B)VELİ KİM OLABİLİR?
(Şefaatçı,yardım eden,desdekleyen,dost,sahip çıkan,kollayan,sırdaş)=Veli
VELİNİN MİSYONU NEDİR?
Öncelikle şu genel kuralı bir kez daha belirtelim,Din günü öncesindede yani ahiret öncesi yaşamda da(birinci yaşam=dünya yaşamı) şefaat konusunda mutlak ve tek yetkili yine Allahtır.Kur’an’da, bu yaşamda, Allah’ın izniyle başkalarına yardım eden iyi kullara veli denilmektedir.Allah insanlardan iyi olanlarına veli diyor.
10/62-İyi bil ki Allah’ın velilerine korku yoktur ve onlar üzülmeyeceklerdir.
10/63-Onlar ki inandılar ve korunurlardı.
Bu ayetlerde de görüldüğü gibi Kur’an’da “veli” diye nitelenen insanların bir özelliği var;bu insanlar inanıyor ve korunuyorlar.Veli;yardım eden,iyilikler güzellikler sergileyen demek olduğuna göre,bu hitap ve niteleme doğaldır.Çünkü veli’nin belirgin özelliği kendi dışındakilere “yardımcı”olmasıdır.
O zaman bu yaşamda Allah’ın kullarına yardımı vardır.Ama bu yardım direkt olarak Allah tarafından yapılmıyor.Çünkü Allah insan niteliklerine sahip değil.Allah yardımını “veli” diye nitelediği kullar marifetiyle,aracılığıyla,eliyle yapıyor.Veli kullar Allah’ın iradesi doğrultusunda çalışır ve diğer insanlara her konuda yardımda bulunurlar.
Veli kulun bu yaşamda diğer insanlara şefaatı mümkündür.Onlara yardımı aracılığı mümkündür.Veli kulun diğer insanlara şefaati;onları aydınlatmak,maddi ve manevi yardımda bulunmak şeklindedir.Bu yaşamda her veli insan diğerlerine şefaat etmekle yükümlüdür.Her insan diğerinin şefaatçisi olmalıdır.(yardımcısı,dostu)Bu yaşamdaki şefaat veli olan insanı ruhban yapmaz.Şefaat aracılık değildir.Torpil yapma değildir.Allahın iradesini diğerlerine ulaştırmaktır.Diğer insanlara yardım ve dostluk elini uzatmaktır.Bu anlamda etrafımızda çok sayıda şefaatçi buluruz.Bizde başkalarına şafaat etmekteyiz ve etmeliyiz.
Ancak şu ince çizgiye dikkat etmek gerekir:
-İyi kullara veli sıfatını Allah veriyor.İnsanlar kalkıp kendileri kendilerini veli,şefaatçı ilan edemezler. “Ben veliyim ben şefaatçıyım!” diyemezler.Aksi halde ortaya ruhban sınıfı çıkar.
-İnsan insana veli sıfatı veremeyecek!Bu sıfatı verme yetkisi Allahındır.
Kur’an’ın hiç bir yerinde insanın insana “veli” demesi onu veli sıfatı ile nitelemesine dair bir ayet yoktur.
Bu önemli mi?Evet önemli.İnsan insana veli sıfatı verirse ortaya ruhban sınıfı çıkar.Ayrıcalıklı veliler sınıfı çıkar.Hangi insanın veli olduğunu yalnız Allah tesbit eder.O insanda zaten veli gibi davranır.İnsanların bir diğerini veli olarak tespit etme yetkileri yoktur.
Ahiret yaşamının hemen öncesinde,yani din gününde ise şefaat konusunda kimsenin kimseye yardım edemeyeceği genel kuralı geçerlidir.
3/149-Ey inananlar! Eğer inkar edenlere itaat ederseniz,sizi arkanıza(küfre)çevirirler,o zaman büsbütün kaybedersiniz.
3/150-Hayır mevlanız Allah(itaat edin)yardımcıların en iyisi odur.
Mevla:Koruyup gözeten,destek veren.Sevdiklerinin her hal ve şartta yanında bulunan demektir(YNÖ)
İnsan diğer insanlardan yardım ve desdek görür.Bu doğaldır.Veli kullar etraflarına yardım ve desdek yaparlar.İnsanlar birbirine destek yaparlar,koruyup gözetirler.O zaman destek yapan insanlara mı kesin ve mutlak olarak güveneceğiz.Hayır!Bu insanların yardımını desteğini kabul edeceğiz ama asıl koruyup gözetenin Allah olduğunu akıldan çıkarmamak gerek.Asıl desdek yapan insanların her zaman yanlarında bulunan Allah’tır.İnsan gerçekten Allahın yardım ve desdeğini hissedebiliyor ise mevlası O’dur.Hissedemiyor ise söylenecek bir şey yoktur.Ama Allah’ı elinin tersiyle itip yada Allahın yanında insanın kendine mevla veya mevlalar bulması icadetmesi yanlış olur.
6/14-Deki; “Gökleri ve yeri yoktan var eden,besleyen fakat kendisi beslenmeyen Allah’tan başka dost mu tutayım.
Bana İslam olanların ilki olmam emredildi de ve sakın ortak koşanlardan olma!”
Eğer Allahtan başka dost edinilirse asıl dostun yanına başklarıda yerleştirilmiş olur.Bu ise otomatik olarak Allaha ortak koşma anlamına gelir.Çok Tanrılı yada koalisyon Tanrılı bir inanca vücut verir.Şefaat ile bu ayet ilişkilendirilirse;insana şefaat edebilecek yardım yapabilecek olan asıl dost Allah’tır denilebilir.
(DEVAM EDECEK)
|