Ja sam Jugosloven. Kaze vatrogasac, pilot, doktor, mehanicar, cevabdzija, obucar, student ...
To je reklama koja se vrti na velikom broju kanala kablovske televizije u SAD-u. Naravno oni kazu "I am an American!", ali sustina je ista.
Dakle, predlazem da nasa savezna vlada, kao mnoge druge u demokratskom svetu, finansiraju reklamu koja ce se vrteti na televiziji nekoliko meseci. Ta reklama treba da je istovetna kao i ona koja se vrti u SAD-u. I treba da glasi:
JA SAM JUGOSLOVEN!
Scoring disabled. You must be logged in to score posts.
Ja mogu da imam i Afganistanski pasos a da se osjecam Amerikancem. Kada ce ljudi vec jednom shvatiti da nije vazno sto ti pise u pasosu vec kako se osjecas i kako se deklarises. Znaci po tvojoj logici, dijaspora koja ima strane pasose je nacinalnosti zemlje u kojoj zivi?
Npr.moj kum koji zivi u Holandiji ima njihov pasos a deklarise se i osjeca se Crnogorcem. Mislim da to sto pise u pasosu uopste i nije vazno, vazno je ono sto si ti u dusi, a ne vjerujem da je mnogo Jugoslovena ... postoje Crnogorci i srbi....a Jugosloveni su imaginarna nacija Kostunice,ZZJ I SPS-a....
Aa svako od nas ima pravo da masta.
josip broz (no login)
.
No score for this post
October 14 2002, 6:16 PM
Ak mene pitate,svatko ima pravo reci kak se osjeca ili sto je po nacionalnosti.
Jugoslaven -zasto da ne. To je kak znamo bila nekad prekrasna drzhava, gdje se bar znalo tko pije
a tko placha, zar ne.
Danasnji Jugoslaveni se dijele na prave Jugoslavene i one vjestacke-po potrebi. Ovih prvih ima i u drugim bivsim Jugo republikama,ali sve manje.
Pred njima je buducnost Kurda, ali u boljoj varijanti, jer nece imati zemlju a moci ce se tako nazivati - dok im ne dosadi ili ih ne natjeraju da se drugachije izjasnjavaju.
Oni drugo pomenutu Jugoslaveni su privremenog karaktera i po potrebi. To su u dushi opredjeljeni ljudi ali svakako ne nacionalno neopredjeljeni.
Oni ce vec sjutra postati najostrasceniji pobornici nezavisne Srbije i nezavisne Crne Gore pricajuci svima da su oni jos od 19 i ne znam koje uvjek i govorili da Jugoslavija je vjestacka tvorevina te da CG,Srbija i ostale bla,bla.
Homoljac (no login)
.
No score for this post
October 14 2002, 6:18 PM
quote:
--------------------------------------------------------------------------------
NESHOBOY kaze:
Kada ces vec jednom shvatiti da nije vazno sto ti pise u pasosu vec kako se osjecas i kako se deklarises.
--------------------------------------------------------------------------------
Po nacionalnosti zaista i mozesh da se izjasnjavash kako hocesh.
Ali ne i po drzavljanstvu! Drzavljanstvo nosi zakonska prava i obaveze.
Dakle, NESHOBOY, ako imas Jugoslovenski pasosh ti si JUGOSLOVEN, po drzavljanstvu!
NESHOBOY je Jugosloven!
quote:
Neda kaze; Ja imam hrvatski pasos.
Nedo, ti si Hrvatica, po drzavljanstvu! Dakle, NEDA JE HRVATICA!
I svi gradjani Hrvatske, oni koji imaju Hrvatsko drzavljanstvo su HRVATI, po drzavljanstvu!
Nedo ti si Hrvatica. Nedo, moja zena je Jugoslovenka, hrvatske nacionalnosti!
Moja zena je Jugoslovenka!
josip broz (no login)
.
No score for this post
October 14 2002, 6:21 PM
Kurdi i Jugosloveni su komshije. Izmedju njih praktichno svi imaju svoje drzhave.Eto chak i Palestinci su dobili svoju drzhavu. Jedini bez zemlje su Jugosloveni i Kurdi.
