bıcırık (Login bicirik) from IP address 213.243.30.5
Osmanlı harem hayatını okuduğum kitaplardan biliyorum,tarihte adı geçen tüm ünlü başkadınların hayatlarını 2-3 ayrı yazardan,farklı yorumlarla okudum.
Son dönem popüler kitapların, ticari kaygılardan fazlasıyla nasip almış olduğunu, özellikle ifade etmek isterim.Babamın kütüphanesinden bulduklarımın değeri benim için hem bilgi hem manevi olarak çok daha üstün.
Hepsinin toplamından bir damıtma yaparsak osmanlı harem hayatının ,tüm osmanlı tarihini, dolayısı ile dünya tarihi yönlendirmede,değiştirmede,etkin bir rol oynadığını görüyoruz ,hatta öyle bir güç ki, o zamanların krallarının yanınbaşında oturan hiç bir kraliçenin,çariçenin beceremediğini yapan, bu perde arkasındaki kadınların gücü, nereden kaynaklanıyordu?
-Çeşitli kültürlerden-milletlerden gelen bir sürü kadınla olmak
-İyi eğitim
-perde arkasında kalmanın avantajları(entrika olanakları)
-Kişisel maddi güçlere sahip olmaları
Hepsi ama daha fazlası var,hadi hep birlikte tartışalım mı?
Ancak senden cikabilirdi boylesine ilginc bir tartisma konusu.. Tebrikler ve tesekkurler.. Sonunda epeyidir uyumakta olan Tarih forumunu canlandirmaya karar verdin ha..
Bunu da ancak sen yapabilirdin......
Cunku Kybele uyuyor.. Bir iki hamle yapti ama, ugrasmak istemiyor.. Halbuki Tarih kendi konusu.. ve biz bayiliyoruz, tarihe... Kybele'ye degilse bile.. Siirleri haric.. ben onlarin hayraniyim. Ama tarihinin degil..
Neyse ki sen geldin ve burayi da tatlandirdin..
Haci yarin yazmaya baslayacaktir.
Haci yazinca digerleri de gelecektir..
Bundan emin olabilirsin.
Hele bir iki agiz dalasi baslasin..
Sen gor Tarih forumunu......
keeeeh keeeeeehhhh keeeeeeehhhhhhhhhhh
iste bu nedenle forumda tarih konusmayi sevmiyorum haci.
haci evet tarih forumunu canlandirmak adina bir sey yapmiyorum. cunku ben tarihin cogu topikte oldugu gibi tahrib edilmesine, iki kitap okuyup her seyi bildigini iddia edenlerle ciddi ciddi tarih konusmaya dayanamiyorum.
tipki bu topikte oldugu gibi:-)
harem cok el atilmamis atilsa da yanli bakisla aktarilmis bir konu.
soyliyecegim cok sey de olabilir haremle ilgili.
ama padisahlarin uckurunun disinda bir kurum olarak haremi merak eden var mi ki?
keh...
batili kralicelerin yapamadigini yapan kac haseki var?
hele cariyeler batili bir kraliceyle bir cariye nasil kiyazlanabilir?
elmayla, avakadonun kiyaslanmasindan ote gecmez bu kiyaslama.
bu forumda tarihe yakin ilgi duyan bunca insan var.
sen varsin, gak var ( ki tesbitleri , sentezleri oldukca sagliklidir ), ben pek katilmasam da haci konumda fena degilim.
bakar misin en cok katilim alan topiklere.
osmanli islamiyet yuzunden batmis,
canakkalede ataturk kecilik yapmis aslinda teslim olmaliymis..
vs...
hadi yaaaaa...
harem haaaa..
buyrun efendim uckur disinda tartisa durun:))
ama once topkapiyi ziyaret edip bu insanlar hangi kosullarda yasamislar gormek gerek.
osmanli devlet sistemini , osmanli toplum yapisini bilmek gerek.. kimin umrunda.
