http://www.cafemontenegro.com/forumi/privmsg.php?folder=inbox&mode=read&p=24567&sid=8283ee892fa030fe25d4458ee6242a66
Pozdrav Dukljaninu
Pristupicu tvome clanku (namjenjenog meni) iz vide uglova.
1. Da nebi stvorio pogresno misljenje o meni da objasnim svoju poziciju sto se tice Srba i Crne Gore. Kao prvo mislim da ti je pristup svemu pogresan jer previse pristupas sa emotivne strane sto je vidljivo u tvojim antagonistickim pogledima prema Srbima. Da bismo uspjeli da shvatimo o cemu se radi moramo malo sebe (ako je moguce) staviti sa strane. Ja se recimo smatram Srbinom iz Crne Gore ili Crnogorcem (jer bas i nevidim razliku izmedju dva jer ih ne dijelim). Crnogoraca imas dvije vrste, jedna koji se smatraju Srbima (poput mene recimo mada ja nepratim politcke desavanja sa bilo kakvim emotivnim nabojem i ne priznajem podjele medju bracom kao permanentim). Druga varijanta Crnogoraca je varijanta koja sebe samo vidi kao Crnogorce, narod odvojen od Srba. Moje je misljenje da su Crnogorci bar tokom dobrom dijela vladavine dinastije Petrovica sebe vidjeli Srbima dje su glavne dvije okosnice ove klasifikacije bile jezik i religija (religija je u srednjem vijeku inace bila glavni identitet pojednica ili grupe). Mislim da je kontraproducktivno i gubljenje vremena pokusavati dokazati da Crnogorci nijesu bili Srbi. Cinjenica je da dobar dio danasnjih Srba potice iz CG porijeklom (direktno ili indirektno) i cak je interesatno da Srbi dokazuju svoju 'cistocu' time sto pojedinac crpi svoj izvor iz Raske, CG ili Hercegovine. Dakle po meni je maltene nemoguce dolazati da Crnogorci i Srbi su bili dva entosa mada sam upoznat da ima mnogo Crnogoraca (poput tebe) koji se samo kao Crnogorci vide.
2. Sada idem na tome da vidimo ko su originalni Srbi uopste. Koliko sam ja upoznat Srbi su originalno bili Sarmatsko pleme (Sarmati su drevni narod iranskog jezika koji je zivio na potezu od Kavkaza do Ukrajine). Plavokosi Sarmati su bili ratnicki narod kao i njihovi bliski rodjaci Skiti (civjeli na prostoru Ukrajine). Za vrijeme velikog pomjeranja naroda unutar istocne Evrope za vrijeme invazije Huna ogranak Sarmata (kojima i originalni Haruvati pripadaju) se pomjera u zonu danasnje Poljske (koja se zove Sarmatija u recimo 17 vijeku) dje forsirju svoju moc nad baltoslavskim narodima tamo. Odje se vjerovatno radi o situaciji kao kod Skita dje imas dvije vrste Skita , gornji ili ratnicki i vladarski sloj (Iranske Skite zvane odje Rojalni Skiti) i robove (baltoslave ili Slovene cije samo ime potice od Slavus - rob zvani odje Skiti Radnici). Vremenom ova populacija zadrzava iranska imena (isti je slucaj sa Hrvatima) ali biva sama slovenizirana. U takvoj formi oni najvjerovatnije dolaze na Balkanu. Povezivanje mase toponima sa Poljskom uopste neznaci da se radi o dva ista naroda vec znaci da sloveni koji su napali Iliriju su dosli iz zone Poljske i njene okoline, nesto sto nije uopste problematicno.
3. Ovi Srbi i Hrvati dolaze u djelimice opustosene zone Ilirije ili Ilirikuma, romanske provincije koja je dala mnogo careva Rimskom carsvu i koja je dala mnogo legionara i pretorijanaca (personalne cesarove garde). Sjeverna zona bivseg Ilirikuma (bivseg zato sto je zapadno Romansko cesarstvo nestalo prije invazije Slovena) zvana Pannonia je bila opustosena jer je narod u istoj se povukao juznije jer Pannonska nizija nije najidealnije mjesto za zivjet za vrijeme velikih seoba vec prije klanica. Vecina Romanofonskih Ilira iz Pannonije se povlaci juznije (djelimicni preci kasnijih Vlaha u nasim zonama) u zonu bivse romanske provincije Dalmacije koja je jedna od dvije provincije Romanskog Ilirikuma (podudarna zonama danasnjih zemalja poput CG, BiH, Hrvatska juzno od Save, Srbija juzno od Save i zapadno od Morave i sjeverna Albanija sa Skadrom ili Skodra kao glavnim gradom). Zona originale predromanske Ilirije je zona juznog Ilirikuma i ova Ilirija je bila potpuno helenistickog karaktera.
