Cebrail,mikail,İsrafil,Azrail kelimeleri ile ifade edilen varlıklar veya şeyler ne anlama gelmektedir?Biz diğer kelimeleri şimdilik bir tarafa bırakacağız sadece cebrail kelimesine bir bakış atacağız.
Ail=akıl,ayrı parçaları birleştiren,baş ,fuazzl daki parçaların birleştirilmesi cebir=zor,gizli,bilinmeğen,diklenen,kesen inkıtaya uğratan, demektir.Cebrail ise zorlanan,zorlayan akıl,bilinmeyen gizli akıl demektir.Parçaları birleştiren akıl.Cebrail ve diğer meleklerin çözüm noktası burasıdır.
Her insanda akıl(ail)vardır.Ama her insanda cebrail(zorlanan,zoralayan,parçaları birleştiren,muhakeme eden akıl yoktur.İnsanlardeki akıl genellikle normal akıldır.Bu akıl sorgulamaz.Neden?Nasıl?Niçin? diye sorular sormaz.Eskiden gelen ne varsa kabul eder.Geleneklerine sıkı sıkıya bağlıdır.Başkalarının neden?Nasıl?Niçin? diye sormaları da bu akla sahip olanı rahatsız eder.Çünkü mevcut statüko değişecektir.Bu akla sahip olan statükodan yanadır.Statüko şayet bozulacaksa kendi aleyhine bozulsun istemez.Uzun vadeli değil kısa vadeli düşünür.Menfaatlerini kısa dönem için korumayı hedeflemiştir.
Oysa bazı insanlar sorgularlar.İlgili oldukları alanda neden nasıl niçin sorularını sorarlar.Mevcut sınırları zorlarlar.Statükoyu zorlarlar.Uzun vadeli menfaatlerini düşünürler.Onun için bu insanlardaki akıla(muhakeme yeteneğine)zorlayan akıl yada zorlanan akıl diyoruz.Yada bu insanlardaki akıla cebrail diyoruz.Eğer bu akla sahip olan insan soruların cevaplarını bulamıyorsa zorlanır.Bu nedenle bu akıl zorlanır ve aynı zamanda zorlar.
İşte zorlayan ve zorlanan akıla CEBRAİL diyoruz.
Cebraile bu anlam yüklenince Kur’an’ın Muhammed ve Cebrail ile ilgili ayetleri daha kolay anlaşılır ve bu ayetlerinde ayakları yere basar.Muhammede vahyin nasıl geldiği de açıklığa kavuşmuş olur.Cebrailin Muhammed ile nasıl konuştuğuda anlaşılmış olur.
Buradan şu sonucu çıkarabiliriz Cebrail uçan ve Muhammede vahiy bgetiren Muhammedin dışında bir varlık değildir.Muhammedin zorlanan ve zorlayan,muhakeme eden aklıdır.Biz bu görüşle Muhammede ve onun Cebrailine saygı duyuyoruz.
Bu yazıyıda bize kendi Cebrailimiz yazdırdı.Bu da böyle biline.
Sevgili fazıl,Kuran'da cebrail'in ayrı bir varlık olduğunu belirten ayetler var.Örneğin bir ayette Muhammed'in cebrail'i gördüğü anlatılır.Bu ayeti bulunca sonra yazarım.Hiç bir melek adı aklı kastedmez. Bu konuyu tartışmadan önce sizin melek cin gibi kavramlardan neyi anladığınızı açıklamanız gerekir.
2/97 Şunu de: "Kendinden öncekileri doğrulayıcı, inananlara yol gösterici ve müjde olarak ALLAH'ın izniyle bunu kalbine indiren Cibril'e her kim düşman olursa,
2/98 "Evet, ALLAH'a, meleklerine, elçilerine, Cibril'e ve Mikal'e kim düşman olursa bilsin ki ALLAH da kafirlerin düşmanıdır."
66/4 İkiniz ALLAH'a tevbe ederseniz kalbiniz yönelmiş olur. Ona karşıt olarak birbinizi destekleseniz, onun mevlası ALLAH'tır; Cibril, erdemli inananlar ve melekler de onu destekler.
HERKESIN BIR CEBRAILI OLABILIR. ASAGIDA BENIMKI BENI BOYLE YAZMAYA ZORLUYOR...
June 22 2001, 4:08 PM
Fazil'in Cebrail'i farkli olabilir.. O Cebrail'i kendine gore tanimlamis ve oyle olmasini istiyor.. Biz ona karisamayiz.. Bu yaziyi bana kendi Cebrail'im yazdirdi diyor.. Bence dogru.. hem de cok dogru.. Fazil'inki biraz zorba bir Cebrail ki, bazi dusunceleri ona zorluyor.. keh keh keh.....
Cebrail (ki ayni zamanda Cebril ve Cibril olarak da bilinir), Tanri'ya yakin dort melekten biridir.. Tanri'dan Peygamberlere selam ve soz getirme gorevini ustlenmistir..
Cebrail'in baska gorevleri var midir? Olmaz olur mu? Su anda dunyada hic peygamber olmadigina gore, Tanri katinda baska gorevler yapiyor olmalidir.. O gorevleri de sizler tanimlayin..
Ben tahmin ettigim bir kacini siralayim..