Kybele;
Iki kitap okuyarak ahkam kesen birine bile benim canim kurban. Turkiye'de insanlarin cogu cehaletlerinden ahkam kesiyorlar, bilgilerinden, hatta yarim bilgilerinden degil.. Ben Bicirik'in gundeme getirdigi tartisma konusunu begendim.. Hem de cok begendim. Sen belki Padisah karilarinin yeterince etkili olmadigina inaniyorsun ama, zaman zaman onlar devletin gelecegine yon veren politik girisimlerde bulunmuslardir. Osmanlilar icinden bir "Queen Elizabeth I" cikmamis olabilir. Bir Buyuk Katerina boy gostermemistir belki. (Gerci onu duzen bir pasamiz cikmistir. keh keh keh)Bir "Joan of Arc", "Jeanne d'Arc" cikmamistir Turk'lerden ama, belki buna gerek de olmamistir. Doguda bile bazi kadinlar, cogu kere erkekler araciligi ile, yerel ve internasyonal siyaseti etkilemislerdir. Ben bunlardan ornekler vermeye calisacam.. Surasini hemen hatirlatayim.. Kadin haklari, ozgurlukleri zart zurt edilen Amerika'da simdiye kadar bir kadin vice president bile olmamistir. Amerika erkeklerin idare ettigi bir ulkedir. Bir WASP ulkesidir.. Macho bir ulkedir. Kovboyluk ve sovanizm burada hala gecerlidir. Kari dovmek yaygin bir gelenektir. Adam oldurmenin en yaygin oldugu bir ulkedir. Silah sahibi olmak anayasal hakdir ve hic ummadigin bir insanin cebinde dolu bir 45'lik olabilir.. Haci gibi.. .keh keeeeeeh keeeeeeeeh
Ya.. Dunya boyle iste.. Hala erkeklerin lafi geciyor.. Ister begen, ister begenme.. Harem de erkeklerin dominan oldugunun simgesi degil mi? Ben haremi kadinlari asagilayan bir kurum olarak gormek istemiyorum. Bu bir gelenek bence.. Firavunlarin da haremi vardi, Muhammed Peygamberin de.. Benim de kucuk bir haremim olmasini isterdim dogrusu.. Gerci buyukce bir harem olusturacak kadar cok kadinla iliskim oldu ama, ayni anda degil.. Ben itiraf etmeliyim ki, kadinlarin etkisi altinda kalabiliyorum. Hem de kolaylikla. Onlarin bir dedigini iki etmem.. Ayni mentaliteyi Harem kadinlari veya padisahlar icin de soyleyebiliriz.. Muhammed'in yasamindan anladigimiz kadariyla O bile kadinlara karsi cok yumusak biri idi ve onlar icin zamanin erkeklerinden cok daha anlayisli idi. Kur'an'a kadinlar yuzunden bazi ayetler konmustur.
Sozu suraya getirmek istiyorum. Kadinlar senin sandigindan cok daha sozu gecen yaratiklardir. Hemen her ulkenin tarihini degistiren bir kadin cikmistir. Osmanli'lar bir istisna degildir. Harem'de sessiz sedasiz oturmamistir, Osmanli kadinlari.. Oradan bir imparatorluk idare etmislerdir. Hepsi degil, tabii ama hemen her devirde etkili olan kadin cikmistir, Osmanli hareminden....
Haci bunu size orneklerle sunacak.. Tabii burasi yazilabilir bir hale geldikten sonra..
''iki kitap okuyup her seyi bildigini iddia edenlerle ciddi ciddi tarih konusmaya dayanamiyorum.
tipki bu topikte oldugu gibi:-)''
Yukardaki sözlerinizi esefle kınıyorum,niye mi?
İki kitap okumuş olduğum yolundaki,müneccimvari davranışınız YANLIŞ!
Çünkü en az 20 kitap okudum, çünkü bu benim özel ilgi alanım,tarih profesörüyüm deseniz yine de, benim kadar bu konuda araştırma yaptığınıza kolay kolay kani olmam. Bu arada, tarih ,elbette tek persektiften incelenemez, ben dönemin savaşlarıyla, antlaşmalarıyla, yozlaşmalarıyla, akımlarıyla muhtemelen sizin bilginizde değilimdir(muhtemelen diyorum çünkü karpuz değil ki içine bakasın)böyle bir iddia içinde hele,hiç mi hiç değilim.Burada kim daha uzağa işer mücadelesindenden artık midem bulandı.
Ben tekstilciyim,Hemde iyisinden:),kumaşın pusu,flok baskı,sanfor değerleri hakkında burada bir tartışma yok, 10 senedir bu işi yapmaktayım, ama bu konuda bir fikri,bilgisi olanı dinler,tartışırım. Ben mükemmelim ey gafiller sizinle muhatap olmam.Divaların divasıyım havaları hangi mantığa hizmet ediyor,açıklamanız mümkün mü?
Forum niye var? Herkesimden,herkes tartışsın diye mi?
Yoksa en bilenler(aslında ne dediğini bile bilmeyenler)
boy göstersin diye mi?Varsa bilgin ya da fikrin, koyarsın ortaya, herkes aklı kadarını içine sindirir.Ben ikili atışmalardan ne kadar kaçınsamda ne yazık ki kurtulamıyorum.6 ay kadar ara vermiştim.Değişen bir şey yok. Özellikle belirtmek isterim ki yukardaki küfür içerikli aşağılayıcı iletileri baz almıyorum çünkü onlar aslında yoklar...Kendiniz çalın kendiniz oynayın.Burada keyif almıyorum sayenizde.Daha önce ayrılışımda sessiz sedasız ayrılmıştım.Bu sefer veda ediyorum.Şimdiye kadar hoş sohbetler paylaştığım,yeni kapılar açan aydın fikirlere teşekkür ediyorum.Uslu bir seyirci olarak burada olacağım.Güzelliklerle kalın.
