<< Previous Topic | Next Topic >>Return to Index  

Umro Slobodan Milosevic!

March 11 2006 at 7:37 AM
Score 1.0 (1 person)

4K  (Login 4Kings)
Serbia Forum Mods Group

 
Bivsi predsednik Srbije i SRJ, Slobodan Milosevic, umro je jutros u pritvorskoj jedinici u Hagu!

Ne, zaista nemam reci na ovo sta nam rade! Sistematski su ubijali coveka, znali su da je bolestan.
Ovo je sjajan argumentda se ukine ona rupa u Hagu.
........li im vise mater antisrpsku!


    
This message has been edited by CARLADELPONTE on Mar 14, 2006 6:13 PM


 
Scoring disabled. You must be logged in to score posts.Respond to this message   
AuthorReply

(Login luvbg)

Re: Umro Slobodan Milosevic!

Score 1.0 (1 person)
March 11 2006, 8:47 AM 

THEY KILLED HIM!!!!!!
THOSE MURDERING BASTARD SCUM!!!!
OF COURSE THEY WON'T RELEASE INFO ON HIS DEATH, WHAT WILL THEY SAY?
"YES WE KILLED HIM"?
DAMN IT!
WE'RE NOT STUPID, IT'S NO SURPRISE THEY DENIED HIM TO GO TO RUSSIA FOR TREATMENT AND THEN "SUDDENLY" HE MIRACULOUSLY DIES!

 
Scoring disabled. You must be logged in to score posts.

(Login niki24)

hm...

Score 5.0 (1 person)
March 11 2006, 12:04 PM 

Da su ga pustili u Rusiju mafija bi ga zastitila i onda šta? Imao je on svoje doktore i gore...Šta je toliko posebno u bolnicama u Rusiji...Koliko ja znam imao je doktora iz Srbije, Rusije i Nizozemske(nisam siguran za ovu zadnju)... Čovjek je jednostavno umro i to je šteta...šteta što nije odslužio kaznu za krvoprolića iza kojih je stajao...

 
Scoring disabled. You must be logged in to score posts.

4K
(Login 4Kings)
Serbia Forum Mods Group

Re: Umro Slobodan Milosevic!

No score for this post
March 11 2006, 2:34 PM 

Koliko ti znas-ne znas nista!
Milosevic od malena ima naruseno zdravlje, to se znalo i u Hagu. Nije uopste tacno da se u Hagu nalazio ruski ili srpski lekar, to su odvratne i bolesne lazi. Milosevic se nikada nije zalio na svoju bolest, iako je imao ogromnu argumentaciju da mu se u tom, nazovi, antisrpskom, nelegitimnom "sudu", krse osnovna ljudska prava!

Milosevic je otrovan u Hagu, to ce se i dokazati ako dopuste srpskim patolozima da ustanove u cemu je rec! I jos traze nastavak saradnja sa Hagom.
Pa pojesce ih javno mnjenje, majku li bre j**em zapadnjacku!

 
Scoring disabled. You must be logged in to score posts.

Anonymous
(Login Srbinator)
Serbia Forum Mods Group

Re: Umro Slobodan Milosevic!

No score for this post
March 11 2006, 2:55 PM 

DA BOG DA IZGOREO SEVENINGEN I HAG CEO.....MA CELU HOLANDIJU TREBA ZAPALITI!!!! A CARLU (MISLIM PRAVU) TREBA NA NEOMASCEN KOLAC NABITI.

Veoma sam razocaran Slobinom smrcu, ne zato sto podrzavam sta je radio vec zato sto su mucili coveka tamo. Jos mu nisu da ide u rusiju na lecenje. A i drago mi je jer eto nisu docekali da ga osude ****cke, 4 godine uzalud, tako im i treba. Nek i dalje narond holandije placa redovno poreze od kojih se finansira tah usrani sud. 
Scoring disabled. You must be logged in to score posts.

4K
(Login 4Kings)
Serbia Forum Mods Group

Re: Umro Slobodan Milosevic!

No score for this post
March 11 2006, 3:05 PM 

Tacno tako, stoka zlocinacka, zapadnjacka.
Sad samo cekam onu seljancuru da se oglasi.
A ovog Turcina cemo lako da resimo.

 
Scoring disabled. You must be logged in to score posts.
Ivan
(Login imas005)

Re: Umro Slobodan Milosevic!

No score for this post
March 11 2006, 5:52 PM 

Pokoj mu dusa, mozda nije bio najbolji covek za srbe ali bio je nas i nikada se nije predo i nisuga slomili, uvek je bio ponosan i snazan i toko c ga zapamtit. Imam sumnju veliku da su ga ovako zataskali jer nisu imali dokaze da ga optuze. ali sada je mrtav i koliko god oni pljuvali na njega onje preminuo i njegov je sud sa bogom sada. nek bog cuva srbe i nas narod i nadam se da cemo proci kroz ova teska vremena i naic na ljepse dane.

 
Scoring disabled. You must be logged in to score posts.

(Login Ajan)

Re: Umro Slobodan Milosevic!

No score for this post
March 12 2006, 10:32 AM 

TVOJ KOMENTAR JE PREBACEN U PSOVKE


    
This message has been edited by ORTHODOX on Apr 7, 2006 9:50 PM


 
Scoring disabled. You must be logged in to score posts.
Anonymous
(Login dado77)

Re: Umro Slobodan Milosevic!

Score 5.0 (1 person)
March 12 2006, 12:13 PM 

umro pa sta........ zao mi je samo sto ije docekao presudu od nekoliko stotina godina,samo da je cuje pa da crkne onda......ali sada je kod pravog sudije koji se zove stvoritelj i ima kazna da bude veeeeeeeeeeeelika!!!!!mozda bi trebao i sada da se obrati rusima!!!!!!!he he he he!!


    
This message has been edited by 4Kings on Mar 12, 2006 2:58 PM


 
Scoring disabled. You must be logged in to score posts.
Anonymous
(Login niki24)

Re: Umro Slobodan Milosevic!

No score for this post
March 12 2006, 12:24 PM 

Ali zašto baš Rusija???
U čemu je štos???
Možda jer mu je tamo braco i ostala mafijaška ekipa???
Uostalom priče o njegovom ubijstvu su besmislene jer Haagu nije u interesu da je on mrtav...sada suđenje nije privedeno kraju...a to je loše...
Fakat su smiješne te vaše pričice o "uroti" ... čovjek je umro jer je bio star bolestan i pod stresom (premalim s obzirom na zločine koje je napravio)...


"Od početka suđenja u Haagu 12. veljače 2002., Miloševićev je sudski proces prekidan više od 15 puta, najčešće zbog njegovog krvnog tlaka. Posljednjih se mjeseci Miloševič još žalio i na glavobolje te pritiske u ušima i očima.

Na njegov zahtjev, Miloševića je početkom studenoga prošle godine pregledalo troje specijalista iz Francuske, Rusije i Beograda koje je sam izabrao. Liječnički je tim nakon pregleda zatažio šestotjedni prekid suđenja i njegovo liječenje u Rusiji, a navedenom se zahtjevu u prosincu pridružila i ruska Duma.

Međutim, zahtjevu nije udovoljeno, a obrazloženje haških sudaca krajem veljače ove godine bilo je da Milošević nije dokazao da je medicinski centar "Bakuljev" u Moskvi jedino mjesto gdje on može biti liječen, i da, unatoč garancijama Rusije, nije sigurno da bi se vratio na kraj svoga suđanja, uzevši u obzir težinu njegove optužnice." 
Scoring disabled. You must be logged in to score posts.
niki24
(Login niki24)

I vi njega žalite???On je imao loš tretman???Pa halo???Malo zdravog razuma!!!

No score for this post
March 12 2006, 12:30 PM 

MEĐUNARODNI sud za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije optužio je bivšeg jugoslavenskog predsjednika Slobodana Miloševića za zločine protiv čovječnosti, teške povrede Ženevskih konvencija i povrede ratnog prava i običaja u Hrvatskoj te za genocid u Bosni i Hercegovini.

Zločini u Hrvatskoj, po haškoj optužnici, počinjeni su provedbom plana prisilnog izgona većine hrvatskog i drugog nesrpskog stanovništa s oko trećine teritorija RH tijekom 1991. i 1992. s ciljem pripajanja tih teritorija novoj državi pod srpskom dominacijom.

Taj plan stvoren je 1. kolovoza 1991., kada je Milošević bio predsjednik Srbije, i u njegovoj provedbi sudjelovali su i Borisav Jović, Branko Kostić, Veljko Kadijević, Blagoje Adžić, Milan Babić, Milan Martić, Goran Hadžić, Jovica Stanišić, Franko Šimatović, Tomislav Simović, Vojislav Šešelj, Momir Bulatović, Aleksandar Vasiljević, Radovan Stojičić, Željko Ražnatović Arkan i drugi.

Miloševića se tereti za progon stanovništva u Hrvatskoj počinjen od 1. kolovoza 1991. do lipnja 1992. koji je uključio ´istrebljenje ili ubijanje stotina Hrvata i drugih nesrba´, zatočenje tisuća hrvatskih i drugih nesrpskih civila unutar Hrvatske i u logorima na području Crne Gore, Srbije i BiH te za stvaranje nehumanih uvjeta života za stanovništvo na područjima Hrvatske pod srpskom kontrolom. Tereti ga se za napade na Vukovar, Dubrovnik i druga nebranjena hrvatska naselja te njihovo uništavanje i pljačku, kao i uništavanje kulturnih i povijesnih spomenika.

Tužiteljstvo drži da je prognano najmanje 170 tisuća Hrvata i drugih nesrba, uključivši deportaciju u Srbiju barem pet tisuća stanovnika Iloka, 20.000 iz Vukovara i progon barem 2.500 stanovnika Erduta na druge lokacije u Hrvatskoj.

Među pojedinačnim pokoljima i ubojstvima za koje se Milošević tereti su i Ovčara, Voćin, Škabrnja, Ćelije, Nadin, Dalj, Lovas, Erdut i granatiranje Dubrovnika.

Zapovjedna odgovornost Slobodana Miloševića za zločine počinjene u Hrvatskoj proizlazi iz stvarne kontrole koju je imao nad četiri člana Predsjedništva bivše Jugoslavije, a time i nad oružanim snagama pod njihovom kontrolom. Preko agenata KOS-a, MUP-a i SDB-a, kao i kontrolom financija Milošević je upravljao potezima lokalnih vođa hrvatskih Srba, lokalnom srpskom policijom i snagama sigurnosti.

Tužiteljstvo drži i da je od 8. listopada 1991. u Republici Hrvatskoj postojao međunarodni oružani sukob i djelomična okupacija.

Optužnica za BiH tereti bivšeg jugoslavenskog predsjednika za zločine koje su tijekom rata u BiH u razdoblju od 1992. do 1995. godine počinile srpske snage nad muslimanskim i hrvatskim stanovništvom.

Uz genocid Milošević je optužen i za zločine protiv čovječnosti, uključivši progon i istrebljenje, teške povrede Ženevskih konvencija počinjene u toj državi, te povrede ratnog prava i običaja.

Miloševića se tereti za sudjelovanje u ´zajedničkom zločinačkom poduhvatu´ čiji je cilj ´prisilno i trajno uklanjanje većine nesrba .. s velikih područja Republike BiH´. Taj je cilj proveden tijekom serije napada srpskih snaga na nesrpsko stanovništvo.

Milošević je svoje zločine ostvario preko JNA, kao i lokalnog vodstva bosanskih Srba i njihovih snaga, koje je kontrolirao i financirao. Uz Miloševića u tom poduhvatu sudjelovali su i Radovan Karadžić, Momčilo Krajišnik, Biljana Plavšić, general Ratko Mladić, Borisav Jović, Branko Kostić, Veljko Kadijević, Blagoje Adžić, Milan Martić, Jovica Stanišić, Franko Simatović, Radovan Stojčić, Vojislav Šešelj i Željko Ražnatović.

Miloševića se tereti za genocid nad Muslimanima i Hrvatima na području Bijeljine, Bosanskog Novog, Bosanskog Šamca, Bratunca, Brčkog, Doboja, Foče, Sarajeva (Ilijaš), Ključa, Kotor Varoši, Sarajeva (Novi Grad), Prijedora, Rogatice, Sanskog Mosta, Srebrenice, Višegrada, Vlasenice i Zvornika.

U optužnici se navodi da su tijekom zauzimanja teritorija u BiH tisuće bosanskih Muslimana i Hrvata ubijene a tisuće drugih zatočene u preko 50 logora u nehumanim uvjetima. Mnogo više prisilno je premješteno i deportirano iz svojih domova. Ukupni broj osoba koje su izgnane ili zatočene tijekom toga razdoblja procjenjuje se na više od 250 tisuća ljudi.

Optužnicom se Miloševića tereti za pogubljenje nekoliko tisuća muslimanskih muškaraca i dječaka nakon pada Srebrenice u srpnju 1995. godine.

U optužnici se navodi i da je kontrolirao i manipulirao javnost uz pomoć državnih medija preko kojih je širio poruke straha i mržnje.

 
Scoring disabled. You must be logged in to score posts.
Kuuurchinaaa
(Login Kuuurchinaaa)

umro covek???

No score for this post
March 12 2006, 12:53 PM 

Haagu i Carli del Ponte najmanje odgovara njegova smrt.
A najvise odgovara vama Srbima. I zato ce prava istina
biti da ste ga sami ubili i optuzili Haag.

 
Scoring disabled. You must be logged in to score posts.

Anonymous
(Login 4Kings)
Serbia Forum Mods Group

Re: Umro Slobodan Milosevic!

Score 1.0 (1 person)
March 12 2006, 3:01 PM 

Aha, u redu je, samo nemojte da se ponavljate da ne bih zakljucao topic..
Jos jednom-vecna mu slava, iako se nisam slagao sa njegovom politikom, branio je srpski rod i uspeo da ga odbrani. HVALA MU!

 
Scoring disabled. You must be logged in to score posts.
Anonymous
(Login niki24)

Re: Umro Slobodan Milosevic!

No score for this post
March 12 2006, 3:10 PM 

Šta znači "branit srpski rod"???
Klati okolo druge narode?
Šta je to u redu?
Da ste pametni našli bi si druge uzore...

 
Scoring disabled. You must be logged in to score posts.

(Login niki24)

Re: Umro Slobodan Milosevic!

No score for this post
March 12 2006, 3:18 PM 

"Milosevic se nikada nije zalio na svoju bolest, iako je imao ogromnu argumentaciju da mu se u tom, nazovi, antisrpskom, nelegitimnom "sudu", krse osnovna ljudska prava!"


"Ljudska prava" i "Milošević" u istoj rečenici...


???


APSURD!!!

 
Scoring disabled. You must be logged in to score posts.
Anonymous
(Login Zvek_Zivi_Cetinjanin)

Re: Umro Slobodan Milosevic!

No score for this post
March 12 2006, 6:05 PM 

niki .......no se prestavi imenom hahaha jeli zubeida a ?? ,a cus vi ste inace cvjecke ,dobro ponekad sto ste s´jekli glave djedovima po 100 godina i djeci ,i ponekat vadili oci i kidali jezike to se ne vidi posebno kao je boji mrak a ??? Amrs ..... ......ti nekome nesto da lanes mrs u stalu !


    
This message has been edited by CARLADELPONTE on Mar 12, 2006 6:39 PM


 
Scoring disabled. You must be logged in to score posts.

(Login micun80)

Sramota

No score for this post
March 12 2006, 6:16 PM 

Kako vas bre nije sramota .......jedna muslimanska!!!! Ma sto vas sve ne pobismo kad smo mogli! Nece nas SLOBA u pakao nego u RAJ!!! Nije bio sjajan, ali zivot je bre dao za ovu nasu Srbiju. Nek mu je laka zemlja. Branio nas je od celog sveta! Nije ga bilo briga kada nam je ceo svet pretio!! Nas Sloba je ustao i branio nas narod do kraja! Ono sto je Tito zgresio nas sloba je ispravljao! JAOOOO, ko pusti te ......siptare na Kosovo. VRATICE NAM SE KOSOVO KAD TAD!!! ZAPAMTITE OVE RECI!!!!


    
This message has been edited by CARLADELPONTE on Mar 12, 2006 6:38 PM


 
Scoring disabled. You must be logged in to score posts.

(Login CARLADELPONTE)
Serbia Forum Mods Group

U vezi sa smrcu Milosevica , S.

No score for this post
March 12 2006, 6:43 PM 

Stovani Balkanci,
Smrt optuzenog o ratne zlocine Milosevica S. bez sumnje je gubitak za njegovu obitelj. Medjunarodni Sud Pravde u Hague'u vec je izrazio saucesce udovici preminulog haskog optuzenika.
Medjutim - po mom osobnom misljenju - njegova smrt ( kao i smrt njegovog partnera u "pregovorima" u Karadjordjevu - Tudjmana F. - nije gubitak za covjecanstvo.

Sto se tice razine zatvorenickih i medicinskih uvjeta u EU oni spadaju u najbolje u svijetu. Inace su na mnogo bolje nego u najboljim zatvorima u Balkanskim zemljama.
Zahtjev optuzenika Milosevica, S. da dobije medicinsku pomoc u Rusiji - gdje zbog niskog kvaliteta zdravstvene zastite prosjecni ljudski vijek je jedan od najnizijih u Evropi - bio je za Haski Tribunal njegovim ocevidnim pokusajem pobjeci od lica pravde.

Jucer stigla je u Hague medjunarodna delegacija strucnjaka radi sprovodjenja obdukcije tijela Milosevica S. - ukljucajuci sluzbenu grupu ljecnika iz Srbije i Crne Gore.
Toksikoloska i patoloska analiza konacno opredjelit ce uzrok njegove smrti.

S postovanjem ,
Carla Del Ponte 
Scoring disabled. You must be logged in to score posts.

(Login Ajan)

Re: Umro Slobodan Milosevic!

No score for this post
March 12 2006, 6:59 PM 

Halo bjednici, kad je brano vas rod od svijeta i kad je bio tako dobar sto ga onda vi sami predaste sudu. Vi ste sami izdali Slobu a sad ga ko fol zalite, vama da je u interesu, vi bi prodali svoje mame a ne jednog Slobu.

 
Scoring disabled. You must be logged in to score posts.
Anonymous
(Login ORTHODOX_FOREVER)

Re: Umro Slobodan Milosevic!

No score for this post
March 12 2006, 7:02 PM 

KARLA,JER SI BILA MALO U MILANU NA "DEMOKRATSKIM PROTESTIMA ITALIJANSKIH FASISTA",A TI TURCINE,NISMO GA MI-SRBI PREDALI,VEC ONO ......DJINDJIC,A TI SE SADA PITAJ GDE JE TAJ PAS


    
This message has been edited by CARLADELPONTE on Mar 12, 2006 7:41 PM


 
Scoring disabled. You must be logged in to score posts.

4K
(Login 4Kings)
Serbia Forum Mods Group

Re: Umro Slobodan Milosevic!

No score for this post
March 12 2006, 7:17 PM 


Ako si neobavestena ili nemas nesto pametnije da napises, onda nemoj da zamajavas posten svet!

