<< Previous Topic | Next Topic >>Return to Index  

M. Bardhi: Projekat Velika Albanija !!!

October 4 2002 at 11:58 AM
No score for this post
NKMomak  (no login)

 
Mehmet Bardhi tvrdi da projekat velike Albanije ne postoji: Naš stav prema nezavisnosti Crne Gore ce zavisiti od rješenja statusa Albanaca

Podgorica - Univerzalni demokratski principi moraju
biti dostupni svima.

Crnogorskom narodu pripada pravo na samoopredjeljenje, a Crnoj Gori da bude samostalna i medunarodno priznata država. Tim prije što je ona to i bila. Mi smo poslali jasne poruke vlastima da prije održavanja referenduma tražimo da razgovaramo o referendumskom pitanju i statusu Albanaca. U zavisnosti od rezultata tih razgovora odnosicemo se prema tome u kakvoj državi cemo živjeti.

Naš doprinos uspostavljanju novih demokratskih odnosa je vidan, ali nam se to nije vratilo. Ostali smo marginalizovani i ta tendencija se nastavlja - izjavio je juce u razgovoru za "Vijesti" predsjednik Demokratskog saveza u Crnoj Gori Mehmet Bardhi.

Može li projekat velike Albanije da naide na plodno tlo medu Albancima u Crnoj
Gori?

- Albanci u Crnoj Gori su starosjedioci koji žele, kao svi miroljubivi narodi, da žive svoj život, sami upravljaju svojim životima i prirodnim resursima u organizovanom demokratskom društvu. Ni u politickom niti u naucnim albanskim strukturama nisam naišao da neko govori o nekoj velikoj Albaniji. Velika Albanija kao projekat ne postoji niti može postojati. Istorija ne pamti da su se Albanci zalagali za to da osvoje tudu teritoriju i da porobljavaju druge narode. Jasno je da je albansko pitanje jedno od najvecih neriješenih pitanja na Balkanu jer je poslije medunarodnog priznanja Albanije 1912. godine polovina teritorija i albanskog naroda ostalo van tih granica. Albanija postaje država koja se sa svih strana granici sa sopstvenim narodom.

Kako, po Vama, treba da izgleda optimalan status Albanaca u Crnoj Gori?

- Normalan gradanin i pripadnik jednog naroda, narocito manjinskog, nikad ne može biti zadovoljan ako nije uvažen ili poštovan od vlasti i ako ne radi i živi u jednoj uredenoj demokratskoj državi. To ocekuju Albanci. Kao prva albanska stranka u Crnoj Gori stalno smo nudili razgovore kako bi se definisao status manjina. Tokom rasprave o Ustavu Crne Gore iz 1992. godine predložili smo dokument o specijalnom statusu Albanaca u Crnoj Gori koji bi našao mjesto u Ustavu, uslijedili su razgovori predstavnika Albanaca, Muslimana i crnogorske vlasti u Briselu, Londonu, Ženevi, a kada je trebalo da se nastave u Ulcinju i Podgorici crnogorska vlast ih je jednostavno prekinula.

Smatrate li da sada možete naici na razumijevanje kod crnogorske vlasti?

- Probleme treba riješiti jer nam iskustva sa prostora bivše Jugoslavije mnogo govore. Politika na vlasti pokazala je do sada samo volju da se rješavaju prava manjina. Ona to mora na djelu pokazati. U interesu mira i stabilnosti mora stvoriti uslove da manjine uživaju sva prava, ne budu ugroženi od samih vlasti i ne strepe od njih, te da u njima imaju istinske zaštitinike. Trebalo bi da nam se obezbijedi korpus prava koja bi imali da smo u maticnoj državi. Tome treba težiti, a ne plasirati konstruisane teze o velikoj Albaniji, prikazivati Albance kao dežurne krivce i kao destabilizirajuci faktor kad god zahtijevaju da ostvare svoja prava. Nema nikakvih razloga da Crna Gora kasni sa uspostavljanjem te klime.

Koja je Vaša prognoza rezultata narednih izbora i koga bi željeli da vidite u vlasti?

