<< Previous Topic | Next Topic >>Return to Index  

MAKEDONSKI JAZIK I B'LGARSKI EZIK

August 5 2008 at 11:36 AM
No score for this post
MAKEDONIA  (Login MILADINOV)

 
Здраво, нов сум тука и имам неколку прашања за Бугарите што пишат овдека на Македонскиот форум. По ваша мисла, песните и јазикот што го употребуваат овие народни херој -Миладиновци- е по близок до денешниот Македонски говор или денешниот Бугарски говор?

Не ме интересира баш многу политиката и мислам само за географијата и различните диалекти од Македонија спрема Бугарија. Ако има некој што сака да даде одговор за ова прашање ве благодарувам однапред.

Пак да кажам, не ми е гајле за политиката, затоа ако мисли некој да ми кажува дека "македонскиот јазик e бугарски" не да си го губите времето.

Поздрав од Струга и Битола, Република Македонија.

 
Scoring disabled. You must be logged in to score posts.Respond to this message   
AuthorReply
Anonymous
(Login ceko)

Re: MAKEDONSKI JAZIK I B'LGARSKI EZIK

No score for this post
August 7 2008, 8:22 AM 

Dobrodojde,Miladinov
Eve jas sum od Strumica ,ke ti go odgovoram prasanjeto.
Da,Makedonskiot jazik i Bugarskiot jazik,a tuka i torlaskite dialecti se delovi od edna lingvisticka zajednica,po svetot i vo naukata poznata kako ,,Bugarska lingvisticka zajednica''
Vo odnos na Miladinovi,da te potsetam ,deka tie sami se vikali Bugari,takvi bili recisi i site prerodbenici,a vo Makedonija,vo celiot tek na 19 vek, i podocna upotrebuvali Bugarski kako oficialen.
Samata kniga se vika,,Bugarski narodni pesni od Makedonija'',taka da nema smisla da se sporime kakov bil jazikot na Miladinovi.

 
Scoring disabled. You must be logged in to score posts.
Anonymous
(Login MILADINOV)

Re: MAKEDONSKI JAZIK I B'LGARSKI EZIK

No score for this post
August 7 2008, 11:22 AM 

Добро ме најде Цеко, ама за она што те прашував не ми даде одговор. Како прво, само во сонот можете да бидете од Струмица, Струмичани не се предавничиште.

Јас лесно и просто те прашував, дали е јазикот на браќата по близок до денешниот јазик од Македонија или Бугарија, без политика, а ти каков одговор ми даде? Еден полен со политика.

Можете ли да ми дадете еден асолен одговор или не сакаш да ми дадеш затоа што сам си знајеш дека е по близок до Македонски?


 
Scoring disabled. You must be logged in to score posts.
Anonymous
(Login ceko)

Re: MAKEDONSKI JAZIK I B'LGARSKI EZIK

No score for this post
August 7 2008, 12:10 PM 

Se sekirate ,gospodine Miladinov?
Ne mi bilo toa namerata. I ne e dobro deka me navreduvate.
Jas sum Makedonec isto kako i ti. Samo te soocuvam so factite.A zosto soocuvaneto so factite te nervira?
Da,Miladinov pisuva na makedonski dialect,a ovoj dialect i vo minatoto ,i sega kako poseben jazik,e del od pogolema zajednica.Me razbiras?Pozdrav

 
Scoring disabled. You must be logged in to score posts.

Viktor
(Login Wiktor20)

Re: MAKEDONSKI JAZIK I B'LGARSKI EZIK

No score for this post
August 9 2008, 3:38 AM 

Дека Миладинови се декларирале како Македонски Бугари не може да се одрече, тоа го потврдуваат документи. Дека дел од преродбениците се декларирале така исто не може да се одрече. Но, дека јазикот што се зборувал во Македонија во тоа време, е Македонски јазик но кој уште нема своја книжевна верзија и не е кодификуван исто така не може да се одрече. Австриски и Руски лингвисти од тоа време пишуваат дека јазикот што се говори во Македонија е словенски, различен од бугарскиот а уште повеќе од српскиот со тенденции да стане посебен јазик ако има услови, а ако не во погелем дел на Македонија ќе преовладува бугарскиот, а во помал дел српскиот. Така да секако дека тој јазик е поблизок до денешниот Македонски, се разбира јазикот на кои ги пишуваат народните песни од Македонија, бидејќи Миладинови собирале и песни кои се пееле во Софиско и Панаѓуриште во Бугарија. Земи го Зборникот и ќе можеш да видиш која песна од каде потекнува.