Sto se tice razine zatvorenickih i medicinskih uvjeta u EU oni spadaju u najbolje u svijetu

Videli smo kakvi su uslovi za zivot u Hagu.
Prvo, pored tolikog broja kamera postavljenih po celom zatvoru, i toliko cestih obilazaka optuzenih, Milan Babic uspeo je da se obesi. Za to je ipak trebalo odredjeno vreme i priprema.
Pre toga oslabio je oko 15kg. Da li je to normalno?
***************************************************
Drugo, Slobodan Milosevic je bio covek izuzetno narusenog zdravlja i pre nego sto je dosao u tu rupu od zemlje, u taj ogavni zatvor.
Kada je stigao, pa do kobnog dana, zdravstveno stanje mu se stalno pogorsavalo. Iako je bio ozbilno bolestan, dusmani nisu hteli da ga puste u Rusiju na lecenje. Zasto je ubijen kada se spremao da potuce sve optuzbe protiv Haga, kada je trebao da izvede Bulatovica?
Zato sto bi ismejao sve ono za sta ga tuze, zato sto bi odbranio Srbiju i srpski rod. Zato ste ga otrovali!
I kada je umro, nije mu dozvoljena obdukcija u Rusiji ili u Srbiji? Zasto molicu lepo, ako nije otrovan? Zato sto je namerno ubijen!
Rezime-Nehumano ubistvo Milosevica, a verovatno i Babica(kada bolje razmislim, ko zna ko je njega obesio?), jos vise stvaraju otpor u nasoj zemlji prema j**enoj vestackoj organizaciji "Evropskoj uniji".
Nikada se Ratko i Radovan nece predati. Nisu ludi valjda! Ovim putem im zelim sve najbolje, i cestitam Ratku rodjenje unuka!
**********************************************************
Trece, da li i Seselja ceka ista sudbina? Zasto se drzi u vlaznoj sobi ako je asmaticar!? Zasto mu je onemogucena komunikacija sa porodicom? Zasto su se prisluskivali njegovi advokati?
I najvaznije pitanje-
>>>>ZASTO JE RAMUSU HARADINAJU OMOGUCENO BAVLJENJE POLITIKOM I JAVNO IZLAGANJE DOK SE NE POKRENE POSTUPAK, A SESELJU JE ZABRANJEN BILO KAKAV OBLIK KOMUNIKACIJE SA OSTATKOM SVETA, A U HAGU JE VEC 3 GODINE A JOS UVEK MU NIJE POCELO SUDJENJE?>>>>


*****Zahtjev optuzenika Milosevica, S. da dobije medicinsku pomoc u Rusiji - gdje zbog niskog kvaliteta zdravstvene zastite prosjecni ljudski vijek je jedan od najnizijih u Evropi*****

Da li ti znas sta lupetas? Rusi imaju ubedljivo najsposobnije i najbolje lekare, i ti to vrlo dobro znas! U Rusiji je zivotni vek nizak iz drugih razloga, ne zbog nerazvijenosti zdravstva!
Ko ga je pregledao, neki kreten iz Holandije koji ima kupljenu diplomu? U Rusiji se vrlo dobro zna ko moze da nosi zvanje "Patolog", dok se na zapadu kupuju diplome! Zato ste toliko i glupi i nesposobni za bilo sta.
Ako je on zeleo da ode u Rusiju, to je bio njegov problem. Ako je on zeleo tamo da umre, zbog "nestrucnosti" lekara, to je opet njegov problem!

****Jucer stigla je u Hague medjunarodna delegacija strucnjaka radi sprovodjenja obdukcije tijela Milosevica S. - ukljucajuci sluzbenu grupu ljecnika iz Srbije i Crne Gore.
Toksikoloska i patoloska analiza konacno opredjelit ce uzrok njegove smrti****

Stigla je, ali samo da posmatra! Opet te pitam, zasto telo nije odneto na obdukciju u Srbiju? Nego ce neki kreten zapadnjacki da ga operise?
Daj bre molim te, ja vec znam sta je bilo, a znas odlicno i ti:

SLOBODAN MILOSEVIC OTROVAN JE U HAGU!

********************************************


Carla Del Ponce, ne znam da li si musko ili zensko, ali si bolesno licemerna osoba. Prekini da provociras i frustracije i komplekse iz mladosti leci na nekom drugom mestu! Necuveno!

 
Scoring disabled. You must be logged in to score posts.

(Login kisindzer)

ccc

No score for this post
March 12 2006, 9:36 PM 

chitam i ne verujem. odakle vam obraz da oplakujete takvog choveka (chak sam prochitao jako neumesan komentar za zorana dj.)
kako je on to branio srpski rod?
da ga je branio ne bi izvodio tenkove na ulice Beograda '91, ne bi dozvolio da rat traje 4 krvave godine (ili vodish rat i dash sve od sebe da pobedish.. u ovom sluchaju zauzmesh Zagreb i Sarajevo za 2 meseca, ili ga vodish samo da bi stvarao sliku o dobrim i loshim momcima dok se tvoji ljudi bogate shvercom i ko zna chime). Ne bi dozvolio da policijom i DB rukovode mafijashi. Ne bi izvodio desetine hiljada batinasha i padnura da bije studente i ostali svet koji je demonstrirao protiv njega. Ne bi zasrao na Kosmetu (opet, ili ratujesh ili jedesh govna... on je jeo govna). Ne bi dozvolio kilometarske redove za hleb i mleko dok njegov klempavi sin pravi bahanalije po Srbiji, otvara diskoteke, zatvara free shopove, zaplenjuje na carini...
jel znate vi kolike milijarde maraka su iz Srbije otishle na bankovne rachune offshore kompanija, sve pare koje je on pokrao iz raznih penzionih, zdravstvenih, prosvetnih, vojnih i drugih fondova?

branio srbe malo morgen!

sa druge strane, nikako ne bih voleo da je ostao zhiv u Hagu do kraja da ga osude za genocid i neke druge budalashtine tako da je tajming pravi.

 
Scoring disabled. You must be logged in to score posts.

Anonymous
(Login ORTHODOX)
Serbia Forum Mods Group

Re: Umro Slobodan Milosevic!

Score 5.0 (1 person)
March 12 2006, 11:07 PM 

nikog ja necu ovde da branim,ali ovolike lazi o Milosevicu pa to je strasno i na kraju ga jos i ubiju,pa Artukovica-ustasu,komadanta logora smrti JASENOVAC gde je ubijeno preko 700.000 Srba su lecili pre sudjenja a Milosevicu nisu dali pravo na lecenje,plus su ga konstantno trovali,sto pogresnim terapijama sto ko zna kakvim otrovima,mozda i RICINOM-koji se posle 24 sata sam rastura u krvi i nemoguce ga je otkriti.
P.S.
GENERALU RATKU MLADICU JE DANAS RODJENDAN 12.03.1943
GENERALE SRECAN RODJENDAN I VECNO HVALA ZA SVE.

A STO SE ONOGA PSETA DJINDJICA TICE,STA JE RADIO DOBRO JE I PROSAO,BIO JE UMESAN U SVE MOGUCE KRIMINALNE RADNJE U SRBIJI I SIRE,A I ISPORUCIO JE MILOSEVICA BAS NA _VIDOVDAN_,PREMA TOME DOBIO JE ZASLUZENU KAZNU,ALI VI STO GA VOLITE IMATE SADA CEDU NARKOMANA PA IDITE SA NJIM NA USTASKU TELEVIZIJU I OLAJAVAJTE SRBIJU,A UJEDNO SE I DROGIRAJTE,SIGURNO CE VAS MALI NARKOMAN CEDA CASTITI.

 
Scoring disabled. You must be logged in to score posts.

(Login kisindzer)

Re: Umro Slobodan Milosevic!

No score for this post
March 12 2006, 11:56 PM 

jel ti imash istoriju lechenja u nekoj dushevnoj bolnici Ortodox?

chemu taj caps lock?

kakve lazhi o Miloshevitju? gde si ti zhiveo poslednjih 15 godina? Jel si chuo nekad za Stepu Stepanovitja, Putnika, Mi****ja i ostale srpske vojvode? Jel imash obraza da poredish jednog Mladitja sa njima?

Chemu pljuvanje po Zoranu, choveku koji je mogao komotno da zhivi u nekoj zapadnoj zemlji i da ga bole uvo shto Srbija propada? Karijeru je ostavio da bi skinuo zlobovca sa vlasti i to je uchinio na jedini mogutji nachin... u dogovoru sa djavolom (mafijom) koji je do tada sedeo u Slobinom krilu. Ubijen je k'o poslednje pseto a da nije imao vile, avione, kamione, jahte, miionske rachune (da ne poredim sa Slobinim milijardama) i ko zna shta sve ne.
Bio je politichar do dushe, a u mojim ochima svi su oni isti... pa ni Zoran nije bio mnogo drugachiji.

i odakle ti to da svi koji poshtujemo Zorana moramo da ukazujemo isto poshtovanje Chedici? Cheda je po meni shljam u istom rangu sa vetjinom is SPS-a ili JUL-a, samo sa drugachijim programom.

 
Scoring disabled. You must be logged in to score posts.
Ivan
(Login imas005)

Re: Umro Slobodan Milosevic!

No score for this post
March 13 2006, 2:04 AM 

lol, posto vidim da ima dosta dusmana na ovom forumu koji zive u iluziji hteo bih da im otvorim oci!! prva stvar milosevic je bio predsednik srbije a ne srpske krajine i srpske republike u bosni, srbijanci nisu ratovali u bosni i hrvatskoj nego srbi koji su tu zivili, sto znaci nije bila neka velika srbijanska invazija na vase drzave nego su se jadni srbi branili za zivote.
Sloba je jedino davo podrsku svom narodu preko granica, hrvati su imali pomoc od njemacke i vatikana a balije od islamskog sveta i america, tako ako je zlocin sto je SLOBa stao iza srba a on je srbin onda vi ste debili.

To sto se sada celim svetom pluje na njega to nije zato sto je kriv nego zato sto Zapad oce sakrije svoje zlocine. pogle sta rade u iraku , unistili drzavu a i izgleda de ce Iran unistit isto.

Sto se mene tice mozda on nije bijo svetac ali sigurno nije zlocinac kao klinton, bleir i ostali debili. Pa jeb_ote klinton se nesme pojavit na sud jer se zna da je LAZOV, i to je FACT a ne izmisljotina.

Tako balije i hrvati uzivajte u vasim provokacijama jer znajte nece ni vama zauvek, ali kada se zavrsi sve ovo imacte SRAM veci od neba zemaljskog , ja vam kazem.


 
Scoring disabled. You must be logged in to score posts.
Anonymous
(Login niki24)

Re: Umro Slobodan Milosevic!

No score for this post
March 13 2006, 4:10 AM 

"niki .......no se prestavi imenom hahaha jeli zubeida a ?? ,a cus vi ste inace cvjecke ,dobro ponekad sto ste s´jekli glave djedovima po 100 godina i djeci ,i ponekat vadili oci i kidali jezike to se ne vidi posebno kao je boji mrak a ??? Amrs ..... ......ti nekome nesto da lanes mrs u stalu !"

Ja ne razumijem ovo...
Iz Hrvatske sam tako da...nemam pojma šta je zubeida i ostalo načvrljano tu...

 
Scoring disabled. You must be logged in to score posts.

(Login Zvek_Zivi_Cetinjanin)

Re: Umro Slobodan Milosevic!

No score for this post
March 13 2006, 4:41 AM 

Niki obrazati koji komleks i strah te dovuce na Serbski forum da klapis sa njima a ?? Hhahahaha jeli to da vi Rvati nemozete bes Serba a ???? Hhahahahahhahaha ! Mene je drago kad vaske dvije nacije kontaktiraju stalno po forumima hahahahahah ,da ti to nijesi zaljubljena u Serbinatora ili 4 Kingsa a ???? hahhahahaha ! A na samu pomis imena Slobodana Milosevica .....su vi se u .....ledila ,pa sad kad je krepa lajete ka bize iz veza hahahahahahahahahahhahahahahah !


    
This message has been edited by CARLADELPONTE on Mar 13, 2006 5:53 AM


 
Scoring disabled. You must be logged in to score posts.
Anonymous
(Login niki24)

Re: Umro Slobodan Milosevic!

No score for this post
March 13 2006, 5:30 AM 

Ja tebe ne razumijem...ali no dobro...

Ne...vidjela sam na vijestima da vam novine imaju smiješne naslove i baš mi je bilo jadno to kako vas zatupljuju pa sam odlučila malo pročitat "u živo" kako ljudi razmišljaju...

...žalosno je... ne znam možda bi i ja tako razmišljala da živim u tom okruženju...

...ne želim osuđivat...jednostavno mi je žao...

...toliko agresivnih poruka, psovanja, vrijeđanja...veličanje kriminalaca...

:-/

 
Scoring disabled. You must be logged in to score posts.

(Login kisindzer)

niki

No score for this post
March 13 2006, 11:21 AM 

da se ne lazhemo, nismo deca ;]

ti dajesh Cohenov chlanak iz New York Times-a koji je u istom rangu propagande kao i ovdashnji Kurir ili neke novine iz Hrvatske (ne znam koje, jer slabo chitam domatje a kamoli hrvatske novine... sem mozhda Ferala ranije). kad vetj dajesh jednu propagandu, nemoj se zgrazhavati nad drugom.

Cohen pishe o tome kako je Miloshevitj nekakav master mind iza raspada Jugoslavije, kako je on kreator neke goleme lazhi i propagande koja je nevidjena do sada i slichno... pa chak kazhu da je odgovoran za najvetje zlochine od '45 godine. chak ga optuzhuje da je bio okrutan vladar spreman za upotrebu sile... jel ti sve ovo ima neke paralele sa ostalim svetskim liderima? za SVE ovo se mozhe optuzhiti i mister Bush, Klinton, Bler, Tudjman, Izetbegovitj, itd...

Jugoslavija se raspala jer je istekao rok trajanja... Hrvatska, Slovenija, BiH, i Makedonija su htele da se otcepe, ne vidim gde je tu Miloshevitj kriv.
rat je pocheo jer se sve odvijalo prebrzo (i nekom je odgovaralo da ima zharishte u Evropi zbog politichkih poena, ogromnih obrta vojnih industrija.. pa i samih fotelja nekih funkcionera), sve pomenute republike su htele izatji iz Jugoslavije po avnojevskim granicama... a kad se na to doda da je vlada jedna atmosfera koja je srbe u tim republikama podsetjala na proshla vremena kad su se opekli:
-agresivni nastupi ZNG-e koji su podsetjali na Ustashe, priche o "tisutjljetnoj" Hrvatskoj koje su podsetjale na NDH, sporadichni sluchajevi verbalnog nasilja nad lokalnim Srbima (ako trazhe "hleb" ili "hljeb" u pekari netje ga dobiti jer moraju da trazhe "kruh") koji su pravi dezha vu te iste NDH, jasno je da su Srbi osetjali nepoverenje i trazhili svoje parche drzhave gde tje biti sami na svome (nisu imali nishta manja prava od Hrvata koji su trazhili svoju drzhavu jer ni jedni ni drugi nikad nisu imali drzhavnost na tom prostoru... osim ako ne rachunate ustashku NDH)
-u Bosni su problem bile radikalne islamske ideje i snovi o islamskoj drzhavi u Evropi iako na tom prostoru gotovo polovina stanovnishta chine pravoslavni Srbi... kad se na to doda da je Izetbegovitj doveo naoruzhane bande islamskih boraca mudzahedina (chak i samog Bin Ladena, koji je u to vreme bio relativno nepoznata osoba), jasno je da netje biti lakog i brzog mira. da ne spominjem opet frustracije lokalnih Srba zbog toga shto su muslimanske divizije bile posebno krvave ne tako davno, tokom pira u NDH.
-na sve to je postojao materijal za ultra nacionaliste koji su trazhili "veliku" Srbiju, jer su nacionalni interesi Srbije u proshlosti bili toliko puta pokopavani od strane medjunarodnih sila iako je mnogo toga zhrtvovano za te iste interese, dok ostale drzhave koje su se otcepljivale nikada nisu imale drzhavnost niti su znachajno krvarile za svoje nacionalne interese.

optuzhivati Miloshevitja da je forsirao neku propagandu "velike" Srbije je smeshno... bilo je ljudi koji su to chinili ali svakako ne on. To shto je stajao iza Srba iz Bosne i Hrvatske je neko lepo objasnio... pa i Vatikan, Nemachka, Austrija, itd su stajale iza Hrvatske... kao shto je i ceo islamski svet stajao iza islamske Bosne. Svi su materijalno i konkretno pomagali svoje shtitjenike mnogo vishe neko shto je Srbija to radila jer prosto nije imala uslove za tako neshto.

opuzhbe za "najkrvavije" zlochine koje se mogu zamisliti (ili kako to kazhe Kondoliza Rajs: "Miloševiću je već doneta presuda. Istorija je već presudila da je on jedna od najvećih demonskih sila 20. veka") su uvreda u najmanju ruku. budi realna pa reci da se mnogo gora propaganda vodila protiv Srba u cilju satanizacije. pogotovo sa muslimanske strane u Bosni.
-priche o 200.000 muslimanki koje su silovali Srbi, koje su se brzo spustile na 2000 silovanih na sve tri strane po zvanichnim podacima, ali opet je po svim svetskim medijima brujala pricha o Srbima-silovateljima
-chuvene minobacachke provokacije, na primer: muslimanska vosjka unese minobacach u bolnicu i iz kruga bolnice ispali mine na srpske polozhaje i odmah se povuku. psole par minuta sledi odgovor srpskih snaga isto u vidu mina po bolnici.. ali tu su vetj televizijske ekipe koje prichaju kako su Srbi dushmani koji i bolnice gadjaju bez razloga. da ne spominjem chuveni sluchaj pijace Merkale ili josh gore Srebrenicu koja je u stvari i glavni argument za genocid. zlochin jeste, ali nije sve crno i belo pa nije ni Srebrenica gde su muslimanske snage Nasera Oritja kasapile lokalne Srbe 3 godine dok nisu imali protekciju srpske vojske, pa kad je srpska vojska konachno upala izvrshila je osvetnichki gnev... zlochin da, ali izazvan i nikako nije genocid (zhene i deca su dobile prevoz do odredishta po volji).

ne znam kako iko poshten mozhe to da poredi sa nacistichkim zlochinima (ili zlochinima Staljina, Pol Pota, Pinochea, pa i zlochinima koje su amerikanci vrshili u Vijetnamu) i ne vidim kako je to Miloshevitj odgovoran za zlochine neke planinske budale na ratishtu u Bosni ili Hrvatskoj.

SA DRUGE STRANE, itekako je odgovoran za sve shto se deshavalo u Srbiji dok je bio na vlasti, i zhao mi je shto mu se nije ovde sudilo ali mozhda je ovako ispalo najbolje. shta je sve on radio ovde vas van Srbije verovatno ne zanima pa netju ni pominjati... a ovi odavde shto ga zhale kao nakakvog srpskog heroja i pravednika nikada i ne bih uspeo da ubedim u suprotno pa netju ni da troshim vreme.

 
Scoring disabled. You must be logged in to score posts.
Anonymous
(Login Zvek_Zivi_Cetinjanin)

Re: Umro Slobodan Milosevic!