4. Da bi se utvirdilo ko je ko da napisem sledece. Sloveni su jendostavno dio pokrenute mase naroda koja je originalno pomjerena pred Hunima. Dakle ne radi se odje o bilo kakvoj organizovanoj invaziji sto se raniji slucaj Gota jasno pokazao koji jednostavno bjeze ispred Huna i traze zastitu kod Romana koji je greskom daju ovim varvarima. Slovena i Avara na Balkanu (ili Haimos-u, cita se Hemos-u, kao mu je originalno ime) je zabiljezeno ukupno oko 100,000 ljudi i to na cijelom Balkanu. Sloveni i ostali primitivni varvari poput Germana dolaze prakticno iz suma i nijesu mogli imati neke vece populacije. Populacija tada (istocno) Romanskog ili Romejskog Haimos-a je bila 3-4 milliona ljudi, dakle daleko veca od daleko primitivnijih varvara. Konstantinopolj je imao bar 500,000 ljudi (do miliona), Grcka je imala oko milion ljudi. Ilirija je imala izmedju 500,000 i milion ljudi.
5. Kao putokaz koristim sada fizicku ili rasnu antropologiju.
a) Sloveni izvan Balkana pripadaju vecinom dvijama rasama, Novodunavskoj i Lagodan rasi. Novodunavska rasa je mjesava starije depigmetovane mediteranske Pondid rase ili Nordijaca i Lagodana. Lagodan je rasa najsrodnija drevnim Lapodncima na sjeveru Skandinavije (dje zive bar 20,000 godina, daleko vise od Nordijaca). Stvar je da da Sloveni na Balkanu u ogromnoj vecini ne pripadaju niti jednoj od ovija rasa. Samo Slovenija i Pannonija imaju donekle novodunavsku komponentnu i to mijesanog karaktera koje se zove dinarizovani Novodunavci. Sarmati i Skiti su irano-nordiske rase koja je zanemarljiva na Balkanu i time nevazna u ovoj temi.
b) Narod koji je zivio na teritoriji zapadnog Balkana prije invazije Slovena je bio mahom Dinarske rase. Narod koji zivi nakon dolaska slovena je i dalje mahom Dinarske rase, dakle odje se radi o istoj rasi sada kao i prije dolaska slovena. Dakle ocigledno se radi o istom narodu koji je ocigledno promijenio jezik i identitet (vec bar dva puta, za vrijeme Romana desila se adaptacija romanske kulture i jezika i stvaranje Dalmatolatinskog jezika i sada sa slavofonima). Taj dinarski narod je isti narod iz vremena Helenisticke Ilirije kada je grcka kultura bila kultura Ilirije koja je ocigledno njeni sporedni ogranak (povezana sa njom mitologijom, jezikom i kulturom sto nam i Strabo pise kada uporedjuje Iliriju sa helenistickim Epirusom i helenistickom Makedonijom. Dakle smatram originalni identitet ovoga naroda zapadnog balkana da je helenski.
c) Poznati Americki fizicki antropolog Coon (koji radi kasnije pri americkoj vladi) u svojoj cuvenoj knjizi "Rase Evrope" pisane 1939 jasno depiktuje evropske rasne podgrupe i njihovu rasprostranjenost. On takodje rasno i kulturno uporedjuje starocrnogorce (iz juzne CG) sa dorjanskim plemenom Sfakia u JZ dijelu ostrva Kriti. Odje se on poklapa sa Strabonom time sto su i Epirocani i drevni Makedonci dorjanskog porijekla (tj originalni dorjani se zovu Makednos sto na starohelenskom znaci 'visoki ratoborni brdjanin') koje Strabon uporedjuje sa juznim helenistickim Ilirima (kojima je centar bila danasnja CG odakle je pocela zemlja Ardideja da se siri). Coon klasifukuje starocrnogorce kao rasni tip srodan Borreby tipu (koji je veca varijanta potomaka Kromagnona, drugi potomci su Alpinci i Brun podgrupe koji svi pripadaju takozvanom 'Upper Paleolithic' tipu ili u prevodu 'Gornje-Paleolitski' tip).
