Treba shvatiti da od Brckog nema nista dok je ono cisto srpsko! Imali su grad u svojim rukama nekoliko godina i sta su ucinili da naprave grad ljepsim osim sto su postavili krst ispred opstine, drazu ispred sipada, crkvu na merajama i neki "komad stijene" kod Galeba, kao satro nekakav spomenik, palim srpskim borcima...sve same gluposti i sa takvim ljudima grad nema buducnost!!!!!
Daj, nemoj da se opet vracamo na stare gluposti.Bio je rat.
Navedi mi jedan grad koji se proljepsao tokom rata. Poistovjecivati jedan narod sa onim sto se desilo svim nasim
gradovima nije pravilno, i ne donosi nikakav napredak.
Trazeci greske kod drugih smo se doveli do ovdje gdje smo sad.
Vrijeme je da pocnemo da pocnemo da zivimo bolje i da popravimo sve ono sto u nasem malom, zatvorenom svijetu ne valja, ne trazeci uvijek krivca za kvar. U kojem gradu zivis ti?
A sta je to uradjeno u Brckom poslije rata? Ah jeste napravljena je pravoslavna crkva na prostoru gdje je bilo 97% Muslimana. I dok mi uvijek razmisljamo o zajednickom zivotu i trazimo neke krivce medju nama, srbi "voze" po svome!
Ima neke logike u tome sto ti kazes, samo pogresno je to razmisljanje. "Mi" smo dobri, "oni" rade sto hoce.
Sto se mene tice, ja ne pripadam ni jednoj od ove dvije grupe.
Prvoj ne po nacionalnoj pripadnosti, drugoj ne po lopovluku.
Ja pripadam grupi prevarenih i razocaranih, koji su ustajali
na "Hej, Sloveni..." Zato ne dijelim "ove" i "one", jer svi ovi politicari sto su se obogatili tokom rata i poslije njega, nisu to uspjeli jer su bili dobri Srbi, Muslimani ili Hrvati, i sto su htjeli da uljepsaju njima povjerene gradove.
Ne kazem, ima budalastog naroda, ali sve trpati u istu vrecu
nema smisla.
Ne znam kako si ti docekao ili docekala pocetak rata ali ja posle svega nemam jednostavno povjerenja u srbe, bili oni iz BC ili ne. Jednostavno sam bio do poslednjeg trenutka u gradu i slijepo vjerovao da rata nece biti, kao i par hiljada ostalih koji su zavrsili u Luci. Mi pricali o bratstvu i jedinstvu a srbi "cistili cijevi". Mi moramo zivjeti skupa to je meni jasno i to ce biti tako jednog dana u Distriktu ali jarane DISTANCA i "sva cetiri oka" otvorena! Ti vjerovatno imas malo drugacija razmisljanja ali u svakom slucaju volim cuti i razmisljanje ostalih Brcaka i druge strane. Samo bih te jos nesto pitao: jesi li iz mjesanog braka? (nista protiv, samo bi po razmisljanju rekao da jesi)
Nisam iz mijesanog braka, nego sam rodjen u mijesanoj zemlji.
Srbin sam. Vjerovao ili ne, i ja sam mislio da kod nece doci
do rata, jer bilo mi je nemoguce da prijatelj krene na
prijatelja, komsija na komsiju... Znaci, nisu bas svi Srbi
"cistili cijevi". Stos je u tome da u jedan miran grad
bude poslana grupa ludaka koji zapocnu taj rat, uvedu svoje
"zakone" i proglase odredjene grupe ljudi "nepodobnima".
Poznajem licno dovoljno ljudi ( Srba - sto i nije tako vazno )
koji su pomagali svojim komsijama ili prijateljima
( Muslimanima - sto isto nije tako vazno ) izlazuci se opasnosti
da i oni postanu nepodobni. I ja ne mogu posle ovog svega sto se desilo imati pretjerano veliko povjerenja prema pripadnicima nekog drugog naroda, jer bilo je zlocina i mrznje na sve strane.
Zato i ne kazem da sad odmah moramo da volimo jedni druge, ali bi mozda bilo vrijeme da shvatimo da na obje strane ima dovoljno
postenih ljudi vrijednih postovanja.