 
Scoring disabled. You must be logged in to score posts.
MKD
(Login MILADINOV)

Re: MAKEDONSKI JAZIK I B'LGARSKI EZIK

No score for this post
August 11 2008, 12:47 PM 

Чојаче фактите не се како што ги кажуваш ти. Едното е очигледно: Јазикот на браќата е по близок до Македонскиот говор спрема Бугарскиот, ова, се знае и се разбира, нормално.

Сум ти рекол дека како се именува во тоа време не ме интересира, а ти одма ми рипаш со овие “бугарски групи” и други невидливи без вези. Колку што е Македо-бугарски една група толку е Српско-Хрватски друга, за тоа не ви се противам.

Никој не можи да речи дека јазикот на браќата не бил по близок до Македонски, и песните и литературниот што го користеле тие. И на таа тема, ајде кажи ми сега дали можеше тој литературен јазик на браќата да биди сватена за официјален јазик на Бугарија? Двајцата си знаеме дека тоа немаше и никогаш нема да биди.

Ако сум грешен, покажете ми како и каде. Дајте некоја реченица....

 
Scoring disabled. You must be logged in to score posts.
Anonymous
(Login ceko)

Re: MAKEDONSKI JAZIK I B'LGARSKI EZIK

No score for this post
August 13 2008, 7:24 PM 

Vidi Miladinov,duri da modelirame pretstavata ,deka Bugarskiot i Makedonskiot ne se edin jazik(a jas mislam se isti),toa ne znaci ,deka Miladinovci se Makedonski ,a ne Bugarski prerodbenici,bidejki osnova na identitetot ne e jazikot, a samoopredeluvanjeto.
Najgolemiot problem na Makedonija e deka dolgogodisnite manipulacii se dovedeni do sostojba na veruvanje.
Eve,vidi so pisuva ovoj Viktor.!Mora da ja kazeme vistinata.
Dedovcite bea Bugari.Toa e toa!

 
Scoring disabled. You must be logged in to score posts.
Anonymous
(Login besarab)

Re: MAKEDONSKI JAZIK I B'LGARSKI EZIK

No score for this post
August 20 2008, 2:11 PM 

eh- med mi kape na surceto kato gledam ,che v makedonia ima i zdravomisleshti hora.ima golem progres v misleneto na makedoncite poslednite nekolko godini.taka e-hubavite raboti stavat bavno.dobre e da stanem pak edno,kakto sme bili ,ama ako ne moze da sme edno-barem da ne sme vragove.da ste jivi i zdravi-,vklucitelno i miladinov...

 
Scoring disabled. You must be logged in to score posts.

Viktor
(Login Wiktor20)

Re: MAKEDONSKI JAZIK I B'LGARSKI EZIK

No score for this post
August 23 2008, 3:43 AM 

Види Миладинов, јасно е како ден дека народните песни и некои од творбите на Миладнов(и) напишани на народен јазик се поблиски до денешниот Македонски, бидејќи народните се пишувани така како што се пеени меѓу народот во Македонија, а некои од творбите се пишувани на тогашниот струшки дијалект, така што секако дека се блиски до денешниот литературен Македонски и ние ги разбираме. Но, мора да се напомене дека тие биле пишувани по тогашниот кирилски правопис кој се користел со извесни варијации кај сите православни Словени, со исклучок на Србите кои веќе ја имале прифатено Вуковата реформа, во Македонија воведена од Блажета. Значи, да нагласиме тие песни не биле пишувани на „коневица“ на која ние пишуваме денес. Во оригиналните песни на Миладнови ќе се сретнат букви кои ги има во бугарската азбука како й, я, щ, ь, ъ, но и такви што веќе не се во уптреба ниту во бугарската ниту во било која друга азбука, како темниот полувокал што се пишува слично како ж и полувокалот што во Бугарскиот е заменет со ъ, а во Рускиот со е. Поентата ми е дека кога денес се издаваат песните на Миладинови, освен преписот на „коневица“ треба да стои и оригиналниот текст.

 
Scoring disabled. You must be logged in to score posts.

Gorco
(Login goranata)

ajde

No score for this post
December 7 2008, 2:08 AM 


 
Scoring disabled. You must be logged in to score posts.

Gorco
(Login goranata)

Re: MAKEDONSKI JAZIK I B'LGARSKI EZIK

No score for this post
December 7 2008, 2:09 AM 

pola saat pisuvav za hieroglivi da izvadi...

da ti ebam forumov i UTF-8

banner4.png
http://makedonija.cjb.net/
http://macedonia.cjb.net/
http://www.makedonija.name/
http://forum.makedonija.name/

 
Scoring disabled. You must be logged in to score posts.
 
  Respond to this message   
  << Previous Topic | Next Topic >>Return to Index  
Find more forums on PoliticsCreate your own forum at Network54
 Copyright © 1999-2018 Network54. All rights reserved.   Terms of Use   Privacy Statement