<< Previous Topic | Next Topic >>Return to Index  

Ist.arh.genetika: Dinarci nisu Srbi

September 25 2002 at 3:39 AM
No score for this post
Milos Bogdanovic  (no login)

 
> Dinarci nisu Srbi?

Nisu. Srbi su jedno slovensko pleme, koje po svojim skeletima i po istorijskim izvorima karakterise nordijski rasni tip. To, na primer, jasno otkriva analiza fosila Rasa (IX vek).

Dinarci su takozvani dinarski rasni tip, koji se srece najvise kod nas na Balkanu, posebno u Hercegovini i Crnoj Gori, a ima ga i u srednjoj Evropi - Austriji, Nemackoj i Francuskoj (u dosta manjoj meri), a posebno zastupljen (van nase zemlje) srece se na Kavkazu, kod Gruzina, gde je sacuvao svoju izvornu neindoevropsku jezicku grupu.

U Rusiji, gde je najveca i najcistija koncentracija Slovena, dinarski rasni tip je zastupljen u zanemarljivim procentima:


*HLAB 5 - world map

U Rusiji je posebno zastupljena genetika koja odgovara nordijskom rasnom tipu, jer su Sloveni, kao i Gelti i Germani, takodje pripadnici nordijskog rasnog tipa, i nosioci iste indoevropske grupe jezika:


*HLAA 1 - Europe

Nordijska genetika je kod Gruzina na Kavkazu zanemarljivo zastupljena, ali je umesto nje na Kavkazu dominantno zastupljena dinarska genetika (koja je jos najzastupljenija u nasoj zemlji). Jezik Gruzina ne pripada indoevropskoj grupi jezika, kojoj pripadaju jezici Slovena, Balta, Germana, Kelta, Ilira, Romana, Grka, Jermena, Persijanaca i Indusa. To nam sve otkriva veliku genetsku razliku izmedju Dinaraca i Slovena.

Gruzini imaju pravi dinarski karakter (buntovnost protiv autoriteta), slicnu muziku, epiku, melodiju i akcenat govora, ... o cemu sam detaljno i sa primerima pisao na adresi:

http://groups.yahoo.com/group/poreklo/message/28

Jezik jednog gruzijskog plemena (Laz) pokazuje mnogo vecu slicnost akcentuacije i intonacije nasem govoru severne Crne Gore i Hercegovine, nego sto je blizak govoru Slovena u Rusiji (kratak insert iz dugackog wav-a):

http://users.net.yu/~tara/lazi.wav (114 Kb)

Na svetu postoji oko 50 jezickih grupa. Indoevropska grupa jezika (kojoj pripada srpski) je samo jedna od njih, kao sto je i kartvelijanska rupa jezika jos samo jedna grupa od svih ih pedesetak jezickih grupa.

> Gde je zapisano kako su ti Sloveni izgledali?
Otkuda ti to znas i koje si izvore koristio?

Istorijski i arheoloski izvori otkrivaju da su Srbi IX veka imali nordijski izgled.

Predsednik udruzenja antropologa Jugoslavije, istoricar, dr Petar Vlahovic je napisao sledece:

"Vrseci reviziju Vajzbahovih istrazivanja glasinackog materijala Z. Mikic je u najnovije vreme uneo vise svetla u ovu antropolosku problematiku, podkrepljujuci tako donekle prethodna naucna shvatanja da su arijevski narodi u vreme svog dolaska na Balkansko poluostrvo, kako kaze Zupanic, bili fizioantropoloski jednaki, odnosno visoki, belokozi, modrooki, crvenkasto-plavokosi, dolihoidni, a da u kasnijim razdobljima od tih osobina nije mnogo ostalo. Po Pseudo-Cesariju, odnosno 525. godine nove ere, po dolasku u Norik, Panoniju i Ilirik, Sloveni su visokog rasta, dolihoidni (po Zupanicu oko 60%), svetle kompleksije. Kozu je odlikovao, kako kaze Zupanic, jaci roze inkarnat a kosu crvenkast sjaj. Ovaj opis podkrepljuju i podaci arapskih pisaca VII-XII veka, kao i podaci vizantijskog istoriografa Prokopija iz 562. godine nove ere." (Petar Vlahovic, U vrtlogu zivota - prilozi etnickoj i istorijskoj antropologiji, 68-69)

> A otkuda znas i vreme dolaska Slovena ovde?

Pored vec poznatih istorijskih izvora (ako ne verujemo u njihovu autenticnost) mozemo da se obratimo za pomoc genetici. Genetika ne moze da nam pruzi tacan datum kada su Sloveni dosli ovde na Balkan, ali moze da nam pruzi odgovor na pitanje da li su duze vremena Sloveni i Dinarci ziveli zajedno izmesani, iz cega mozemo da zakljucimo da li su Slovenbi starosedeoci Balkana.

Prvo malo teorije:

Geni, koji se nalaze jedni do drugih, zaduzeni za HLA (Human Leukocit Antigen) sistem (razliciti sistemi krvnih grupa belih krvnih zrnaca) se nalaze na sestom hromozomu, i nasledjuju se u celom bloku zajedno. Oni se izmedju sebe razlicito nazivaju slovima abecede. Dakle, postoje geni A, B, C, D, DQ1 i DQB1, itd, i te gene ima svaka osoba.

A izmedju raznih populacija ljudi primecene su razlicite varijante istih gena, nastale u istoriji mutacijom (najcesce pod uticajem kosmickog zracenja) i one zbog malih medjusobnih genetskih razlika uglavnom ekspresuju u razlicite krvne grupe, koje se obelezavaju razlicitim brojevima posle slova. Tako postoje razne varijante krvnih grupa kod A gena i one se obelezavaju sa: A1, A2, A3, A9, A10, A11, A19 i A28. Krvna grupa HLA-A1 je tipicna za Indoevropljane (nordijski rasni tip), grupa A2 je odlika istocnog i zapadnog mediteranca i dinarskog rasnog tipa zajedno, A3 je odlika Ugrofinaca, A9 Semicana, A10 Turaka, A11 Mongola (Bangkok), A19 Bantu crnaca, a A28 Nilo-Saharske grupe crnaca ... i kromanjinskog tipa u Evropi). Za razliku od HLA-A gena, HLA-B gen je mnogo skloniji mutaciji, pa tamo gde Dinarci i Zapadni i Istocni Mediteranci dele istu HLA-A2 grupu (to otkriva zajednicko poreklo), dotle u HLA-B sistemu, svako od njih ima sopstvenu krvnu grupu; pa Dinarci imaju HLA-B5, Zapadni Mediteranci imaju B18, a Istocni Mediteranci B35. HLA-C gen je najmanje sklon mutaciji, pa svi Indoevropljani i Mongoli imaju zajednicku HLA-C7 grupu, sto otkriva njihovo zajednicko genetsko poreklo. (Velike razlike u izgledu izmedju nordijskog tipa i mongolskog tipa postoje zbog adaptacije na razlicite klimatske uslove.)

Kako se razliciti geni kod iste osobe (blok A, B, C, D ...) prenose na dalje potomstvo u istom bloku, izvorne varijante blokova ostaju hiljadama godina nepokvarene. I Germani i Sloveni imaju zastupljen isti blok HLA-A1, B3, Cw7, Dr3. Isto tako i Dinarci koji zive na Kavkazu (Gruzini) i Dinarci kod nas na Balkanu, imaju isti blok gena, koji ovako izgleda kod najveceg broja ispitanih ljudi: HLA-A2, B5, DRB1*1101, DQA1*0501, DQB1*0301.

Kako se pri nasledjivanju taj blok gena zajedno nasledjuje, on uvek ostaje isti, sem u retkim slucajevima kada se desava da se taj blok pokvari genima koje dobijamo iz bloka od drugog roditelja.

Kako se to retko desava, treba da dve genetski razlicite populacije zive hiljadama godina zajedno da bi se njihovi izvorni blokovi pokvarili prilikom mesanja i to u samo odredjenoj meri. Iz te cinjenice mozemo izvuci metodologiju kojom mozemo saznati koliko dugo su dve populacije zivele zajedno.

Od 202 osobe koje su prema jednoj studiji od pre desetak godina analizirale svoje HLA gene u Beogradu, a pokazale da imaju dinarsku HLA-B5 krvnu grupu, od njih svega 94 ima i izvornu HLA-A2 krvnu grupu tipicnu za Dinarce (i ostale Mediterance) u susednom HLA-A genu. Ostali nosioci HLA-B5 su najvise izmesani sa semitskom grupom HLA-A9 (mozda pre dolazenja na Balkan), zatim sa ugrofinskom HLA- A3, itd. A sa Slovenima (HLA-B8) Dinarci gotovo uopste nisu izmesani. Iz toga vidimo da su Dinarci starosedeoci Balkana, jer su im blokovi gena prilicno "pokvareni" kod preko 50% populacije, i izmesani sa ugrofinskim starosedeocima Evrope koji su naseljavali Evropu jos u vreme kada se topila njena ledena kapa.