- Prognoze su jedne, a realnost je mnogo bitnija. Politicke strukture u Crnoj Gori koje žele doci do medunarodno priznate samostalne države Crne Gore ne treba i ne mogu da mimoilaze Liberalni savez. To sada rade DPS i SDP i mislim da sa Liberalnim savezom Crna Gora dobija mnogo. Ako hoce da ostvare nezavisnost Crne Gore apstrahujuci LSCG onda oni nijesu za demokratsku i samostalnu Crnu Goru, vec za Crnu Goru ciji ce oni biti patroni. Po ovome što se sada dešava stice se jak utisak da DPS i SDP samostalno žele da dodu do cilja. Znaci, bez nacionalnih albanskih subjekata, ali žele da imaju albanske glasove za njihove navodno gradanske stranke. To nije dobro.

Da li su tacne najave da ce DS napraviti predizbornu koaliciju sa DUA?

- Predsjedništvo DS prije dva dana donijelo je odluku da se vode razgovori sa DUA o koaliciji da bi se sakupilo što više glasova albanskih biraca. Crna Gora se nalazi na presudnom raskršcu. DS jeste za pomoc demokratskoj Crnoj Gori jer to pomaže i nama. Albanci u Crnoj Gori u najtežem su položaju od svih djelova Albanaca. Mogu se naci pred vratima nestanka. Odgovornost za to cemo imati mi sami, ali i crnogorske vlasti.

Za uspješne i fer izbore treba stvoriti demokratsku klimu i ravnopravne uslove, ali toga nema ni za ove izbore. Partija na vlasti zadržala je sve monopole, ona zapošljava ljude, ona daje bespovratne kredite, postavlja rukovodece ljude...


 
Scoring disabled. You must be logged in to score posts.Respond to this message   
AuthorReply
NKMomak
(no login)

.

No score for this post
October 4 2002, 11:59 AM 

Kaze nema projekta za veliku albaniju ,
citiram :
-" Albanci u Crnoj Gori su starosjedioci "

Prevod : mi smo dosljaci i u njihovoj kuci ( plus tu rijec odma ubacuje na pocetku odgovora pitanju ).

-"Jasno je da je albansko pitanje jedno od najvecih neriješenih pitanja na Balkanu jer je poslije medunarodnog priznanja Albanije 1912. godine polovina teritorija i albanskog naroda ostalo van tih granica. "

Sto znaci zalagacemo se za projekat Velike Albanije tj da se te teritorije ukljuce u Albansku drzavu citaj hocemo: Podgoricu, Ulcinj, Bar, Plav, Gusinje....

 
Scoring disabled. You must be logged in to score posts.
Monitor
(no login)

.

No score for this post
October 4 2002, 12:00 PM 

A da izostave Niksic, pa da Velika Albanija bude bez nekvalifikovanog MOMKA?! To nikako.

Dakle, i Niksic.

Umiju li, Boze, ovi Srbi o bilo cemu no o teritorijama? Po mogucnosti VELIKIM?!


 
Scoring disabled. You must be logged in to score posts.
Savindan
(no login)

.

No score for this post
October 4 2002, 12:02 PM 
Budu li Siptari poceli neko s*anje u CG kao sto rade u MK imace DioGvardija da ih zastupa

http://www.aacl.com/indexmain.html

On i Bob Dol vrsi lobiing za Siptare jos od 1980-ih. Jos su se onda bunili da navodno Siptari u Jugoslaviji nemaju "dovoljno prava" a to je bilo povodom demonstracija 1981. koje su se odrzale jednako na Kosovu kao i u delovima Makedonije (gde je bilo dosta Siptara) pa i u delovima Crne Gore. Kao rezultat, zabranjena albanska zastava se viorila i u Ulcinju te 1981.

 
Scoring disabled. You must be logged in to score posts.
RedStar60
(no login)

.

No score for this post
October 4 2002, 12:04 PM 

Pa da monitore...

Kao sto si provalio ...CG ima 5-6 % siptara...

..i jos ono u stilu: mi imamo to kulturno s njima da resimo

...i sto je jos bilo dobro: oni su milion puta izjavili da nemaju nikakvih ambicija (ne secam se tacnog teksta, a i mrzi me da to potrazim, ali u tom smislu si to napisao)...


