Konope, konope mocila
zabka jej do cizmy skocila
zabka, zabulienka vyskoc von
lebo ta dam vysibat zandarom
I think it goes like this , but you could try "www.slovensko.com" Question and answers forum and post it there. Some people may give you more proper answer. Also there are special signs to add to some letters which I can't do on this computer.
Scoring disabled. You must be logged in to score posts.
Vitame vas v nasom Blakanskom forumu.
Rada by som sa predstavila. Volam sa Carla aj som moderator na tomto forumu.
D'akujem za preklad stare slovenske pisnicky.
Vel'mi ma tesi ze na Slovensku vas zaujima nasa blakanska problematika.
S priatel'skym pozdravom,
Carla
Studovala si Slovensky jazyk na Karlovej Universite? Kedze si bola v Prahe , ktory jazyk je blizsi ku tvojmu rodnemu (Slovinskemu) Slovensky alebo Cesky? Tiez ma zaujima preco si si zvolila tuto prezyvku "Carla de Ponte"?
Ahoj Peter
Ahoj Peter,
Studovala som v Prahe slavistiku koncom roku 1989. Potom studovala som este v Pol'sku aj Rusku.
Slavistyka na Karlovej Univerzitie je najlepsia v Evrope.
V Prahe sa vel'a l'udi postaralo o to aby som sa tam citila ako doma a vsemozne mi pomahali.
Vsetci ucitelia v Prahe (cesi aj slovaci) urobili pre mn'a a moje jazykove vzdelanie ovel'a viac ako bolo ich povinnost'iou. Ako sa tobie moja slovencina paci musis pochvalit' prave ich.
Co sa tyka moje narodne prislusnosti musim ti nejprv vysvetlit' moju situaciu. Narodila som sa v Spalato (Dalmacia-Chorvatsko). Som talianskeho povodu. Teraz byvam v Anglicku ale pracujem pre UNHCR v Svajciarsku.
Pre mn'a Carla del Ponte je obdivuhodna zena mimoriadnych moralno-intelektualno-vol'ovych vlastnosti. Menujem sa tiez Carla preto "Carla del Ponte" je moja internetova prezyvka.
Bud' zdravy,
Carla
This message has been edited by CARLADELPONTE on Mar 1, 2006 1:13 PM
Ja som si myslel, ze si Slovinskeho povodu, kedze Slovinsky a Slovensky jazyk su si dost pribuzne. Po Ceskom jazyku je Slovinsky asi najviac pribuzny Slovenskemu hoci patria do odlisnej skupiny Slovanskych jazykov. Kedze si sa narodila v Dalmatsko-Chorvatsku a si Talianskeho povodu, ktory jazyk je tvoj materinsky? Aky je tvoj vztah ku Slovinsku? Stredomorske pobrezie Chorvatska je velmi pekne a ak by som mohol, tak by som sa tam rad prestahoval. Velmi sa my tam pacilo ked som tam bol na dovolenke.
Peter
Ja mam take tusenie, ze ty pracujes ako jazykova prekladatelka. Kolko jazykov ovladas? Neviem, ci to vies ale na Slovensku je dost ludi , ktori maju Chorvatsky povod, vratane sucasneho presidenta Slovenska. Mena ako Petrovic, Gasparovic su docela bezne na Slovensku. Ako sa ti paci Anglicko a Svajciarsko?
Peter
Ahoj Peter,
Ja pracujem v UNHCR - medzinarodnou organizaciu pre vyhnancov - prevazne v Europe.
Viem ze na Slovensku mate vel'a Chorvatov. Na to na Balkanu existuje velka slovenska etnicka mensina.
Som mala velke st'aste pracovat' takmer v cele Europe . Pytas sa : "Kol'ko jazykov ovladam ?
Najcudnejsie ze pokial' ide o presne cislo naozaj neviem ...kazda vzdelana osoba v Evrope ovlada niekol'ko cudzich jazykov.
Neviem si predstavit', ako vydrzim londynske pocasie ale vel'ke st'astie za mam tuna moc priatel'ov.
Svajciarsko je podobne Slovensku aj Slovinsku.
(musim urobit' malicku vynimku : vase slovanske narody su najpohostinnejsie v Europe
Saluti,
Carla
This message has been edited by CARLADELPONTE on Mar 3, 2006 2:47 PM
Vies aj Ti tak trocha zavidim. Hoci ja som zo Slovenska uz 16 rokov zijem v Kanade v Britskej Kolumbii. Musim povedat, ze mi Europa chyba a hlavne ta roznorodost , ktoru mas ked cestujes po Europe. Tuna v Kanade alebo USA mozes ist autom 2000-3000 kilometrov a stale si v rovnakej krajine, zatial co v Europe mozes stretnut niekolko roznych kultur a narodov. Ja byvam na predmesti Vancouvru a pocasie je dost podobne tomu v Anglicku a to hlavne v tom, ze tu casto prsi , ale na druhej stranke v zime je tu len zriedka sneh. Okolie Vancouvru je pekne a v lete ked je pekne a teple pocasie tak sa tu da ist do mnohych parkov. Niekedy si treba davat pozor na medvedov, ktori sa casto zatulaju do obyvanych mestskych stvrti a tiez kojoti sa tu potuluju casto po meste.