Takvo ti je moje misljenje sapatnice moj, jer kako drugacije da te zovem, lose smo prosli i ja i ti.
Kad si rodjen, ako nije tajna? Zvucis mi poznato.
Nismo svi krivi ,moj Jarane,pa ni ta sacica ljudi koji okupirase brcansku carsiju i zavedose nove zakone koje nase komsije prihvatise"silom"i tako pomno provedose.Nismo svi jednako krivi . moj bivsi jarane, jer stiteci nas ."balije" dobre komsije rizikovase da izgube ugled i moralno-politicku podobnost kod novih njihovih vlasti. Dobri Srbi su, kao i ja, moj bivsi jarane,izbjeglice , i jedva cekaju, kao i ja, da se vrate, kao i ja , u svoj grad .Ipak, neko spava sa spakovanim koferom, valja nama , opet, preko rijeke.
Ne mogu bas reci da se slazem sa tvojim misljenjem. Znaci, samo
protjerani Srbi su "dobri". Svako ko je ostao u svom gradu, dok
su ljudi drugih nacionalnosti isti napustali, nije "dobar".
To su predrasude koje nam i dan danas smetaju i koje nas mogu opet dovesti do novog konflikta. A to nam stvarno ne treba.
Jer za pametnog covjeka je svaki rat vec unaprijed izgubljen
cim je do njega moralo da dodje.
Vidim nuanda i tebi je zao za proslim vremenima. A kome nije, samo zasto se krivica za ovaj rat uvijek predstavlja (ili se barem pokusava predstaviti) kao kolektivna krivica svih nacija u BiH. Pa nisu Muslimani pobili 200.000 srba, niti su drzali Omarsku, MAnjacu, Batkovic, Luku, Partizan, LAser, pa Sarajevo a tek Srebrenica...i da ne nabrajam. Cinjenica jeste da su i Muslimani imali ispada ali nikako se ne mogu porediti sa onim sto su srbi ucinili.
Tek kada srbi rasciste sami sa sobom kada izbace iz upotrebe onu rijec Velika (misleci na Srbiju), kada shvate da nisu nebeski narod i naravno kada se izvinu Muslimanima za ucinjena zla onda se moze mozda pricati o jednoj dozi oprastanja i o PONOVNIM DOBRIM KOMSIJAMA ali zaboravljanje perioda od 92-96 ne dolazi u obzir...nikako.
U pravu si Brcak sto se tice starih vremena. Zalim za njima...
I meni su, kao vjerovatno i tebi, ukrali najbolje godine zivota, najsladje godine koje se nikad nece vratiti. I ja sam izgubio svoj grad kao i ti i mi svi ostali. Ili mislis da je i jedan grad i ljudi koji u njemu zive ostao isti kakav je bio prije rata. Jedan grad cine ljudi, a ne nekakve fasade i zgrade.
Nekih , na zalost, vise nema, neki su otisli, a neki, opet,
ostali. Ali svi smo se promijenili, nepovratno i na gore.I ja se kad dodjem kuci osjecam kao stranac. Zato sto cak i u poznatim licima ne mogu da otkrijem one ljude koji su mi bili dragi. Najebali smo mi svi, prijatelju... Razumijem te sto si ogorcen...
Trazis izvinjenje... A ko ce se meni izvinuti?
Pa sto se tice izvinjenja, recimo neka ti se izvinu oni koji su doprinjeli tome da nisi sada u Brckom, nego negdje na zapadu, a mislim da su to isti ljudi koji su doprinjeli da se 20-25.000 nesrba raseli iz grada u kome su opet upravo ti ljudi bili na trecem mjestu po posljednjem popisu.
Da istina ne da su monogi pomislili da se nikad necemo vratiti, ali su se prevarili. Ali je i istina da vecina srba nije kriva za zlocine koji su pocinjeni. Ako samo malo bolje pogledamo ko je te zlocine napravio i izivljavao se, vidjecemo da su to bili vec iskompleksirani ljudi i prije rata. To su isti oni koji nisu u Brckom mogli nista da postignu nego su se tukli ili krali okolo. Ali kada sada prodjes od Broda do Rahica uvidjeces da i tu ima takvih samo se o tome ne govori. Ne bih sada o imenima ali ima ih. Srbi se zaista moraju izviniti kao sto su se nijemci izvinili zidovima, to bi bilo najmanje sto bi mogli uciniti i nista ih ne bi kostalo.