Jugosloveni prelaze polako u geografsku kategoriju,a gube drzavnu. U najboljemslucaju mogu se zvati CGunijatiSR ili SRunijatiCG.
To ce super da zvuci na svim stranim jezicima pa i na jugoslovenskom!!.
Homoljac (no login)
.
No score for this post
October 14 2002, 6:22 PM
quote:
Jozek kaze: Jedini bez zemlje su Jugosloveni i Kurdi.
Koje drzave si ti drzavljanin, Jozek? Da nisi i ti Jugosloven!?
A Jugosloveni imaju svoju zemlju! Druga je stvar sto neki Jugoslovenski drzavljani ne vole svoju domovinu, svoju drzavu!
1985 godine, strazario sam na tvom grobu na Dedinju! Bio sam u gardi! I tada sam takodje bio Jugosloven!
Cattaro (no login)
.
No score for this post
October 14 2002, 6:24 PM
Da je sada 88. ili 89. vjerovatno bi i u meni plamcelo to jugoslovenstvo,ali dozvolite da kažem svoje mišljenje,ipak je to nešto što je isparilo sa ovim prokletim ratom,a ova današnja država je obična tvorevina pohlepnih ljudi i normalno ratnih profitera!!!
josip broz (no login)
.
No score for this post
October 14 2002, 6:27 PM
Vidis Homoljac, gosn.Cattaro ti je fino rekel, a i ti si sam potvrdio.
85 si bio Jugoslaven, i tada je bila SFRJ, malo u klimavom stanju, ali postojala. Bili su crveni pasosci sa bakljama i slavio se 29.Novembar.
Poslije je ta drzhava nestala-u krvi.
Iz nje se pojavio surogat. Bundes Republic of Yugoslafija. Kakvog li imena, niti je savezna niti republika niti Jugoslavija.
Sve do nedavna je bila Dzamahirija S.Miloshevicha, a sada je nishta i od nishta se samo drugo nishta mozhe napraviti.
To ce biti- ako bude- selotejp drzhava, zalijepljena sa svih strana, uz mogucnost da se ponovo razbuca i to u krvi.
Eto mozhda si ti iz one prve kategorije yugovicha, nostalgichara, ali ti si prevaren.
Ti koji su ti uzeli drzhavu, ponovo ti uzimaju ono sto ti i jesi. Ima uvijek neshto sto dodje prije.
Majica je blizha od koshulje, posebno kad koshulje vishe nema.
Hoches li i dalje biti yugovic ili bolje reci dokle,ako se promijeni ime selotejp drzhavi.
Ili ako izrodish djecu(ako je vec nemash) sto ce ti djeca biti. Kako ce se nazivati jugoslovenima kad te drzhave nema. Hoce li im otac biti drzavljanin nepostojece drzave a oni postojece.
Iz koje ces drzhave da uzimas izvod iz maticne knjige rodjenih,i da li mislis da ce u tom izvodu pisati da si se rodio u Jugoslaviji ili mozhda u Srbiji ili u selotejp drzhavi.
Opasulji se!!
Homoljac (no login)
.
No score for this post
October 14 2002, 6:30 PM
Jugoslavija postoji, takva je kakva je! Tvoja mrznja prema Jugoslaviji ili ideji Jugoslovenstva ni na koji nacin ne umanjuje cinjenicu da Jugoslavija postoji!
Ocigledno je da ti izbegavash da odgovorish na pitanje da li si i ti Jugosloven!?
quote:
Cattaro kaze: Da je sada 88. ili 89. vjerovatno bi i u meni plamcelo to jugoslovenstvo,ali dozvolite da kažem svoje mišljenje,ipak je to nešto što je isparilo sa ovim prokletim ratom,
Tachno je da je Jugoslovenstvo mnogo izgubilo u gradjanskim ratovima na teritorijama bivshe Jugoslavije!
Naravno, sile protiv Jugoslavije su bile mnogo jache, nego one za Jugoslaviju! U vreme kada su Francuzi za sebe govorili da su Francuzi, i gradjani SAD-a za sebe govorili da su Amerikanci, nama su govorili da Jugosloveni ne postoje i da je to veshtachka stvar!