No score for this post
March 13 2006, 3:37 PM 

Quote
March 13 2006, 5:30 AM

Ja tebe ne razumijem...ali no dobro...

Quote:
Neka to no ti sama sbe ne razumijes .......!!!Ne...vidjela sam na vijestima da vam novine imaju smiješne naslove i baš mi je bilo jadno to kako vas zatupljuju pa sam odlučila malo pročitat "u živo" kako ljudi razmišljaju...


Quote:
...... ....... ......,ti seres kako je tebe nekoga za a posebno milosevica i Serbe ahhahahaha vidise koja ste .......podmukla a uz to i ........!!!!!...žalosno je... ne znam možda bi i ja tako razmišljala da živim u tom okruženju...

Quote:
.......ti zivis u stali ti nemas nista ljucko oko tebe zato nemoj ........da se izrazis o necemu sto tvoj .......mozak nemoze da sastavi !!!!!...ne želim osuđivat...jednostavno mi je žao...

Quote :
...... ........ti si vec do sad osudila milosevica i cjelokupnu serbsku naciju ,samo si ...... ........da to ne uvidjas ! Mala vakat ti je za .......mani se politike veze s mozgom nemas !!!!

...toliko agresivnih poruka, psovanja, vrijeđanja...veličanje kriminalaca...


Inace vi ........falite vase ratne zlocince na sva zvona ali ........oni su " v a s k i " .na karakter it se licno ..... ...... ......!!!!!

:-/


    
This message has been edited by CARLADELPONTE on Mar 13, 2006 6:45 PM


 
Scoring disabled. You must be logged in to score posts.

Anonymous
(Login 4Kings)
Serbia Forum Mods Group

Re: Umro Slobodan Milosevic!

No score for this post
March 13 2006, 5:05 PM 

Niki, prekini da siris laznu propagandu. Znas ti o cemu ti pricam.

 
Scoring disabled. You must be logged in to score posts.
tralalalalalalalalalala:-)
(Login niki24)

Slobodan Milošević, Izvor: Wikipedija enciklopedija

No score for this post
March 14 2006, 8:18 AM 

Slobodan Milošević
Izvor: Wikipedija
Jump to: navigation, search
Slobodan Milošević (Požarevac, Srbija, 20. kolovoza 1941.- Den Haag, Nizozemska, 11. ožujka 2006.), srpski političar, bivši predsjednik Srbije i Savezne Republike Jugoslavije, predsjednik Socijalističke partije Srbije, neosuđeni ratni zločinac.


Slobodan MiloševićPo naobrazbi ekonomist, Milošević je veći dio profesionalne karijere prije političke afirmacije proveo kao bankar (neko je vrijeme bio i predstavnikom "Beobanke" u New Yorku). Politički je uspon počeo ranih osamdesetih, kao protege Ivana Stambolića, šefa srbijanske komunističke partije (SK Srbije). U rujnu 1987. Stambolić je podupro Miloševića u izboru za predsjednika srbijanskih komunista. Umro, od srčanog infarkta u pritvoru Suda za ratne zločine počinjene na prostoru bivše Jugoslavije u Den Haagu, gdje mu se sudilo zbog ratnih zločina.

Sadržaj [sakrij]
1 Ozračje uspona
2 Vlast i rastroj SFRJ
3 Ratovi za Veliku Srbiju
4 Intervencija na Kosovu i Miloševićev pad
5 Proces u Haagu i smrt
6 Nasljeđe
7 Vanjske poveznice[uredi]
Ozračje uspona
Atmosfera u kojoj je Slobodan Milošević došao na vlast, i u kojoj je otpočeo vrtoglav politički uspon zavrjeđuje pozorniji komentar.

Jugoslavija je, od Titove smrti i pobune Albanaca na Kosovu 1980. bila u neprestanom previranju. Odlazak karizmatskoga vođe i "nadnacionalnog" diktatora ostavio je vakuum i doveo je do bujanja napetosti, poglavito međunacionalnih, koje je stari režim potiskivao i pokušavao riješiti privremenim i neučinkovitim mjerama. Ukratko - neriješivo nacionalno pitanje u zemlji 6 (ili 8 nacija, ubroje li se Mađari i Albanci), triju konfesija i (onda) četiri službena jezika, prožeto civilizacijskim i povijesnim različitostima, mentalitetima i nacionalnopolitičkim ambicijama - još je intenzivirano teškom gospodarskom krizom u kojoj se Jugoslavija našla od konca 70-ih. U toj su krizi, koja se pojačavala tijekom 80-ih godina, dominirale sljedeće protimbe:

sve je jasniji postajao jaz između zapadnih republika, Slovenije i Hrvatske na jednoj, te istočnih, Srbije, Crne Gore i Makedonije na drugoj strani. Bosna i Hercegovina, zbog osjetljive pozicije kao višenacionalnoga konglomerata, i dalje se držala titoističke ortodoksije.
goruće pitanje koje je označilo konac SFRJ bijaše albanska pobuna na Kosovu. Albanci su, nezadovoljni svojim statusom, tražili državnost Kosova ili priključenje Albaniji. Poslije svih informacija i dezinformacija teško je reći u kojoj je mjeri albanski pokret bio obrambeni potez protiv represija srpskih policijskih snaga, a koliko autentična velikonacionalna iredenta koja je smjerala priključiti Kosovo (onda, a i sada dio Srbije) državi Albaniji. Bilo kako bilo, činjenica je da su demografska eksplozija (Albanci su od kojih 60-65% stanovništva Kosova u poraću postali skoro 90% većina) kombinirana s poraslim samopouzdanjem i indoktrinacijom iz Enver Hoxhine Albanije, kao i slaba uklopljenost Albanaca u društvo ondašnje SFRJ doveli do radikaliziranja albanskih nacionalnih zahtjeva i sukoba sa srpskim. Srpski nacionalizam, koji tijekom Brozove vladavine nije imao šanse (a ni prevelikih ambicija) da se razmaše, potpaljen fitiljem albanske iredentističke pobune izuzetno je brzo nabujao, hranjen i ideološko-politički usmjeravan srpskom nacionalno-intelektualnom elitom u kojoj su dominirali Dobrica Ćosić, Smilja Avramov, Kosta Mihailović, Dejan Medaković, Vasilije Krestić, kao i drugi pisci, ekonomisti, povjesničari-članovi Udruženja književnika Srbije i Srpske akademije nauka i umetnosti. Istodobno su se pojavili i populističke masovne demonstracije, jasno obilježene srpskom nacionalnom ikonografijom. Cijela se situacija radikalizirala poslije propasti pokušaja srbijanskih političkih vođa da preoblikuju jugoslavensku (kon)federaciju u centralističku državu pod srpskom dominacijom (opis tih gibanja dan je preko poveznice na tekst o raspadu Jugoslavije, autor kojega je akademik Dušan Bilandžić). Ili - nakon propasti pacifikacije Kosova, te neuspjeha političkoga pritiska koji je kanio centralizirati SFRJ, srpska nacionalnopolitička elita je krenula u snažniju preobliku nacionalnoga programa. Odlike tih gibanja bijahu masovni mitinzi, promidžbena kampanja za ostvarenje srpskih ciljeva i mobilizacija srpske inteligencije na formulaciji i realizaciji općenacionalnoga projekta. U takvom je ozračju Slobodan Milošević došao na vlast.
[uredi]
Vlast i rastroj SFRJ
U veljači 1988. Milošević postaje predsjednikom Srbije, te uskoro, nizom poteza uspostavlja samovlast u Srbiji; organizira tzv. «antibirokratsku revoluciju» u kojoj su masovnim mitinzima srušena nepouzdana partijska vodstva autonomnih pokrajina Vojvodine i Kosova, te Crne Gore. Promjenom ustavnih odredbi ukinuta je autonomija Kosova, a albansko pučanstvo podvrgnuto žestokim vojno-policijskim represalijama i nadzoru. Milošević je pokušao eksportirati mitingaše u ostale republike, no to je naišlo na snažan otpor Slovenije i suzdržanu odbojnost Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Tijekom 1988. i 1989. postalo je očito da razbuktali svesrpski pokret kojega je sada u potpunosti kontrolirao i usmjeravao Milošević kani Jugoslaviju pretvoriti u Srboslaviju. Rastuće tenzije i pritisak Miloševićeve politike na izmjeni ustava iz 1974. - promjeni kojom bi postojeća zemlja od federacije s konfederalnim elementima postala unitarna, esencijalno jugosrpska država - doveli su u siječnju 1990. do raspada Saveza komunista Jugoslavije i, susljedno, do raspisivanja višestranačkih izbora u SFRJ u kojim su komunisti pobijedili u Srbiji, Crnoj Gori i Makedoniji, te izgubili u Sloveniji, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. U toj situaciji Miloševićeva politika je imala sljedeće značajke:

potpirivanje srpskog nacionalizma u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, s prijetnjom oružanoga ustanka Srba protiv tih država. Također, u velikoj mjeri posrbljena JNA (preko 80% srpskog oficirskog kadra) je sve više dolazila pod Miloševićevu kontrolu, poglavito utjecajem na zapovjedni kadar.
Milošević i njegovi suradnici su imali velik broj poluga vlasti u svojim rukama: od homogeniziranoga svenacionalnoga pokreta i financijskih središta u svojim rukama do JNA i prešutne potpore većine tzv. velikih sila. No, morao je računati i s tim da je zapad preferirao posljednjeg reformističkog premijera SFRJ, Antu Markovića, u želji da očuva Jugoslaviju ekonomskim reformama, ne razumijevajući bit i intenzitet nacionalnih sukoba u toj zemlji.
post festum, izgleda da je Miloševićeva geopolitika odražavala velikosrpsku ideologiju na «stepeničasti» način: prva je opcija bila posrbljena Jugoslavija, sljedeća Jugoslavija bez Slovenije s pacificiranom Hrvatskom, treća «klasičnu» Veliku Srbiju s inkorporiranom Crnom Gorom, Makedonijom, BiH i oko 70% Hrvatske, na zamišljenoj granici crte Virovitica - Karlovac - Karlobag, četvrta Srbiju s nadpolovičnom većinom Bosne i Hercegovine i trećinom Hrvatske.
na drugim poljima situacija u zemlji je bila stagnantna: nije došlo do značajnijih gospodarskih reformi, a ekstremno politizirano srpsko stanovništvo u cijeloj SFRJ je neprestance držano na rubu straha i agresije, te podjarivano promidžbenom mašinerijom koja je pripremala terena za konačni rat za Veliku Srbiju.
[uredi]
Ratovi za Veliku Srbiju
Budući da sporadični nemiri, prijetnje uporabom sile JNA i iredentistička pobuna Srba u Hrvatskoj u kojoj su prometno paralizirani dijelovi južne Hrvatske nisu dali željene rezultate, Milošević je krenuo u vojnu agresiju u ljeto 1991. Nakon kratkotrajnoga rata u Sloveniji, većina armijskih jedinica je povučena u Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu, poglavito na čvorne točke važne za osiguranje strateške pobjede i ostvarenje srpskih teritorijalnih apetita. Rat je u Hrvatskoj izbio punom silom u kasno ljeto 1991., a u Bosni i Hercegovini početkom 1992. Lokalni Srbi (oko 550.000 u Hrvatskoj i 1.400.000 u Bosni i Hercegovini) imali su punu podršku JNA i dobrovoljaca iz Srbije (više desetaka tisuća organiziranih u raznim paravojnim postrojbama), te, najvažnije, gospodarsku, tehničku, logističku i diplomatsku potporu Miloševićeve Srbije. Ne smije se zanemariti diplomatska podrška koju su, poglavito u početku rata u Hrvatskoj, Srbiji davale razne europske zemlje (bivše pripadnice Antante iz 1. svjetskoga rata) i pretežit dio američke državne politike. Na vrhuncu uspjeha, tijekom 1993., Srbi su kontrolirali preko dvije trećine BiH i četvrtinu Hrvatske. Činilo se da je san o Velikoj Srbiji blizu ozbiljenja. No, mješavina više elemenata potkopala je te iluzije. Sankcije protiv Savezne Republike Jugoslavije (privremenoga surogata proširene srpske države), uvedene s dosta oklijevanja i parcijalno, godine 1992., počele su davati rezultate; srpska se premoć u naoružanju topila i bojni je moral padao, a svjetska je diplomacija, uza sva kolebanja, utvrdila načelo nepromjenjivosti granica. Iako je vješto manipulirao protimbama u Europskoj Zajednici i SAD i dobro procijenio sporost i neučinkovitost međunarodnih instituacija, Milošević je podcijenio odlučnost Hrvata i Bošnjaka da spriječe ostvarenje velikosrpske države. Stjecaj više okolnosti doveo je do sloma srpske paradržave u Hrvatskoj u ljeto 1995., a onu u Bosni i Hercegovini je od potpunoga kolapsa spasila samo američka intervencija - svjetska je diplomacija još uvijek gojila iluzije o snazi i sposobnosti Miloševića i njegovih podupiratelja. Mirovnim sporazumom u američkom gradu Daytonu došlo je do okončanja rata u BiH.

[uredi]
Intervencija na Kosovu i Miloševićev pad
U sljedeće dvije godine potpora je Miloševiću u Srbiji opadala jer je, unatoč propagandnim makinacijama, većina stanovništva počela spoznavati da se ratni ciljevi nisu ostvarili, usprkos djelomičnom uspjehu priznanja Republike Srpske unutar Bosne i Hercegovine. Još je teži bio teret beznađa nastao pustošenjem gospodarstva, raslojavanjem društva, manipulacijama, korupcijom i općom besperpektivnošću s utegom Kosova kao stalnom potencijalnom prijetnjom. Godine 1996. i 1997. dovele su do izbornih prijevara u kojima je Milošević zadržao vlast (srbijanska oporba je bila bez snažnije vanjske potpore, a u nacionalnopolitičkim pitanjima se nije bitnije razlikovala od Miloševića). Prijelom je došao razbuktavanjem ustanka Albanaca na Kosovu 1998. i vojnim gušenjem pobune, praćene masovnim deportacijama albanskoga stanovništva. Nakon raznih diplomatskih zavrzlama, zapadu je dozlogrdila Miloševićeva politika i došlo je do zračnih udara NATO saveza na Srbiju, s rezultatom povlačenja srpskih snaga s Kosova i stavljanja pokrajine pod međunarodni protektorat.

Poraz na Kosovu, spojen s izbornim prijevarama, zamorom naroda od općeg osiromašenja i izoliranosti te financijskom potporom zapadnih zemalja srbijanskoj oporbi, kulminirao je u masovnim prosvjedima godine 2000. koji su srušili Miloševića s vlasti. Uhićen od novodošlih srpskih vlastodržaca zbog korupcije i nasilja, predan je, pod pritiskom zapadnih zemalja (prije svega SAD i članica EU) u lipnju 2001. Međunarodnom sudu u Haagu za zločine u bivšoj Jugoslaviji. Optužnica ga je teretila za zločine na Kosovu, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

[uredi]
Proces u Haagu i smrt
Suđenje Miloševiću, zbog ratnih zločina na Kosovu i Hrvatskoj, te genocida u Bosni i Hercegovini, počelo je 12. veljače 2002. u Haagu. Sam je Milošević odbio priznati formalnu jurisdikciju Haaškoga suda, no nije pasivno promatrao izvođenje dokaza, nego je vodio vlastitu obranu uz pomoć niza pravnih i drugih stručnjaka iz Srbije i svijeta. Proces je u početku izazvao veliku medijsku senzaciju, no, kako je vrijeme odmicalo, a dokazi se i protudokazi gomilali, došlo je do prirodnoga zasićenja, te je suđenje Miloševiću pozorno praćeno uglavnom u Srbiji, a povremeno, u ovisnosti o tipu optužbe i svjedoka, na Kosovu, u Bosni i Hercegovini, te u Hrvatskoj. Haaško je tužiteljstvo u svojoj optužnici iznijelo jasnu nakanu da Miloševića osudi za pokušaj realizacije projekta Velike Srbije, pa je tako taj proces svrstan u kategoriju ideoloških procesa što su namjeravali, na neki način, dati povijesni pravorijek. Ukratko, teza tužiteljstva se mogla svesti na to da je Milošević izravno odgovoran za agresiju i ratove na području bivše Jugoslavije s ciljem da stvori državu u kojoj će živjeti svi Srbi, ne obazirući se na republičke granice, koje su postale međudržavnima po sudu badinterove komisije; Milošević je pak tvrdio da su republike kao Hrvatska i Bosna i Hercegovina izvršile nelegalnu secesiju od Jugoslavije, te da se srpski narod u tim zemljama sam i spontano podigao na ustanak protiv vlasti tih zemalja, bez uplitanja Srbije; također, tvrdio je da je SRJ imala pravo na vojno uredovanje na Kosovu radi očuvanja teritorijalnoga integriteta zemlje, te da je intervencija NATO saveza protupravna vojna agresija. Problematičnost pristupa Haaškoga tužiteljstva, kao i realna težina dokazivanja povijesne krivnje bilo koje nacionalne ideologije, doveli su, tijekom trajanja suđenja, do spornih ocjena: po jednima, Miloševićeva je krivnja u agresiji na Hrvatsku, BiH, te zločine na Kosovu, nedvosmisleno dokazana; po sudu drugih, optužnica nije uspjela dokazati glavne teze, prije svega zbog oskudnosti materijalnih dokaza koji bi izravno potvrđivali Miloševićevu upletenost u pojedine ratne zločine. Tužiteljstvo je oko dvije godine iznosilo optužnicu, a sudom je prodefilirao niz visoko rangiranih svjedoka (među inim, Ibrahim Rugova, Stjepan Mesić itd.). Početkom 2004. Milošević je počeo obranu, navevši oko 1.600 svjedoka (kasnije je to sveo na 1.200). No, razvlačenje samoga procesa, kao i sve veće narušenost Miloševićeva zdravlja (bolovao je od srčanih smetnji i povišenoga krvnoga tlaka), doveli do do pravnih zavrzlama koji su još više usporili suđenje. Miloševićeva je obrana počela koncem 2004. godine i usredotočila se na pokušaje dokazivanja krivnje NATO saveza i vođa zemalja zapadnih država u ratu protiv SRJ 1999. godine. Sam je proces bio sve češće prekidan zbog pogoršavanja Miloševićeva zdravlja, što je dovelo do zahtjeva liječničkoga tima, kojeg je imenovao Milošević, da se Slobodan Milošević pusti na liječenje u Rusiju. Zahtjev je odbijen, objašnjenjem da može dobiti adekvatnu njegu u samom pritvoru, međutim nije htio uzimati terapiju što je naposljetku dovelo do srčanog infarkta kao uzroka smrti.