CARLA DEL PONTE (Login CARLADELPONTE) Slovenia Forum Mods Group
Nie zavid' mi, Peter !
No score for this post
March 7 2006, 1:55 PM
Ako sa mas Peter,
D'akujem za zaujimavu odpoved'. V Kanad'e este som nie bola.
Viem ze to je pekna krajina. Zavidim tiez aj tobe .
Nie cestujem po Europe sa zastupmi navstevnikov.
T'azko som pracovala s prestavkami v roznych taboroch pre vyhnancov v cele Europe aj na Kavkazu.
Ked' ti si daval pozor na medvedov aj kojotov zatial' ja som musela brat'do uvahy bezpecnost' moje prace.
Ale pri praci s det'mi vyhnancov sa mi nalada postupne zlepsovala.
Postupne som sa citila lepsie a hoci ma obrovske mnozstvo povinnosti, ktore som musela zdolat', do istej miery skl'ucovalo, sucasne mi pomahalo nadobudnut' zas optimizmus.
Humanitarna prace znamenala pre mn'a mnoho. Dala mi pokoj a optimizmus , a ani na okamih som nepochybovala o mojom rozhodnuti pokracovat' v tom povolani.
Kde si ti zamestnan ?
Ako casto navstevujes Europu aj Slovensko ?
Srdecne T'a pozdravujem,
Carla
Vidim, ze mas tazku a tiez niekedy dost nebezpecnu pracu. Pomahat inym ludom ktori sa ocitnu v nudzi je velmi velkorysa a vznesena praca. Ja nemam nic take zaujimave pracujem ako konstrukter v inzinierskej firme ktora vyraba stroje na balenie kartonovych obalov a skatul. Takze ziadne vzrusenie. Co je zaujimave , ze vacsina pracovnikov je Cinskej narodnosti , ale to tu v okoli Vancouvru nie je ziadna vzlastnost , pretoze je tu velka Cinska kommunita.
Ahoj Peter
Prace v Cecensku bola naozaj vynimocne a nanajvys dramaticke podujatie v mojom zivotu . Nemozno povedat' ze prace humanitarca je v terajsih casoch niecim novym.
Mas s cinskymi imigrantmi dobre vzt'ahy ?
Maj sa dobre ,
Carla
This message has been edited by CARLADELPONTE on Mar 10, 2006 1:22 AM
Naposledy som bol v Europe a na Slovensku v 1992 roku, teda dost dlho. Inak s Cinanmi sa my pracuje dobre, su pracoviti a neobtazuju ine narodnosti , alebo rasy. Na pocudovanie som zistil, ze mozu byt aj dost vybusni v porovnani s Kanadanmi. Lahko im vzkypi krv , ale hlavne, ked maju problemy medzi sebou. Paci sa mi ich zmysel pre humor a ich zeny su tiez velmi pritalzive.
Ahoj Peter
Davno som nepsala.
Dufam za mi prepacis. Zo vsetkych stran sa valily telefony aj schodzky na ktorych musela som sa zucastnit'.
Napokon po siedmich tyzdn'och t'azke prace mala som malicku dovolenku v Nemecku gde bolo prekrasne pocasie. Bola som nesmiernie st'asna ked' som vstala rano a zistila ,ze vsetky moje uradove problemy su prec.
Moja prace obcas vyziaduje od cloveka nesmierne vypatie fyzickych i psychickych sil a huzevnatost'. Dufam ze si ziskal vyraznu predstavu o mojej situaci.
Preco tak rietko navstevujes rodinu aj priatel'ov na Slovensku ? Mas rodinu v Kanade?
Maj sa dobre,
Carla
This message has been edited by CARLADELPONTE on Mar 20, 2006 11:03 AM
Nechodim na Slovensko casto pretoze tu mam rodinu v Kanade a tiez mam trocha strach z lietania , takze sa tome snazim vyhnut. Tiez financne to nie je take lacne,letiet z Kanady na Slovensko. Vsimol som si , ze si so svojimi prispevkami ohladne ludskych prav poriadne nahnevala niekolko uzivatelov fora.
Ahoj Peter
Carla Del Ponte (Login CARLADELPONTE) Slovenia Forum Mods Group
Ako sa mas ?
No score for this post
March 26 2006, 12:24 PM
Ahoj Peter,
Bola som na Slovensku v minulom roce.
Slovensko sa moc zmenilo aj Slovaci...
Co sa tyka hnevu Balkancov to nie je pre mna vel'ke prekvapenie.
As far as I am concerned I see myself on these forums as a certain point of difference .
Nobody is forced to agree with me. I am always open to a constructive (even harsh) criticism.
People who launched out vicious personal attacks against me forgot about one very fundamnetal principle of debating : "Attack the views not the person who expresses them." Unfortunately it is frequently observed feature of the post-communist, post-totalitarian societies , who still confuse democracy with anarchy and lawlessness.
Maj sa dobre,
Carla