Lokalni patoloshki nacionalisti i kriminalci tima Milosevica, Tudjmana, Izetbegovica i ostalih, dokusurili su jednu drzavu koja je bila najnaprednija medju drzavama u tranziciji a posle hladnog rata!
Ali ovde ne govorimo o ideji Jugoslovenstva! Ovde govorimo o drzavi Jugoslaviji! Koja postoji! I koja ima svoje drzavljane, JUGOSLOVENE!
Dakle, ukoliko ste drzavljanin SRJ-a, i vi ste JUGOSLOVEN!
Doki (no login)
.
Score 5.0 (1 person)
October 14 2002, 6:32 PM
Homoljac,
Potpuno razumem tvoje napore. Jugoslovenstvo je jedna od najplemenitijih istorisjkih ideja uopsste, a ovi ovde mogu da kenjaju koliko hocce . Ako mogu americhki belci, crnci, Inijanci, Kinezi, Irci, Nemci, Englezi, Rusi i Sicilijanci da uglas vichu "I am American", kako to da mi, koji zaista imamo i zajednichko poreklo i jezik i sstatijaznam ne mozzemo da kazzemo nessto slichno?
Mislim da znam odgovor. Kao ssto rekoh, Jugoslovenstvo je jedna nadasve plemenita ideja, ideja motivisana chasnim zamislima o zajednisstvu. No, ssta to vredi kada kod nas ima toliko sitnichavih i uskogrudih velikosrba, novocrnogoraca, malohrvata i maloslovenaca, dakle kada god nas vrvi od neplemenitih ljudi, ljudi koji nisu u stanju da u Jugoslovenstvu vide nessto vredno.
Na priimer: jedan od "najozbiljnijih" argumenata novocrnogoraca da crnogorska nacija postoji je taj ssto je u pasossima Knjazzevine Crne Gore nekada pisalo: nationalite: Montenegrin. Sada isti ti ljudi tvrde da nisu Jugosloveni, a u pasossima im jasno ipisse ssta su, ako primenimo istu logiku.
Nedostatak principa je jedan od prvih znakova neplemenitosti, eto zassto.
Doki
nezavisna cg (no login)
.
No score for this post
October 14 2002, 6:34 PM
Homoljac,
ta plemenita ideja i taj znak po kojem smo se nakad poznali i to samo po dobru je unisten i to nepovratno. Pa to ti je sad isto kao da pises o davnoj Mesopotamiji ili antickoj Grckoj.
To je samo bolni dio nase nostalgije i nema ama bas nista sa stvarnoscu i sadasnjoscu. Nazalost ali je to istina. Ta nostalgija za tom plemenitom idejom natjerala je i Crnogorce da udju u ovu tragikomicnu epizodu od drzave.
Homoljac (no login)
.
No score for this post
October 14 2002, 6:37 PM
Nezavisna,
Milo Djukanovic i Branko Lukovac su Jugosloveni!
Tachno je da je ona stara Jugoslavija unishtena! Ali poenta ove teme je u tome sto smo mi svi (vecina) Jugosloveni ovde.
Neki ne vole da se tako zovu! Ali videcesh cim malo proradi trzashte rada, kada ljudi budu krenuli za poslom, kada se pomesaju medju sobom, ponovo ce se zvati Jugoslovenima!
Ja sam Jugosloven, Srpske nacionalnosti. Moja zena je takodje Jugoslovenka, Hrvatske nacionalnosti. Najbolje bi bilo da su nasa deca Jugosloveni i tachka!
Bas kao i Nemci i Amerikanci i Francuzi i Italijani i Austrijanci i da ne nabrajam.
Zashto je recimo pleminitija ideja Italijanstva od ideje Jugoslovenstva?
Neda (no login)
.
No score for this post
October 14 2002, 6:42 PM
quote:
Originally posted by Homoljac: Moja tazbina, komplet su Hrvati i Hrvatice! Zena mi je Jugoslovenka, Hrvatske nacionalnosti.
~~
Pozdrav,
Ja sam, dragi moj Srpkinja, rodjena u Hrvatskoj, i zato imam pasos te drzave.
U medjuvremenu sam, 1994. upisana i u knjigu drzavljana Srbije i Jugoslavije.
Za koji dan punim tri godine boravka u RS, pa mogu da dobijem i drzavljanstvo Bosne i Hercegovine.
