<< Previous Topic | Next Topic >>Return to Index  

Moji dojmovi nakon ovogodisnjeg posjeta Sjevernom Balkanu

December 22 2006 at 1:46 AM
No score for this post
  (Login CARLADELPONTE)
Yugoslavia Forum Mods Group

Tijekom mojeg zadnjeg posjeta Sjevernom Balkanu moja americka kolegica-novinarka i ja posjetile smo Vukovar i Novi Sad.
Doduse novokomponovane Balkanske drzavice manje-vise uzivaju u svojoj politickoj neovisnosti ali moja suputnica i ja osobno primjetile smo da stare jugoslovenske veze su sve vidljivije zapravo u kulturnom i gospodarskom zivotu. Sve to se desava kao da ne postoje drzavne granice, kao da na ovom podrucju prije petnaestak godina i nije bilo rata, pljacki, klanja i silovanja .
U etnicki mjesovitom Vukovaru mrznja Hrvatskog pucanstva protiv Srpskih susjeda je jos uvijek osjetliva zapravo kod obitelji ubijenih ili nestalih. Ali sa druge strane - kao vele mjestani ovog grada - prije dvije godine sve pocelo se mjenjati. Odjednom lokalne radio postaje pocele su emitirati srpsku glazbu, Hrvati poceli su citati srpsku knjizevnost pohadjati koncerte srpskih pjevaca i kazalista. Nitko tocno ne zna tko poceo ja ovaj trend, koji u tudjmanovoj Hrvatskoj bi se smatrao nacionalnom izdajom. Odjednom Hrvati poceli su govoriti o srpskim knjizevnjicima, umjetnicima i njihovim izlozbama. Naprimjer sve ulaznice na koncert Balasevica bile su rasprodate za nekoliko dana. Nitko vise ne pravi se da Srbi ili Hrvati su sa nekog drugog planeta.

Najvise promjena primjetile smo u "gospodarskoj" razmjeni preko Dunava.
Hrvati svakodnevno kupuju kruh i truju se cigaretama, koji su mnogo jeftiniji u Srbiji dok Srbi dolaze u Hrvatsku radi jeftinije bijele tehnike.
Zacudjujuca je ogromna kolicina prehrambenih i industrijskih proizvoda is podrucje bivse Jugoslavije ; slovenackih frizidera, hrvatske Kras cokolade, Makedonskih vina.
Sve vise ljudi u novokomponovanim drzavicama gleda tv kanale svojih zemljopisnih susjeda. Sto se tice gospodarskih investicija Slovenci su - kao uvijek - najaktivniji na post-jugoslovenskom prostranstvu, osobito u Srbiji.
U Zagrebu, Sarajevu i Beogradu moze se slobodno kupiti knjige na cirilici i latinici (napisane ijekavkim i ekavskim dijalektom). Sjecam se kad u listopadu 1995 godine nakon takozvane "Oluje" pijani vojnici HVO palili su sve knjige na cirilici u skolskoj knjiznici u "oslobodjenom" Kninu/Zvonimirgradu.
Paradoksalna bila je cinjenica da nijedan srpski izbjeglica iz takozvane Republike Srpske Krajine sa kojim sam radila preko UNHCR-a nije dobro poznavao cirilicu.

Iz Vukovara otisle smo u Novi Sad radi dosta cuvenog u Europi glazbenog "Exit" festivala.
Ove godine osim rock-grupa iz bivse Juge bili su Franz Ferdinand iz Skotske i The Cardigans iz Svedske.
Interesantno je to sto iz pozornice odlicno se vidjelo Most Slobode na Dunavu, koji zracne su snage NATO-a bombardirale da zaustave Milosevicevo "junacenje" (protiv albanskih civila) na Kosovu 1999 godine.
Most bi je u cijelini rekonstruiran prosle godine iz EU fondova.

Glavnom idejom, namjerom festivala "Exit" - koji postoji na europskoj rock-pozornici vec sedam godina - je oporavak jos uvijek veoma negativne percepcije Srbije barem u Europi.
"Exit" simbolizira drustveno-politicku promjenu u suvremenoj Srbiji, oznacava odustavanje od agresivnog , samoubilackog, nacionalizma.
Ove godine festival posjetilo je 150 tisuca gostiju iz bivse Juge i nekoliko tisuca iz Zapadne Europe.
Stekle smo dojam da mladi Srbi nece vise zivjeti u etnickom ghetto'u na zabacenoj, zaboravljenoj periferiji Europe.

Scoring disabled. You must be logged in to score posts.Respond to this message   
AuthorReply

(Login Jollivera)

Re: Moji dojmovi nakon ovogodisnjeg posjeta Sjevernom Balkanu

No score for this post
March 11 2008, 6:34 AM 

E kako si ti pametna!! ...da nisi jako usamljena pa si tako isfrustirana??nemas skim da se dopisujes???

Scoring disabled. You must be logged in to score posts.

(Login djordjeandjelkoski)

No score for this post
March 11 2008, 4:51 PM 

Nikad uzaludnije nisam potrosio 2 minuta svog zivota citajuci ovu glupost.
zadnji put da sam dosao na ovaj forum.
Uzasi promiskuiteta.

Carla Del Ponte
(Login CARLADELPONTE)
Yugoslavia Forum Mods Group

Hvala na interesantnom prilogu

No score for this post
March 14 2008, 2:25 AM 

Stovani posjetitelju/posjetiteljico Balkanskih foruma.
U ime svih moderatora zahvaljujem ti na konstruktivnom, sadrzajnom, intelektalnom i moralnom doprinosu nasim debatama o unapredjenju i civilizovanju poharanog gradjanskim ratom/ratovima Balkana.

< Page: 1 of 1 > >>

(Login Jollivera)

No score for this post
March 14 2008, 5:10 AM 

A si ti pametna!! Blago nama!

Current Topic - Moji dojmovi nakon ovogodisnjeg posjeta Sjevernom Balkanu  Respond to this message   
  << Previous Topic | Next Topic >>Return to Index  
Find more forums on PoliticsCreate your own forum at Network54
 Copyright © 1999-2009 Network54. All rights reserved.   Terms of Use   Privacy Statement