YENİ alternatiforum | duyurular | ateizm VE dinler | ağaç ev | bilim | cinsel yaşam | felsefe | kitap | mizah | politika | sanat | spor | tarih | yaşam | tavanarası | Chat!

alternatiforum TARiH FORUMU

www.alternatiforum.com

ALTERNATİFORUM ÖZGÜR BİR FORUMDUR VE TEK BİR KURALI VARDIR
HİÇ BİR YAZI SİLİNMEZ!

Not: alternatiforum'a herhangi bir işlem yapmadan doğrudan giriş yapabilir VE yazabilirsiniz.

<< Previous Topic | Next Topic >>Foruma Geri Dön  

En büyük 100 Britanyalı

October 21 2002 at 3:12 AM
gazozcu  (no login)
from IP address 80.193.186.68

BBC, gelmiş geçmiş en büyük Britanyalıyı seçmek için halk arasında bir oylama yapıyor. İlk aşamada gelmiş geçmiş 100 en büyük Britanyalı seçildi.

Önce bilmeyenler için bir açıklama. Britanya üç ülkeden oluşuyor: İngiltere, İskoçya ve Galler. (Biz Türkiye'de kısaca, "İngiltere" der geçeriz.)

"Bize ne yahu" diyeceksiniz. Bir bakıma da haklısınız. Ama ben sizlere bu 100 içinden birini tanıyabileceğiniz, iki isimden söz edeceğim. (Aslında o 100 içinde tanıyabileceğiniz epey isim var.)

Benim sözünü ettiğim iki isim: William Wallace ve Owain Glyndwr.

Tanıyacağınız isim ilki. W.Wallace. Hani şu Braveheart filmine konu olan İskoçyalı bağımsızlık savaşçısı.

İkincisi (Owain Glyndwr) ise Galler'in özgürlük savaşçısı.

Her ikisi de ülkelerinin ve halklarının özgürlüğü için İngilizlere karşı amansız savaşlar verip, nice İngiliz'in kanını dökmüşler.

..Ve gelmiş geçmiş en büyük 100 Britanyalı arasında sayılıyorlar..

Kafa karıştırıcı değil mi?

Respond to this message   
AuthorReply
azunicorn
(Login azunicorn)
212.253.216.165

100 britanyalı

October 21 2002, 10:41 PM 

biraz öyle biraz değil sevgili gazozcu,

İlk önce, bildiğim kadarıyla artık İngiltere'de "in" olan "anti-emperialist spirit". artık "ırkçılık ve emperyal özlemi" sadece ve sadece avamın, okumamış, cahil kitlenin mensubu olmanın göstergesi.. İnanılmaz bir günah çıkarma kompleksi hakim son 30-40 yıldır

bir de, Galleri bilemeyeceğim ama, I. Elizabeth'e kadar Britanya'nın yönetimi Stuart hanedanında, yani İskoçlarda. Queen Mary of Scotts yıllarca London Tower'da hapis tutulup, sonunda kafası uçurulduktan sonra iktidar bir daha Stuart'lara nasip olmuyor. Bir de özellikle feodal çağda karşı tarafa yakın hem İskoç hem de İngiliz lord'u olmuş sanırım.

Yani bence dedim... selamlar

Respond to this message   
gazozcu
(no login)
194.117.133.118

sorun ünlem işaretinin eksikliği olsa gerek

October 23 2002, 1:13 AM 

Son cümlemde soru işaretinin yanına bir de ünlem işareti koysaydım, sanırım dikkatleri çekmek istediğim ironiyi biraz daha belirgin olarak vurgulamış olabilirdim..

Britanya tarihini iyi bildiğimi söyleyemem.. Zaten yapmak istediğim de o tarihin irdelemesi değildi. Gelinen noktada farklı uluslardan oluşan, bir yandan da hálâ bağımsızlık isteyen partilerle ulusların parlamentoda temsil edildiği...
(İngilizlerin böyle bir isteği yok ama gerek İskoç gerekse Galler'in bağımsızlığını isteyen partiler var ve parlamentoda temsil ediliyorlar.)

Ve bütün bunlara rağmen ve bütün bunlarla birlikte halkların yanyana yaşadığı...

Daha da ötesi 100 yılın en büyük Britanyalılarının arasında isyancı liderlere de yer verildiği..

Halkların kan davası gütmediği bir örneğe dikkat çekmek istedim.

Respond to this message   
azunicorn
(Login azunicorn)
212.253.215.14

evet aynen katılıyorum

October 24 2002, 10:12 PM 

şunun şurasında milliyete göre devletleşme 200-300 yıllık bir olay. Her etnik gurubun ille de kendi devletini kurması ("self-determinasyon masalı")diye bir şart mı var??? Ayrıca bir devletten ayrılıp, -hiç de ulvi nedenlerle değil, sadece kendi uzun vadeli politikaları için kendilerine arka çıkan- başka bir süpergücün kuklası olmanın neresi "onurlu bağımsızlık mücadelesi" oluyor ki...

Ernest Renan'ın meşhur makalesi "Devlet dediğimiz Nedir ki" (tam adını yanlış hatırlıyor olabilirim)bu açıdan çok güzel analizlerle doludur..

selamlar..

Respond to this message   
Current Topic - En büyük 100 Britanyalı
  << Previous Topic | Next Topic >>Foruma Geri Dön  

kuruluş | kurallar | arşiv 1 | arşiv 2 | arşiv 3 | alternatif TEFSİR | alternatif MEALLER | linkler | e-posta

Copyleft © Temmuz 2000 - 2009

rss