Ali uvek sam Srpkinja.
To o tvojoj zeni i tazbini, narocito, objasnjava masu stvari, pa i tvoje Jugoslavenstvo. Nije mi to novo, znam masu takvih, ali svejedno, na to mogu samo da ponovim moj prvi komentar na ovom topicu: BLJAK!
Nemam nista protiv mesanih brakova, svi smo mi prvenstveno ljudi i slazem se da se bracni drug bira srcem, ali imam protiv bilo kakve zajednice u kojoj ce bilo koja od strana, ili obje, osecati krizu identiteta.
Homoljac (no login)
.
No score for this post
October 14 2002, 6:44 PM
Nedo,
Uz duzhno postovanje, ti imash Hrvatsko drzavljanstvo i pasosh, sama si to rekla. Dakle, ti si Hrvatica, Srpske nacionalnosti!
U Jugoslaviji je puno Jugoslovena Hrvatske nacionalnosti!
Ovo su samo cinjenice!
Pozdrav,
Bonjour (no login)
.
No score for this post
October 14 2002, 6:45 PM
Sto se slatko ismijah na lupetanja Homoljca, a nadoveza se jos vise sa lupanjem onaj sto ne zna ni koje ni sta je JaraMaz.
Homoljac nemam odavno onaj pasos, pa samim tim nijesam Jugosloven, a nikada se nijesam ni deklarisao kao Jugosloven no kao Crnogorac sto sam i ostao pa vi mozete poblejiti ja sam Crnogorac bez ikakvih primjesa. Drugo Homolje nemam nijedan pasos susjednih nabrojanih drzava.
JaraMaze kuco propala nijesam studirao u Beogradskom pasaluku, a ne zivim u arapskom svijetu, mada imam planove da ga posjetim iz turistickih razloga, ako ti znas sta je to. Zato ubuduce ne lupetaj, ako moze ikako.
(no login)
°
No score for this post
October 14 2002, 8:37 PM
Pomaze Bog, dragi Crnogorci, odakle vi ovde..
Nesto vam je tesno u Crna Gora Forum, ili kako?
HAHA!
Sto se mene tice, Ja mislim, da je Jugoslovenska ideja bila dobra. Samo sto na kraju ta ideja nije uspela. U koga trazit' kivca? Najpre u sebe same trebamo pogledati, koliko smo mi odgovorni na sve sto nam se desilo. A ne krivog petla stalno traziti u druge. Ona 'stara' Jugoslavija bila je lepa ideja, ali
ta Jugoslavija je proslost. Mi dakle moramo da gledamo sta ce sutra biti. Sto se tice Crne Gore i Srbije, tu imamo dve alternative: ili jedna zajednicka Srbija-Crna Gora ( - mozda kao Jugoslavija ) ili dve samostalne ( - i pocepane ) srpske drzave. Mi Srbi - i Crnogorci - mi smo najvise dali za onu staru Jugu, najvise smo trpeli za nju, najvise smo se zrtvovali za nju, najvise smo se borili i najvise smo verovali i ljubili Jugu..!
Ja bih sada zeleo, da tu istu spremnost i ljubav pokazemo za nasu - da Bog da i narod zeleo - zajednicku buducnost. Hajde da prvo sredimo nase kuce
( sto ni u dve bivse Jugoslavije nismo uradili ), pa onda dalje da idemo.. npr. ostali exJugosloveni ili uopste drugi narodi i zajednice - sto ce svakako biti!
Uzdravlje
ta proshivinak nos kavinsko levuntin' o pinskon yalta SERBIA zentso na va hinga'-provinska yalveon almon kara doom, venkosski...hahahahahaha.
na remostu al-vansta uinimaora rick-zeto lamour, me a more!!!!
Stupid Skojep People....Go (Karatinas ese!!) **** yourselves...haor's.
WE LOVE THE UKRAIN.
Jugosloven (no login)
Dok postoji nas postojat ce i Jugoslavije
No score for this post
September 5 2004, 8:38 AM
Druze Tito ja ti se kunem
da sa tvoga puta ne skrenem.
A oni koji su skrenuli vidi se sta su dobili.
Njihovi ratni invalidi sad prose po ulicama da bi prezivjeli u svojim nazovi drzavicama.