Allah ile bazi unlu Islam alimleri arasinda haber iletme gorevini ustlenmis olabilir, onlarin ruyalarina girerek.. Ruyalarinda peygamberi goren o kadar cok musluman alimi vardir ki.. Aslinda Cebrail dir o, peygamber degil... Bazilarini deli diye tecride tiktiklarini gordum.. Onlarin yuzde biri dogru olsa, alin iste size tonla gorev..
Hristiyan din alimlerine Tanri'dan haber iletilebilir. Onlar uyurken ya da trans durumunda iken.. Papa'nin arada bir Cebrail araciligi ile Tanridan hablerler aldigina emimin.. Cunku hic neden yokken oyle ilginc fikirler ortaya atiyor ki.. Gecenlerde ateistlerin cennete gidebilecegini acikladigi gibi.. Bunu ancak Cebrail araciligi ile duyduguna inaniyorum..
Bizim Harun Yahya'ya ne demeli.. Fettullah hoca, Necmettin Hoca, Mercumek.. Said-i Nursi, Ayatullah, Taliban ve digerleri Cebrali araciligi ile esinlenmektedirler.. Budist heykellerine saldirinin nedeni bile Cebrail araciligi ile gelen emirler olabilir... Belki de Allah, Afganistan'da ozel bir deneme yapmakta ve emirleri Cebrail araciligi ile direkt olarak Taliban'a indirmektedir.. Son depremlerde olenlerin gunahkar oldugunu ilan eden hocalar bunu baska nasil bilebilirlerdi.. Onlarin kulagina Cebrail fisildamis olmalidir, ya uykularinda, ya da namaz kilarken.. keh keh keh..
Cebrail'in hala etkin oldugunu gosteren o kadar cok delil vardir ki.. Belki bizlerle bile arada bir temasa gecmektedir ama, biz onlari deli sacmasi diye ciddiye almamaktayiz.. Ruyalarinizi yorumlarken biraz daha dikkatli olmanizi tavsiye ediyorum.. Arada bir Allah'in Cebrail araciligi ile gonderdigi emirlere karsi geliyor bile olabilirsiniz..
2/97-De ki,"Cebrail'e düşman olan kimse Allah'a düşmandır"
2/98-Allah'a ,meleklerine,peygamberlerine,Cebrail'e ve Mikail'e düşman olan kimse inkar etmiş olur.
2/98-Allah'a ,meleklerine,peygamberlerine,Cebrail'e ve Mikail'e düşman olan kimse inkar etmiş olur.
Sevgili kement,ben arapça biliyorum demiyorum.Süleyman Ateş gibi arapçayı çok iyi bilenler cibrilin cebrail olduğunu söylüyor.Şimdi bunun ucuz popülizmle ne ilgisi var anlayamadım?Sen eğer olmadığına dair kanıtın varsa,yani çevirmenler yanılıyor diyorsan bize sunarsın bu kanıtını...sevgiler.
Sevgili kement,ben arapça biliyorum demiyorum.Süleyman Ateş gibi arapçayı çok iyi bilenler cibrilin cebrail olduğunu söylüyor.Şimdi bunun ucuz popülizmle ne ilgisi var anlayamadım?Sen eğer olmadığına dair kanıtın varsa,yani çevirmenler yanılıyor diyorsan bize sunarsın bu kanıtını...sevgiler.
Bos yere kavga edip duruyorsunuz. Kur'anda Cebrail gecmez olur mu? Kur'ani ileten, yazdiran Cebrail'dir. Muhammedi koruyan Cebrail'dir..
Cebrail Kur'anda bir ayette konusmustur bile.. Hz. Muhammed ayetlerin arasi cok uzadi diye sikayet eder ve Cebralilden asagidaki yaniti alir, oturur yerine, sesini keser... Bu ayette Cebrail Hz. Muhammed'i azarlamaktadir. Asagidaki ayette konusan Cebrail'dir..
Meryem Suresi;
19.64. Biz ancak Rabbinin emri ile ineriz. Önümüzde, arkamizda ve bunlar arasinda olan her sey O'na aittir. Senin Rabbin unutkan degildir.
Cebrail'in Hz. Muhammed'in koruyucu oldugunu asagidaki ayetten ogreniyoruz..
66.4. Eger ikiniz de Allah'a tevbe ederseniz, (yerinde olur). Çünkü kalpleriniz sapmisti. Ve eger Peygamber'e karsi birbirinize arka verirseniz bilesiniz ki
onun dostu ve yardimcisi Allah, Cebrail ve müminlerin iyileridir. Bunlarin ardindan melekler de (ona) yardimcidir.
Cebrail'in, Kur'ani Muhammed'e acikladigi ayetler de sunlardir;
Bakara
2.97. De ki: Cebrail'e kim düsman ise sunu iyi bilsin ki Allah'in izniyle Kur'an'i senin
kalbine bir hidayet rehberi, önce gelen kitaplari dogrulayici ve müminler için de müjdeci
olarak o indirmistir.
2.98. Kim, Allah'a, meleklerine, peygamberlerine, Cebrail'e ve Mikâil'e düsman olursa
bilsin ki Allah da inkârci kâfirlerin düsmanidir.
Necm
53.5. Çünkü onu güçlü kuvvetli biri (Cebrail) ögretti.
Tekvir
81.23. Andolsun ki, onu (Cebrail'i) apaçik ufukta görmüstür.