke, intrige, podvale ( Neptun ) onemogucava ( opozicija ) Mocartov uspon ( Sunce ) i ugrozava njegov status i reputaciju ( Sunce ). Iz ovog aspekta vidimo i Mocartovu sklonost ka alkoholu ( Neptun ).

POSLEDNJE GODINE

Poslednje godine zivota Mocart provodi u teskoj borbi za opstanak buduci da je pao u duboku bedu. Njegovo fizicko i dusevno zdravstveno stanje se sve vise pogorsavalo. Smrt majke, oca, dece, mnogih dragih prijatelja, beda u koju je zapao, nepriznavanje njegovog rada, spletke od strane rivala bacaju ga u rezignaciju i tmurna raspolozenja. Sve vise ga opsedaju misli o smrti. U jednom pismu pise: " Posto je smrt stvarni, krajnji cilj naseg zivota, ja sam sa sa tom zaista najboljom prijateljicom coveka pre nekoliko godina tako dobro upoznao da njena slika ne samo da za mene nema niceg strasnog, vec upravo umirujuceg i utesnog ". Zanimljivo je vidjenje Dusana Plavse u njegovoj knjizi " Muzicki portreti i profili ". U njegovoj studiji o Mocartu on navodi: " Posle smrti majke u Parizu 1778., stalno ga prate nevolje koje mu nagrizaju ne samo fizicko, vec i dusevno zdravlje. U vedri duh antickog mislioca iz Periklovog doba uvlaci se fatalizam i sumnja u vrednost zivota. Sve su cesci tragicni akcenti u njegovim delima, da mu na kraju misao i ceo zivot sagori u velicanstvenoj '' simfoniji smrti ''. U poslednjoj godini zivota 1791. napisao je svoju, mozda najpoznatiju operu " Carobna frula ", koja dozivljava veliki uspeh. Ubrzo nakon toga dobija narudzbinu da napise Rekvijem, misu za mrtve. Opsednut fantazijama i vizijama o smrti, umislio je da Rekvijem pise za sebe samog. Nazalost, nije se prevario. Sa nevidjenim zarom se baca na stvaranje Rekvijema, pise ga u krevetu, u groznici, medjutim, smrt je bila brza, umire 5. 12. 1791. sa nedovrsem delom u rukama. Mnoge pojedinosti iz njegovog zivota poslednjih godina, kao i uzrok smrti su ostale misterija do dan danas. 6. 12. 1791. ujutru sahranjen je u zajednicku grobnicu za siromasne u Becu. Grob nikada nije pronadjen.

Pre svega, zasto je Mocart stalno imao probleme sa finansijama ? Polje koje govori o finansijskom stanju je 2. polje. To polje pocinje u znaku Skorpije na 12-om stepenu. Vladar Skorpije, Pluton, nalazi se u konjukciji sa Mesecom ( promenljivost ) u znaku Strelca koji takodje ukazuje na promenljivost, neprakticnost. Pluton i Mesec se nalaze u kvadratu sa Uranom. Uran, kao signifikator samog Mocarta, predstavlja trosenje, rasipanje, pa i odatle vidimo njegovu nesposobnost za racionalno vodjenje svojih finansija. Jos jedan od pokazatelja je vrh 2 polja na 12 -om stepenu ( Ribe-haos, neprakticnost, gubitak ). Takodje, polozaj Merkura u horoskopu pokazuje koliko je neko racionalan, praktican. Merkur se nalazi u losem aspektu sa planetom suprotnog dejstva, Neptunom, koji, kao i znak Ribe, simbolise neprakticnost, gubitak. Znak Skorpija simbolise, izmedju ostalog, pozajmice, kredite, novac od drugih, pa posto 2. polje pocinje u ovom znaku, Mocart pred svoju smrt ( Skorpija ) pozajmljuje ( Skorpija ) novac ( 2. polje ). Vladar Skorpije, Pluton, se nalazi u 3. polju u znaku Strelca, pa on novac pozajmljuje ( Skorpija ) od bliskih prijatelja ( 3. polje ), aristokrata ( Strelac ), a novac im trazi putem pisama ( 3. polje-pisma ). Takodje, 2. polje govori i o ishrani. Buduci da je pao u toliku bedu da je cesto gladovao, Mocart se cesto hranio kod svojih prijatelja u komsiluku. Opet ista simbolika. Vladar 2. polja ( hrana ) u 3. polju ( bliski prijatelji, komsiluk ).