Crni dani se pisu Crnoj Gori...mnogo crniji nego sto ih je Srbija imala poslednjih 10 godina...


Zato glasajte za nezavisnost...------------


Namucio sam se ta pronadjem tvoj stampedo:

Delijo, crni orao ce se vijoriti u Albaniji, a u Crnoj Gori crnogorski. Nikome to na pamet ne pada osim tebi koji si preopterecen(do zaljenja) "siptarskom stokom" kako to ogavno volis reci. Albanci su gradjani CG, ona je njihova domovina, to su milion puta iskazali. Hoce ljudi slobodu, demokratiju i materijalno blagostanje. Valjda je to normalno. U nezavisnoj, demokratskoj CG ce to imati i sve je OK. A ako stvarno oni sa 5-6 procenata stanovnistva mogu srediti Crnu Goru, onda ona i ne zasluzuje da postoji. No, moj Delijo, u CG ce se to rijesiti lijepo, pametno i ljudski, a ne kako ste to vi "resavali" na Kosovu, arogantno i nasilnicki, pa sad gledajte Kosovo, vasu "dusu" s daleka. Sad nastimajte gusle pa opalite onako junacki. Sada, pa dovijek.

Kao sto se moglo sa Slobom i njegovom bandom sve ljudski resiti tako ce biti i sa siptarima ..
------------------
ZVEZDA SRBIJA, NIKAD JUGOSLAVIJA

 
Scoring disabled. You must be logged in to score posts.
Monitor
(no login)

.

No score for this post
October 4 2002, 12:05 PM 

Cega se pametan stidi, Delija se ponosi...

A inace, "Slobu i njegovu bandu" su vam tamo namjestili sigurno neki Eskimi ili Tamili.

I ZVEZDAS, dovoljno si nas naopominjao i ukazivao nam na "siptarsku neman" cime si svoju patriotsku duznost zaista ispunio. Hvala ti na brizi za vaskoliko Srpstvo. Sad kad nas udese sami smo krivi sto ti nismo vjerovali. A trebali smo s obzirom da vi tamo imate iskustva, koje vam, je li, daje za pravo da drugima sluzite za primjer kakav ne treba biti.

Budi mi zdravo i dont happy, be vory.


 
Scoring disabled. You must be logged in to score posts.
RedStar60
(no login)

.

No score for this post
October 4 2002, 12:07 PM 

Arkan je - ako smo zaboravili - bio Crnogorac... ali to je opet jedan od onih "crnih" crnogoraca..

A sto se Slobe tice, nisi bas u pravu: njega su nam "namestili" Zulu i to onaj deo plemena iz istocnog Konga.. neka idu u qrac - potpuno su nas unistili..

Uff zaboravih..odakle bjese Sloba poreklom.. ajd cik pogodi - nagrada: 7 dana Bambi-Park all inclusive..------------------
ZVEZDA SRBIJA, NIKAD JUGOSLAVIJA


 
Scoring disabled. You must be logged in to score posts.
Monitor
(no login)

.

No score for this post
October 4 2002, 12:09 PM 


Crna Gora je imala samo jednog laznog cara - scepana Malog, a u Srbiju ko je god iz CG dosao postao je ili predsjednik ili u najgorem slucaju nacionalni junak.

 
Scoring disabled. You must be logged in to score posts.
astral
(no login)

.

No score for this post
October 4 2002, 8:43 PM 

Kosovo, Makedonija,...Crna Gora?????!!!!!!

Imaju goveda sve preduslove za to, a i cujem za neke grafite u CG...

 
Scoring disabled. You must be logged in to score posts.
Nick
(no login)

.

No score for this post
October 4 2002, 8:44 PM 

To je samo je pitanje vremena... sad, za par godina... ako se CG odvoje bice im jos lakse...

 
Scoring disabled. You must be logged in to score posts.
Milosh
(no login)

Misle li se ovi velikoalbanci zaustavljat?

No score for this post
October 4 2002, 8:45 PM 

Ocigledno je neko gadno prevario neke liudere albanske s Kosova kad im je obecao nesto. Tuzno je sto cijenu tog rastreznjenja placaju Makedonci.