A ako analiziramo slovensku (indoevropsku populaciju), videcemo da su slovenski geni HLA-A1; B8 u ogromnoj meri sacuvali svoje izvorne blokove gena, sto dokazuje da Sloveni nisu starosedeoci Balkana, i da su ziveli autohtono hiljadama godina, bez mesanja sa drugim populacijama, izuzev sa dve koje uopste ne zive na Balkanu, ali koje se srecu u severnoj Indiji i istocnom Sibiru. Od 100 nasih osoba koje imaju slovenski (indoevropski) gen HLA-B8, cak 77 osoba ima takodje slovenski gen HLA-A1, dok od njih 100 samo 4 osobe imaju susedni gen HLA-A2 koji odlikuje sve Dinarce i Mediterance zajedno.

To znaci da su istorijski vrlo kratko Sloveni bili izmesani sa Dinarcima i Mediterancima na ovom podrucju, i uopste kroz svoju dosadasnju istoriju.

Jedino podrucje na kojem nalazimo da je indoevropska populacija izmesana sa starosedeocima Balkana, je podrucje Albanije, ali o tome ce kasnije biti govora u ovom postu.

> Slovensko prisustvo na Balkanskom poluostrvu spominje se u 5. stolecu pre Hrista i to u dokumentu kojeg ne bi smeo niko da osporava, jer je rec o delu oca istorije Herodota.

Genetika je egzaktna u odnosu na istorijske izvore. Pogledaj sta govore savremeni izvori o istim dogadjajima, pa ces videti kako su razliciti, i cesto medjusobno protivrecni. Sa Herodotom nije problem sumnja u njegove ideoloske motive, ili u prekrajanje i prepravljanje njegovih izvornih spisa, nego cinjenica da njegovo spominjanje naroda pod nazivom "Srbi" ne mora uopste nista da ima sa nasim Srbima. Pretpostavimo da je nas naziv Srbin poreklom od nekog naroda o kome zaista govori Herodot. Ali to ne mora da znaci nista u prilog tome da nasi Srbi imaju ikakve kulturne, jezicke, a najmanje genetske veze sa tim Srbima iz Herodotovih spisa. Cesto se desava da nacije poprime ime, pa ga cak kasnije i usvoje, koje im drugi serviraju. "German" je latinskog porekla i znaci "brat", "Etiopija" je grckog porekla, itd.

> > **To su starosedeoci Ceske a nisu dosli sa Slovenima**
> Koji pa sad starosedioci, kad se to odnosi na Cehe danas.

Danasnji Cesi su mesavina Slovena Ceha sa starosedeocima Ceske. Evo pogledaj podatke za oko 50 zemalja o zastupljenosti specificnih gena kod svakoga od njih, pa pogledaj ko su sve danasnji Cesi i mnogi drugi narodi:

http://histo.chu-stlouis.fr/inserm/marc/Stats/statser.htm

> Brahiohefalija u Slovena potice od Altajaca (mongolski rasni tip) koji nisu nikakvi starosedioci.

Ovo je tacno. Sloveni nisu cisti Nordijci nego su izmesani sa Mongolima. Zato se njihov jezik toliko razlikuje od ostalih IE jezika, na primer, od jezika Germana. Svi oni nastavci (j)abl-"ka", sun-"ce" su posledica mongolskog uticaja (svi Mongoli su skloni deminutivima, jako vole da tepaju), itd.

> Da li si ti uopste imao priliku videti smrznuto telo tzv. Otzia - staro je ca 4000 godina, a pronadjen u Tirolu, Austria. Ne radi se o nikakvom Alpskom tipu, naime. Bavis se rasnom antropologijom a nisi cuo za Otzia. Jadno...

O njegovoj HLA genetici sam vec pisao na adresi:

http://groups.yahoo.com/group/poreklo/message/23


----------------


> Razlika izmedju oblika Veneti i Vendi stvar je dialekta , nesto poput npr. englesko-slovenskog two = dva - dakle dva oblika istog IE korena.

Svi Indoevropljani, od Kelta u Irskoj, do Tadzika u Kini, imaju iste korene vecine brojeva, pa naravno da ce postojati slicnost izmedju jezika bilo koje dve indoevrospke grupe jezika. Evo uporednog pregleda cifara na deset indoevroposkih jezika:

Komparasin Indoevropskih Jezika

> Na osnovu cega se moze tvrditi da su originalni Iliri nordijci jer na isnovu jezika ne moze (jer nema dokaza da su Iliri i imali svoj jezik a kamoli ostataka toga jezika) a jedino su Dinarci bili vecina kada je Ilirija imenovana takvom od strane prvo Helena (kolonije Helenske u ilirskoj Dalmatiji) prije nove ere pa zatim Romana.

Ipak ima nesto podataka o ilirskom jeziku, pored toponima sa indoevropskim korenima sacuvane su i tri reci u jednom natpisu. Ocigledno je da su Indoevropljani i na osnovu fosila (skeleta), ali su se svakako izmesali sa starosedeocima.

> Jedino Dinarci MOGU BITI ILIRI dok taj takozvani Nordijcki tip (pretpostavljam da govorite o Hallstat Nordic) je zastupljen SAMO SA 5% u Austriji a ona nije nikad bila dio Ilirije (sto ne izkljucuje da Iliri nijesu u njoj zivjeli u formi Dinaraca koji su zivjeli na Alpskim zonama dok su Nordijci bili u pristupacijem podunavlju Austrije). Ovaj Nordiski Tip nije zastupljen danas u NIJEDNOJ drugoj zoni Hollstata od Bavarske i Ceske pa do Albanije dok su Dinarci u svim tim zonama.

Uvek postoje i male razlike izmedju razlicitih nordijskih plemena, sto zbog mesanja, sto zbog mutacija u prvim endogamnim zajednicama, ali to su ipak Nordijci.

Sa kim su se sve mesali Indoevropljani (nordijski tip) u Albaniji, saznacemo ako pogledamo HLA blokove Albanaca.

Na sledecoj adresi su blokovi HLA-A i B gena u Albaniji:

http://histo.chu-stlouis.fr/inserm/marc/Stats/hm30101.htm

Vidimo da je indoevropski gen A1 najvise izmesan sa B35, a B35 je zapravo gen starosedelackog stanovnistva Istocnog Mediteranca (Palestinci, Dravidi, Acteci, ... izvorni Egipcani, ima ih kod Lala u Vojvodini, i u Hrvatskom Zagorju). Dakle, ima starosedelaca indoevropskog porekla koji su stigli da se izmesaju na nivou bloka sa istocnim Mediterancem, a to znaci da su tu vise hiljada godina. Ima i cistih neizmesanih Indoevropljana (HLA-A1,B8), ali manje. Mozda su to cisti Iliri, a mozda Iliri i pravi Sloveni zajedno.

Da bi razumeo ostale gene, B44 su Atlantski Mediteranci najvisi ljudi Irske, Skotske, Baskijaca, Poljaka, ... i nasih Niksicana).

B18 su Zapadni Mediteranci (Sardinija, Juzna Italija, Gege kod Albanaca, takodje Baskijci ...).

A3;B7 su Ugrofinci, A23 i A24 su Semicani, B38 Turci, A28 Kromanjonci, itd.

Elem, sto se bar mene tice, vise me zanima da istrazujem poreklo nasih gena, nego naseg imena (Srba) koje smo ko zna na koji nacin dobili, i koje nista ne mora da otkriva. Ako hocete, pozivam Vas da pomognete ovaj istrazivacki projekat u vezi genetike i da istrazite sledece:

Kako je najveci procenat nase populacije (29%) dinarskog porekla, bilo bi zanimljivo pronaci gde jos zive genetski Dinarci po svetu i uporediti njihovu muziku, korene reci, a i druge atribute jezika koji se genetski determinisu u velikoj meri (izgovor glasova, akcentuacija i intonacija), zatim obicaje, mitologiju, i sve njihove psihofizicke atribute (karakter i fizicki izgled).

Na primer, pored analize Gruzina (i njihovog poredjenja sa nama), mozemo obratiti paznju i na Severnu i Juznu Ameriku na mapi HLA-B5:

*HLAB 5 World*

i zatim to podrucje zastupljenosti dinarskog antigena B5 uporediti sa mapom jezickih grupa Severne i Juzne Amerike koja je na adresi (zajedno sa ostalim mapama):

http://www.ship.edu/~cgboeree/languagefamilies.html

Da li primecujemo da ono podrucje koje na mapi hlab5.gif ima izrazenu zastupljenost antigena HLA-B5
ima i neku karakteristicnu jezicku grupu?