6. Dakle sada je jasno da kod nas nema originalnih slovena vec sloveniziranih ilira sada se postavlja pitanje kada se desila slovenizacija. Duklja se zvala Dokleon, jedini njeni zapisi i ostaci su na grckom tj helenskom jeziku (originalnom maternjem jeziku nasih dinaraca) i njeni vladar sebe zove arhontom sto je grcka titula. Diokleon je bila helenofonska zemlja i nevidim kako je mogla biti slavofonska dok joj je samo ime Diokleon helenofonsko (Diokles je starohelensko ime, originalno ime Dioklecijana). Zasto bi Sloveni dali svojon zemlji to ime.
7. Dakle odje se radi o 10 vijeku NE. Jedina zona dje su Sloveni, tj njihov uticaj, zastupljeni je Pannonija odakle pocinju da sloveniziraju Ilire u zone nesto juznije od ove. To objasnjava Rasku (ime potice od drevnog romanskog imena Arsa, danasnja Raska) i njenu pojavu koja uspijeva da se otrgne od Romejske vlasti u 1200's godina uslijed slabosti Romeja zbog krstaskih ratova. To je isto vrijeme kada Raska uzima Zetu i slovenizira je nakon slovenizacije ili masakra helenofonskog naroda u istoj (inace ime Zeta je cisto helenofonsko. Grcka mitologija nam govori da su Fenicanski kralj Kamus koji je unuk boga mora Posejdona i Harmonija, kcer Aresa i Afrodite, roditelji Iliriusa - pretka Ilira. Kadmus prije toga osniva Thebes u Grckoj i jedan od njegovih potomaka se zove Zetus. Kadmus je osnovao drevni helenski grad Butua - danasnja Budva). Danasnja zona Hercegovine izgleda da je vecinom naseljena vlasima u tom vremenu koji se jos zovu i Mavrovlasi i Morlaci (od strane mlecana ili venecije). Vecina danasnjeg srpskog stanovnistva Krajine i Bosne govori istocno-hercegovacku varijantu srpskog jezika (kao i preko pola cg i dobar dio zapadne uze srbije) a ovaj narod hrvati i muslimani zovu vlasima. Interesantno je da Hercegovci sebe zovu Ercegovci (neobjasnjivo iz slavofonskog aspekta) sto se da objasniti time da vrijeme kada su prihvatili to ime (srednji vijek) je vrijeme kada ili jos koriste dalmatolatinski jezik ili ga cak jos govore jer Latini ne izgovaraju H. Slovenizacija ovih Vlaha se desava otprilike izmedju 11-17 vijeka. Poznato je da je cini mi se Car Dusan bio cak zabranio zenidbu Vlaha i Srba sto na govori da je i to toga vjerovatno bilo ali se eventualno plasio da vlaska komponenta ne preovlada. Takodje je interesantno da je njegov dvor koristio helenski jezik uz srpski i da se sebe zelio vidjeti kao vladara svih Romeja. Takodje postoji sansa ili prije spekulacija da su neka istocna crnogorska plemena bila originalno albanofonska ili djelimice albanofonska (poput eventualno recimo Kuca, Vasojevica, itd) i da su se do 17-18 vijeka slovenizirala i srbizirala. Albanofone ne smatram neminovno isto sa albancima vec poput slavofona dijelom zapadnobalkanske populacije koja je u odredjenom istoriskom trenutku postojala i postoji kao takva.
Dakle kao sto vidis rade se o dosta komlikovanoj temi kojoj nema za sada jednostavnih objasnjenja (bar ne onih koje nam pruza zvanicna istorija nasih zemalja koja je ocigledno bar djelimice samo jedna forma propagande) ali smatram da postoji dobar potencijal da se sve ovo razjasni.