Po ko zna koji put svjetska politika je omanula. Tako i ovog puta stvarajuci jednog monstruma(OVK) da bi unistila drugog(SLOBO). Sad kad drugog vise nema, ovaj prvi nece da se smiri!

Mada mislim da nece jos mnogo!!

Prica se u propagandno politicke svrhe o prelivanju terorizme i na nase krajeve. Mislim da za to nema osnova. Jer oni ne bi ni dovde stigli bez logisticke pomoci zapada,a kad su vratili Sdama iz Kuvajta dako vrate i teroriste,odnosno dako ih likvidiraju.

Mislim da su nase manjine u potpuno ravnopravnom polozaju s nama,pa da nemaju nikakvog interesa da se bune!!

Mda smatram da ne bi lose bilo da se i neki Albanac ukljuc na neki od foruma da cujemo njegovo misljenje.

 
Scoring disabled. You must be logged in to score posts.
NKMomak
(no login)

.

No score for this post
October 4 2002, 8:48 PM 

Ma i sve da se pojavi i neki Albanac iz CG on ce nas ubijedjivati da kako oni nisu takvi kao ovi na Kosovu, Albaniji, Makedoniji da su oni "poor albanians who only like to leave in peace"(citat sa CNN-a).

Jedina brana koju imamo zasad da nam se isto sto se danas desava u Makedoniju ne desi i u CG jeste VJ. Jer pricajte vi sta hocete VJ se najbolje pokazala u borbi protiv albanskog terorizma.

Dok je VJ bila na granicama nasim i na Kosovu OVK uz sve podrsku avionsku NATO nije mogla napredovat ni pola kilometra unutar SRJ.

Sjutra kad bi kojim slucajem bili nezavisni kao sto je danas Makedonija bili bi zrtve istog scenarija koji je danas na djelu u Makedoniji.

----

More Makedonci su isto tako prosle godine pricali cak su im dali 5 ministarskih mjesta u vladu no im sve dzaba bi.No simm kako tumacis ove vijesti?

March 19, 2001
17:15 Pripadnici OVK primeceni su u protekla 3 dana u brdima opstine Gusinje, koja se nalazi u pogranicnom delu Crne Gore prema Kosovu i Albaniji, saznaje se u dobro obavestenim izvorima u Podgorici. Glasine o pojavljivanju pripadnika OVK u Crnoj Gori potkrepile su strepnje crnogorske javnosti od moguceg porasta nacionalnih apetita Albanaca i u toj republici.

---

Lazu sigurno ovi srbocetnici, podmecu svakakve gluposti sirotim Albancima "who only like to live in peace and democracy"(Citat sa CNN-a).

 
Scoring disabled. You must be logged in to score posts.
Milosh
(no login)

.

No score for this post
October 4 2002, 8:49 PM Ako nagrnu OVK-ci na CG bi li mi u CG stali na jednu stranu zajwdno, i indenpendisti i unitaristi?

 
Scoring disabled. You must be logged in to score posts.
Lexus
(no login)

.

No score for this post
October 4 2002, 8:50 PM 

Ja sam siguran da bi, ujedinili bi se odmah. Samo, nadam se da za takvo ujedinjenje nece bit potrebe...

 
Scoring disabled. You must be logged in to score posts.
Hrkljush
(no login)

.

No score for this post
October 4 2002, 8:52 PM 

Ma albanci ne traze ravnopravnost i Crnoj Gori no teritorije isto ka na Kosovo i u Makedoniju moji coravi sunarodnici

 
Scoring disabled. You must be logged in to score posts.
Lexus
(no login)

.

No score for this post
October 4 2002, 8:53 PM 

I sta ce sa teritorijama? Da ih pripoje Albaniji? Evo pobjeze iz Albanije sve sto je utec moglo...

Da naprave AAO (albanska autonomna oblast) Ulcinj, Tuzi?

I doubt it...

 
Scoring disabled. You must be logged in to score posts.
Monitor
(no login)

.