Moramo imati na umu da mapa hlab5 nije tako precizna i potpuna. Nesto nam u tom smisli moze pomoci baza podataka (trazimo HLA-B51):

http://histo.chu-stlouis.fr/inserm/marc/Stats/statser.htm

Ako primecujemo neku jezicku grupu koja nam se cini u tom smislu sumnjivom da bi mogla odgovarati dinarskoj populaciji medju americkim Indijancima, onda probajmo da prvo nadjemo (putem interneta) koje sve posebnosti karakterisu tu jezicku grupu u odnosu na ostale jezicke grupe tog prostora. Zatim probajmo da pronadjemo i sve indijanske jezike koji spadaju u tu jezicku grupu, i mozda njihove recnike (bar osnovnih pojmova, brojeva, i sl). Mozda ce se nesto naci u njihovim jezicima blisko kartvelijanskoj grupi jezika. Kako ce nazivi lokalnih jezika te jezicke grupe da verovatno predstavljaju i nazive tih ("dinarskih") indijanskih plemena, probajmo da nadjemo kako oni fizicki izgledaju, njihove slike, zatim mitologiju, istoriju, ... itd.

Dinaraca, na primer, jako puno ima medju Ainu, starosedeocima Japana. Oni su bili enigma za antropologe, zbog svoje bledolokosti i maljavosti, koja sasvim odstupa od naroda dalekog istoka. Oni su mesavina najvise sastavljena od jedne varijante Istocnog Mediteranca HLA-B*1501 (29%), zatim Dinarca: B*5101(19%) i Mongola: B*390l (16%).

Njihova slicnost sa nasom populacijom je vise nego ocigledna:

Japanese Ainu Photos

U nasoj populaciji dinarsku genetiku ima 29% stanovnistva, a to je oko 16% genotipa nacije, pa nam ostaje jos oko 84% genotipa stanovnistva za analizu, koji su rasporedjeni u: Istocne Mediterance (najvise kod Palestinaca i potomka Acteka), Zapadne Mediterance (najvise na Sardiniji), Atlantske Mediterance (starosedeoci Irske i Skotske), Kromanjonce (Masai u Africi, Patagonia u J.Americi), Semicane, Mongole (Ugrofinci, Turci, ...), itd.

O svakom tipu cu, po redu, objavljivati postove na mailing listi "Poreklo":

poreklo-subscribe@yahoogroups.com (upis na listu)

A Vase rezultate istrazivanja na ovu temu mozete poslati na mailing listu "Poreklo": poreklo@yahoogroups.com gde se nalazi jedan broj lingvista, geneticara i drugih strucnjaka koji pomazu ovaj istrazivacki projekat. 
Scoring disabled. You must be logged in to score posts.Respond to this message   
AuthorReply
Zecanin
(no login)

.

No score for this post
September 25 2002, 3:41 AM 

Svaka cast Bogdanovic na vasem radu (mada se ne slazem sa svim delovima).

Glavno je da nas narod sazna da Dinarci NISU SLOVENI i zasto vec da su slovenizirani starosedeoci!

Svaka cast.

---------

Par Pitanja Bogdanovicu

1) Kada su Heleni osnovali kolonije po Dalmatiji dali su zatekli u njoj Dinarce ili Nordijce?

2) Kada su Romani okupirali Iliriju dali su zatekli Dinarce ili Nordijce?

3) Ako je odgovor na navedena dva gornja pitanja Dinarci onda po kojoj logici se pripisuje ime Iliri Nordijcima?

 
Scoring disabled. You must be logged in to score posts.
Rambo
(no login)

.

No score for this post
September 25 2002, 3:45 AM 

"U nasoj populaciji dinarsku genetiku ima 29% stanovnistva, a to je oko 16% genotipa nacije, pa nam ostaje jos oko 84% genotipa stanovnistva za analizu, koji su rasporedjeni u: Istocne Mediterance (najvise kod Palestinaca i potomka Acteka), Zapadne Mediterance (najvise na Sardiniji), Atlantske Mediterance (starosedeoci Irske i Skotske), Kromanjonce (Masai u Africi, Patagonia u J.Americi), Semicane, Mongole (Ugrofinci, Turci, ...), itd."


Inache, Zecanine, da li si ti svjestan da Milos ovdje tvrdi kako Dinarci u YU genotipu ucestvuju sa 16%, pa nam "ostaje jos oko 84% genotipa stanovnistva za analizu, koji su rasporedjeni u"... pa onda slije ostale grupe?

 
Scoring disabled. You must be logged in to score posts.
Arijevac
(no login)

.

No score for this post
September 25 2002, 3:46 AM 

Ocigledno da ce genetika polako da obara zabetonirane istorijske "istine". Sacekajmo par godina da jos malo geneticari napreduju pa ce istina izaci na vidjelo. Inace tacno je da indoevropljani i mongoloidi imaju zajednicko porijeklo,ja sam u par navrata pisao o tome. Izgleda da su Vede blize genetici nego zvanicne istorijske "istine".

Bogdanovicu sta kazu geni o luzickim Srbima?


 
Scoring disabled. You must be logged in to score posts.
Milos Bogdanovic
(no login)

.

No score for this post
September 25 2002, 3:48 AM 

> ...i kako se na osnovu skeleta odreduje boja kose?

Kosa se lakse raspada od kostiju, ali se zato gleda oblik lobanje. Nordijski rasni tip ima veoma izduzenu lobanju, pljosnatu sa strane, izbaceno teme, i mnostvo sitnih razlika u odnosu na dinarski, mediteranski, ili mongolski tip lobanje.

Osim toga, uradjena je i seroloska obrada fosila Rasa. Dinarsko-mediteranska "O| grupa je zastupljena svega sa 14% u odnosu na 33-37% koliko je u nasoj zemlji, a kod dinarskih prezimena prelazi i 40%.

> 1) Kada su Heleni osnovali kolonije po Dalmatiji dali su zatekli u njoj Dinarce ili Nordijce?

Zatekli su mesavinu.

> 2) Kada su Romani okupirali Iliriju dali su zatekli Dinarce ili Nordijce?

Verovatno je struktura vlasti bila vise nordijska.

> 3) Ako je odgovor na navedena dva gornja pitanja Dinarci onda po kojoj logici se pripisuje ime Iliri Nordijcima?

Iliri su nosioci indoevropske grupe jezika, sto jasno otkrivaju njihovi toponimi.

Dinarci i mediteranci su uvek imali problema oko formiranja vlasti, i danas ih imaju. Nikako ne mogu da se sloze gde god da zive po svetu.

> Najvazhnije pitanje Milosu na koje on nije odgovorio u preth. postu: Kako objasnjavas razliku izmedju tvoje "Human Leukocit Antigen" genetske kategorizacije i savremenih genetskih "markera" objavljenih u Am. J. Hum. Gen. i Science Mag.???

Sve populacije se preplicu, pa u celoj Evropi mozes naci iste rasne tipove, samo u ogromnoj razlici u procentima.

Razliciti geni imaju razlicitu stabilnost, pa zato neki obuhvataju vise plemena istovremeno, a oni skloni mutacijama, kod njih svako pleme ima svoj poseban gen. A oni geni koji se analiziraju pri utvrdjivanju ocinstva, toliko su skloni mutacijama, da svaka generacija ima ostecenja u odnosu na svoje pretke, ali se po velicini tih ostecenja utvrdjuje srodstvo. Nemojte da vas zbune razlike zbog analize razlicitih gena. Informacije nisu protivrecne, samo ih treba objasniti.

> (Rezultati ova dva razlicita pristupa vode u razlichitim smjerovima, prije svega na podrucju Zap. Evrope, jer Eu18 dominira od Gibraltara i juznog mediterana do skandinavskog polarnog kruga)

Mozda je u pitanju atlantski mediteranac.

Nisam stigao da pogledam podatke.

Hvala na paznji.

 
Scoring disabled. You must be logged in to score posts.
Plannco Wallach
(no login)

.

No score for this post
September 25 2002, 3:49 AM 

Balkansko poluostrvo je naseljeno od davnih davnina.

Dolazak indoevropskih plemena se smesta na nekih 2-3 hiljade godine pre Kristosa. Prilikom naseljavanja nasli su starije slojeve stanovnistva koje neki nazivaju Mesapic ili tako nesto.

Kad su Romani osvojili danasnju Crnu Goru tu su nasli jedno pleme koje se zvalo Iliri. Po njima ce kasnije zvati sve stanovike na tim prostorima. Sacuvano je mnogo imena tog naroda na nadgrobnim plocama. I skoro nista od jezika. Neka pak imena mozemo pratiti do danasnjih dana.bas kao sto su latinicom napisana u tom dobu koriste se u istom obluku.

Znaci da je problem naziva Ilir u tome sto se sva populacia na tom terenu naziva pojednostavljeno Iliri.

 
Scoring disabled. You must be logged in to score posts.
marko
(no login)

.

No score for this post
September 25 2002, 3:50 AM 

Ilirski narod ne postoji pobogu bogdanovicu.
Rimljani su taj deo zvali ILIRICUM sto nikakve veze nema sa "Ilirskim narodom"- ciste gluposti.