Druga stvar sto niko ne govori o tim ljudima tj zlocincima koji se secu po Brckom : Bosko Maricic, Monikin brat Kole i jos mnogi drugi koje sam licno vidio bar 100 puta. Zasto te ljude niko ne tuzi, zasto ti srbi iz Brckog ne okrenu ledja tim kretenima itd itd. Bilo bi dobro napisati peticije Farandu i nek se on bavi tim zlocincima.
U pravu si, Kuglana! Svi ti umobolnici koji su terorisali
narod "protivnicke" nacionalnosti moraju biti kaznjeni.
Moraju? Zvuci kao zakljucak sa sjednice Centralnog komiteta
Saveza Komunista Jugoslavije, predsjedavajuci drug Stane Dolanc.
Na zalost, nema uvijek pravde. Ali normalan narod se distancira
od takvih, i oni mogu jos samo da se druze sa njima slicnima,
sto je, u neku ruku, vec kazna.
Ne znam nikog od takvih individua, ali sam siguran da oni ne spavaju mirno, i da se stalno okrecu kada idu ulicom ocekujuci da im dodje ono sto su zasluzili.
Ne vrijedi ni razmisljati o takvoj vrsti (ne)-ljudi, samo
dzaba prljamo svoje misli, a malo mi se i gadi, iskreno govoreci.
ti si mi nesto naso pricat a supak ti na sigurnom jebem li ti mamu seljobersku dok si ti u dijaspori mi ovde jebajemo se sa srbima!!!
Ja sam se prvi sa prijateljima potukao u brckom nas 4 a njih 20 a ti si brcak sa sjedistem najvjerovatnije u njemackoj!!!!
Mamu li ti ja jebem!!
Ja jos ni danas dan nemogu priviriti ni u svoju kucu niti u svoj stan.. a neki kojidobiju kucu oni se ponasaju baahato jebe se njih za drugima pa i naS Herch
vratise da vidis koliko se svijeta vratilo ja barantujem da je dobio svoje pa tako prica ili nema pojima o zivotu.. u moj mlucaju treba mi 5.000 KM da platim onom u svom stanu da izadze iz njega a nije ni feninga ulozio u njega.. a u kucu nece onaj sto je u mojoj kuci da mi potpise da se vratim u nedovrseno potkrovlje kaze nece imati mira od mene..
pravde u brckom nema distrikt je samo veliki paravan.. meni je jasno da se nemoze desiti nista preko noci, ali sve ovo ide presporo i uvrijedljivo..
spomenul ko i jednu masovnu grobnicu u brckom niko..
ja sam i dalje u brckom i ovdiej sam bio citavo vrijeme i vana u dijasporo (mada vas rijec dijaspora vrijedza ali sza se tu moze ja bi zelio biti dijasporac i da se vise nikad nevratim) zamjerim sto pricate gluposti cuj to Herch bio u brckom i sad se svi vracaju..
Herch znas kosam i javise na mail da cujem taj tvoj komentar na ovo posto sam na ovom forumu prvi put vijerovatno i zadnji put pa necu procitati moguce odgovore ali javices seti tvoj komentar je bitan..
Veliki pozdrav pravim brcacima nije bitna ni boja ni vrijera samo da su oni pravi koji nisu nacionaliste..
Ima nas,ali i dalje ide pravo sporo.Ako ne bude se krenulo ovog proljeca pravo,e onda nam je mrka kapa.Ja sam siguran da ce se raja,koja je sada u BiH vratiti,ali mislim da iz inostranstva niko nece(nazalost).Svim Brcacima,ma gdje bili,puno srece!!!
kome ba ti to pretis seljacino jedna bog te pito odakle si doso da nisi mozda sa majevice siso klosaru jedan evo ja sam u brckom i zovem se amir zivim na merajama de dodji pa potrazi mene picko jedna srpska