Tillbaka till förstasidan  

En alldeles egen tråd

January 12 2012 at 11:48 AM
BD JE  (Login styggpyggeno1)
TimeToTalk medlem

 
Jag måste ju leva upp till mitt BD och som sådan tycker jag mig stå över er andra lite. Därför vill jag inte beblanda mig genom att kommentera i gamla trådar eller under dagens klocka.

Därför -

Det var ju en tråd om Rolex och attityder häromdagen. Hann inte med i tråden så jag tar det idag istället. Jag har lite olika märken och jag samlar på klockor. Det jag samlar minst på är Rolex. Ändå har jag tio stycken. Det här låter ju helt vansinnigt – eller hur?

Jag använder alla mina klockor oavsett värde, status och/eller vad folk runt mig tycker eller tror. De flesta människor märker inte vad man har för klocka överhuvudtaget. De som märker att jag byter varje dag (i själva verket byter jag flera gånger per dag) och kommenterar det får förklaringen att det är min hobby och att jag har många klockor – som kostar från 500 kr och uppåt. På frågan om det inte är dyrt med Rolex brukar jag svara att det beror på hur man ser det – de har ett bra andrahandsvärde och det är få saker/fritidsintressen som man med visst fog säga att de är värdesäkrade (jag köper inte nya klockor). Jag brukar ta som exempel andra fritidsintressen människor i allmänhet har och visar på hur dessa inte har något bevarat värde (monetärt) alls – ex. spel, idrott, kläder, hemelektronik, m fl. Ur det perspektivet är inte klockor dyrt alls. De flesta förstår detta.

Jag har många Rolex men jag samlar inte på dem – vad menar jag med det? Det är en sanning med modifikation för jag har ett par som är från femtio- och sextiotalet – dessa tillhör nog kategorin samling. Resten gör det inte. Ur samlarperspektiv värdesätter jag en 3000-kronors Longines eller en 500-kronors Tissot högre än en Rolex från 90- och 00-talet. Tillfredsställelsen att bära en gammal Omega eller Lemania är lika stor eller större än en ”isad” guld-daytona.

Varför har jag då dessa halvgamla rollar? Jo, jag anser att de är oslagbart värde för pengarna. Du köper en sportrolle, använder den – och den dag du säljer, för att du tröttnat eller behöver pengar, så har du i princip haft den gratis. Har du riktigt tur visar det sig att någon j-kla tillverkningsmiss gör att just din klocka helt plötsligt är extremt eftertraktad av en amerikansk eller japansk nörd och då har du kanske till och med tjänat pengar på att bara ha en bra klocka.

Den här relativt sannolika värdesäkringen kommer sig av att Rolex är ett ytterst starkt varumärke. Folk i allmänhet tror att det är en ”fin” klocka och de har en bild av guld och diamanter framför sig. Jag menar att den allmänna uppfattningen ger ett bra andrahandsvärde av fel orsak. Det spelar dock ingen roll för det är vad allmänheten tror som gäller när det kommer till andrahandsvärde och varumärkesvärde.

För mig tricklar det ned till två delar:
1. Det är i princip gratis att ha en Rolex om du köper den begagnad.
2. Den är utmärkt vardagsklocka.
Hur många klockor kan du använda i ur och skur, dyka med, slå på, gå in i vilket affärsmöte som helst, svetsa under bilen med, osv? En del svarar då kanske Omega/Breitling/X/XX/osv. – men då kommer vi till andrahandsvärde mm.

Tillåt mig att citera en tysk urmakare i Hamburg. Ahhh, djou ver tse Rolex! Tse Landrover of vaatches!

Liknelsen är faktiskt perfekt – en Rolex är som en Landrover. Fantastiskt ”creddig” historia, starkt varumärke, fungerar i alla lägen och passar in både i stad och öken/djungel/överallt, på senare tid börjat bry sig för mycket om modetrender, finns i fåniga versioner för brackor, används av östermalmsflickor och arméer, etc, etc.

Avancerad – nej, trendig – nej, nyskapande – nej.

Rolex en bra, robust, mångsidig och när den är satt i sitt sammanhang - billig.

Den mest användbara av Rolex klockor anser jag är en helstål DJ, fyra- eller femsiffrig ref. Tänk – en klocka som är gammal nog att samla på, går att använda när du byter däck, dyker och representerar. Om den går sönder finns det delar och blir du utan medel i en by i Peru kan du byta den mot en något du behöver.

Vad folk har för attityd mot/till en sådan klocka är ointressant. Den står bra för sig själv.

Mvh
JE
Ja, just, ja – den här använder jag idag:

Rolex Daytona 16520 on strap

 
 Respond to this message   
Responses

Find more forums on WatchesCreate your own forum at Network54
 Copyright © 1999-2018 Network54. All rights reserved.   Terms of Use   Privacy Statement