11. ožujka 2006., Slobodan Milošević je pronađen beživotan u svom krevetu u pritvorskoj jedinici UN-a u Scheveningenu. Čuvar je odmah pozvao zapovjednika i liječnika pritvora. Liječnik je potvrdio da je Milošević mrtav. Predsjednik Suda Fausto Pokar naredio je provedbu istrage o Miloševićevoj smrti. Nizozemski ministar vanjskih poslova Bernard Bot izjavio je u Haagu da je Milošević umro prirodnom smrću. Od početka suđenja pred Haškim sudom, 12. veljače 2002., proces je prekidan više od 15 puta, najčešće zbog Miloševićevih problema s krvnim tlakom. Sudsko vijeće Haškog suda odbilo je krajem veljače 2006. njegov zahtjev za privremenim puštanjem iz sudskog pritvora na liječenje u Moskvu. U obrazloženju odluke, Vijeće pod predsjedanjem suca Patricka Robinsona navelo je da Milošević nije dokazao da je medicinski centar Bakuljev u Moskvi jedino mjesto na kojemu on može biti liječen, kao i da, unatoč jamstvu Rusije, nije izvjesno da bi se vratio na kraj suđenja, budući da je optužen za teške zločine i da mu prijeti duga zatvorska kazna. Njegovi su pristaše odmah nakon objave smrti stali iznositi tvrdnje kako je umro (rabio se i izraz: "ubijen") uslijed neljudskoga tretmana u pritvoru. Umro od srčanog infarkta, uslijed svojevoljnog neuzimanja propisanih lijekova.

[uredi]
Nasljeđe
Slobodan Milošević je imao jedan jedini politički cilj: ostvariti dominaciju Srba na što većem području bivše SFRJ. Tu tezu niječu jedino zagovornici velikosrpske ideologije, po kojima je SFRJ bila esencijalno protusrpska država, u kandžama hrvatske i slovenske hegemonije. Također, po takvim shvaćanjima vlast uspostavljena na demokratskim izborima 1990. u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini pripremala je pogrome i genocid nad Srbima, pa su stoga vojna agresija JNA i secesija hrvatskih i bosanskohercegovačkih Srba, kao i susljedni ratovi - nužnost zbog zaštite srpskoga naroda na područjima preko Drine. Još neke od teza koje dolaze iz tih krugova inzistiraju na navodno privilegiranom povijesnom statusu Srba prema Hrvatima, Bošnjacima muslimanima i Albancima, kao i na pravu na samoodređenje do odcjepljenja Srba gdje god se nalazili, neovisno od granica bivših socijalističkih republika. Ne mislimo polemizirati s navedenim stavovima jer ih nitko izvan srpskih nacionalnih krugova ne uzima ozbiljno, a dijelovi koji sadrže elemente racionalnoga pobijeni su svjetskom političkom praksom (npr. činjenicom da manjine nemaju pravo na samoodređenje, što je slučaj od Italije i Francuske do bivšega SSSR-a). U tu kategoriju spada i tvrdnja da Srbi nisu nikako mogli podnijeti da više ne žive u jednoj državi - nebuloza koju obara rasutost Francuza, Nijemaca, Rusa ili Ukrajinaca izvan matičnih država.

Miloševićeva politika je inzistirala na što većem području nastanjenom Srbima (iako je u praksi provodila agresiju i etničko čišćenje (i pokušaje etničkog čišćenja) na ozemljima gdje Srba praktički i nije bilo ili su bili malena manjina - npr. u Dubrovniku i Drnišu, te u velikim područjima Bosne i Hercegovine poput dijelova srednje Bosne, Bosanske Posavine i Podrinja), no sam rat nije bio nuždan od početka. Ukratko: srpska nacionalnopolitička ideologija se nije bitno promijenila od druge polovice 19. stoljeća, kada se legitimna težnja za ujedinjenjem srpskog naroda srazila s neugodnom realnošću da većina Srba koji bi se trebali pripojiti matičnoj srpskoj državi živi izmiješano, i često kao manjina, s drugim narodima - prije svih Hrvatima i Bošnjacima, a «sveta srpska zemlja» Kosovo je nastanjena etničkim Albancima. Doda li se tomu etno-konfesionalna i civilizacijska različitost, nije čudo da su oba jugoslavenska državna pokusa propala: Srbi su bili dovoljno brojni i nacionalno osviješteni da pokušaju dominirati, no ipak nedovoljno da tu dominaciju trajnije ostvare. Miloševićeva politika je stoga samo operacionalizacija srpske ideologije nacionalnoga ujedinjenja svim sredstvima: on je vješto, koliko su mogućnosti dopuštale, pokušao provesti taj nacionalni projekt, ali ga nije niti izumio (nastao je sredinom 19. stoljeća u ideologiji Velike Srbije), niti ga je politički inovirao (što su učinili autori poznatog Memoranduma SANU).

Nacionalni projekt koji je Milošević pokušao realizirati pokopalo je više silnica, a najviše sam tijek povijesti: esencijalno provincijalni balkanski imperijalizam, velikosrpski program nije mogao izaći na kraj s nacionalnom, političkom, kulturnom, ekonomskom i inom emancipacijom naroda koji su bili preprjekom njegovu ozbiljenju: Hrvati, Bošnjaci i Albanci su se nepovratno nacionalno kristalizirali i homogenizirali, a poraz ekstremističkih i ekspanzionističkih pokreta u 2. svjetskom ratu je učinio slične pokušaje neprihvatljivim kao osnovicu za oblikovanje političkih projekata koji bi imali šansu za dugoročniji opstanak. Srpski nacionalni program nije uzeo u obzir svjetske civilizacijske promjene i, što je još bitnije, porast snaga naroda na čija je etnička područja pretendirao. Stoga, pitanje o tom je li Milošević isključivo odgovoran za rat i da li se SFRJ mogla raspasti bez krvoprolića, unatoč nekim protuslovljima, ima jednoznačan odgovor: ne. Ideologija srpskog nacionalnog ujedinjenja po svaku cijenu i svim sredstvima imala je i ima (razulati izbora, ispitivanje javnoga mišljenja i istupi srpskih uglednika poslije 2001.) potporu u većini srpskoga nacionalnog korpusa i nacionalne elite, pa je vjerojatno bi se rat tijekom raspada SFRJ, da Miloševića nije bilo, dogodio i s nekim drugim srpskim političarem ili političarima. Svi pokušaji da se Slobodan Milošević učini isključivim krivcem jalovi su: jedino nestanak ideologije nacionalne dominacije i ekspanzije jamči snošljivu budućnost srpskog naroda sa susjednima.


 
Scoring disabled. You must be logged in to score posts.

(Login niki24)

************************************

Score 5.0 (1 person)
March 14 2006, 8:29 AM 

jooooooooooj dečki, pa ovo je samo forum...ljudi izražavaju svoja mišljenja...raspravljaju...nema potrebe za nerviranjem...
Ja osobno ne gledam ljude po nacionalnosti...i bez obzira da li je milošević bio francuz, japanac ili turčin nema nikakve veze...on je jednostavno bio zao i točka... ugledajte se na pozitivnije ljude...


"Lakše je premostiti more između kontinenata, nego jaz između dvaju individua ili naroda."
"Nepoštovati jedno jedino živo biće znači nepoštovati Božju snagu i time se ne oštecuje samo to jedno biće nego nanosi šteta cijelom svijetu."

Mahatma Gandhi

Pozdrav*

 
Scoring disabled. You must be logged in to score posts.

(Login Zvek_Zivi_Cetinjanin)

us(R)tase tralalalaa

No score for this post
March 14 2006, 8:38 AM 

Ustaše
From Wikipedia, the free encyclopedia
(Redirected from Ustase)
Jump to: navigation, search
The Ustaše (often spelled Ustashe in English; singular Ustaša or Ustasha) was a Croatian far-right organization put in charge of the Independent State of Croatia by the Axis Powers in 1941, in which they pursued nazi/fascist policies. The Ustaše were subsequently expelled by the communist Yugoslav partisans in 1945.

At the time of their founding in 1929, the Ustaše were nationalist political organisations that committed violent acts. Their goal was to create an indepentent Croatian state, with violent methods if necessary. Their establishing was similar to establishing of the IRA or ETA. When they came to power in WWII, they also had military formations (Ustasha Army/Ustaška Vojnica) that later numbered some 76,000 strong at their peak in 1944. After the collapse of Yugoslavia in the 1990s, there was a certain resurgence of Ustaše ideology and some paramilitary units claimed the mantle of the name.

Contents [hide]
1 Victims
2 History
2.1 Before WWII
2.2 World War II
2.3 After the war
2.4 Concentration camps
3 Ideology
4 Symbols
5 Connections with the Catholic Church
6 References
7 External links
7.1 Ustaša sites
7.2 Outside views
7.3 Croatian views
7.4 Serbian views[edit]
Victims

Two Ustaše soldiers holding a Serb civilian while the third one behind the civilian is getting ready to stab him with a knife.The Ustaše tried to exterminate Serbs, Jews, Gypsies, and basically all who opposed them or did not hold their Roman Catholic religion, including some Communist Croats. Once they came to power during World War II, they founded several concentration camps, the most notorious of which was the Jasenovac complex.

Exact numbers of victims are not known, only estimates exist, however it is certain that hundreds of thousands of innocent people were rounded up and killed in concentration camps and outside of them. The number of murdered Jews is fairly reliable: around 32,000 Jews were killed during WWII on NDH territory. Yugoslav Roma (Gypsies) numbered around 40,000 fewer after the war. The numbers of murdered Serbs are much larger, but estimates tend to vary.

The history textbooks in the Socialist Federal Republic of Yugoslavia had included 700,000 as the number of victims of Ustaše at Jasenovac. This was promulgated from a 1946 calculation of the demographic loss of population (the difference between the actual number of people after the war and the number that would have been, had the pre-war growth trend continued). After that, it was used by Edvard Kardelj and Moše Pijade in the Yugoslav war reparations claim sent to Germany.

However, the number of victims is questionable.

During the 1961 trial of Adolf Eichmann, Alexander Arnon (secretary of the Jewish Community in Zagreb) testified about the treatment of Jews in Yugoslavia during the war. See Alexander Arnon testimony

Q. One more question: I am not sure that I heard correctly when you said that in one camp hundreds of thousands of Serbs were exterminated?

A. Hundreds of thousands.

Q. In what year was that?

A. Beginning in 1941, and until the end.

Q. And who killed them?

A. The Ustashi.

During WWII, various German military commanders gave different figures for the number of Serbs, Jews and others killed on the territory of the Independent State of Croatia. They circulated figures of 400,000 Serbs (Alexander Lehr); 350,000 Serbs (Lothar Rendulic); between 300,000 (Edmund Glaise von Horstenau); more than "3/4 of million of Serbs" (Hermann Neubacher) in 1943; 600-700,000 until March 1944 (Ernst Fick); 700,000 (Massenbach).

Out of around 39,000 Jews that lived on the territory that became the Independent State of Croatia, only around 20% survived the war.

[edit]
History
[edit]
Before WWII
In October 1928, after the assassination of croatian leader Stjepan Radić in parlament in Belgrade by a radical Serbian politician Puniša Račić, a youth group named Hrvatski Domobran (which was the name of legal Croatian army in Austro-Hungary) started publishing an eponymous newspaper dedicated to the Croatian national matters. Various members of the Croatian Party of Rights contributed to the writing, until around Christmas 1928 when the newspaper was banned by the authorities of the Kingdom of Yugoslavia. In January 1929, the King banned all national parties, and radical wing of the Party of Rights was exiled, among them Ante Pavelić, Gustav Perčec, Branimir Jelić. This group was later joined by several other Croatian exiles.

On April 20, 1929, Pavelić and others co-signed a declaration in Sofia, Bulgaria together with the members of the Macedonian National Committee, asserting that they would pursue "their legal activities for the establishment of human and national rights, political freedom and complete independence of both Croatia and Macedonia". Because of this, the Court for the Preservation of the State in Belgrade sentenced Pavelić and Perčec to death on July 17, 1929.

The exiles never returned to Yugoslavia, and instead started organizing support for their cause among the Croatian diaspora in Europe, South America and North America. They attained support mostly in Belgium, Argentina, and Pennsylvania, USA. In January 1932, they named their revolutionary organization "Ustaša". In 1932 some Ustaša members led by Andrija Artuković also attempted to stage an uprising in the Lika/Velebit area, but failed, and retreated for northern Italy where they formed a training camp near Brescia.

The origin of their name is in the noun "ustaša" which means rebel.

Perčec was later assassinated by Pavelić in 1933. Due to their previous links with the Macedonian nationalists, the Ustaše were accused in conspiring to murder the Yugoslav king Alexander in 1934, and Eugen Dido Kvaternik was charged with planning the successful assassination committed by members of the Macedonian Revolutionary Organization IMRO. The extent of the Ustaša involvement in the assassination remains unknown, it is only known for certain that it was committed by a Macedonian named Vlada Gheorghieff and not a member of the Ustaše.

Soon after the assassination, all organizations related to the Ustaše as well as the Hrvatski Domobran, which continued as a civil organization, were banned throughout Europe. Pavelić and Kvaternik were detained in Italy between October 1934 until the end of March 1936. After March 1937, when Italy and Yugoslavia signed a pact of friendship, most of the Ustaše members were extradited to Yugoslavia.

However, this did not destroy their organization, but only gained them more sympathy among the Croatian youth, especially among university students. In February 1939, two of these returnees, Mile Budak and Ivan Oršanić, became editors of the newly published magazine Hrvatski narod ("The Croatian people"), which supported the Ustaša ideas of Croatian independence.

[edit]
World War II

The Ustashe flag of Croatia, 1941-1945The Axis invaded Yugoslavia on April 6, 1941. Vladko Maček, the leader of the Croatian Peasant Party (HSS) which was the most influential party in Croatia at the time, rejected offers by the Nazi Germany to lead the new government. Ustaše took the opportunity and with the help of the foreign armies installed their regime on April 14th 1941. A group of several hundred of them infiltrated from Italy, their commander Slavko Kvaternik took control of the police in Zagreb and proclaimed the formation of the "Independent State of Croatia" (Croatian Nezavisna Država Hrvatska, acronym "NDH"). The name of the rogue state was an obvious and successful attempt at capitalizing on the Croat people's desire for independence, which had been unfulfilled since 1102.

Vladko Maček called on people to obey and cooperate with the new government the same day. Ante Pavelić arrived on April 20th to become the head of government, poglavnik (führer), of the state that would soon encompass most of today's Croatia, Bosnia-Herzegovina and parts of Serbia (Syrmia and Sandžak regions). Because the Ustaše did not have a capable army or administration necessary to control the territory, the Germans and the Italians split up the NDH into two zones of influence, one in the southwest controlled by the Italians and the other in the northeast controlled by the Germans.

The atrocities against non-Croats started on April 27, 1941 when a newly formed unit of Ustaša army massacred the largely Serbian thorp of Gudovac (near Bjelovar).

Eventually all who opposed and/or threatened the Ustaše were outlawed. The HSS was banned on June 11, 1941 in an attempt of the Ustaše to take their place as the primary representative of the Croatian peasantry. Vladko Maček was sent to Jasenovac concentration camp, but later released to serve a house arrest sentence due to his popularity among the people. Maček was later again called upon by the foreigners to take a stand and counteract the Pavelić government, but refused.

Pavelić first met with Adolf Hitler on June 6, 1941. Mile Budak, then minister in Pavelić's government, publicly proclaimed the violent racial policy of the state on July 22, 1941. Vjekoslav "Maks" Luburić, one of the chiefs of secret police organizations, started building concentration camps in the summer of the same year.

As early as June, 1941, rebels started to organize in response to Ustaša atrocities. There were two factions among them: the Partisans, who were guerillas composed of all nations with a common cause to fight the fascists and were mostly led by communists, and Chetniks who were ultra-nationalist Serbian monarchist who opposed the Ustašas.

The first Partisan armed unit was formed on June 22nd in Brezovica near Sisak, and the Partisans first engaged in combat on June 27th in Srb in Lika. The first Chetnik armed unit in Croatia was formed on June 28 (also St. Vitus' Day, an Eastern Orthodox holiday).

Shortly after the Communists started their uprising, the Ustaše rounded up and incarcerated much of the left-wing inteligentsia in Zagreb, and in an oft-quoted incident of July 9th, 1941, killed Božidar Adžija, Otokar Keršovani, Ognjen Prica and other Croatian communists.

The Ustaša gangs ravaged villages across the Dinaric Alps to the extent that the Italians and the Germans started expressing their horror. By 1942, general Edmund Glaise von Horstenau had written several reports to his Wehrmacht commanders in which he expressed his dismay at the extent of the Ustaša atrocities, which actually preceded the Final Solution. These were corroborated by those of field marshal Wilhelm List.

The Italians also became disinclined to cooperate with the Ustaše and would soon come to cooperate with the Chetniks in the southern areas that they controlled. Although Hitler insisted that Mussolini should have his forces work with the Ustaše, the Italian general Mario Roatta, among others in the field, ignored those orders.

By the end of 1942, the news about the Ustaša atrocities in Jasenovac and elsewhere had also spread among the Croatian population. Noted writers Vladimir Nazor and Ivan Goran Kovačić escaped from the Ustasha-held territory to join the Partisans, and were followed by many more. In 1943, the Partisans formed new political councils ZAVNOH and ZAVNOBiH (the "state anti-fascist council of people's liberation" of Croatia and of Bosnia and Herzegovina) that would later function as the interim government.

The regular army of the NDH, the Home Guard (Domobrani), was composed of enlisted men who were barely combat-ready and did not participate in the atrocities. The members of the Ustaša party were part of the paramilitary units that committed the crimes. Pavelić had claimed that over 30,000 people had joined the party during this time, although the more neutral reports concluded that their number was less than half of that.

The Home Guard served more as a supply depot for the resistance movement: many units would surrender or defect so that the Partisans and the Chetniks would obtain weaponry and other supplies. The Chetniks under the command of pop Momčilo Đujić grew in power and regularly retaliated against the Ustaše detachments in Bosnia. The Partizans under Josip Broz Tito also made many inroads and had started to control sizeable patches of superficially NDH territory by 1943.

In 1943, the Germans suffered major losses on the Eastern Front and the Italians started massively defecting, leaving behind even more armament the rebels used against the Ustaše. The Partizans soon became the main rebel force in all of Yugoslavia, having started accepting both Domobran and Četnik defectors, and getting help from the western Allies in the form of airdrops.

The power of the Chetniks eventually faded due to two things: their retaliations against the Ustaša had transformed into massacres of their own (such as that in Foča against Bosnian Muslims), and the fact that they lost support from the Allies. One large group of Chetniks was led by Đujić to Italy, and another group led by Draža Mihailović moved to Serbia, only to be caught and executed by the partizans.


Ustaše[edit]
After the war
Eventually the Red Army and partisans liberated Yugoslavia and the Ustaše were utterly defeated as well. They continued fighting even a bit after the German surrender on May 9th, 1945, but were soon overpowered. A large column of Ustaša and some Domobran soldiers, as well as many civilians, tried to flee for Austria and Italy later in the same month, but was handed over to the partizans on the Austrian border and subsequently either executed or sent at a "death march" back into the country, the so-called Bleiburg massacre. Pavelić managed to escape, hid in Austria and Rome for a while with the help of his associates among the Franciscans, and then fled to Argentina.

After World War II, the remaining Ustaše went underground or fled to foreign countries. Some of them persisted in their crusade against Yugoslavia: Ustaše were implicated in over two dozen terrorist acts following the post-war period. They were generally unsuccessful due to lack of domestic support and actions of the Yugoslav intelligence agencies (i.e. UDBA/KOS), whose agents, notably, shot Ante Pavelić in Buenos Aires, inflicting injuries that would later prove to be fatal.