Herodot kao otac istorije je pravio strahovite greske isto kao i Porfirogenit, koji nije imao osnovni pojam o geografiji tako da istoricari muku muce sa njegovim zakljucima.

Ti posedujes nekakvo znanje koje zelis da nam pokazes ali si na pogresnom putu.

Grci su najgori poznavaoci naroda to je dokazano.
Jos jedno pitanje: Sta je sa Srbima pre famoznog 7-og veka.

Toliko za sada

 
Scoring disabled. You must be logged in to score posts.
Vid
(no login)

.

No score for this post
September 25 2002, 3:52 AM 

CINJENICE:

Grcki i rimski istoricari pokazuju prisustvo Slovena na Balkanu u V veku p.n.e., zatim u I, II veku p.n.e i tako dalje.

Da li su Sloveni(Srbi) svi bili plavi, ridji ili crni, ne zna se pouzdano.

ZAKLJUCAK

POUZDANO SE NE ZNA KOLIKO SU SLOVENI(VENDI) PRISUTNI NA BALKANU I TU SE, CINI MI SE, SLAZEMO. ALI ZNAMO DA NJIHOVO PRISUSTVO SEZE U DALEKU PROSLOST.

E sada,ako uzmemo(pretpostavimo) da su Srbi starosedeoci Balkana, zar nije logicno pretpostaviti da ce prirodno(zbog razredjenog vazduha,specificne klime itd.) doci do razlike u genetici izmedju Srba gorstaka i Srba ravnicara. Posto je Srbija planinska zemlja, mi smo u vecini potomci Srba gorstaka.

------

LUDILO

A recimo da poludim, pa da prihvatim tu tvoju teoriju o razlicitosti Dinaraca i Slovena, kako cemo onda znati ko je kome nametnuo ime, jezik, obicaje...?

 
Scoring disabled. You must be logged in to score posts.
Zecanin
(no login)

.

No score for this post
September 25 2002, 4:02 AM 

" Inache, Zecanine, da li si ti svjestan da Milos ovdje tvrdi kako Dinarci u YU genotipu ucestvuju sa 16%, pa nam "ostaje jos oko 84% genotipa stanovnistva za analizu, koji su rasporedjeni u"... pa onda slije ostale grupe? "

16% kod koga ili u koji dio Srbije jer jedna Raska i jedan Banat ili BG SIGURNO NIJESU isto.

-------

Milos Bogdanovic -
> 1) Kada su Heleni osnovali kolonije po Dalmatiji dali su zatekli u njoj Dinarce ili Nordijce?

"Zatekli su mesavinu."

-Koju mjesavinu, precizno. Norik-ance, koga i odakle to zakljucujes? Samim tim sto je neko opisan da je svjetlije kose ili ociju u spisima ne znaci da se automatski radi o Nordijcima (mogu biti i recimo Norik-anci ili svjetliji Dinarci ili recimo Sjevero-Iranci isto neka varijacija svjetlijih Dinaraca).

------

> 2) Kada su Romani okupirali Iliriju dali su zatekli Dinarce ili Nordijce?

"Verovatno je struktura vlasti bila vise nordijska."

- Rijec 'Verovatno' ti nije prijatelj odje niti vidim kako je struktura vlasti mogla da bude Nordiska. Inace dje su ostaci tih Nordijaca i to bar u JEDNOJ zoni danasnje Ilirije. Pa oni su zanemaljivi u samoj Austriji i to samo sa 5% u pristupacnom podunavlju.

> 3) Ako je odgovor na navedena dva gornja pitanja Dinarci onda po kojoj logici se pripisuje ime Iliri Nordijcima?

"Iliri su nosioci indoevropske grupe jezika, sto jasno otkrivaju njihovi toponimi. Dinarci i mediteranci su uvek imali problema oko formiranja vlasti, i danas ih imaju. Nikako ne mogu da se sloze gde god da zive po svetu. "

- Dinarci i dan danas prestavljaju vladajuci sloj i u Hrvatskoj (Hercegovci, Dalmaticnka Zagora i Lika), i u BiH (Sandjaklije) i u Srbiju (Crnogorci i Hercegovci porijeklom), stoga nevidim kakov to oni problem imaju oko vlasti izuzev da svako oce da vlada a NE da BUDE vladan.

Inace nevidim kakav to talenat Nordijci imaju za vlast kada su im recimo bili potrebni Huni i njihovo vodjstvo da bi naudili Zapadnim Romanima dok recimo u same SAD glavnu rijec ne vode WASP-ovi (samo providno) vec ZIDOVI.

-----

" Iliri su nosioci indoevropske grupe jezika, sto jasno otkrivaju njihovi toponimi."

Toponimi kazes (i samo toponimi nista drugo?)?!!, to je u najmanju ruku strahovito nepouzdano jer su Ilirima preko pola milenijuma vladali Latini dok o njihovom jeziku nema traga (dok o keltskom, gotskom recimo ima).

Razlog tome je da prevelika rasno-kulturna slicnost Crnogoraca (Ilira) i Sfakiajaca (Dorjanskih Helena iz JZ Krita, vise o toj slicnosti nac ces na http://www.illyria.net/ me forsira da zakljucim da su Dorjani (koji su inace dosli iz Ilirije) i Iliri jedna komponenta!

Inace dostina Sfakijanaca su svijetlokosi i sjetlooko pa su ektremno-dinarske rase a NE NORDIJSKE.

----

!!!

Istorija pa i rasna antropologija su (bar donekle sto je vidljivo time sto se sva Evropa stavlja u isti kos sa Nordijcima posebno sto je iole vaznije) nista drugo do donekle modifikovana forma propagande onoga koje je pise ali je na samoj bazi logike lako utvrditi sto je istinito a sto nije.

---

!!!

Isto bih dodao da i genetika moze veoma lako da bude vrsta propagande sto je lako uocljivo sa recimo radom Skopljanskih naucnika koji na sve moguce nacine pokusavaju da dokazu sa jedne strane da su oni autohroni a da su recimo vecina Grka dosljaci aili drugi primjer su Slovenci koji nastoje da dokazu da su im preci Veneti. Ostali primjeri bi bili povezivanje Rumuna i Dacana, Bugara i Tracana, Albanaca i Ilira, Francuza i Gala,itd

 
Scoring disabled. You must be logged in to score posts.
Milos B.
(no login)

.

No score for this post
September 25 2002, 4:05 AM 

> Znaci da je problem naziva Ilir u tome sto se sva populacia na tom terenu naziva pojednostavljeno Iliri.

> Ilirski narod ne postoji pobogu bogdanovicu.

Da li su Srbi i Hrvati jedini Sloveni na ovim podrucjima, ili su svoj autoritet i ime nametnuli i ostalim slovenskim plemenima koja su se pojavila na Balkanu jos pre njihovog dolaska?

Takva je stvar i sa Ilirima, pa se imenom onog plemena koje je imalo svoju poznatu drzavu, nazivaju zajedno i ostala plemena istog podrucja pa i ona koja nisu istog porekla.

> POUZDANO SE NE ZNA KOLIKO SU SLOVENI (VENDI) PRISUTNI NA BALKANU I TU SE,CINI MI SE,SLAZEMO.ALI ZNAMO DA NJIHOVO PRISUSTVO SEZE U DALEKU PROSLOST.

Ja se ne razumem u istoriju, ali ono sto govori genetika, to su cinjenice.

Ako su bilo koji Indoevropljani (dakle i Sloveni) bili ovde na Balkanu pre nove ere, onda su mogli biti samo oni Indoevropljani koji danas posebno zive na podrucju Albanije, jer su ovi iz nase zemlje neizmesani (na nivou blokova) sa njenim vecinskim dinarskim stanovnistvom.

> E sada,ako uzmemo(pretpostavimo) da su Srbi starosedeoci Balkana,zar nije logicno pretpostaviti da ce prirodno(zbog razredjenog vazduha,specificne klime itd.)doci do razlike u genetici izmedju Srba gorstaka i Srba ravnicara. Posto je Srbija planinska zemlja,mi smo u vecini potomci Srba gorstaka.

Nekada se verovalo da fenotip ima povratno delovanje na genotip, ali se ubrzo utvrdilo da takva veza ne postoji. U antropoloskom glasniku Jugoslavije citam kako su odlucili da utvrde da li je starosedelacko stanovnistvo Vojvodine tako nisko zato sto zivi u ravnicarskim uslovima, a niksicko tako visoko zato sto zivi na planini. I zato su poredili su visinu Niksicana kolonista u Vojvodini, sa njihovim vrsnjacima u Niksicu. Niksicani kolonisti su, zbog obimnije ishrane u svojoj mladosti, postali visi od svojih vrsnjaka koji su ostali u Niksicu.

Dakle, visina niksicana (Atlantskog Mediteranca) i niskost Lala (Ugrofinci izmesani sa Istocnim Meditrancem) su genetske prirode.