"Cuvajte bratstvo i jedinstvo kao zjenicu oka svog.
TITO"
Anonymous (no login)
Re: Ja sam Jugosloven !!!
No score for this post
September 15 2004, 7:18 AM
Jugoslavija?A gdje je to? A šta je to?
Anonymous (no login)
No score for this post
September 15 2004, 7:23 AM
Jugoslavija?A gdje je to? A šta je to?
(no login)
Pozdrav
No score for this post
September 26 2004, 11:43 AM
Postovane drugarice i drugovi,
zelim vam puno uspeha u radu,
sve one koji se osecaju u dusi jugosloveni pozivam da nas posete na nasoj i vas internet stranici.
Anonymous (no login)
No score for this post
September 29 2004, 6:25 AM
walter brani sarajevo!
Hahaha! Jugosloveni! hahaha
Tito (no login)
Probudeni
No score for this post
October 2 2004, 3:35 PM
Za one koji su se tek ispilili ili su prespavali veci dio svog zivota da objasnim sta je SFR Jugoslavija.
To je jedna zemlja gdje je bilo zagarantovano svima pravo na besplatno skolovanje, besplatnu zdrastvenu zastitu, ravnopravnost pri zaposljavanju, ljetovanje preko sindikata besplatno na moru. To je jedna zemlja u kojoj je svaka nacija i nacionalnost imali pravo na svoj jezik, kulturu i obicaje, zemlja u kojoj je bilo zabranjeno eksploatacija drugih za racun pojedinaca itd.
A bas zato sto smo bili najbolja zemlja zapad je i uradio sve da nas rasturi. E sad vi koji neznate sta je i gdje je Jugoslavija ljepo budite sluge zapadnim derikozama. Nadam se da ce vas uciniti srecnim jer boze moj njihova deviza je da treba da se patite na ovom svijetu da bi uzivali na drugom. Hahahahahahaha. Koja cinicka teorija. Samo se patite ovcice dok cobani uzivaju.
Zivjelo bratstvo i jedinstvo.
Anonymous (no login)
No score for this post
October 4 2004, 7:14 AM
tito, ha?
hahahaha lijepo si ime dobio. hahaha ne mogu vjerovat!Su ti starci previše gledali bitke na sutjesci i neretvi ili si se sam tako nazvao Hahahaha
A reci ti meni tito to si gledao neki crtić o nedođiji ili što? Jer zemlja koju ti opisuješ postoji samo u glavama male djece. I neradnika poput tebe koji bi htio da drugi rade za njega. A toga na svu sreću više nema. I dao Bog da takve zemlje što prije propadnu jer u njima caruje nerad i rađaju se ideje o svim jednakim ljudima, bla bla... Kina ili Sj. Koreja to ti je to. I reci tito gdje bi htio živjeti? U kini ili koreji? Hahaha ajde dijete idi malo tamo pa uživaj. hahaha! A što se tiče propale juge(hvala bogu da je više nema) samo bolesnici poput tebe žale za njom jer jedino tamo nisu morali ništa radit. Pioniri maleni mi smo vojska prava... hahahahahaha Najviše na svijetu volim doći na yu forum i zajebavati debile poput tebe
Marko (no login)
No score for this post
November 13 2004, 1:45 AM
pp 258-260
Document III
HERBEROVIC AFFIDAVIT
Source: A legal affidavit, signed and sworn to by Herberovic Hilmija, a Mohammedan [Muslim] resident Croatia, in regard to the Glina massacres:
"I came to Belgrade in 1938 and lived there until the war. At first I made my livelihood by selling various trifles on the street; later, I was employed as office servant by the Centralno Transportno Drustvo of Kolarceva, Belgrade.
"On the day of the bombing I was in Belgrade, and I left on the same day to report to my command in Susak; in accordance with my mobilization orders....
I cannot remember the date, but I thillk it must have been the I7th or 18th of April 1941. The company commander on that date called all the soldiers together and informed us that the war was over and everyone should proceed home....
I arrived home in Bosanski Novi about the 24th of April, 1941....
Then I received an order from the military command in Petrinja to report there....
At the beginning of June my company was ordered to Glina to establish order and peace in that district and to collect all the arms and ammunition from the people....