[edit]
Concentration camps
The Jasenovac Memorial Area, currently headed by Slavko Goldstein, keeps a list of 59,188 names of Jasenovac victims that was gathered by government officials in Belgrade in 1964. Because the gathering process was imperfect, they estimated that the list contains between 60 and 75 percent of the total victims, putting the number of killed in that complex at about 80,000 - 100,000. The previous head of the Memorial Area Simo Brdar estimated at least 365,000 dead at Jasenovac.

The analyses of the statisticians Vladimir Žerjavić and Bogoljub Kočović were similar to those of the Memorial Area. In all of Yugoslavia, the estimated number of Serb deaths was 487,000 according to Kočović, and 530,000 according to Žerjavić, out of a total of 1,014,000 or 1,027,000 deaths (resp.). Žerjavić further stated that there were 197,000 Serb civilians killed in NDH (78,000 as prisoners in Jasenovac and elsewhere) as well as 125,000 Serb combatants.However, these numbers were accused of artificial deflation because of the rise of nationalism in Yugoslav republics. Žerjavić and Kočović used growth rate for Serbs in Bosnia (part of the Independent State of Croatia)as 1,1%(as for all nations in Yugoslavia together), while actual growth rate was 2,4%(1921-1931) and 3,5%(1949-1953). They artificialy underestimated more than 2 times growth rate of Serbs in order to decrease Serbs death count.

The Belgrade Museum of Holocaust compiled a list of over 77,000 names of Jasenovac victims. It was previously headed by Milan Bulajić, who supported the claim of a total of 700,000 victims. The current administration of the Museum has further expanded the list to include a bit over 80,000 names.


Ustaše with the head of a Serb Orthodox priest
Drakulići, Feb 7, 1942The first group of camps were formed in the spring of 1941. These included:

Danica near Koprivnica
Pag
Jadovno near Gospić
Krušćica near Vitez and Travnik
Đakovo
Loborgrad in Zagorje
Tenja near Osijek
These six camps were closed by October 1942.

The Jasenovac complex was built between August 1941 and February 1942. The first two camps, Krapje and Bročica, were closed in November 1941. The three newer camps continued to function until the end of the war:

Ciglana (Jasenovac III)
Kozara (Jasenovac IV)
Stara Gradiška (Jasenovac V)
There were also other camps in:

Gospić
Jastrebarsko between Zagreb and Karlovac - children's concentration camp
Kerestinec near Zagreb
Lepoglava near Varaždin
Numbers of prisoners:

from 80,000-100,000 across 300,000-350,000 up to 700,000 in Jasenovac
around 35,000 in Gospić
around 8,500 in Pag
around 3,000 in Đakovo
1,018 in Jastrebarsko
around 1,000 in Lepoglava
[edit]
Ideology
The word "Ustaše" is a plural of "Ustaša"--a person who participates in "Ustanak" (uprising). Pr The Ustaše aimed at an ethnically "pure" Croatia, and saw the Serbs that lived in Croatia, Bosnia and Herzegovina as the their biggest obstacle. Thus, Ustaše ministers Mile Budak, Mirko Puk and Milovan Žanić declared in May 1941 that the goal of the Ustaše was:

One third of the Serbs in the Independent State of Croatia (ISC) to be catholicized
One third of the Serbs to be expelled out of ISC
One third of the Serbs in the ISC to be liquidated
A small problem with the Nazi ideology was that the Croats are Slavs and thus themselves "inferior" by Nazi standards. The Ustaša ideologues thus created a theory about a pseudo-Gothic origin of the Croats in order to raise their standing on the Aryan ladder.

Ustaše held that Bosnian Muslims are Muslim Croats. Unlike Orthodox Serbs, Muslims were not persecuted by them and a few joined in the Nazi and Ustaše forces as part of Waffen-SS divisions SS Handschar in Muslim Bosnia (led by Amin al-Husayni) and SS Kama advised by Edmund Glaise von Horstenau (the representative of the German military in Croatia) and led by Colonel Ivan Markulj, who was later replaced by Colonel Viktor Pavicic. Lt-Col. Marko Mesic commanded the artillery section. The state even transferred a former museum in Zagreb to be used as a mosque.

On other subjects, Ustaše were against industrialization and democracy.

The basic principles of the movement were laid out by Pavelić in his 1929 pamphlet "Principles of the Ustase Movement".

[edit]
Symbols
The symbol of Ustaše is a wide capital letter U with pronounced serif. This symbol can easily be spraypainted. A slight variation of it includes a small plus inserted at the top, symbolizing a cross. In on-line communication it is sometimes written as =U=.

Their hat insignia was the shield of Coat of Arms of Croatia surrounded or embossed with the U.

The flag of the Independent State of Croatia was a red-white-blue horizontal tricolor with the shield of the Coat of Arms or Croatia in the middle and the U in the upper left. Its currency was the kuna.

The Ustaše greeting was "Za dom - Spremni":


Salute: Za dom! For home(land)!

Reply: Spremni! (We are) ready!

This greeting is used instead of the Nazi greeting Sieg - Heil. In on-line communication, it is often abbreviated as ZDS.

While the greeting appears to be invented in the 19th century by Croatian ban Josip Jelačić, today it is generally associated only with the Ustashas.

[edit]
Connections with the Catholic Church
Main article: Involvement of Croatian Catholic clergy with the Ustasa regime


Crucifix with weaponryThe Ustaša policies against the Eastern Orthodoxy are called "Uniatism" in some Eastern Orthodox circles. This is a term never used by the Roman Catholic Church, except Vatican condemnation of the idea in 1990[1]. Still it is a, generally pejorative, description of the Catholic Church's efforts to convert large numbers of Orthodox Christians through aggressive evangelism or the creations unions with them.

That said the Ustaše would represent an extreme example of "Uniatism." They supported violent aggression or force in order to convert Orthodox believers. Despite forced conversion being condemned by St. Augustine, Pope Leo XIII, and others it has been accepted by Catholic extremists during many eras (most famously during the Inquisition, especially the Spanish Inquisition). The Ustaše held the extreme position that Eastern Orthodoxy was their greatest foe. This was also out of the mainstream as Papal encyclicals, at this point, traditionally deemed the Orthodox to be the only valid Christians outside the Catholic Church. Further the Ustaše never once recognized the existence of a Serb people on the territories of Croatia or Bosnia — they only recognized "Croats of the Eastern faith". They also termed Bosnian Muslims to be "Croats of the Islamic faith", but they had a stronger ethnic dislike of Serbs. Catholic priests among the Ustaše supported their hostility by carrying out forced conversions of Serbs to Catholicism throughout Croatia.

Some former priests, mostly Franciscans, particularly in, but not limited to, Herzegovina and Bosnia, took part in the atrocities themselves. Miroslav Filipović was a Franciscan friar (from the Petrićevac monastery) who joined the Ustaša army on February 6, 1942 in a brutal massacre of 2730 Serbs of the nearby villages, including 500 children. He was subsequently dismissed from his order and defrocked. He then became a member of the Ustaše and also Chief Guard of Jasenovac concentration camp where he was nicknamed "Fra Sotona".


Forced conversion of Serbs in Slavonian village Mikleuš by Fra.Vlaho Margetić (Margeretić), 1942For the whole duration of the war, the Vatican kept up full diplomatic relations with the Ustaša state (granting Pavelić an audience), with its papal nuncio in the capital Zagreb. The nuncio was briefed on the efforts of religious conversions to Catholicism, allegedly without recognizing the fact these conversions were often forced and part of the pogrom. The true extent of vatican support/involvement is unlikely ever to be known due to the destruction of evidence.

After the Second World War was over, the Ustaše who had managed to escape from Yugoslav territory (including Pavelić) were smuggled to South America. It is widely alleged that this was done through rat lines operated by members of the organization who were Catholic priests and had previously secured positions at the Vatican. Members of the Illyrian College of San Girolamo in Rome were reputedly involved in this: friars Krunoslav Draganović, Petranović and Dominik Mandić.

The Ustaša regime had sent large amounts of gold that it had plundered from Serbian and Jewish property owners during WW II into the Swiss banks. Of the total of 350 million Swiss Francs, about 150 million was seized by British troops, however the remaining 200 million (ca. 47 million dollars) reached the Vatican. Allegations exist that it's still being kept in the Vatican Bank. This was reported by the American intelligence agency SSU in October 1946. This issue is the theme of a recent class action suit against the Vatican Bank and others.


Church and state: leaders of church and the state together, in the Croatian Nazi puppet stateCardinal Alojzije Stepinac, Archbishop of Zagreb during the Second World War, was accused of supporting the Ustaše, and exonerating those in the clergy that collaborated with the Ustaše of complicity in forced conversions. On the other hand, he himself reportedly helped victims of the Ustaša terror at the same time. The cardinal was criminally prosecuted and convicted after the war by the new Communist authorities of Yugoslavia. In 1998, Stepinac was beatified by Pope John Paul II.

On June 22, 2003, John Paul II visited Banja Luka. During the visit he held a mass at the aforementioned Petrićevac monastery. This caused public uproar due to the connection of the Petrićevac monastery with the crimes of former friar Filipović. At the same location the pope also proclaimed the beatification of the Catholic layman Ivan Merz (1896-1928) who was the founder of the "Association of Croatian Eagles" in 1923.

Defenders of the Pope's actions point out that the convent at Petricevac was one of the places that went up in flames causing the death of 80-year-old Friar Alojzije Atlija. Further that the war had produced "a total exodus of the Catholic population from this region," that the few who remained were "predominantly elderly," and that the church in Bosnia then risked "total extinction" due to the war. Therefore supporters state that the focus on the tragedy presently occurring was more important than focussing on one of 60 years ago.

[edit]
References
Aarons, Mark and Loftus, John: "Unholy Trinity: How the Vatican's Nazi Networks Betrayed Western Intelligence to the Soviets". New York: St. Martin's Press, 1992. 372 pages. ISBN 0312071116
Paris, Edmond: "Genocide in Satellite Croatia 1941- 1945". (First print: 1961, Second: 1962), The American Institute for Balkan Affairs, 1990.
Hermann Neubacher: Sonderauftrag Suedost 1940-1945, Bericht eines fliegendes Diplomaten, 2. durchgesehene Auflage, Goettingen 1956
Ladislaus Hory and Martin Broszat: Der Kroatische Ustascha-Staat, 1941-1945 Stuttgart, 1964
[edit]
External links
[edit]
Ustaša sites
((Croatian)) Crna Legija Website of Crna Legija.
((Croatian)) Ultimatum Website of Ultimatum!
[edit]
Outside views
Holocaust era in Croatia: Jasenovac 1941-1945, an on-line museum by the United States Holocaust Memorial Museum
The Ustashe in Croatia support Hitler, a research by North Park University
Jasenovac Research Institute - "a non-profit human rights organization and research institute committed to establishing the truth about the Holocaust in Yugoslavia."
Axis History Factbook - Ustaša
Fund For Genocide Research, Jasenovac death camp
Eichmann Trial, Tel Aviv 1961
Tied up in the Rat Lines from the Haaretz, 17/01/2006
[edit]
Croatian views
Herceg Bosna: WW2 in Bosnia-Herzegovina
Darko Žubrinić: The period of Croatia within the ex-Yugoslavia (1918-1941, 1945-1991), NDH (1941-1945)
Croatia and Croats in The New York Times-Anti calumny project
Zvonko Z. Springer: Memories of a Croatian Soldier
Anto Knežević: An Analysis of Serbian Propaganda - The Jasenovac Myth
Darko Žubrinić: Cardinal Alojzije Stepinac and saving the Jews in Croatia during the WW2
Serbian Intellectuals and the War in the Balkans - By Igor Primoratz
[2] [3], Professor at the Department of Philosophy, Hebrew University of Jerusalem and Assoc. Prof at Philosophy Department, University of Melbourne

Ustasha Movement, mostly covering Ustasha Army
Croatia - Myth and Reality - By C. Michael McAdams, a specialist in Croatian studies and Director of the University of San Francisco's Regional Center in the California state capital of Sacramento (also available as pdf)
[edit]
Serbian views
Strahinja Kurdulija: Atlas Ustasha Genocide of the Serbs
Vasilije Krestic: Trough genocide to a Greater Croatia
Balkan Repository Project: Jasenovac - The system of Ustasha death camps

 
Scoring disabled. You must be logged in to score posts.

(Login Zvek_Zivi_Cetinjanin)

alooo niki 24 te groma ubilo

No score for this post
March 14 2006, 8:41 AM 

--------------------------------------------------------------------------------

LEST WE FORGET...
THE WORST MONSTERS THE WORLD HAD KNOWN - CROATIAN FASCISTS

--------------------------------------------------------------------------------

(Their favourite method was to gourge eyes of Serbs and Jews, men, women and children alike!)
--------------------------------------------------------------------------------Poglavnik,
fuehrer of Croatia,
Ante Pavelic

Curzio Malaparte, book title: "Kaputt", 10th edition (Rome, Milan, 1948)
(Quote:)

[Fuehrer of Croatia, Dr. Ante Pavelic's] eyes shone with deep black fire in his pale, earthen-colored face. An undefinable air of stupidity was stamped on his face, perhaps steming from huge ears, that, seen closely, looked even more vast, ludicrous and monstrous than his portraits...When Ante Pavelic turned his face, offering profile to my eyes, those huge ears seemed to fit his head sideways, as if they were wings striving to soar into the air with that massive body... His hands were broad, thicky, hairy; and his knuckles knotty with muscles. One realized that his hands bothered him; he did not know where to put them...
(End quote)

As Mr. Malaparte was listening to the Croatian fuhrer, their common acquaintance, Count Makeido, who was also present during the conversation, announced Mussolini's representative to the Independent State of Croatia Mr. Rafaelle Casertano. The conversation continued...

(Quote from the book, page 313, Italian edition):

While he [ Ante Pavelic ] spoke, I gazed at a wicker basket on the Poglavnik's (fuehrer's) desk. The lid was raised and the basket seem to be filled with mussels, or shelled oysters - as they are occasionally displayed in the window of Fortnum and Mason in Picadilly in London. Casertano looked at me and winked, "Would you like a nice oyster stew?"

"Are they Dalmatian oysters?" I asked the Poglavnik (Dr.Pavelic)

Ante Pavelic removed the lid from the basket and he revealed the mussels, that slimy and jelly-like mass, and he said SMILING, with that tired good-natured smile of his, "IT IS PRESENT FROM MY LOYAL Ustashis. (Croatian fascists). FOURTY POUNDS OF HUMAN EYES! "

(End quote)
--------------------------------------------------------------------------------


That is how Mr. Malaparte, great Italian writer described the beloved leader of Croat state, and, at that, leader of the state of a nation which boasts of a "thousand-year culture".

Mr. Malaparte was in Italy's diplomatic service and from 1922 to 1931 he even belonged to the Fascist Party. In the later year, however, he broke with fascism and went abroad into exile. Two years later he returned to Italy. During WWII he was a captain in reserve and war correspondent. When he died on July 19, 1957, an obituary in the "Neue Zuericher Zeitung", two days later, described him as "one of the most forceful Italian literary figures of the last 20 or 30 years...". He left 12 novels,10 volumes of essays, two collections of poems, and four dramatic pieces. Italian encyclopedia "Hoepli" (vol IV, 1955) describes him as "a journalist and writer... founder and editor of literary and political newspapers and journals." His book "Kaputt" (Destroyed, finished - in German) got excellent reviews at the time. It was translated to all major languages. Also, it was evaluated as a unique testimony of our time.

None of the scores of critics questioned autencity of the writers narrative. Nor did the two witnesses. (For example, Minister Casertano who, after the war continued as a diplomat (Italian Foreign Office) and who died in 1962, never uttered a word of denial.

Croats are the only ones who tried to deny the truth (what else could they do?), but their denial is, obviously, null and void.

Francesco Bassottti (in "Il Borghese magazine, Rome, 1960) said: (Quote:)

I wish to declare, having held during the war a high positionin Rijeka (Croatia) where I was in constant touch with the Army Commandand prefecture... What Malaparte wrote is THE LIVING TRUTH, because our soldiers and officers and I SAW HEAPS OF GOURGED OUT HUMAN EYES. Copies of all photographs of Croatian crimes were received by me, the Second Army, and the Prefecture... I never heard of the Serbs having engaged in such bestiality, toward our soldiers or toward anyone else...
(end quote).

German war correspondent, Dr. Jakob Altmeier, who also spent some time in Nazi Croatia during the war, and who became a member of West German Parliament (Bundestag) submitted an interpellation to the government in May, 1953, against granting of asylum to the "notorious war criminals, the Ustashi". He said (quote:)

World history has registered many tyrants and mass killers. Not a singleone of them, however, was SO GRUESOME AS TO DEMAND THAT THE EYES OF HIS VICTIMS BE SERVED TO HIM IN A BASKET. THAT WAS THE SPECIALITY OF PAVELIC AND OF HIS USTASHI.
(End quote).

Not only Italians and Germans were withness to the particular Ustashi bestiality. Miss Ruth Mitchell, sister of the famous American aviator, happened to be in Dubrovnik, in April 1941, when Yugoslavia fell to the Nazi occupation and Nazi Croats (Ustashi) declared independence. Miss Mitchell, a newspaperwoman, wrote a book "The Serbs choose war" (Doublesday, Doran, 1943). On page 148, independently but fully congruently with Malaparte's statements she writes:


--------------------------------------------------------------------------------


(Quote:)

For now I began to get news from Croatia (proper) that told of slowly rising tide of murders, of UNREPEATABLE ATROCITIES, OF MASSACRES OF DEFENSLESS SERBS BY BESERK-MAD CROATIANS AND BY MOSLEMS IN BOSNIAN CROATIA. In the little back parlors of trusty men, the tales were wispered. I could not believe a quarter of them. Unfortunately, I was soon to know that they were a weak understatement of the truth. Men were to arrive in Dubrovnik itself, HUNG WITH STRINGS OF SERBIAN TONGUES AND WITH BOWLS OF SERBIAN EYES FOR SALE!
(End quote)
--------------------------------------------------------------------------------


Many, many books were written after WWII, and WELL BEFORE the current conflicts in (ex) Yugoslavia, trying to grasp enormity of the Ustashi (Nazi Croats and Moslems) crime. (For example, Prof. Dr. Edmond Paris: "Genocide in Satellite Croatia", Avro Manhattan: "The Vatican's Holocaust", etc., etc.) It had to be for the deeply rooted Christianity and will to forgive that the Serbs could live, for 50 (fifty) ears, after the genocide, in peace with Croats and Muslims. Many intermarried with them. But the CROATIAN NAZI BEAST WAS NOT SLAINED. Thanks to Vatican's "rat channels" and with full knowledge of British and American ENTIRE USTASHI LEADERSHIP ESCAPED JUSTICE. (See: "Unholly Trinity" by Mark Aarons and John Loftus).