> A recimo da poludim,pa da prihvatim tu tvoju teoriju o razlicitosti Dinaraca i Slovena,kako cemo onda znati ko je kome nametnuo ime,jezik,obicaje...?

Pogledaj kojom jezickom grupom govore Gruzini (Dinarci) a kojom Rusi, Cesi i ostali Sloveni. Primetices da svi Nordijci (sem u severnoj Africi) govore indoevropske jezike, a najtipicniji Dinarci (Gruzini) - kartvelijansku jezicku grupu.

I zasto bi poludeo? Ti kao covek ne treba da zavisis od svog porekla. Imas um da sam razlikujes sta je dobro a sta zlo, i imas volju da se odupres svim iracionalnim porovima svoje prirode, bez obzira da li je ona dinarska ili nordijska. Zato si covek sto za razliku od zivotinje nisi determinisan svojom prirodom, vec slobodan od nje.

> 16% kod koga ili u koji dio Srbije jer jedna Raska i jedan Banat ili BG SIGURNO NIJESU isto.

Gotovo svaki rasni tip ima neko dominantno podrucje u nasoj zemlji. Razlike u dijalektima upravo nastaju zbog specificnig psihofizickih govornih atributa svakog rasnog tipa. Dinarci kod nas i u Gruziji govore istom melodijom i akcentuacijom. Mediteranci kod nas u primorju, i u juznoj Italiji takodje
govore istom melodijom, itd.

> "Zatekli su mesavinu."

-Koju mjesavinu, precizno.

Ako hoces precizan podatak treba da platis DNK analizu sacuvanih fosila iz tog perioda.

> Norik-ance, koga i odakle to zakljucujes? Samim tim sto je neko opisan da je svjetlije kose ili ociju u spisima ne znaci da se automatski radi o Nordijcima (mogu biti i recimo Norik-anci ili svjetliji Dinarci ili recimo Sjevero-Iranci isto neka varijacija svjetlijih Dinaraca).

Dinarci izmesani sa Nordijcima su svetli. Severo Iranci su Indoevropljani. Ostali Iranci kritikuju njihovu sebicnost i materijalizam, isto kao sto i mi kritikujemo te osobine kod nordijskog tipa u Evropi (kod Nemaca).

> > 2) Kada su Romani okupirali Iliriju dali su zatekli Dinarce ili Nordijce?

> "Verovatno je struktura vlasti bila vise nordijska."

> - Rijec 'Verovatno' ti nije prijatelj odje niti vidim kako je struktura vlasti mogla da bude Nordiska. ...

Ja nisam istoricar, niti se osecam odgovornim da to objasnim.

Mozda to ti treba da objasnis! Ja sam samo izneo cinjenice koje otkriva genetika.

> Inace dje su ostaci tih Nordijaca i to bar u JEDNOJ zoni danasnje Ilirije. Pa oni su zanemaljivi u samoj Austriji i to samo sa 5% u pristupacnom podunavlju.

Pa opet Austrijanci govore indoevropski jezik, a svakako ne vise raetanski.

- Dinarci i dan danas prestavljaju vladajuci sloj i u Hrvatskoj (Hercegovci, Dalmaticnka Zagora i Lika), i u BiH (Sandjaklije) i u Srbiju (Crnogorci i Hercegovci porijeklom), stoga nevidim kakov to oni problem imaju oko vlasti izuzev da svako oce da vlada a NE da BUDE vladan.

U tome u jeste problem. Oni su mnogo vise skloni vlasti, za razliku od nordijskog rasnog tipa, i zato nastaju problemi oko toga ko ce da bude na vlasti. Cim je Gruzija dobila izasla iz SSSR-a i dobila nezavisnost, odmah je kod nje doslo do gradjanskog rata.

> Inace nevidim kakav to talenat Nordijci imaju za vlast kada su im recimo bili potrebni Huni i njihovo vodjstvo da bi naudili Zapadnim Romanima dok recimo u same SAD glavnu rijec ne vode WASP-ovi (samo providno) vec ZIDOVI.

Nemaju "talenat" za vlast, i zato nemaju problema.

A da imanju, odmah bi se izmedju sebe pobili, i lako bi neko treci, razumniji, nad njima zavladao. Pogledaj zemlje koje su prestale da budu kolonije, kakvo iskusenje su odmah dobile.

> Razlog tome je da prevelika slicnost Crnogoraca (Ilira) i Sfakiajaca (Dorjanskih Helena iz JZ Krita, vise o toj slicnosti nac ces na Illyria.net) me forsira da zakljucim da su Dorjani (koji su inace dosli iz Ilirije) i Iliri jedna komponenta! Inace Sfakijanci su svijetlokosi i sjetlooko pa su ektremno-dinarske rase a NE NORDIJSKE.

Mogu da budu mesavina Dinaraca u svom korenu sa onim najstarijim Grcima, pa da zato imaju delimicne atribute jednog i drugog rasnog tipa. Nije nemoguce da jos neki rasni tip osim nordijskog ima plavu kosu, ali ja tako nesto do sada nisam sreo. Zato se nikada ne uzima za ozbiljno utvrdjivanje porekla na osnovu jedne manifestovane osobine, ves se porede svi merljivi atributi. Kada bismo imali HLA analizu Sfakijaca, mogli bismo puno toga da saznamo.

Ako hoces da utvrdimo njihovo poreklo i slicnost sa nama, potrebno je da nadjes primer njihovog prastarog grckog dijalekta, i da uzimes u obzir sve one populacije koje su dolazile na Krit i uticale na transformaciju njihovog izvornog jezika u zadnjih par hiljada godina. Kako svaki rasni tip na svoj nacin transformise odredjene glasove, razlike u dijalektima nam mogu pomoci da utvrdimo koji starosedeoci su koje podrucje Grcke pokrivali. Ima li neko neka saznanja o tome?

Vec imam jakih osnova za hipotezu da su gruzijski Dinarci upravo poreklom sa Krita, kao i nasi Dinarci.

> Istorija pa i rasna antropologija su (bar donekle sto je vidljivo time sto se sva Evropa stavlja u isti kos sa Nordijcima posebno sto je iole vaznije) nista drugo do donekle modifikovana forma propagande onoga koje je pise ali je na samoj bazi logike lako utvrditi sto je istinito a sto nije.

To sto je, na zalost, sve vise manje politizovano i ideologizovano ne znaci da neka shvatanja nisu ispravna, iako kao takva odgovaraju necijim losim ciljevima. Ali, kao sto si i sam rekao, logikom mozemo sve utvrditi, pod uslovom naravno da je i nasa sopstvena volja pokorena zdravim motivima, a ne raznim kompleksima, sujeti, i drugim losim pobudama, koje ce proizvesti da nase istrazivanje nema za cilj da odgovori na pitanje - sta je istina, vec da odgovori na nase unutrasnje patoloske motive.

Sto se tice Nordijaca, mislim da je ocigledno da su po svom dostojanstvu i prirodnom postovanju coveka, daleko iznad ostalih rasnih tipova sveta. Ali, onoga trenutka kada bilo koji Nordijac (ili bilo koji drugi covek na zemlji), pocne da se poziva na svoju prirodu, tada on prestaje da bude covek, vec postaje blizak zivotinji, cije ponasanje je determinisano njenom prirodom, i ona nema slobodu da se svojim umom i svojom voljom uzdigne iznad sebe same.

> Isto bih dodao da i genetika moze veoma lako da bude vrsta propagande sto je lako uocljivo sa recimo radom Skopljanskih naucnika koji na sve moguce nacine pokusavaju da dokazu sa jedne strane da su oni autohroni a da su recimo vecina Grka dosljaci.

Bez obzira na te politicke motive, oni su sasvim u pravu. Njihova genetika se prilicno razlikuje od Grcke. Jako je bliska genetici Sardinije ili Albanaca Gega, ali opet u svojim jedinstvenoj kombinaciji sa drugim rasnim tipovima.

Mi ljudi sve zloupotrebljavamo, i svoje znanje i sposobnosti, gotovo u svemu cega se masimo, pa nece biti cudo da se i ova saznanja zloupotrebe.

 
Scoring disabled. You must be logged in to score posts.
Plannco Wallach
(no login)

.

No score for this post
September 25 2002, 4:07 AM 

Dali su Morlaci Dinarci ili su kasni dolaznici iz Rumunije kako Juznoslavenske istoriografije tvrde?


 
Scoring disabled. You must be logged in to score posts.
dragana
(no login)

.

No score for this post
September 25 2002, 4:10 AM 

Milos i sam kaze da se ne razume u istoriju i time daje objasnjenje za slabost svojih hipoteza. Tako slozene teorije kao sto je poreklo nekog naroda ne mogu se postavljati na osnovu cinjenica koje je prikupila jedna nauka, potrebni su uporedni rezultati antropologije, genetike, arheologije, istorije, lingvistike. Uporedjivanje razlicitih podataka iz svih tih oblasti daje zanimljivost ovim forumima.