" Yoksa en bilenler(asl‡nda ne dedi?ini bile bilmeyenler)
boy göstersin diye mi?Varsa bilgin ya da fikrin, koyars‡n ortaya, herkes akl‡ kadar‡n‡ içine sindirir."
valla tesaduuf eseri bu tartismaya mulaki olduk esmeralda ile birlikte okudum. bastan soylemis olayim ki; yazdiklarim beni baglar yani asagdakilari candervisan kismi yaziyor baska bir deyisle yukarida ki nikin kuyuruksokumu )
efenim bendeniz goruslerimi iki konuda dile getirecegim:
1. bu harem meselesi ucuz oldugu kadar muhim bir mesele ayni zamanda. ucuz sundan neticede mevzu uckura gidiyor muhim sundan harem konusu yeterince bilinmiyor yanli ve yonlu bakislar var... malesef tarihimizle barisikl degiliz surekli sallayanlarin sallamamalarinin golgesinde atip tutmaktan oteye gecmez bildiklarimiz. bu genellemedir bu alanda uzmanlara sozum olmaz ama uzmanlik da ifrata varmamali ben bilirim edasi ile herkesin agzinin payinin verilmesi dogru degil tarihcinin tarih alanini tapulama hakki yoktur. ben harem konusunda sunu soylemek isterim harem hersey bir yana bir orgun egetim kurumudur. oradaki herkes belli bakimlardan egitim gorur ve yetistirilir gorevleri ne ise ona gore bilgi gorgu ve donanima sahip hale gelirler. bu dedigim haremin gorunmeyen ve uzerinde durulmayan kismidir one cikarilan sadece hangi padisah kac cariye duzdu konusudur ki bu yanlistir harem bir kurumdur sehzadelerin buyudugu terbiye aldigi bir kurum yani osmanliyi yoneten kisiler burada goz acarlar dunyaya... neyse keselim...
2. vurgulamak istedigim bir baska husus tarihe senkronik olarak yaklasmadigimiz ve seknkronik okuma aliskannligimizin olmamasi... bu bir handikap ve bizi hedefe vardirmayan eksik yaklasim... tarihi senkronik olarak ookumaliyiz yani 14. 15. yuzyilda osmanlida neler oluyor, avrupada neler oluyor, asyada neler oluyor; sosyal hayat yaninda isktisadi hayat ve kulturel nasil, neler degisiyor neler ayni kaliyor... butun bunlari karislastirmali olarak okuyup mukayese etmeden tarihsel gercegi yakalamak oldukca zordur... sanirim bizim acmazimiz burada yatiyor bu halde iken sonsuza kadar forum konusu veya topik mi herne ise onu acar ve havanda su dovmeye devam ederiz sozumuz bitince de olayi icsellestirip biribirimize kimi yaftalar asar suclar ve onlari istedigimi renge boyariz en nihayet zihni masturbasyon yapip doyum ulasir ve gideriz olduysa mubarek olsun olmadiysa canim sagolsun herkese selam olsun.
temmet
"Osmanlı Harem Hayatı" başlıklı tartışmaya yaklaşımınız, "Osmanlı Harem Hayatı" 'na yaklaşımınızla doğru orantılı olacaktır elbet. Uçkur'dan da yakalaşabilirsiniz, kurum özelliğinden de, hayat biçiminin bütün ihtişamına karşı sadeliğinden de.
Hatta, yer yataklarında yatan cihan padişahlarının, ileri tarihlerde neden 14 ton altını dekorasyon için erittikleri Dolmabahçe Sarayı'na gittiklerini sorgulayabilirsiniz.
Mahidevran Gülbehar Hatun'u da merak edebilirsiniz, Cevri(ye) kalfayı da...
...Önemli olan, tartışmak, konuşmak. Doğruyu birlikte bulmak.
Forum ortamı, tartışma ve paylaşma ortamıdır, hocaların not tutturduğu tozlu bir sınıf değil.
yazilanlari okuyorum da konuya acilim getirmek ve yeni fikirlerle desteklemk yerine eski ve birikmis hinclar eselenip kasiniyor ve platforma tasiniyor tamam ya yogurt kara, bizim esek disi ve en buyuk sizsiniz... biraknizi bunlari da fikir seyediniz de mustefid olalim efeler hatunlar hacilar bacilar.
ben yine harem hayatina donecegim osmanlinin muhim kurumlarindan biridir harem tipki enderun gibi tipki yeniceri ocagi gibi elbbet olumlu ve olumsuz yanlari ve yonleri olacaktir hangi kurum mukemmel ki hangi islayis kusursuz ki... bence piyasada satilan kitaplarin bir cogu osmanliyi redd-i miras kabul eden ve negatif yanlarini ortaya koymaya calisan oryantalist bakislar esliginde yazilmis kitaplardir. ve bu tur kitaplarin soyledigi ise tarihsel gerceklikle cogu zaman bagdasmaz. bu kaynaklardan hareketle yapilacak tartismalarla tarih ilmine ve onun gerceklerine haksizlik etmis gibi bir tavir sergilemis olacagiz. osmanli ve kurumlari ile ilgili olarak ilber ortayli beyin yazdiklari ve soylediklerine dikkat etmekte fayda var, tavsiye edilir... temmet