Discuised as a Catholic priest, Pavelic went through Austria and Vatican to Argentina. He died in Madrid December 1959. As soon as WWII was over he and his devoted Ustashi started to plan ressurection of Independent Stateof Croatia. Money was gathered through Catholic church. Alliances were made with German officials and the U.S. State Department. The old (and new) allies helped them get to power, once again in 1991. The current Western propaganda claims that Serbs "rebelled" in Croatia and Bosnia after Serbian autocrat Milosevic called them to arms. But for those Serbs the signs of oncomming storm were more than clear. The new Ustashi were sure to show them clearly that the HISTORY WILL REPEAT.

Money started flowing freely from Ustashi emigrants in USA, Canada, Germany, Australia for their chauvinist candidate Dr. Tudjman, well beforethe first post-Communist elections in April 1990 started. The old Ustashi symbol of red and white checkerboard started to reappear in Croatia.

In one of the pre-election gatherings in Zagreb "Lisinski Hall" on February 26, 1990, a group of some 120 elderly Ustashi emigrants escorted their Nazi successor, Dr. Tudjman to the podium. All with hauling and Nazi style raised hands. The gathered mass was frenetic. Mr. Tudjman (current President of Croatia) gave Ustashi-like speach adding (quote:)

"The Ustashi state was not only a mere 'Quislig creation'... but also an expression of the historical aspirations of Croatian people for an independant state of their own and recognition of international factors - the Government of Hitler's Germany in this case.."

His candidate Jasna Babic started her speach greeting the crowd with Nazi salute. The cameras were on, in the live presentation. The Ustashi flags and symbols flooded the crowd.

The country of Yugoslavia was (already) very small. Everyone trough the country could see the Nazy hysteria. The Serbs who still have Ustashi scars on their skin (the minority that had luck to survive Ustashi bestiality of fifty years ago) DID NOT NEED TRANSLATION FROM BELGRADE. But, yes, Belgrade TV repeated the event for those who missed it. I happened to be in Belgrade at the time. People in Belgrade thought of it as an ugly, bad taste joke. Who would believe that these idiots, these monsters would win the election in Croatia... THEY DID!!!!

Once the fascists got to power they did not know what is enough. The Nazi WWII symbols of Ustashi monsters flooded entire Croatia. The "new" government adopted immediately the same flag, emblem, anthem, uniforms and methods of the old Ustashi one. Open threatening speaches became daily event on Croat TV. Martin Spegelj, former Yugoslav Army general turn Nazi (the same like Mr.Tudjman) said for the camera on October 17th, 1990 after being appointed to the post of State Defence Minister of Croatia: "KNIN (Krajina town with overwhelming Serb majority but, by Croat Tito, assigned to Croatia) IS TO BE BUTCHERED... STRAIGHT TO BALLY... UP TO CHILD IN CRADDLE..."

Serbs of Krajina thought they had Yugoslav Federal Army to defend their naked lives. They thought international community knew what Ustashi are, what their symbols were... But the federal army was infiltrated with Croats who pretended to be loyal to the federation. They held some of the highest positions. The number one commander of Yugoslav aviation, for example, kept his cover until July 1991 when he suddenly switched sides and become Supreme Comander of Croat forces (general Tus).

And yes, as soon as new Croat Nazi took over some Serbian majority regions as in case of Bilogorje, Western Slavonia, in autumn 1991 - they formed concentration camps and started slaughtering - and GORGING EYES - of the local Serb population. When the REAL, first ethnic cleansing started (again as early as autumn 1991), when at one time some 40 Serbian majority villages started burning (completely abandoned by the Federal Army) The New YorkTimes mentioned the fact cheering the Croat "victory" (over the defensless Serb population), but, in the second half of the same sentence added that "it cannot be confirmed whether its truth that the villages are burning". Where were, then - American satelites? Where was then Roy Gutman and other bigots who got their fame through relenless Serb-bashing? And where is now 150,000 (HUNDRED AND FIFTY THOUSAND) SERB INHABITANTS WHO USED TO LIVE IN WESTERN SLAVONIA BEFORE AUTUMN 1990??? In all old maps the region was called "Little Rascia" (Little Serbia). The maps centuries old.

In August 1995 the Nazi Americans helped their Croat allies COMPLETE GENOCIDE OF KRAJINA SERBS. Out of some 650,000 before the war only 5,000 people too old to move remained and we read, day after day how they were slaughtered by "Croat irregulars". The last 150,000 Serbs still armed and ready to defend their homes remained in Eastern Slavonia. Serbian traitor Milosevic signed them off in Dayton. Fat Nazi bitch Albright was sure to appear among those Serbs and remind them that they "are in Croatia". Recently those Serbs, having monstrous NATO (Nazis) hanging above their heads, disarmed. The next fase would be, as usual, free Ustashi sloter of Serbs. Fifty years ago they could do what they did under protection of mighty Hitler - today they have protection of mighty (and the same way immoral) Mr. Clinton.

 
Scoring disabled. You must be logged in to score posts.

(Login Zvek_Zivi_Cetinjanin)

ZVEK_ZIVI_CETINJANIN

No score for this post
March 14 2006, 8:47 AM 

HRVATSKI SVJETSKI KONGRES: OZBILJNO KRŠENJE MEĐUNARODNOG HUMANITARNOG PRAVA OD STRANE DUŽNOSNIKA SAD-a

I CLINTONA U HAAG!

Sjedinjene Države dale su "zeleno svjetlo" operaciji Oluja, osigurale su obavještajnu i zračnu potporu...
Hrvatski svjetski kongres (HSK) izražava zgražanje nad optužnicom protiv generala Gotovine
Osim što su pružali obavještajnu potporu, američki dužnosnici osigurali su i zračnu podršku hrvatskoj ofenzivi
Šušak je bio zgrožen i razočaran kad su ga Amerikanci obavijestili da Sjedinjene Države žele ofenzivu zaustaviti prije nego što dospije do Banja Luke
Galbraith: Mir bi bio mnogo stabilniji da je HV zauzeo Banja Luku!

U pismu što ga je prošlog tjedna Međunarodnom sudu za ratne zločine počinjene na teritoriju bivše Jugoslavije uputio dr. Šimun Šito Ćorić, Hrvatski svjetski kongres traži da haaški tužitelji istraže slučajeve kršenja međunarodnog humanitarnog prava i podignu tužbe protiv visokih dužnosnika Sjedinjenih Američkih Država, a prema odredbama članka 18.1 i 18.4 Statuta Tribunala. Pismo donosimo u cijelosti.

"Poštovana gospođo tužiteljice Del Ponte,
U ime Hrvatskog svjetskog kongresa, nevladine organizacije - članice Ujedinjenih naroda sa savjetodavnim statusom - temeljem članka 18.1 Statuta Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju želimo Vam ukazati na postojanje informacija koje se odnose na ozbiljno kršenje međunarodnog humanitarnog prava (u daljnjem tekstu MHP) od strane dužnosnika Sjedinjenih Država. Naime, dužnosnici Sjedinjenih Američkih Država, uključujući Williama Jeffersona Clintona, Anthony Lakea, Samuela Bergera, Richarda Holbrookea, Petera Galbraitha i/ili Georgea J. Teneta (u daljnjem tekstu "američki dužnosnici", pomagali su i podržavali hrvatskog generala Antu Gotovinu, protiv kojeg je vaš ured 8. lipnja 2001. godine podigao optužnicu.
U optužnici protiv generala Ante Gotovine navodi se da je general Gotovina odgovoran za zločine počinjene protiv tzv. "Republike Srpske Krajine" tijekom i poslije Operacije Oluja. Tvrdi se kako je Operacija Oluja prethodno isplanirana kao akcija etničkog čišćenja koja je rezultirala progonom 150 tisuća hrvatskih Srba, te ubojstvom 150 hrvatskih Srba u kolovozu 1995. U optužnici se navodi da je "između 17. srpnja i 15. studenog 1995. Ante Gotovina, djelujući sam i /ili u dogovoru s drugima, uključujući predsjednika Franju Tuđmana, planirao, poticao, nalagao, počinio ili na drugi način pomagao i podržavao planiranje, pripremu ili izvršenje krivičnih djela za koja se tereti u nastavku, za vrijeme i nakon operacije "Oluja". Sukladno odredbama članka 7(1) Statuta Tribunala, Ante Gotovina snosi individualnu odgovornost za krivična djela za koja se tereti u ovoj optužnici. Individualna krivična odgovornost uključuje planiranje, poticanje, nalaganje, počinjenje te pomaganje ili pomaganje i podržavanje pri planiranju, pripremi ili izvršenju krivičnih djela navedenih u člancima 2 do 5 Statuta."
Vaš ured dakle tvrdi da je general Gotovina već 17. srpnja (dakle dva tjedna prije operacije Oluja), djelujući "u dogovoru s drugima", "planirao, poticao, nalagao, počinjao ili na drugi način pomagao i podržavao planiranje, pripremu ili izvršenje krivičnih djela za koja se tereti u nastavku, za vrijeme i nakon operacije "Oluja".
Hrvatski svjetski kongres (HSK) izražava zgražanje nad optužnicom protiv generala Gotovine. HSK je uvjeren da je general Gotovina nevin po pitanju svih optužbi koje ste podigli protiv njega, te da je operacija Oluja provedena profesionalno te u potpunosti u skladu s međunarodnim humanitarnim pravom. No, vaš ured uporno nastavlja s progonom generala Gotovine, što u pravnom smislu sugerira da smatrate kako posjedujete dokaze da je general Gotovina kriv.
Ukoliko je doista tako, onda pravda nalaže da sudski gonite sve potencijalne pomagače, te da se prema svim nacijama jednako postupa. Međunarodni kazneni sud je često predmetom kritike jer jedne standarde primjenjuje za zemlje i građane Hrvatske, Bosne i Hercegovine te bivše Savezne Republike Jugoslavije, dok sasvim drugačije standarde primjenjuje za države Zapadne Europe i Sjeverne Amerike. Iz tog razloga, podnosimo ovu bilješku sukladno članku 18(1) Statuta Suda kako bismo omogućili vašem uredu da pokaže kako pravdu dijeli svima jednako.