Medjitim ako uzmemo samo genetiku i antropologiju kao alat za tumacenje porekla Srba, moramo poci od cinjenice da ANTROPOLOGIJA RAZVRSTAVA SLOVENE U CETIRI RASNA TIPA, JEDAN OD NJIH JESTE NORDIJSKI, ALI JEDAN JESTE I DINARSKI. Prema tome dinarska telesna gradja i genetika nisu nikakav argument za neslovensko poreklo Srba.

Antropoloska klasifikacij skeleta iz kamenog doba sa ovog tla (dakle pre prodora dosljaka iz juznoruskih stepa koji su arheoloski dokumentovani pocetkom bronzanog doba), dakle analiza skeleta iz kamenog doba ukazuje na prisustvo kromanjonskog i mediteranskog tipa, na osnovu cega se izvodi zakljucak da se mediteranski tip razvio iz kromanjonskog pod uticajem promene klime i nacina ishrane.

Tako se i dinarski i nordijski tip pod uticajem klime, ishrane, slucajne mutacije gena itd, sigurno razvio iz kromanjonskog i mediteranskog. Naravno neosporan je i uticaj dosljaka tokom bronzanog doba, ali i oni dolaze iz geografski ne mnogo udaljenih prostora, pa je jasno da imaju zajednicki genetski substrat sa staroevropljanima.

Sve cinjenice ukazuju na to da Bog nije posipao ljude po zemlji u mnostvu razlicitih rasnih tipova(kromanjonski, mediteranski, dinarski nordijski), pa da su se ti tipovi zatim izmesali, vec da diferencijacije medju razlicitim rasnim tipovima nastaju diferenciranjem posebnih osobina iz zajednicke genetske podloge predaka.

Geografska i istorijska disperzija dovodi do uvecanja razlika, zatim dolazi do povratnog efekta preko prodora dosljaka koji su se antropoloski udaljilji na teritorije starosedelaca, s kojima imaju daleko zajednicko poreklo. Oba faktora i zajednicki genetski substrat, i mesanje vremenom izdiferenciranih tipova se moraju uzeti u obzir kad se tumaci nastanak razlicitih rasnih tipova i naroda.

Kako su dinarski i nordijski tip veoma slicni, kako su geografski bliski i kako su kulturno i jezicki povezani, nedvosmisleno je da su se razvili iz zajednickog substrata, a gotovo neverovatno da su dosli iz sasvim razlicitih oblasti, da imaju potpuno razlicito genetsko i jezicko poreklo, da su se sreli u Evropi i tu izmesali.

Prema tome nema nikakve protivrecnosti izmedju dinarskog antropoloskog tipa i slovenskog etniciteta Srba, jer ponavljam NAUKA NE IZJEDNACAVA SLOVENE SA NORDIJSKIM ANTROPOLOSKIM TIPOM. Ni svi Germani ne pripadaju nordijskom tipu ali zato niko ne smatra da juzni Nemci, Austrijanci, Svajcarci kojima je maternji jezik nemacki, ne pripadaju germanskoj grupi naroda.

Jednostavno nema u svetu etnosa koji pripada samo jednom antropolsokom tipu, ali to ne mora (mada moze) biti posledica mesanja posebnih cistih tipova, vec i posledica diferencijacije posebnih odlika iz zajednicke genetske podloge. Zato se genetske cinjenice ne mogu izdvojiti kao jedino uporiste u tumacenju porekla naroda, neophodna su uporedna istrazivanja iz raznih oblasti.

 
Scoring disabled. You must be logged in to score posts.
Vid
(no login)

.

No score for this post
September 25 2002, 4:12 AM 

Posto si izbegao odgovor,preformulisacu i ponoviti pitanje:

A recimo da poludim,pa da prihvatim tu tvoju teoriju o razlicitosti Dinaraca i Slovena,kako cemo onda znati ko je kome nametnuo IME?

To pitam jer si naslovio topik "Dinarci nisu Srbi", dakle Milose, otkuda ti to znas?


Dalje,kazes ne znas istoriju,zasto onda iznosis da "Dinarci nisu Srbi"?

----

Jos nesto si takodje izbegao da odgovoris, rekao sam:

E sada, ako uzmemo(pretpostavimo) da su Srbi starosedeoci Balkana, zar nije logicno pretpostaviti da ce prirodno(zbog razredjenog vazduha, specificne
klime itd.)doci do razlike u genetici izmedju Srba gorstaka i Srba ravnicara. Posto je Srbija planinska zemlja,mi smo u vecini potomci Srba gorstaka.

Znam 100 % da zivot na razredjenom vazduhu zahteva veliki kapacitet pluca, a samim tim gorstacima su shire grudi i ramena nego ravnicarima.

 
Scoring disabled. You must be logged in to score posts.
calle
(no login)

.

No score for this post
September 25 2002, 4:14 AM 

Bogdanovicu, nemoj da lupas opet.

Ako je iz skeleta razvidna doliohefalija i visok rast ne znaci da se radi o nordijcu posto se nemoye utvrditi boja kose i koze.

Nije ni Prokopius opisao neke Slovene kako ti to hoces da prikazes

 
Scoring disabled. You must be logged in to score posts.
Malinovski
(no login)

.

No score for this post
September 25 2002, 4:17 AM 

Calle,

Bona Fide kazem,

Bogdanovic ne lupeta. Automehanicar moze od kakve sajle da odredi tip automobila: marku, godiste, itd.

Ima skeleta koji "pasuju" recentnom Nordijcu, na osnovu diskretnih detalja. Dentalni Antropolog moze razluciti zub Crnca od Belca u delicu sekunde.

Prosto. Imamo skelet i ne znamo da mu moze odgovarati nekakva ziva varijanta braon ociju i crne kose, recimo. Takve nema. Ili ima ali nema uocene skeletne osobine. Ali odgovara Skeletu nekakvog Nordijca (savremenog).

Tu se uspostavlja korelacija i gotovo. U praksi, naravno, sve je mnogo teze, ali ostvarljivo vec i ovim staromodnim antroposkopskim i antropometrijskim tehnikama. Ko neko ko je proveo divne casove u morgue,znam.

Odo sad da povracam.

Poenta mi je da je Bogdanovic Car Antropologije, nemojte-on Ajkula, vi Planktoni opozicijski. Ne uocavam gresku kod njega. Zeca, aka Logika, Enigma ce propevjat sada na grckom online translatoru logicno'enigmaticke stvari kako neko moze biti i najcistiji Srbin i u isto vreme nemati nikakve veze (osim odnosa Gospodar-Domorodac) sa originalnim Serboima ... pustite ga da se rostilja u klinch sa PRAVIM geneticarom, monopol mu je srusen.

Bogdanovic, divno, NECE biti ostrakiziran kao Uzbecki spijun. Odjava.

 
Scoring disabled. You must be logged in to score posts.
Milos Bogdanovic
(no login)

.

No score for this post
September 25 2002, 4:29 AM 

> Milos i sam kaze da se ne razume u istoriju i time daje objasnjenje za slabost svojih hipoteza.

Hocu da kazem da nije moja odgovornost da egzaktne rezultate genetickih istrazivanja opravdam adekvatnim istorijskim informacijama.

To je zapravo problem onih koji na osnovu istorijskih izvora pokusauvaju da dokazu ono sto je nemoguce - da su Dinarci i Sloveni istog porekla, iako im se radikalno razlikuju genetika, izgled, karakter i jezicke grupe.

Svi istorijski izvori koji tako nesto potvrdjuju su netacni. No to nije nikakvo cudo niti nemoguce za istoriju, jer razliciti istorijski izvori cesto govore medjusobno sasvim protivrecne stvari. Za razliku od istorije genetika je sasvim egzaktna nauka.

U postu sam objasnio da je nemoguce da su se Dinarci i Sloveni mesali duze vremena, jer bi u tom slucaju imali pokvarene blokove, kao sto ih vec imaju u maloj meri, ali sa sasvim drugim populacijama. Sloveni su izmesani u svojoj prapostojbini sa populacijom koja zivi u severnoj Indiji, a Dinarci sa Semicanima, dok izmedju sebe nisu izmesani.

Zalim one koji ce protivljenjem ovako razumnim argumentima izgubiti zdrav razum.

Zasto trazite odgovor na pitanja, na koja zapravo uopste ne zelite odgovor?

> Tako slozene teorije kao sto je poreklo nekog naroda ne mogu se postavljati na osnovu cinjenica koje je prikupila jedna nauka, potrebni su uporedni rezultati antropologije, genetike, arheologije, istorije, lingvistike.

Naveo sam i istorijske izvore, i geneticke i filoloske dokaze da Dinarci nisu Srbi.

Razumnom coveku je to dovoljno.

Nerazumnom coveku dokazi na pomazu, jer on ima za cilj ne da dodje do istine, vec da odgovori na iracionalne porive njegovog Ja.