On our arrival in Glina we searched the houses of that town and then went to the neighboring villages. When the searching was over the Ustashis arrived from Zagreb and Petrinja and we were then ordered to round up from the villages all men from twenty to fortyfive years of age....
At the beginning we arrested only the men. We collected them from the villages and shut them in the Court gaol. There they remained several days, until the gauls were filled, and they were thell put to death. The killing was done in several ways. Some were locked up in the Orthodox Church in Glina, which could contain 1,000 men. Then the company oficer chose about fifteen men to do the killing. They were then sent into the church with knives. During the butchering, sentries were placed before the church. This was necessary because some of the Orthodox Serbs dimbed up the bell tower and jumped into the porch. All these were killed by the sentries in the porch. I was three times chosen to do the killing. Each time we were accompanied by some officers, Dobric Josip and Cvitkovic Mihailo, and some Ustashi officers.
"When we entered the Church the oficers remained at the door and watched while we did the killing. Some we struck in the heart and some in the neck. Some we struck haphazard. During the killings there were no lights in the church, except that some soldiers were specially appointed to light our way with electric torches. It happened on several occasions that some Serb rushed us with his fists or kicked us in the stomach, but he was butchered immediately. There was always much noise during the killing. The Serbs used to shout 'Long live Serbia,' 'Long live the Serbs,' 'Down with Pavelich,' 'Down with the Ustashis,' 'Down with the Croatian State,' etc.
"The killing usually began at about ten o'dock in the evening and lasted until two o'clock in the morning, and the cries were continued until the last Serb was killed. These killings in the Church took place seven-eight times, and I took part in them three times. Every time we were so bespattered will blood that our uniforms could not be cleaned. We therefore changed them in the magazine and washed them later. The church was washed after every killing, after the corpses were taken away in motor trucks. Usually they were thrown into the river Glina. Sometimes they were buried.
"Some Orthodox Serbs were taken from the gaol to the river Glina and mashine-guned. Usually three to four hundred persons were machine-guned at a time. They were stood up in two ranks on the bank, tied arm to arm with ropes, and then shot with machine guns which were placed a few yards away. The machine-gunning was done by the Ustashis while we stood guard around. The corpses of these persons were thrown into the Glina....
"My company's task was to round up the Serbs in Glina and in the Glina district, but orders were also given that all Serbs in the districts of Topusko and Vrgin Most as well as Glina should be rounded up and killed. I do not know exactly how many Serbs we re Killed, but I have heard it said that about 120 thousand Serbs from the abovementioned districts have been killed....
"I have nothing more to add. These notes have been read out to me, and all my statements have been correctly written down.
"I can read and write."
HERBEROVIC HILM
Miloje (no login)
Jugoslaveni
No score for this post
June 15 2005, 4:30 PM
Svaki jedan koji denira Jugoslavenstvo kao narodnost - pa decki, pogledajte u svoje rodne listove, i pasose sa kojima ste otisli vanka, pa ako je on sa natpisom Jugoslavija, onda sto blebecete gluposti.
Svatko ko se rodio za vreme Jugoslavije - je prirodno Jugosloven!!!
A svatko ko bude pljuvao po svojoj rodnoj zemlji, bit ce proklet do kraja - pa drugovi sretno!!!!
Ja sam Hrvat iz Hercegovine, ali na prvom mjestu sam Jugosloven!!!
Za one Hrvate koji jos nisu svatili pravu pricu iza rata, mogu vam rec, jedam dan zelim da saznate istinu iza rata. Sto je poceo... Zelim samo da nekat ce te saznat.
Jugosloven je politicko ubedjenje, ne nacionalnost. Ali postujem to da svi ljudi imaju pravo na popisu da se izjasne kako god hocu, pa i kao Jugosloveni. Ja sam Makedonac i u Makedoniji poznajem dosta Jugoslovena. Plemenita ideja jest, ali bila su dosta sranja, pa su iskvarili ideju. Zato danas je nemoguce da se ponovo ozivi. Treba da smislimo novo ime za nasu ideju, ali ne smemo da promenimo njen bit. U to je stvar. Nesto slicno se dogodilo i komunizmu uopste. Ali to nije nasa tema.