Sta nam horoskop govori o njegovom zdravstvenom stanju ? 6 polje opisuje bolesti, zdravlje. To polje pocinje u znaku Riba. Znak Ribe i Neptun simbolizuju zarazne bolesti, infekcije, trovanja, pa je Mocart tokom zivota prelezao razne bolesti kao sto su sarlah, boginje, tifus. Takodje Ribe i Neptun simbolisu i psihicke bolesti, pa buduci da Neptun lose aspektuje stelijum u 4. polju, vidimo da je Mocart pred kraj zivota(4. polje) psihicki oboleo ( Neptun ). Mocartove misli ( Merkur ) pocinju da opsedaju fantazije, vizije ( eptun ) o smrti ( Merkur na stepenu Skorpije - opsesije ,smrt ). Na ovo ukazuje i polozaj Plutona ( opsesije, smrt ) u 3. polju ( nacin razmisljanja ). Konjukcija Plutona i Meseca u 3. polju takodje pokazuje da usled smrti ( Pluton ) mnogih clanova porodice ( Mesec ), kao i mnogih bliskih prijatelja ( 3. polje ) pocinju da ga opsedaju ( Pluton ) misli ( 3. polj e) o smrti ( Pluton ).

Pismo koje je Mocart poslao svom ocu u kojem iznosi svoj filozofski stav o smrti se takodje vidi po polozaju Plutona ( smrt ) u Strelcu ( filozofija ) u 3. polju pismo), kao i po polozaju Merkura ( pismo ) na stepenu Skorpije ( smrt ) u konjukciji sa Suncem ( puceno ocu ). Dusan Plavsa je u svojoj studiji na najbolji nacin opisao simboliku Plutona i Meseca u 3 polju: '' Nakon smrti ( Pluton ) majke ( Mesec ) u Parizu ( Strelac ) 1778 godine, stalno ga prate nevolje , koje mu nagrizaju ne samo fizicko, vec i dusevno ( Mesec ) zdravlje. U vedri duh ( Mesec u Strelcu ) antickog mislioca ( 3 polje u Strelcu ) iz Periklovog doba uvlaci se fatalizam ( Pluton ) i sumnja ( Pluton ) u vrednost zivota. Sve su cesci tragicni ( Pluton ) akcenti u njegovim delima, da mu na kraju misao ( 3 polje ) i ceo zivot sagori ( Pluton ) u velicanstvenoj simfoniji smrti ( Pluton ). ''

Da Mocart umire pisuci Rekvijem vidimo takodje po polozaju Plutona u 3. polju. Znaci, u trenutku smrti( Pluton ) Mocart pise ( 3. polje ) religiozno ( Strelac ) delo, misu za mrtve ( Pluton ). Tekst ( 3. polje ) ovog dela je na mrtvom ( Pluton ), latinskom jeziku ( 3. polje ). Pise ga uzurbano ( Pluton kvadrat Uran - brzina ), ali ga zbog loseg aspekta izmedju ove dve planete ne zavrsava. Takodje, da Mocart umire stvarajuci vidimo i po tome sto se vladar 8. polja ( smrt ), Venera, nalazi u 5. polju ( stvaranje ). Da su okolnosti pod kojima je Mocart umro, kao i sam uzrok smrti nepoznate, vidimo po tome sto Neptun ( tajna, misterija, nepoznato ) pravi los aspekt sa stelijumom iz 4. polja ( kraj zivota ). Neptun vlada 6. poljem ( bolesti ) pa bolest koja ga je zahvatila pred kraj zivota i od koje je umro je nepoznata ( Neptun ). I vrh 8. polja pocinje na 12 stepenu ( Ribe-misterija, tajna ), pa i odatle vidimo da je uzrok smrti nepoznat. Dana 6.12.1791 Mocart je sahranjen u zajednickoj grobnici za siromasne. To vidimo po vrhu 4. polja ( grob ) u znaku Jarca ( siromasno ), a vladar 4. polja, Saturn, se nalazi u znaku Vodolije koji simbolise zajednistvo, kolektiv. Saturn, vladar 4.polja ( grob ) nalazi se u opoziciji sa Neptunom ( misterija ), pa je stoga lokacija njegovog groba nepoznata ( Neptun ). Jos jedan pokazatelj je i Pluton ( grob ) u kvadratu sa Uranom u Ribama ( tajna ).

Tek nakon smrti Mocartovo ime i delo postaje slavno. Zasto ? Slavu nakon smrti donosi Saturn u Nadiru, dok masa planeta mora da bude ispod horizonta. U Mocartovom slucaju, ispod horizonta se nalazi cak 8 planeta, a Saturn se nalazi upravo u Nadiru u konjukciji sa Suncem. Saturn je polozen na 2 stepenu Vodolije, najmocnijem stepenu, pa iz toga vidimo da ce vremenom ( Vodolija, Saturn ) njegova slava i popularnost biti sve veca.

Dusan Manojlov.

Scoring_Disabled_Msg
Current Topic - Nikola Stojanovic, Dusan Manojlov: Astroloski portret W. A. Mocarta  Respond to this message   
  << Previous Topic | Next Topic >>Return to Index  
Create your own forum at Network54
 Copyright © 1999-2008 Network54. All rights reserved.   Terms of Use   Privacy Statement