Njega istina ne zanima.

On bi istinu prihvatio samo kada bi morao, a u sebi bi i dalje zadrzao svoje iracionalne porive.


Znam jednu zenu koja je bila veliki srpski nacionalista. A jednoga dana me je pozvala telefonom i placnim glasom izjavila kako je saznala da je poreklom makedonka a ne srpkinja. ... Posle vise meseci sam je sreo na jednoj tribini, gde se ona hvalila kako su preko njih, Makedonaca, nasi ljudi dobili Evandjelje.

Glavnim problem istrazivackog rada vecine ljudi nije tehnicka nespospobnost da se dodje do istine, vec patoloske pobude koje coveka ogranicavaju u razmisljanju, zbog kojih njega ometa nesvesna motivacija koja nema za cilj istinu, vec laskanje Egu. Ivo Andric govoreci o tome kaze da je kod dinarskog tipa sujeta glavni kamen spoticanja, koji oskrnavljuje bilo koje stvaralacko delo nasih ljudi u svetu.

> Medjitim ako uzmemo samo genetiku i antropologiju kao alat za tumacenje

porekla Srba, moramo poci od cinjenice da ANTROPOLOGIJA RAZVRSTAVA SLOVENE U CETIRI RASNA TIPA, JEDAN OD NJIH JESTE NORDIJSKI, ALI JEDAN JESTE I DINARSKI.

Danasnji Sloveni jesu mesavina svih tih tipova, ali po svom poreklu Sloveni nisu imali nikakve veze sa Dinarcima, i to se sasvim jasno vidi iz mapa koje sam objavio.

Iznenadjen sam ljudima koji uspevaju da uprkos iznetim dokazima tvrde nesto sto je besmisleno.

Niti Rusi imaju dinarsku genetiku, niti mi imamo Rusku genetiku vise od 8%.


> Prema tome dinarska telesna gradja i genetika nisu nikakav argument za neslovensko poreklo Srba.

Na osnovu cega?

> Antropoloska klasifikacij skeleta iz kamenog doba sa ovog tla (dakle pre prodora dosljaka iz juznoruskih stepa koji su arheoloski dokumentovani pocetkom bronzanog doba), dakle analiza skeleta iz kamenog doba ukazuje na prisustvo kromanjonskog i mediteranskog tipa, na osnovu cega se izvodi zakljucak da se mediteranski tip razvio iz kromanjonskog pod uticajem promene klime i nacina ishrane.

Promena klime i nacin ishrane ne mogu da promene genetiku rasnog tipa.

One ne uticu na nasledjivanje i promenu genetskog materijala koji se nasledjuje.

Mutacije se desavaju slucajno pa su i promene nastale mutacijama slucajne, i ne mogu da budu usmerene.

Verovatnoca da mutiranjem od slovenskog gena HLA-B8 dobijes dinarski gen B5 je beskonacno mala, jer je potrebno da se dobije oko 50 razlicitih nukleotida, i to na poseban nacin promenjeni, i na odredjenim mestima, i to u lancu koji ima 1089 nukleotida.

Ako slucajno dobijes jednog Dinarca, sta ces sa ostalom populacijom. Da je neki faktor delovao na izmene gena kod Slovena, onda bi na ovom podrucju dobili mnostvo razlicitih novih gena (ne jednog), vrlo verovatno jedinstvenih u svetu, ali to ovde nije slucaj.


> Tako se i dinarski i nordijski tip pod uticajem klime, ishrane, slucajne mutacije gena itd, sigurno razvio iz kromanjonskog i mediteranskog.

To je nemoguce, zato sto nordijski tip ima "A" grupu, a Dinarci imaju ostecenu "A" grupu kojoj je na 258 mestu deletiran nukleotid gvanin, pa je tako nastala "O" krvna grupa kod zajednickog predaka svih Dinaraca, kromanjonaca, mediteranaca, itd. Dakle, niko od onih koji imaju "A' ili "B" grupu, nije mogao da nastane od nekoga ko ima "O" krvnu grupu.

> Sve cinjenice ukazuju na to da Bog nije posipao ljude po zemlji u mnostvu razlicitih rasnih tipova(kromanjonski, mediteranski, dinarski nordijski), pa da su se ti tipovi zatim izmesali, vec da diferencijacije medju razlicitim rasnim tipovima nastaju diferenciranjem posebnih osobina iz zajednicke genetske podloge predaka.

Nepokvareni blokovi gena i specificnosti svakog tipa ponaosob otkrivaju endogamne zajednice svugde po svetu, koje se dugo vremena nisu mesale jedan sa drugim. Otuda se i jezicke grupe izmedju sebe radikalno razlikuju. Na primer, kartvelijanska jezicka grupa nema zajednicke korene reci sa indoevropskog grupom jezika, sto otkriva da nisu imali nikakvog kontakta u vreme pojave jezika.

> kako su dinarski i nordijski tip veoma slicni, ...

Po cemu su slicni, kada ni po cemu nisu slicni sem po visini?

> kako su geografski bliski i kako su kulturno i jezicki povezani,

Pogledaj ponovo mape, pa ces videti da se geografski razlikuju po zastupljenosti.

Indijanci delte Orinika, stanovnistvo Grenlanda, Ainu i Gruzini Kavkaza - gde su sve najvise zastupljeni Dinarci, nemaju nikakve geogrske bliskosti, niti kulturne bliskosti, pa ni jezicke bliskosti sa indoevropskom grupom jezika.

> nedvosmisleno je da su se razvili iz zajednickog substrata, a gotovo neverovatno da su dosli iz sasvim razlicitih oblasti, da imaju potpuno razlicito genetsko i jezicko poreklo, da su se sreli u Evropi i tu izmesali.

Logika?

> Prema tome nema nikakve protivrecnosti izmedju dinarskog antropoloskog tipa i slovenskog etniciteta Srba, ...

Sta je zajednicko izmedju te dve grupe?

> jer ponavljam NAUKA NE IZJEDNACAVA SLOVENE SA NORDIJSKIM ANTROPOLOSKIM TIPOM.

To nije tacno.

Nauka primecuje izvorne Slovene kao pripadnike nordijskog rasnog tipa, i vec sam citirao o tome reference.


> Ni svi Germani ne pripadaju nordijskom tipu ali zato niko ne smatra da juzni Nemci, Austrijanci, Svajcarci kojima je maternji jezik nemacki, ne pripadaju germanskoj grupi naroda.

Nacija je psiholosko sugestibilni pojam, a rasa je antropolosko merljiv.

Opet, mnogi Bavarci su sacuvali svest o tome da nisu poreklom Germani, vec starosedeoci.


> Jednostavno nema u svetu etnosa koji pripada samo jednom antropolsokom tipu, ...

Naravno. Srbi u smislu danasnje nacije su mesavina raznih raznih tipova, medju kojima pravih Srba (o kojima svo vreme govorimo ovde) ima svega oko 8%.

> dal i se kod Crnogoraca da ustanoviti prisustvo Africkih gena? Ovde mislim na Crnogorce Borebi rase koji pokazuju prognatiju, brahikefaliju bez planoocipitalije, tamnu kompleksiju, kovrdhavost kose,ogroman i robustan rast? Mislim da je i Branimir Males evocirao Negroidni utecaj u Crnoj Gori, pozivajuci se na Skerlja. Ja sam inace potpuni laik za biologiju, pa ne uzimajte za zlo ako sam stogod pogresio.

U Ulcinju zive "crnci" - potomci robova sa srednjovekovnih galija, ali mislim da je procenat te populacije zanemarljiv. A sto se tice starosedeoca, to je tamo jako zanimljivo, svako pleme ima neke svoje posebnosti. Ako znas gde zive ti pripadnici Borebi rase, otisao bih tamo da uzmem krv za DNK analizu, i da snimim izgovor glasova i melodije recenice (imam test za to istrazivanje).

> A recimo da poludim,pa da prihvatim tu tvoju teoriju o razlicitosti Dinaraca i Slovena,kako cemo onda znati ko je kome nametnuo IME?

Uopste necu da razmisljam o imenu u tom kontekstu, jer verujem da bih isao protiv svoje savesti i ucinio greh protiv zdravog razuma - zato sto je poreklo imena u toj funkciji potpuno nevazno. Sasvim je svejedno ko je od koga dobio ime. Mene zanima poreklo
ljudi a ne imena samog po sebi.


> To pitam jer si naslovio topik "Dinarci nisu Srbi",dakle Milose,otkuda ti to znas?

Ona populacija koja se u nauci naziva dinarskom nema nikakve genetske bliskosti sa onom populacijom koja se u istoriji naziva srpskom.

> Dalje,kazes ne znas istoriju, zasto onda iznosis da "Dinarci nisu Srbi"?

