ÖNCE İNSAN!
Hatalar ayrıntılarda gizlidir.Çirkinlikler ayrıntılarda gizlidir.Ayrıntılar birleşince bütün oluşur. Televizyondaki bir görüntünün oluşması için binlerce milyonlarca küçük elektriksel noktanın birleşmesinin gerekir .Bu noktalardan bazıları mavi rengi bazıları kırmızıyı bazısı düz çizgiyi oluşturur.Ama birleşince milyonlarca elektriksel nokta televizyonda bir görüntü oluşturur.Bu görüntünün güzel yada çirkin olması küçük noktaların rengine ve durumlarına bağlıdır.Noktalar güzel resim oluşturmak için görev yapıyorlarsa resim güzel çıkar.Çirkin resme yönlenmişler ise resim çirkin çıkar.Noktalar siyah renkliyse resimdeki hakim renk siyahtır.Beyaz renkliyse resimdeki hakim renk beyazdır.
Bu örneği topluma uygulayalım.Toplumun yönetim ve toplumsal örgüsü insanlardan oluşur.Eğer insanlar kendilerini güzel bir toplum oluşturmaya görevli kılmışlarsa toplumsal tablo güzel olur.İnsanlar kendilerini çirkin bir tablo yapmaya görevli kılmışlarsa tablo çirkin olur.Yada tablonun güzel yada çirkin olması önemli değil !Ben kendi menfaatimi düşünürüm!”diyorlarsa tablo hilkat garibesi gibi ortaya çıkar.Arabesk bir resim ortaya çıkar.
Şimdi içinde yaşadığımız topluma bakalım güzel diyorsak tablonun daha da güzelleşmesi için küçük noktacıkları değiştirmek için/ÖNCELİKLEDE KENDİMİZİ DEĞİŞTİRMEK için uğraşmalıyız ki toplumsal resim daha da güzel olsun.Toplumsal tablo çirkin diyorsak yine insana yönelmeliyiz.Bu küçük noktacıklar öncelikle insanın kendisidir.Bir başkasını değiştirmeğe soyunmadan önce insan kendinin bir noktacık olduğunu bilmeli ve güzel tablo için kendisi güzelliklere yönelmelidir.
İnsan hem güzeli isteyip pratikte olduğu gibi hem de çirkin davranışlarda bulunuyorsa bu iki yüzlülüktür.İkiyüzlü insanlardan oluşan toplumların tablosu arabesktir.
“Canım sokaktaki duvar dibine acık işedim ne olacak?Bununla hangi toplumsal kurum yıkılır?Yada komşunun bahçesinden iki tane kayısı yedim ne olacak daha çok kayısı var?Yada devlet malı deniz acık da biz yesek olmaz mı ?Tükenmiyor ya?Yada gücüne gençliğine siyasi nüfuzuna veya aşiretine güvenip bir güçsüzü ezmeğe kalkmak olabilir, “Altta kalanın canı çıksın”denildiği anda minnacık noktalardan birisi kararmaya başlamıştır.Bu kararan noktalar çoğalınca da resim simsiyah çıkar.
Resim simsiyah olunca da birileri gelir resmi yeni baştan yapılmak üzere siler.Silme sırasında da binlerce milyonlarca noktacık insan,rengi siyah da olsa, gri de olsa, mavi de olsa, yeşil de olsa silinir.Ölür.
Allah duyarsız toplumlara böyle musibet verir.Başlarından aşağı böyle pislik aktarır.Yoksa Allah azap edici değildir.Azap etmekten zevklenen özelliklere sahip olan, değildir.Allah azabı ne yapsın?Rahmet etmek dururken.
|