SJEDINJENE DRŽAVE SUDJELOVALE SU U OPERACIJI OLUJA
Postoje mnogi dokazi koji su već poznati javnosti, a potkrepljuju tvrdnju da su dužnosnici Sjedinjenih Država pomagali i podržavali operaciju Oluja. Te javne činjenice uključuju:
1. Pristanak (zeleno svjetlo)
Opće je poznato da su američki dužnosnici dali "zeleno svjetlo" Hrvatima za početak operacije Oluja. Sjedinjene Države dakako to poriču, ali informacija o tome je ipak izašla u javnost.
A. The Observer, 30. lipnja 1995 : Dana 30. lipnja 1995, ( šest dana prije početka operacije Oluja), britanske novine "The Observer" navode izjavu neimenovanovanog zapadnog diplomata koji izjavljuje da su američki dužnosnici Hrvatima dali "zeleno svjetlo" za Oluju: "Diplomatski izvor na ovom području, koji ne želi biti imenovan, izjavljuje kako je hrvatska ofenziva uslijedila nakon diskretnog ohrabrenja Sjedinjenih Država. 'Hrvatska je dobila pristanak od strane Amerike', izjavio je izvor. 'U principu im je rečeno: Razumijemo da vi to morate učiniti. Obavite to brzo i nemojte se ponašati nedolično'...."
B. Izjava šefa hrvatske vojno kontraobavještajne službe: U kolovozu 2001., Narodni list navodi izjavu šefa vojne kontraobavještajne službe u vrijeme operacije Oluja: "Bivši šef hrvatske vojne kontraobavještajne službe Markica Rebić izjavio je danas kako su Pentagon i CIA potpuno nadzirali operaciju Hrvatske vojske "Oluja". Rebić također tvrdi kako je on dobio poruku od američkog vojnog atašea da SAD nemaju ništa protiv Oluje ukoliko je Hrvatska provede brzo i čisto." Kao što možete primijetiti, članak iz Observera iz 1995. godine i Rebićev intervju šest godina poslije slažu se kako je postojalo "zeleno svjetlo" od strane Sjedinjenih Država.
C. Izjava hrvatskog predsjednika Stipe Mesića: Sadašnji hrvatski predsjednik Stipe Mesić također tvrdi kako su Sjedinjene Države dale "zeleno svjetlo" operaciji Oluja. Mesić je to izjavio njemačkom tjedniku "Der Spiegel" 7. kolovoza 1995. Slijedi navod gosp. Mesića iz intervjua: "Uvjeren sam da predsjednik Tuđman nikad ne bi poduzeo vojnu akciju da nije dobio zeleno svjetlo od SAD-a i Njemačke... Vjerujem da američki predsjednik Clinton smatra da će njegov veto ( na podizanje UN-ovog unilateralnog embarga na oružje u Bosni i Hercegovini) u Kongresu biti nadglasan te da će njegova politika u pogledu Bosne doživjeti potpunu propast. S druge strane, ukoliko Hrvatska uspije povratiti Knin, onda će biti moguće obraniti Bihać te okončati opsadu Sarajeva, što će na kraju natjerati Srbe da sjednu za pregovarački stol."
2. Saznanja o tijeku operacije Oluja
Uključenost američkih dužnosnika u operaciju Oluja ide mnogo dalje od davanja zelenog svjetla. Prema navodima časopisa Newsweek od 27. kolovoza 2001., CIA je uspostavila svoju bazu unutar vojne baze Hrvatske vojske, u blizini Zadra. Ta baza korištena je za lansiranje obavještajnih letjelica bez posade, poznatijih kao GNAT 750 koje su omogućile CIA-i nadziranje cjelokupne operacije. Video-zapisi koje su snimile letjelice slani su u Pentagon, te su na taj način omogućavali pojedincima u Washingtonu praćenje cjelokupne operacije Oluja. Osim toga, Newsweek također navodi da je CIA te snimke davala na uvid generalu Gotovini kako bi doprinijela uspjehu operacije Oluja; te su snimke de facto pomogle Gotovini u razbijanju srpskog protuofenzive. Stoga je očito da su američki dužnosnici pratili razvoj događaja u tzv. Krajini te pomagali Hrvatsku vojsku tijekom akcije. Dakle, američki dužnosnici su pomagali i podržavali generala Gotovinu u provođenju operacije Oluja.
3. Kršenje UN-ovog embarga na oružje
Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda je sukladno Rezoluciji 713 i 727, uvelo opći embargo na dostavu oružja i vojne opreme za sve zemlje bivše Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije. Američki dužnosnici su unatoč tome sudjelovali u tajnoj vojnoj operaciji koja je imala za cilj naoružavanje ne samo Hrvatske vojske (HV) već i Armije Bosne i Hercegovine (ABiH) što predstavlja jasno kršenje Rezolucije 713 i 727 Vijeća sigurnosti.
Bivši američki veleposlanik u Hrvatskoj, Peter Galbraith, priznao je u intervjuu za "Večernji list" 21.srpnja 2001. da se samo pribavljanje obavještajnih podataka za Hrvatsku vojsku u konačnici može smatrati "teškim kršenjem UN-ovog embarga." Naknadno je uslijedio članak u Newsweeku u kojem je izneseno da su Sjedinjene Države doista davale obavještajne podatke generalu Gotovini i HV-u.
Istraga Kongresa Sjedinjenih država 1996. godine kao i članak u listu "Los Angeles Times" otkrili su da su američki dužnosnici, napose veleposlanik Galbraith, predsjednik Clinton, te Lake, odobrili plan kojim je omogućen uvoz oružja iz Irana za Hrvatsku i Bosnu. Pogledajte članak u Los Angeles Timesu od 14. srpnja 1996. (US Had Options to Let Bosnia Get Arms, Avoid Iran), te članak od 23. prosinca 1996., također u Los Angeles Timesu (Closer US Role Seen on Bosnia-Iran Arms Pipeline). Američki dužnosnici su odigrali važnu ulogu u naoružavanju HV-a prije operacije Oluja, iako su bili svjesni da time krše UN-ovu zabranu.
4. Zračna podrška operaciji Oluja
Osim što su pružali obavještajnu potporu, američki dužnosnici osigurali su i zračnu podršku hrvatskoj ofenzivi. Prvog dana trajanja operacije Oluja, dva su američka zrakoplova napala položaje krajiških Srba. Njemačka novinska agencija Deutsche Presse Agentur izvijestila je: "Glasnogovornik NATO-a Jim Mitchell iz Aviana u Italiji izjavio je da su dva pilota američke mornarice, zrakoplovima "EA-6B Prowlers" pucala na projektil krajiških Srba u samoobrani dok su na zahtjev vojnog zapovjednika UN-a prelijetali područja na kojima se odvijaju borbe,. EA-6B Prowlers su elektronički ratni zrakoplovi koji se koriste za zaštitu borbenih zrakoplova i brodova na način da uzrokuju smetnje na neprijateljskim radarima, elektronskim vezama i komunikacijama.
Raketna baza koju su Sjedinjene Države uništile nalazila se u blizini zračne luke Udbina, što je u konačnici omogućilo Hrvatima da unište zračnu luku i spriječe krajiške Srbe u korištenju zračnih snaga tijekom Oluje. Bitno je naglasiti da su Sjedinjenje Države koristile EA-6B Prowlers zrakoplove koji su, kao što je gore navedeno, elektronski ratni zrakoplovi. Moguće je da su Amerikanci ometali komunikacije krajiških Srba na tlu, te time dodatno pomagali Hrvatima.
5. Hrvati su za nas obavili prljavi posao
Uspomene američkog veleposlanika Richarda Holbrookea na taj vremenski period, zapisane u knjizi "To End a War", svjedoče o ključnoj ulozi koju su Sjedinjene Države odigrale tijekom operacije Oluja.
Na stranici 73. Holbrooke opisuje svoj susret s američkim veleposlanikom Robertom Frasureom i Franjom Tuđmanom na večeri 17. kolovoza 1995. godine (trinaest dana nakon početka Oluje). Holbrooke navodi kako mu je veleposlanik Frasure tijekom večere dao poruku u kojoj je pisalo: "Dick, iskoristili smo te ljude da obave prljavi posao za nas iz razloga što smo bili očajni. Moramo ih pokušati kontrolirati. No, sada nije vrijeme da budemo izbirljivi oko ovih stvari. Ono što je za nas najvažnije je da uspostavimo stabilnost, kako bismo otišli odavde".
Holbrookova knjiga nudi konkretno priznanje da su SAD iskoristile Hrvate za obavljanje prljavog posla. U odlomku se čak razmišlja o potrebi Sjedinjenih Država da kontrolira Hrvate.
6. Holbrookova kontrola nad hrvatskom vojnom operacijom
Holbrookova knjiga jasno ukazuje da su Sjedinjene Države općenito, a Holbrook posebno, kontrolirali hrvatske snage te koristili HV kao svoje vlastite kopnene snage u nastojanju da uspostave preduvjete potrebne za Daytonski mirovni sporazum. Na stranici 160. Holbrook priznaje kako je rekao Tuđmanu koje gradove treba zauzeti: "Rekao sam Tuđmanu da ofenziva ima veliku vrijednost u pregovorima. Bilo bi puno jednostavnije za stolom zadržati ona područja koja su osvojena u borbama nego od Srba očekivati da se odreknu teritorija koje su kontrolirali nekoliko godina. Uvjeravao sam Tuđmana da zauzme Sanski Most, Prijedor i Bosanski Novi - sve važne gradove koji su naknadno postali svjetski simboli etničkog čišćenja... Banja Luka, rekao sam, je potpuno drugačija stvar."
Na stranici 166. Holbrook piše što je rekao hrvatskom ministru obrane Gojku Šušku: "Ništa od ovoga što smo danas rekli nemojte protumačiti kako vas mi želimo zaustaviti u provođenju ostatka ofenzive, s iznimkom Banja Luke. Brzina je važna. Ne možemo to reći javno, ali vas molimo da zauzmete Sanski Most, Prijedor i Bosanski Novi. Učinite to brzo, prije nego se Srbi pregrupiraju."
Jasno je iz Holbrookovih riječi kako je upravo on davao zapovjedi i Tuđmanu i Šušku u vojnom segmentu. Najblaže rečeno, Holbrook je ohrabrivao Hrvate da nastave s vojnim operacijama, što predstavlja pomaganje i podržavanje u terminologiji međunarodnog humanitarnog prava. Po Holbrookovim uputama, Hrvati su napali sva tri grada, ali su uspjeli samo u zauzimanju Sanskog Mosta. Sjedinjene Države bile su dakle direktno uključene u hrvatske vojne operacije.
7. Holbrook je ohrabrivao Hrvate unatoč spoznajama o kršenju ljudskih prava
Holbrook je ohrabrivao hrvatsku ofenzivu, unatoč saznanjima o kršenju međunarodnog humanitarnog prava. Holbrook je to zapisao na 160. stranici svoje knjige: "Čak i kad smo ohrabrivali ofenzivu, Galbraith i ja izrazili smo veliku zabrinutost zbog velikog broja izbjeglica. Rekli smo Tuđmanu kako ne postoji nikakvo opravdanje za okrutno tretiranje Srba koje je uslijedilo nakon gotovo svih hrvatskih vojnih uspjeha. Maltretiranje srpskih civila, od kojih je većina na tom području živjela generacijama, bilo je pogrešno. Koristeći provokativnu frazu koja se obično koristila samo za Srbe, rekao sam Tuđmanu kako se trenutno hrvatsko ponašanje može smatrati blažim oblikom etničkog čišćenja."
Holbrook ovdje priznaje kako je podupirao vojne operacije HV-a unatoč saznanjima o kršenju ljudskih prava koja su se događala nakon operacije "Oluja".
8. Mogućnost prekida operacija
Evidentno je kako su u svakom relevantnom trenutku Sjedinjene Države bile u poziciji izdati "crveno svjetlo" Hrvatima. Kako smo već naveli, Holbrook je izdao "crveno svjetlo" Hrvatima što se tiče grada Banja Luke. Holbrook je rekao Hrvatima neka zauzmu Sanski Most, Prijedor i Bosanski Novi, ali neka se zaustave kada dođu do predgrađa Banja Luke. Točno to se i dogodilo.
Knjiga Ive Daaldera "Getting to Dayton" također opisuje kako su Sjedinjene Države bile u poziciji da u bilo koje vrijeme zaustave Hrvate. Daalder je napisao u fusnoti 20 na stranici 124.: "Holbrooke i Galbraight održali su sastanak s Tuđmanom 17. rujna kako bi mu rekli da ne zauzme Banja Luku. Drugi članovi tima sastali su se istovremeno s hrvatskim ministrom obrane Gojkom Šuškom koji im je ponosno pokazivao karte s ucrtanim područjima koje su Hrvati zauzeli. Šušak je pokazao Amerikancima ključnu planinu koja se nalazila blizu Banja Luke koju su njegove snage trebale zauzeti tijekom naredna 24 sata, što bi omogućilo daljnje osvajanje glavnog srpskog uporišta unutar 48 sati. Šušak je bio zgrožen i razočaran kad su ga Amerikanci obavijestili da Sjedinjene Države žele ofenzivu zaustaviti prije nego što dospije do grada, i tako Banja Luka nije zauzeta." - Intervju s dužnosnikom administracije, 1. travnja 1998. godine." Vidi također Holbrook "To End A War" str. 160.
Stoga je posve jasno kako su Sjedinjene Države bile u mogućnosti zaustaviti ofenzivu kad god je to bilo u njihovom interesu.
9. Galbraightovo priznanje kontrole
Galbraight rasvjetljuje stupanj kontrole koju su američki dužnosnici imali nad hrvatskim vojnim operacijama tijekom ljeta i jeseni 1995. U intervjuu kojeg je dao časopisu "Dani" 3. kolovoza 2001. Galbraith ovako opisuje stupanj kontrole:
"Pitanje: Još uvijek nije sasvim jasno kako je došlo do prekida akcija hrvatskih snaga pred Banja Lukom. Vaša izjava bi mogla dodatno pojasniti okolnosti pod kojima je akcija prekinuta.
Galbraith: To je definitivno jedna od ključnih točaka rata. Čak ni sada vam ne mogu reći jesmo li učinili pravu stvar. Možda jesmo, možda nismo.
Pitanje: U čemu je bio problem?
Galbraith: Reći ću vam u čemu je tada bio moj problem, i kako na to gledam danas. To je bilo u rujnu, Holbrooke je stigao sa svojim timom. Obično bismo prvo nas dvojica išli izravno kod Tuđmana i razgovarali s njim sat, sat i pol, a potom bismo se pridružili njegovim ministrima. Stajali smo ispred Tuđmanovog ureda, Holbrooke je stigao iz Beograda, s instrukcijama državnog tajnika da Tuđmanu kaže da ne zauzima Banju Luku. Pitao me što mislim o tome.
Pitanje: I on se dvoumio?
Galbraith: Moj je dojam bio da Holbrooke nije smatrao da mora slušati naređenje jer ih ni ranije nije slušao. Zato je pitao mene. Ljudi koji stvari poznaju iznutra, reći će vam da sam ja bio jastreb, da sam tražio vojnu intervenciju, zagovarao vojno rješenje. Ali, u tom trenutku i ja sam imao izvjesnih sumnji. Moje su se sumnje odnosile na dvije stvari: jedna su bile izbjeglice iz zapadne Bosne i Krajine kojih je bilo u tom području, kao i domaće stanovništvo, jer sam već ranije vidio Hrvate na djelu. Istina, grad je bio u rukama ljudi koje smatram fašistima, ali bilo je i normalnih ljudi, žena i djece, nevinih ljudi. Bio sam zabrinut potencijalnim posljedicama izbjegličkog vala od 400.000 ljudi, koji bi krenuo kroz posavski koridor i Brčko, i humanitarnom katastrofom koju bi to izazvalo. S druge strane, bojao sam se da ne mijenjamo jedan problem za drugi. Drugim riječima, bi li Tuđman predao Banju Luku ako je zauzme? Čuo sam ga puno puta kako govori da je Banja Luka tradicionalno okrenuta Zagrebu i znao sam što to znači: kad podijelimo Bosnu, Banja Luka će biti u Hrvatskoj. Mislim da je na Holbrookea utjecalo i to što mu je Milošević kazao da u Banja Luci ima Srba koji predstavljaju alternativu vodstvu s Pala. Razgovarali smo o tome i obojica došli do zaključka kako Tuđmanu trebamo reći da stane. Holbrooke mu je to rekao. Bila je to vrlo teška odluka i da smo imali samo malo drugačiji osjećaj, odluka bi bila drugačija. Ponekad se povijest ne stvara velikim, pažljivo promišljenim strateškim odlukama, nego upravo ovako.
Pitanje: Kako Vam se to čini s današnjeg stajališta?
Galbraith: Razlog zbog kojeg bismo bili dopustili Hrvatskoj da zauzme Banja Luku je činjenica što bi to rezultiralo potpunim slomom bosanskih Srba i fašističkih principa za koje su se zalagali. Bilo bi puno lakše obnoviti zemlju u uvjetima potpunog srpskog poraza nego što je to sada. I o tome smo razmišljali u to vrijeme. Ali, čak ni danas ne znam pravi odgovor. Mir bi bio mnogo stabilniji da je HV zauzeo Banja Luku.
Pitanje: Drugim riječima, žalite zbog te odluke?
Galbraith: Ne nužno. Druga strana medalje je pitanje koliko bi još ljudi stradalo. Ne znam koja je cijena. Znam samo da su to teške odluke, od kojih se ne može pobjeći. Na nama je bila odgovornost da donesemo tu odluku i mislim da smo je donijeli na temelju najbolje moguće procjene koju smo tada imali. Prethodnih šest godina razmišljao sam o tome svaki dan."
Dakle, posve je jasno da su američki dužnosnici bili u poziciji dati "crveno svjetlo" kako bi zaustavili vojne operacije HV-a.
10. Izvješće Florence Hartmann o američkoj uključenosti u "Oluji"
Glasnogovornica tužiteljstva Florence Hartmann objavila je 1999. godine knjigu pod naslovom "Milošević: La Diagonale du Fou" koja je nastala na temelju njezinih saznanja u svojstvu ratnog dopisnika za "Le Monde". U svojoj knjizi Hartmann je cijelo jedno poglavlje posvetila tzv. "Krajini". Hartmann u knjizi navodi kako su Amerikanci "kumovali" operaciji Oluja te da su je Amerikanci zapravo i isplanirali kroz privatnu tvrtku umirovljenih američkih dužnosnika pod nazivom "Military Professional Resources. Inc. (MPRI). Gospođa Hartmann također navodi kako su Sjedinjene Države poticale MPRI u planiranju Oluje. Nadalje, Hartmann tvrdi kako je William Jefferson Clinton znao da je MPRI isplanirao Oluju.
To su činjenice koje su poznate javnosti. Sjedinjene Države dale su "zeleno svjetlo" operaciji Oluja, osigurale su obavještajnu i zračnu potporu - pa čak i antikomunikacijske elektronske ratne zrakoplove. Prema tome, američki bi dužnosnici zasigurno imali saznanja o možebitnim kršenjima ljudskih prava. No, američki su dužnosnici nastavili s pružanjem diplomatske, političke i obavještajne potpore čak i nakon što su međunarodni dužnosnici - uključujući Carla Bildta, ustvrdili da se prvog dana operacije Oluja događaju kršenja međunarodnog humanitarnog prava. Stoga, ukoliko vi doista vjerujete kako je operacija Oluja bila prethodno planirana akcija etničkog čišćenja koja je trajala od 4. kolovoza do 15. studenog 1995., tada su američki dužnosnici imali sva saznanja o događanjima od prvog dana Oluje, ali su unatoč tih saznanja nastavili pomagati i podržavati Oluju. Jer napokon, jasno je da su Sjedinjene Države mogle zaustaviti hrvatsku ofenzivu kad god je to bilo u njihovom interesu.

Odgovornost američkih dužnosnika
Elementi odgovornosti u pogledu pomaganja i podržavanja jasno su utvrđeni međunarodnim pravom, a posebice je na njih ukazano u slučaju "Tužiteljstvo protiv Furundžije" (presuda Tribunala od 10. prosinca 1998.) U toj presudi Sudsko se vijeće pozvalo na međunarodno pravo u pitanju odgovornosti pomaganja i podržavanja:
245. Gore navedena analiza navodi Sudsko vijeće na zaključak kako nije nužno da suučesnik dijeli mens rea počinitelja, u smislu pozitivne namjere da počini kazneno djelo. Umjesto toga, u velikoj većini slučajeva jasan uvjet je da suučesnik ima saznanja da njegova radnja pomaže počinitelju u izvršenju kaznenog djela. To je naročito vidljivo iz predmeta u kojima su osobe osuđene zbog toga što su vozile žrtve i počinitelje do mjesta smaknuća. U tim slučajevima tužiteljstvo nije dokazalo da je vozač vozio u svrhu pomaganja ubojstvu, tj. s namjerom da ubije. Ono što je vozača učinilo odgovornim kao pomagača i doprinositelja bilo je njegovo saznanje o kriminalnoj namjeri smaknuća. Sukladno tome, kad ne bi bilo dokazano da je razumno za očekivati kako je vozač znao da je svrha vožnje smaknuće, bio bi oslobođen krivnje.
246. Štoviše, nije nužno da pomagač i doprinositelj točno zna koje je kazneno djelo bilo namjeravano i na kraju počinjeno. Ako je svjestan da će jedno od više krivičnih djela biti počinjeno, a potom se jedno od tih kaznenih djela i počini, on je namjeravao pomoći izvršenju tog kaznenog djela i kriv je kao pomagač i doprinositelj.

Slučaj Gotovina
Stoga, u namjeri da dokažete odgovornost američkih dužnosnika glede pomaganja i podržavanja, neće biti potrebno dokazivati da su američki dužnosnici dijelili istu namjeru koju su navodno imali general Gotovina i HV. Naprotiv, samo treba dokazati svjesno saznanje američkih dužnosnika da će njihove radnje zapravo potpomoći HV-u u izvršenju njihovih navodnih zločina.
Američki dužnosnici očito su bili svjesni da potpomažu HV, iz čega proizlazi zaključak da su morali imati saznanja o navodnim kriminalnim aktivnostima unutar HV-a. Sam Galbraith je u intervjuu za hrvatske novine priznao da ga je "ministar obrane Šušak obavijestio o planovima prije početka Oluje" (Vjesnik, 29. srpnja 2001.), te da su američki dužnosnici "predvidjeli da će doći do kršenja ljudskih prava" tijekom Oluje (Slobodna Dalmacija, 23. kolovoza 2001.). Nadalje je vidljivo iz citiranih isječaka iz Holbrookove knjige kako su američki dužnosnici nastavili podupirati vojnu operaciju HV-a iako su imali potpuna saznanja o kršenju međunarodnog humanitarnog prava.
Javnosti je poznato da su američki dužnosnici prekršili UN-ov embargo dopuštajući HV-u nabavku oružja iz Irana; također su prekršili zabranu naoružavanja na način da su osigurali vojno obučavanje i planiranje posredstvom MPRI-a. Američki dužnosnici su uspostavili ispostavu CIA-a unutar vojne baze HV-a iz koje ne samo da su bili u mogućnosti primati direktne snimke događanja na terenu tijekom Oluje (stoga im se i imputira spoznaja o događajima na terenu) nego su bili u mogućnosti opskrbljivati obavještajnim podacima generala Gotovinu, čime su mu pomagali u vođenju Oluje. Ukoliko je general Gotovina unaprijed isplanirao i proveo akciju progona 150-200 tisuća hrvatskih Srba (civila), tada ispostava CIA-a nije korištena samo u svrhu pružanja podataka američkim dužnosnicima o provođenju tog navodnog plana generala Gotovine, nego je također korištena u svrhu pružanja pomoći generalu Gotovini u izvršenju njegova navodnog plana.
Činjenice nadalje ukazuju kako su američki dužnosnici podupirali Oluju tako što su dali "zeleno svjetlo" za njen nastavak. Američki dužnosnici osigurali su diplomatsko i političko "pokriće" Hrvatskoj kako bi nastavila s operacijom bez ikakvih značajnih diplomatskih i političkih posljedica za Hrvatsku. Američki dužnosnici priznali su kako su hrvatske vojnike smatrali "momcima za obavljanje prljavog posla" koje su oni "uposlili iz očaja". Holbrook je u svojoj knjizi potvrdio kako su Amerikanci podupirali HV u provođenju vojnih operacija, unatoč njegovom saznanju da se događaju kršenja međunarodnog humanitarnog prava.
Hrvatski svjetski kongres želi ponovno istaknuti kako ni general Gotovina niti američki dužnosnici ne bi trebali biti predmetom optužnica vašeg ureda. Naprotiv, trebalo bi ih pohvaliti što su porazili Miloševićeve snage i uspostavili preduvjete za potpisivanje Daytonskog mirovnog sporazuma. Smatramo da, ukoliko su se kršenja MHP i događala nakon operacije Oluja, onda ona svakako nisu bila dio plana etničkog čišćenja Srba iz Hrvatske. Prije bi to nazvali pojedinačnim incidentima potaknutim gnjevom nekolicine osoba. U svakom slučaju, ukoliko vaš ured ustraje u progonu generala Gotovine, tada je u interesu pravde da se jednako postupa prilikom istraživanja svih potencijalnih osumnjičenika.
Ukoliko je general Gotovina kriv, tada su i američki dužnosnici krivi što su mu pomagali i podupirali ga. Pojednostavljeno, pitanje glasi: "Da li je general Gotovina sam, bez pomoći američkih dužnosnika, mogao provesti operaciju Oluja?" Odgovor je dakako - ne. General Gotovina ne bi mogao uspješno završiti operaciju Oluja bez oružja koje je nabavljeno uz američko odobrenje, ili bez obavještajnih podataka koji su mu dostavljani tijekom cijele operacije. HV ne bi mogla provesti operaciju bez prethodnog "zelenog svjetla" SAD-a te bez diplomatskog i političkog "pokrića" koje su Sjedinjene Države osigurale. Efektivna kontrola američkih dužnosnika nad snagama HV-a vidljiva je u činjenici da su američki dužnosnici odlučili kako se vojne operacije moraju zaustaviti prije Banja Luke - te je tako i bilo. Ukratko, Sjedinjene Države odigrale su odlučujuću ulogu u operaciji Oluja.
Sada je na vama da pokažete kako je pravda slijepa, te da vaš Ured provodi kaznene istrage temeljene na zakonu i činjenicama, a ne na temelju političkih promišljanja. Mi se ponajprije nadamo kako ćete uvidjeti da je podizanje optužnice protiv generala Gotovine bilo pogrešno. Ukoliko vaš Ured ipak i dalje bude insistirao na toj optužnici, tada je naša nada u tome da ćete dokazati nama i cijelom svijetu kako se prema svim nacijama odnosite na isti način. Vjerujemo kako ćete se složiti s nama da nijedna zemlja ne može biti "ravnopravnija" od druge kad je u pitanju provođenje Statuta Suda kojem je mandat dalo Vijeće sigurnosti.

S poštovanjem,
prof. dr. Šimun Šito Ćorić
predsjednik Hrvatskog svjetskog kongresa

(Kopije pisma poslane su svim članovima Vijeća sigurnosti UN-a)
ŤŤŤPovratak na sadržaj


-------------------------------------------------------------------------------- 
Scoring disabled. You must be logged in to score posts.