Znam dovoljno istoriju da mogu da kazem da je jezik Srba indoevropski jezik, da spada u slovensku porodicu jezika, te da stanovnistvo slovenske porodice ne odlikuje gen HLA-B5 koji je karakteristican da dinarski rasni tip, koji posebno zivi kod nas na Balkanu, i posebno na Kavkazu kod Gruzina, koji nisu Indoevropljani. Jel potrebno da znam jos bilo sta da bih izneo zakljucke koje sam izneo?

> Ako je iz skeleta razvidna doliohefalija i visok rast ne znaci da se radi o nordijcu posto se nemoye utvrditi boja kose i koze.

Vec sam objasnio da svaki rasni tip karakterise mnostvo atributa, pa je taj atribut plave kose potpuno nebitan da se utvrdi nordijsko poreklo nekog skeleta. Dovoljno je cak imati parce lobanje, ili neki drugi deo tela, pa da se zakljuci kog je porekla. A istorijski izvori takodje opisuju Slovene kao plavokose, pa taj podatak uopste nije potrebno nazreti iz fosila. Petar Veliki je u Rusiji za placanje poreza uveo gledanje na plavokosost, jer je ono znak cistog ruskog porekla.

> E sada,ako uzmemo(pretpostavimo) da su Srbi starosedeoci Balkana, zar nije logicno pretpostaviti da ce prirodno (zbog razredjenog vazduha, specificne klime itd.) doci do razlike u genetici izmedju Srba gorstaka i Srba ravnicara. Posto je Srbija planinska zemlja,mi smo u vecini potomci Srba gorstaka.

Stecene osobine fenotipa, ne mogu da se naslede na potomstvo.

Uticaj sredine ne moze da promeni genetiku.

Mutacije se javljaju sasvim slucajno i ostecuju genetski materijal.


> Znam 100 % da zivot na razredjenom vazduhu zahteva veliki kapacitet pluca, a samim tim gorstacima su shire grudi i ramena nego ravnicarima.

Ali, to ne moze da se nasledi na potomstvo.

Pozdrav svima!


 
Scoring disabled. You must be logged in to score posts.
Milos Bogdanovic
(no login)

.

No score for this post
September 25 2002, 4:31 AM 

> E da si mom pokojnom djedu rekao da nije Srbin, lako bi se nanosao glave.

I da sam mu rekao da nije hriscanin, verovatno bi me zaklao u zelji da sebi dokaze da revnuje Hristovim Duhom ljubavi!

Mislis li da su novije generacije Dinaraca razumnijeg duha i da im je vise stalo do istine, nego nasim precima?

Taj isti duh se sakriva pod raznim kulturnim formama istrazivackog rada, ali sa istim ogromnim Egom koje nema hrabrosti da pogleda istini u oci, vec zivi u svetu sopstvene fantazije, dok je "naucno" istrazivacki rad samo pokusaj da se ta fantazija opravda pred sopstvenom i tudjom savescu - razlicitim izgovorima.> > istorija -
Sloveni su izmesani u svojoj prapostojbini sa populacijom koja zivi u severnoj Indiji, a Dinarci sa Semicanima, dok izmedju sebe nisu izmesani.

> Dalje vise nisam mogao da citam ove gluposti.

I tako si argumentom necitanja uspeo da osporis ono sto sam napisao i da pred svojom savescu proglasis gluposcu?

Jel to uvek radis kada ti se nesto ne svidja?


 
Scoring disabled. You must be logged in to score posts.
"istorija"
(no login)

.

No score for this post
September 25 2002, 4:33 AM 

Milose,

Sloveni i Indija????
End of story.
Da li treba dalje nesto da raspravljam?

------

Sloveni mesani sa "Arijevcima" pretpostavljam u njihovoj prapostojbini - gde?

Dinarci sa semicanima????

Milose, veoma interesantno ali Spilberg je sa naucne fantastike presao malo i na akciju iako je radnja smestena u buducnosti.

Jos jedan Indijana Dzons!

istorija

 
Scoring disabled. You must be logged in to score posts.
Milos Bogdanovic
(no login)

.

No score for this post
September 25 2002, 4:37 AM 

Ako mislis da izmisljam podatke, evo pogledaj, i drugi su primetili da se kombinacija koja najcesce kvari blok gena kod Slovena A1 i B17, da je najcesca za Indoevropljane Indije:

----------

GREATER INDIA OUTSIDE INDIA

UTTARA KURU : WESTERN SIBERIA (A HYPOTHESIS)
Dr. G.V. TAGARE

Puranas mention "Uttara Kuru" as the northern-most part of Jambu Dvipa, lying between the "Northern Sea" and latitudinal mountain chains of the S'rngavan and Jarudhi. It is a grassy land, a home of wild horses. It is watered by a big river flowing northward in the Northern Sea.

S.M.Ali has shown that the S'rngavan is the Kara-Tau-Kirghiz-Ketman chain of mountains and the Jarudhi is the Kirghiz-Zaila Ala-Tau-Ketman range. A glance at the physical map of Asia shows that these two ranges often meet and merge in one range the Kirghiz-Ketman range. The big river is identified with the Irtysh. If these identifications are correct, we can explain the rich forest and grassy lands of that ancient period when climatically, the region was warmer.

The claim that Western Siberia is "India outside India" appears to be plausible on the anthropological grounds also. The Yakuts, the natives of the land are Mongoloid in appearance. They speak a language of the Turkic family. Their folklore shows Aryan traces. But the most surprising factor is the preservation in their blood of the "Europoid" antigen HLA-A1 in combination with another antigen HLA-B17 (the unbalanced linkage in genetics) found in Hindus of North India.

As Igor Dykonov, a leading Soviet Orientalist points out, foreign invasions and migrations do not much affect ethnogenesis of the people.

S.B.Boyeva of D.N. Anuchin Research Institute of Anthropology does not deny the plausibility of this hypothesis, but "A final verdict on the sources of ancient Europoidness in the anthropological composition of the Yakuts needs more research". Hence I call this a HYPOTHESIS and present it to the learned assembly hereof.

Address :-
A-4 Paranjape Housing Scheme,
Madhavnagar Road,
Sangli 416 416.


http://www.orientalthane.com/seminars/grteroutside/1a.htm

-------


Kod nas se Sloveni nisu mogli srestu i izmesati sa B17, jer B17 ne zivi kod nas.


*************


Pojam "hipoteze" se ne odnosi na podatke koje taj covek uzima za svoju hipotezu. Tu njegovu hipotezu ni jednom recju nisam spomenuo, vec informaciju o zastupljenosti
B17.

Indoevropljani nisu imali svoju prapostojbinu (zato sto su nastali od samo jedne porodice), ali njihova rastrkana plemena jesu (njihovi potomci).

(Gen HLA-A1 se prvi put pojavio mutacijom kod samo jedne osobe, pa su ga do sada nasledili svi potomci te osobe.)

A na osnovu mesavine sa drugim populacijama, moze se pretpostaviti da su Sloveni bliski sa Indo-Iranskom grupom Indoevropljana, te da su medju njima ili severno od njih imali svoju prapostojbinu.


 
Scoring disabled. You must be logged in to score posts.
calle
(no login)

.

No score for this post
September 25 2002, 4:39 AM 

Bogdanoviæu, sad mi te je stvarno pun qrac, tebe i tvojih licemernih kvalifikacija upucenih diskutantima. Moroncina umišlja kako on predstvalja jedinu i apsolutnu istinu što je svojstveno osobama SKUCENOG i hendikepiranog uma.

Hocu konkretan odgovor na pitanje koje sam ti postavio.

Dakle:

Kako se na osnovu skeltea i odredjuje boja kose, ociju i put ? (hocu strucno objasnjenje sa referencom a ne tvoju kilometarsku pišuriju od nazovi objašnjenja tipa – od drveca ne može da vidi šumu. Poštedi me takodjer tvojih psiholoških kvalifikacija. Ako ovde kome curi ego – to se dešava upravo tebi.

Dakle:

Kde to Prokopije piše kako su Sloveni bili nordijci odn. blond kose ? (hocu citat).

»Sloveni su izmesani u svojoj prapostojbini sa populacijom koja zivi u severnoj Indiji «

Ej ludace, ako su Sloveni izmesani sa Indijcima kako ti navodiš onda je nemoguæe da su došli kao Nordijci.

-----

»Taj isti duh se sakriva pod raznim kulturnim formama istrazivackog rada, ali sa istim ogromnim Egom koje nema hrabrosti da pogleda istini u oci, vec zivi u svetu sopstvene fantazije,..«

E pa cestitam Miloše B. ! Odlicno si opisao upravo SEBE.

Moj savet:

Ne sudi o DRUGIMA na osnovu SEBE !


 
Scoring disabled. You must be logged in to score posts.
 
< Previous Page 1 2 Next >
  Respond to this message   
  << Previous Topic | Next Topic >>Return to Index  
Find more forums on Political RelationsCreate your own forum at Network54
 Copyright © 1999-2018 Network54. All rights reserved.   Terms of Use   Privacy Statement