No score for this post
October 4 2002, 8:54 PM 

quote:
-------------------------------------------------------
Originally posted by Hrkljush:
Ma albanci ne traze ravnopravnost i Crnoj Gori no teritorije isto ka na Kosovo i u Makedoniju moji coravi sunarodnici
-------------------------------------------------------


Da nisu tebi poslali zahtjeve za teritorijom, pa ti to tako sa sigurnoscu znas? Ili ti to sapuce tvoja mrznja i paranoja?

Mi ovamo te zahtjeve nismo culi, mozda ih upucuju na vanjske adrese.

Znas sto, decko: nije niko slijep ni mutav da ne vidi o cemu se radi. Nije to nista novo. Deja vu. Treba sad pred izbore isprepadat neuki narod i reci mu da bez Srbije i njene VJ Crna Gora postaje plijen lak za svakoga.

Ako bude nezavisna sve ale svijeta ce je razdzapati, a u ZAJEDNICI mirna i spokojna. Odbranice je ona vojska sto je odbranila Kosovo.

Decko moj, nisi ti smislio ovu pricu, ti samo papagajises. Smislila je prepoznata kuhinja, a ti je samo siris dalje.

 
Scoring disabled. You must be logged in to score posts.
NKMomak
(no login)

U Gusinju natpisi "Oslobodilacka Vojska Kosova"

No score for this post
October 4 2002, 9:25 PM 

U mjestu Savine vode kod Rozaja, Albanci su juce kamenovali kolonu vozila u kojoj su se nalazili svjestenici Mitropolije crnogorsko-primorske koji su se vracali iz Pecke patrijarsije, javio je Radio B92, pozivajuci se na agenciju SRNA.

Paroh zetski Velibor Dzomic potvrdio je toj agenciji da su Albanci kamenjem i bocama zasuli kolonu automobila i pored toga sto su kolonu obezbjedjivala dva transportera KFOR-a, ciji vojnici nisu reagovali.

On je rekao i da je u gradicu Gusinje, sa vecinskim albanskim stanovnistvom, na istoku Crne Gore neposredno uz granicu sa Albanijom, na mnogim zgradama i lokalima osvanuo grafit sa natpisom “Oslobodilacka vojska Kosova”.

- PCNEN - 18.03.2001

 
Scoring disabled. You must be logged in to score posts.
Nikac
(no login)

.

No score for this post
October 4 2002, 9:26 PM 

E, da vas zamolim nesto "braco" Srbi. Ako nekada dodje do sranja u CG sa Siptarima, nemojte molim vas samo vi da nas branite jer nijeste umjeli ni ono svoje odbraniti kad je trebalo, a kamoli tudje.

Zbog vase smrdljive politike rat jos traje na Balkanu! Uostalom nikad nam nijeste ni pomogli, ruku na srce, no je vazda malena CG ratovala za vas dok ste vi ladili muda po Beogradu ili nekim slicnim mjestima.

Zato nemojte se mnogo opterecivati vi sa Siptarima u CG, kadri smo mi izaci na kraj i sa vama koji ste mnogo zajebaniji od njih u svakom slucaju. Ako dodje do rata, ne daj boze, bar cu znati ko mi je "realni" neprijatelj, za razliku od vas...

 
Scoring disabled. You must be logged in to score posts.
Monitor
(no login)

.

No score for this post
October 4 2002, 9:27 PM Kad Srbima ponestane tema uhvate se "Siptara". (Oni su, inace, Albanci). Izgleda da im se gace tresu od njih jer ih sanjaju i prismacu s njima. Toliko mrznje da je to ogavno!

Braco Srbi sjebali su vas i nadmudrili na Kosovu. Bili ste tamo junacine protiv civila, sto jes jes, ali ste na kraju sve pjevajuci , a junacki otisli. Sada vam se neprijatelji prividjaju po Crnoj Gori.

Ne bojte se, zamolicemo ih da vas s ovoga foruma postede.

 
Scoring disabled. You must be logged in to score posts.
 
< Previous Page 1 2 3 Next >
  Respond to this message   
  << Previous Topic | Next Topic >>Return to Index  
Find more forums on PoliticsCreate your own forum at Network54
 Copyright © 1999-2018 Network54. All rights reserved.   Terms of Use   Privacy Statement