(Login kisindzer)

niki

No score for this post
March 14 2006, 11:31 AM 

prvo da te posavetujem da se ne uzdash mnogo u Chedu Jovanovitja i da mislish da njegove rechi imaju neku tezhinu u Srbiji ili bilo gde.

shto se tiche Jasenovca... pa bilo je mnogo vishe od 700.000 Srba na podruchju NDH (u svojim granicama NDH je bila mnogo vetja od sadashnje Hrvatske). ne znam koliki broj srpskih zhrtava u Jasenovcu, dok se Jevrejske sa sigurnoshtju mogu izbojati do negde 36.000 ako se dobro setjam, i neshto vishe zhrtava romske nacionalnosti (celokupna romska populacija Hrvatske je istrebljena). kod Srba je tezhe dotji do konachne cifre (i ne znam hotje li se ikad dodtji do nje) jer je srpska populacija bila mnogo vetja od romske i jevrejske. pogotovo zbog nachina na koji su vrshene egzekucije u logorima i kasnijeg nemogutjnosti sahrane svih zhrtava nego kremiranja i korishtjenja Save kao vechnog pochinka zhrtava.

ali gledajutji chisto motive za licitaciju zhrtvama (i "tezhinu" svedoka, to jest njihov kredibilitet) dolazim do nekih saznanja:
-ne vidim zashto bi nemachki generali i lagali posle rata o ciframa koje idu od minimum 300.000 pa sve do 1.000.000 i vishe pobijenih Srba u logorima Jasenovca.
-vidim interes SPC da naduvava brojke... ali kroz istoriju ta institucija nije okaljala svoje ime na slichan nachin nijednom pa verujem da ima jak kredibilitet kad iznosi neshto.
-vidim i interes posleratne Jugoslavije da naduvava bojke zbog vetje ratne reparacije od Nemachke, ali vidim interes te iste Jugoslavije da kasnije smanjuje brojke da bih smirila strasti i gajila "bratstvo i jedinstvo"
-ne vidim interes jevrejske zajednice u Hrvatskoj chiji je poglavar na sudjenju jednom nemachkom oficiru rekao da je samo '41 ubijeno vishe stotina hiljada Srba u tim logorima.

sve u svemu, toliko je dusha nestalo u komplexu logora Jasenovac da je neumesno uopshte licitirati a kamoli spushtati te brojke na 20.000 ljudi kad se zna nachin na koji su ubijani i tamo i po celoj NDH, od kojeg su se i Nemci ogradjivali da ne spominjemo Italijane. pogotovo kad pogledamo pisane i usmene tragove samih ustashkih vojnika i oficira i chinjenice da su se neki od njih takmichili ko tje vishe da zakolje za jedan dan su SAMO 2 choveka uspela da ubiju 2.5 hiljade Srba taj jedan dan do vecheri.

ipak nije to sve bilo tako davno i ne zhivimo na Marsu :]

 
Scoring disabled. You must be logged in to score posts.

Anonymous
(Login 4Kings)
Serbia Forum Mods Group

Re: Umro Slobodan Milosevic!

No score for this post
March 14 2006, 1:46 PM 

Niki, prestani da citiras Cedomira Jovanovica i siris laznu propagandu.
Otislo se van teme, ako se ovako nastavi, ona ce pod kljuc.

 
Scoring disabled. You must be logged in to score posts.
Anonymous
(Login niki24)

Re: Umro Slobodan Milosevic!

No score for this post
March 14 2006, 2:44 PM 

ajme straaaaaaaaaaašno!))))))

 
Scoring disabled. You must be logged in to score posts.

(Login sevdijespimp)

Re: Umro Slobodan Milosevic!

No score for this post
March 14 2006, 4:44 PM 

Stovani Sevdijespimp
Zbog vulgarnosti tvoja poruka bila je premjestena pod temu INSULTS.
Izvinjavam se za neugodnost.
Carla Del Ponte


    
This message has been edited by CARLADELPONTE on Mar 14, 2006 6:24 PM


 
Scoring disabled. You must be logged in to score posts.

(Login CARLADELPONTE)
Serbia Forum Mods Group

Pridrzavajte se uvodnoj temi ili odvojite/otvorite posebnu

No score for this post
March 14 2006, 6:35 PM 

Stovani Niki 24 i Zveku_Zivi_Cetinjanine,
Potpuno se slazem sa mojim sumoderatorom Cetiri Kralja u vezi pridrzavanja se uvodnim/orginalnim temama.
Ako zelite debatirati Jasenovac , Ustaski pokret ili politicka mnjenja Ante Pavelica ili Cedomira Jovanovica preporucujem vam otvoriti posebnu temu.
Na balkanskim forumima nema nikakvih ogranicenja u vezi sa temom vasih upisa. Pridrzavajte se samo Ustava Balkanskih foruma.
Ako imate neke zamjerke u vezi sa radom nas-moderatora kontaktirajte Administratora - kao zadnju arbitraznu instanciju na ovim forumima.

Dobro dosli na Srpski forum,
Carla Del Ponte


    
This message has been edited by CARLADELPONTE on Mar 15, 2006 1:39 AM


 
Scoring disabled. You must be logged in to score posts.
Anonymous
(Login dado77)

Re: Umro Slobodan Milosevic!

No score for this post
March 15 2006, 2:25 AM 

cim se nesto nekome nesvidja onda se zatvaraju teme!!!!!!!!
kod vas to je uobicajeno........he he he..pa i hitler,gering i drugi su se ubili ili umrli prije kraja sudjenja ili ga uopste nisu docekali pa ih to i ne abolira od odgovornosti....sada onda treba reci da njemacka nije bila nacisticka jeli?eeee nemoze to tako....

 
Scoring disabled. You must be logged in to score posts.
Anonymous
(Login niki24)

Re: Umro Slobodan Milosevic!

No score for this post
March 15 2006, 2:52 AM 

Ja ne spustam zrtve Jasenovca. Samo sam reagirao s potvrđenim brojkama na onaj promidžbeno propagandni broj od preko 700 000. Necu vise o Jasenovcu. Bio je sramotan, ali nista manje od Sajmista i Banjice. To su bili konc logori i to je samo po sebi stravicno. Ali, brate, teza da su Srbi sveci i zrtve, a Hrvati povampireni koljaci bas i ne stoji. Samo toliko.

Sto se Cede Jovanovica tice, covjek je normalan i diplomat, ali takvi i nemaju prođu kod vas. Ko zna, jednom mozda... A mozda i ne. Mozda izaberete nekog nobog Seselja ili Slobu pa cemo se opet gledat preko nišana. Sto bi bilo tuzno, ali eto... Povijest nam je takva na ovim prostorima.

 
Scoring disabled. You must be logged in to score posts.
Anonymous
(Login dado77)

Re: Umro Slobodan Milosevic!

No score for this post
March 15 2006, 3:08 AM 

jednom me prevari tvoja sramota,dva puta me prevari-moja sramota!!!!!
sada znamo kakvi su i sto mogu uraditi i koliko nisko se spustiti,jer njihovo misljenje niti nakon 15 godina nije puno promijenjeno zato samo sa distance i biti spreman pa da opet dobiju po nosu ali sada malo jache!!!

 
Scoring disabled. You must be logged in to score posts.
Anonymous
(Login niki24)

Re: Umro Slobodan Milosevic!

No score for this post
March 15 2006, 3:11 AM 


Koliko jace? Buduci da ne vidim neke pomake u granicama. Oluja je fino zaokruzila cjelinu.

Krivo si informiran, druze dado...

 
Scoring disabled. You must be logged in to score posts.

(Login Zvek_Zivi_Cetinjanin)

Re: Umro Slobodan Milosevic!

No score for this post
March 15 2006, 4:47 AM 

DSobro to sve no ovizi Rvati su mi malacko smijesni ! Kad je rijec o zrtvama to Jasenovac i te zaje_Bancije toje prije Interneta to se ne broji ,kaze ova omladina sto je to po milijona mrtvije u JEDNOM JEDINOM LOGORU ,a bilo ih je VISE ,sica je to u danasnje pare a ? Hhahahahahahahahahahahahahaha to su zaboravili ali sato kad se pobije pe ses stotinja ljudji njine sorte onda je to najjtezi zlocin u istoriju covjecanstva hahahahahahahah !

Bravi SVAKA STRANA IMA VISE NO DOVOLJNO DA SE STITI SVOJE RASE I NEDIJELA KOJE UCINJESE OD POSTANKA JEDNI PREMA DRUGIJEMA !
Nemoze zalit vise majku i oca no neko tri sina i obratno ,zato ne ser_injajte gluposti vise i mrdnite iz praistorije naprijed !

 
Scoring disabled. You must be logged in to score posts.
Anonymous
(Login niki24)

Re: Umro Slobodan Milosevic!

No score for this post
March 15 2006, 6:12 AM 

Kako se maknut iz povijesti i krenuti naprijed kad se ovdje sve svodi na velicanje srpskih "pobeda" i vrijedja Hrvate umjesto da se svako pocne konacno bavit sobom. A ne gledati kako susjedu zabit noz u ledja. To je problem ovih prostora. Zelja za osvajanjem i sirenjem...


 
Scoring disabled. You must be logged in to score posts.

(Login CARLADELPONTE)
Serbia Forum Mods Group

Je li vi Juzni Slaveni ikad mislite o buducnosti vase djece ?

No score for this post
March 15 2006, 6:55 AM 

Dear South Slavic peoples,
The mutual crimes have been done and dusted...
Look forward to a better peaceful life for your children in a united, modern, secular, tolerant Europe without borders.

What message will you leave behind for the next generations of the Balkan Catholics, Orthodox Christians, Muslims and atheists ?


We in the West pity your total lack of rational thinking and a short-sighted interpretation of the world around you.

Reading your entries I still have an impression that some of you want go back into that darkness and barbarism of the Middle Ages...

 
Scoring disabled. You must be logged in to score posts.

4K
(Login 4Kings)
Serbia Forum Mods Group

Re: Umro Slobodan Milosevic!

No score for this post
March 15 2006, 8:45 AM 

****he he he..pa i hitler,gering i drugi su se ubili ili umrli prije kraja sudjenja ili ga uopste nisu docekali pa ih to i ne abolira od odgovornosti***

Jel tako, a sta cemo onda sa onim nacistom Ante Pavelicem? Da li je i on proglasen za fasistu, ili i dalje predstavlja heroja kod velikog broja maloumnih Ustasa koji zive u Hrvatskoj?

 
Scoring disabled. You must be logged in to score posts.
Anonymous
(Login niki24)

Re: Umro Slobodan Milosevic!

No score for this post
March 15 2006, 8:59 AM 

4kings, zavaravas se. Nema puno ljudi u Hrvatskoj koji Antu Pavelica dozivljavaju kao heroja. To i je problem. Sto propaganda uvecava brojke.

Ante Pavelic je bio zlocinac, a i nesposoban drzavnik koji je prodao Dalmaciju i Istru Italiji potpisavsi Rimski Ugovor. To bome nije bilo u interesu Hrvata.

Nemoj mi o Pavelicu, jer je jako malo onih koji ovdje Pavelica dozivljavaju kao nekakvog heroja. Da, ima maloumnih, ali nisu u vecini, vjeruj mi.

 
Scoring disabled. You must be logged in to score posts.

(Login kisindzer)

Re: Umro Slobodan Milosevic!

No score for this post
March 15 2006, 12:07 PM 

**** Sto se Cede Jovanovica tice, covjek je normalan i diplomat, ali takvi i nemaju prođu kod vas. Ko zna, jednom mozda... A mozda i ne. Mozda izaberete nekog nobog Seselja ili Slobu pa cemo se opet gledat preko nišana. Sto bi bilo tuzno, ali eto... Povijest nam je takva na ovim prostorima. ****

po chemu ti stichesh utisak o njemu kao normalnom i diplomati?

mislim da ja kao njegov komshija i savremenik mogu dati daleko bolji sud nego ti. dechko ima zavrshenu vishu shkolu i nikakva radna iskustva (bukvalno nikakva radna iskustva) postaje potpredsednik drhzave... ma dajte molim vas. gledao sam njegove slike koje je policija zaplenila u vili koja je srushena u Zemunu a koja je pripadala ovdashnjoj mafiji (deshavanja posle atentata na Zorana Dj.), i na tim slikama se vidi on u razgovoru sa vodjama Zemunskog klana (mafije), chak na jednoj slici razgovaraju pored stola na kome su izvuchene crte belog prashka. te slike nisu dostupne javnosti ali je Chedica javno demantovao da je ikada bio u toj vili i da se ikada sastajao sa vrhom mafije. da ne spominjem njegova izlaganja na televiziji kako jedva sastavlja kraj sa krajem i da zhivi sa roditejima kad znam da je kupio stan u mom komshiluku i redovno vidjam njegovu zhenu kako sheta njihovo dete (chak sam bio pristutan sa 2 prijatelja kad jedan pripadnik njegovih lichnih telohranitelja izvadio pishtolj na nas).

p.s. ne znam shto poredite Sajmishte sa Jasenovcem, kad su na Sajmishtu pobijeni "samo" Jevreji i pobili su ih sami Nemci dok je Jasenovac druga pricha... i ne znam kako ochekujesh da budesh shvatjena ozbiljno niki ako uporno tvrdish da je broj srpskih zhrtava iz Jasenovca 20.000. pa tamo je pobijena cela romska populacija NDH, i skoro cela jevrejska zajednica (vishe od 70.000 ljudi ukupno).. otjesh da kazhesh da je pobijeno manje Srba od Jevreja i Roma?

 
Scoring disabled. You must be logged in to score posts.

(Login Zvek_Zivi_Cetinjanin)

Re: Umro Slobodan Milosevic!

No score for this post
March 15 2006, 1:12 PM 

Quote;:Niki 24
Kako se maknut iz povijesti i krenuti naprijed kad se ovdje sve svodi na velicanje srpskih "pobeda" i vrijedja Hrvate umjesto da se svako pocne konacno bavit sobom. A ne gledati kako susjedu zabit noz u ledja. To je problem ovih prostora. Zelja za osvajanjem i sirenjem...


Niki prvo ovo je serbski sajt ,drugo nijesu samo serbi i rvati odje zastupljeni ima siptara bosanskijeh muslimana Crnogoraca itd itd ,ponekat se .....ono ......od karle dela ponte a uz to ima i tatara grka itd itd ! E sad zamisli dodje neki momcic ka marko zg ili oni zg43763525 nesto tako i kaze sve serbe na kolac poklat ubit itd itd , zamisli sliku ! Onda oni ojdu na Rvacki sajt i pocnu filozofirat kako niko ka oni oni zrtve itd itd !
E sad vidji dovoljno je dvoje sa obije bande da bidnu krsteni u mozak i da smire sve pretenzije i pljuvanja ,a uz to i pomeko (ka napr. ja ) sa bande i da se pocne malo trezvenije zborit o buducnjoscu !
Vidis i ja ponekat pocnem da avetam i blesavim kad pocnem da generalizujem ,ali je to sve samo sa jednim ciljem ,a to je da ta osoba totalno .......! Dalje ja licno imam u najblizu famelju i serba i rvata (pozenjeni smo odavnina pomedju nas) tako da napr imam bracu od striceva polu rvati polu Crnogorci ,polu serbi polu crnogorci ,i kako sad moze normalno celjade da mrzi obije bande a ????? Zato da vi je malo manje Hitler idol i pavelic,milosevi,gotovina, arkan, seselj tudjman alija i mudzahedinski bataljon koljaca i da vidis kako sve moze bit fino !


    
This message has been edited by CARLADELPONTE on Mar 15, 2006 7:49 PM


 
Scoring disabled. You must be logged in to score posts.

4K
(Login 4Kings)
Serbia Forum Mods Group

Re: Umro Slobodan Milosevic!

No score for this post
March 18 2006, 9:14 AM 

Preko 100000 ljudi okupilo se danas ispred skupstine da bi odalo pocast Slobodanu Milosevicu.

 
Scoring disabled. You must be logged in to score posts.
Anonymous
(Login niki24)

Re: Umro Slobodan Milosevic!

No score for this post
March 18 2006, 12:01 PM 

Samo 100 000 od ukupno 10 mil?

 
Scoring disabled. You must be logged in to score posts.
Anonymous
(Login kisindzer)

Re: Umro Slobodan Milosevic!

No score for this post
March 18 2006, 12:10 PM 

i 100.000 je previshe... mada ne verujem da ih je bilo toliko, mozhda 75.000 max po slikama koje sam video.

nije mi jasno da iko ide da se skuplja i plache za nekim politicharem, A KAMOLI ovakvim...

 
Scoring disabled. You must be logged in to score posts.

Anonymous
(Login 4Kings)
Serbia Forum Mods Group

Re: Umro Slobodan Milosevic!

No score for this post
March 18 2006, 1:59 PM 

Da i opet si ti pametan pa procenjujes broj ljudi po slikama, dok sam ja bio tamo. Bilo je mozda vise ljudi od 100 000, recimo mediji iz Rusije javljaju da je bilo cak i preko 200 000 ljudi.
Ne zaboravi i one ljude u Pozarevcu, kao i one koji su pratili kolonu, ali i hiljade onih koji su mu pruzali podrsku iz kuce.
Nego, koliko se okupilo na anti-demonstracijama? Nije ih bilo ni dve hiljade..

 
Scoring disabled. You must be logged in to score posts.

(Login kisindzer)

Re: Umro Slobodan Milosevic!

No score for this post
March 18 2006, 8:01 PM 

kakve "anti-demostracije"? pa ni ti ispred skupshtine nisu demostrirali... chovek je umro pobogu.

shto se mene tiche i jedni i drugi su mi se popeli na glavu. umesto da puste ljude da ga sahrane normalno i u shto kratjem roku oni rasplamsavaju strasti sa kretenskim izjavama na koje radikali i sps-ovci spremno odgovaraju dizhutji pokojnika u nebo... prokleto otimanje za shaku jada biracha oko jednog mrtvaca. jadno i bedno.

 
Scoring disabled. You must be logged in to score posts.
Anonymous
(Login dado77)

Re: Umro Slobodan Milosevic!

No score for this post
March 19 2006, 6:28 AM 

gledao sam sinoc i vidio da je po izvjestaju policije bilo oko 80.000 ljudi,mada iskreno govoreci sa prosjekom oko 50 godina i vise,ali vishe mi se cini da srbija ponovno ulazi u mrachno doba u zagrljaju srs-a i sps-a,a i mnogo stvari ima na grbaci zajedno sa tubom,prgovorima o kosovu i neizrucivanjem ratnih zlocilaca i u velikom su loncu!!!!!!!
neznam,vrijeme ce svoje pokazati!

 
Scoring disabled. You must be logged in to score posts.

Anonymous
(Login H.O.S)

Re: Umro Slobodan Milosevic!

No score for this post
March 23 2006, 5:05 PM 

And you devil in disguise - Cetnik, must be the purest of all!

Oh, how intelligent you are to read from the wikipedia!

So what does your Encyclopaedia say about why the Ustase were formed, and more importantly where they formed. Oh isn't it nice being a Pommy Pupper?

 
Scoring disabled. You must be logged in to score posts.

Anonymous
(Login H.O.S)

Re: Umro Slobodan Milosevic!

No score for this post
March 23 2006, 5:06 PM 

BLOODY R

English PUPPET!

 
Scoring disabled. You must be logged in to score posts.
Goran Vujicic
(Login Niksicanin)

NEISPUNJENI SAN KARLE DEL PONTE

No score for this post
March 30 2006, 6:07 AM 

Stovani Gorane,
Zbog vulgarnosti tvoja poruka bila je premjestena pod temu INSULTS.
Izvinjavam se za neugodnost.
Carla    
This message has been edited by CARLADELPONTE on Mar 30, 2006 6:31 PM


 
Scoring disabled. You must be logged in to score posts.
Current Topic - Umro Slobodan Milosevic!  Respond to this message   
  << Previous Topic | Next Topic >>Return to Index  
Find more forums on PoliticsCreate your own forum at Network54
 Copyright © 1999-2014 Network54. All rights reserved.   Terms of Use   Privacy Statement