<< Previous Topic | Next Topic >>Начало  

Няма да се разберем :-)

March 5 2003 at 1:31 PM
No score for this post
Николай  (no login)

УС, с тази забележка под името на форума няма да се разберем. "Perl, C / C++, Java, Assembler и останалите... "

Премести Perl и Java при останалите и добави Pascal. E, можеш да оставиш Java като примерен език, характеризиращ се с автоматично събиране на боклука.

Scoring_Disabled_MsgRespond to this message   
AuthorReply
Anonymous
(no login)

xaxaxaxaxaxaxa

No score for this post
March 5 2003, 2:30 PM 

Абе то тоя надпис го сложих на майтап.
Виждам обаче, че имаш, да го кажем по купешки, аспирации към Pascal. Предполагам, че ти навява носталгични спомени като 1-ви или един от първите ти езици. Разбираемо. Макар че Turbo Pascal бил мощен съм чувал. Не знам- не съм се занимавал с него.

Ама що не ти харесват Perl и Java? Идеални интернет-ориентирани езици /макар че на Perl замисъла е бил друг/.

Николай
(no login)

Чак пък купешки :-)

No score for this post
March 6 2003, 10:42 AM 

Здрасти,

Прав си, първият ми език е Pascal (Borland Pascal 6). Преди това бях писал мъничко на бейсик и асемблер, но асемблерът го доусвоих доста по-късно. Друг е въпросът, че асемблерът го вече съм го забравил и ми стои само спомен, колкото за обща култура.

Привърженик съм на Pascal, особено в сегашният му вид като Object Pascal, който се използва в Delphi, по ред причини. Най-важната е, че предразполага към писане на добре структуриран код, създава добри навици. Нещо, с което C не може да се похвали, за съжаление. Другата, също така важна е, че Pascal си е съвсем пълнокръвен език със пълни възможности (даже има и начин да си правиш Templates). Това е факт, който много често се пропуска съвсем неоснователно. Сигурно е въпрос на всеобща мълва, най-вече захранвана от любителите на конструкции като a+=5 == --b ? c+=++d : c-= d++ )))

За C има много по-добри компилатори, по отношение на оптимизиране на код. Тук съмнение няма. За Pascal няма компилатор от класата Watcom.

Против Java имам само едно. Тя не бива да е първият език, който човек научава. Липсата на механизми за управление на паметта и автоматичното бърсане на лиги лесно разлигавят )

В интерес на истината, език за универсални нужди няма. Ако пиша приложение под Windows, ще използвам Delphi. Ако пиша игра, драйвер или някакво критично откъм скорост и консумация на ресурси приложение, ще избера Visual C++. И т.н.

Не се заяждам, обаче тази тема винаги ми е била интересна и не пропуснах случая да се закача!

Anonymous
(no login)

С != кофти структура на код :))))

No score for this post
March 7 2003, 8:36 AM 

И тва е заяждане. Аз никога не съм работил с Paskal и не мога да давам никакви оценки. Ще трябва да се примиря с това, което казваш.

Да ти кажа - съвсем съм се вманиачил на тема С . Колкото повече "навътре" влизам толкова по-елегантен ми се струва. Страшно ме е яд в момента, щото покрай тия размествания си наруших "темпото". Ся съм в процес на купуване на нова машина, до няколко дни трябва да я имам, че като и изтрещя един Red Hat...

Много ще се радвам да се "срещаме" тука и да пообменяме некои мисли.

поздрави

Николай
(no login)

Тъй се е, заяждах се :-)

No score for this post
March 7 2003, 11:39 AM 

Че се заяждах, заяждах се. ) В думите ми има обаче и неще много важно. Аз съм далеч от мисълта, че програмите на C са неизменно неясни. Имах впредвид, че езикът лесно допуска неопитни програмисти да се увлекат от самомнението си "ей, какъв съм д'обър!" и да напишат нещо, което после и с дебъгер не можеш разбере какво и защо прави

Но това важи за абсолютно всеки език. Когато се работи в екип, а в крайна сметка за сериозен проект винаги се налага работа в екип, писането на ясен код е от невероятно значение, защото после става особено забавно

Но задълбахме прекалено много

Бих ти препоръчал, вместо Red Hat, да сложиш Slackware. Червената шапчица се превърна в мастодонт, задръстен с какво ли не. Slack-ът е като че ли по-стегнат

Аз имам една окастрена версия у дома, която почти не пипвам. Задълбал съм се много дълбоко в Windows платформата. Какво да се прави, клиентите искат Windows, значи, Windows ще получат.

(no login)

Re: С != кофти структура на код :))))

No score for this post
August 11 2003, 9:13 PM 

Nqmam predstava pichove, ama nesto vidqh za "C" i loshiq kod. Losh kod sprqmo kakvo !? Losh e sprqmo C++ naprimer i drugi OP ezici,Ok oba4e Ako vzemem predvid 4e ediniq ezik e "imperativen -C ,paskal" a drugiq e "obekten - C++,Perl,Pyton". Osnovite moduli na vsi4ki *nix -i sa si 4isto C ( toi toq ezik za tova e i suzdanen)i okolo 1000 reda assembler i tova shte oste taka oste dulgo vreme ) Ako pishes sistemni prilojeniq mai nqma drug po dobur ezik. E verno ima problemi s ukazatelite,nqkoi ot tipovete ,rabotata sus stringovete e zatrudnena ('NULL terminated'), dinami4noto zadelqne na pamet etc. no greskite sa po vina na programista ->"Stack overfolov" )) Bye !

Николай
(no login)

Е тъй де

No score for this post
August 12 2003, 9:50 AM 

Не че на C му има нещо, което да го прави лош. Ставаше въпрос за друго. C е нещо почти като макро език, често се възприема като абстрактна надстройка над асемблера. И оттук идва проблемът за писането на четлив код. Младите програмисти, както всички начинаеши, в един момент се възприемат като велики кодировчици и започват да редят едни невъобразими чудеса, защото, забележи, имат възможност да го правят.

Но, разбира се, проблемът е в тях самите и в техните учители.

Anonymous
(no login)

Re: Чак пък купешки :-)

No score for this post
May 13 2003, 5:17 PM 

Трябва да ти кажа че ако си калпав като програмист каквато и среда, предполагаща към каквото и да е било да ползваш пак ще омацаш положението. Това, че Java-та ти забърсва лигите нищо не означава. Delphi-то пък ти дава достатъчно възможности да доведеш системата до срив със само един сгрешен ред.
Като човек, писал и на Java и на Delphi мога да кажа само че писането на Java е много лесно, бързо и приятно. Ако правиш сървърско приложение просто няма смисъл да ползваш нещо друго. Езика е изключително изчистен и ако имаш достатъчно добро абстрактно мислене имаш възможност за безпроблемно писане на изключително структуриран код, без да се налага да правиш салтоморталетата необходими за да излъжеш средата в Delphi. Самия факт, че Борландци са измислили 10-на вида стрингове (е, повечето с цел съвместимост) е достатъчен да ми вгорчи живота, но e и показателен за Delphi.
В момента малко извратено се мъча да пиша сървърско приложение именно под Delphi (по задание и всеки път като го стартирам стискам палци защото не знам откъде ще ми дойде . Единственото му предимство е, че направо хвърчи, особено в сравнение с Java. Другото са настолните приложения, при които Delphi е просто незаменим. Мисля че няма друга среда, при която за един следобед можеш да напишеш еквивалент например на WordPad.

Николай
(no login)

Отг:

No score for this post
May 14 2003, 11:42 AM 

Като средство за разработка нямам нищо против Java, с изключение на скоростта и апетита към паметта.

Категорично обаче смятам, че Java не е езика, с който човек трябва да започва обучението си по програмиране. По мое мнение, един програмист задължително трябва да има добри познания по скаларни и динамични типове данни и структури, както и за управлението на паметта. Не че Java не ти позволява да се учиш на структури, но свеждането на всичко до обект не е особено ефективно.

Иначе си прав, за различни нужди - различни среди. Ако трябва да пиша Интернет приложение, веднага гравитирам към Java и JSP, стига да зависи от мен де

Не мога да не се съглася, че езикът Pascal в Delphi претърпя "особено" развитие, което наистина може да вгорчи живота на хората. Остави низовете, виж с вариантните променливи (да им се не знае на Microsoft измишльотината) и с интерфейсите какво чудо става

Голямото предимство на Delphi като среда е възможността да слезеш на много ниско ниво, и то лесно.

Anonymous
(no login)

Re: Няма да се разберем :-)

No score for this post
March 1 2005, 7:08 AM 

Абе на се излагай, ами премести Java и JavaScript на първо място,
а този архаичен Pascal може и да го махнеш.

Все пак Java и JavaScript са единствените, които си поддържат Unicode стандарта (kirilica ).

Всички други искат донатъкмяване...

Николай
(no login)

Голяма изложба

No score for this post
March 2 2005, 11:42 AM 

Да сложиш JavaScript при езиците за програмиране е твърде лекомислено - все пак това си е само скрипт.

Колкото до поддръжката на unicode, май .NET Framework и всички съпровождащи я езици ти се губи Изобщо .NET се очертава като много читава среда, въпреки, че имах доста съмнения за нея в началото.

Pascal е йерархичен във варианта, който може би ти знаеш. Ако погледнеш Object Pascal, т.е. този, който върви с Delphi, ще откриеш интересен свят. На теб ще оставя да ми кажеш какво ObjectPascal няма, а го има в C++

Current Topic - Няма да се разберем :-)
  << Previous Topic | Next Topic >>Начало  
 Copyright © 1999-2009 Network54. All rights reserved.   Terms of Use   Privacy Statement  

Свободният Български Форум!