YENİ alternatiforum | duyurular | ateizm VE dinler | ağaç ev | bilim | cinsel yaşam | felsefe | kitap | mizah | politika | sanat | spor | tarih | yaşam | tavanarası | Chat!

alternatiforum DiNLER FORUMU ARŞİV 3

www.alternatiforum.com

ALTERNATİFORUM ÖZGÜR BİR FORUMDUR VE TEK BİR KURALI VARDIR
HİÇ BİR YAZI SİLİNMEZ!

Not: alternatiforum'a herhangi bir işlem yapmadan doğrudan giriş yapabilir VE yazabilirsiniz.

<< Previous Topic | Next Topic >>Foruma Geri Dön  

TAKTİREN YARDIM YAPMAK

June 29 2001 at 5:55 PM
  (no login)
from IP address 212.156.191.116

TAKTİREN YARDIM YAPMAK

OLAY:Üniversite giriş sınavı salonlarından biri.Salonda görme özürlü bir öğrenci.Başında da iki tane gözcü.Gözcülerden biri lisenin birinde fizik öğretmeni.Diğeri ise yine bir başka lisenin birinde biyoloji öğretmeni.Görme özürlü öğrenciye yüksek sesle soruyu okuyorlar ,sonra da cevapları okuyorlar.Öğrenci hangi şıkkı doğru cevap olarak beyan ediyorsa o şıkkı doğru diye işaretliyorlar.Bu öğrencinin diğerlerinden ayrıcalıklı olarak sadece yarım saat daha fazla zamanı var.
Gözcüler önce kendilerinden bir şey katmadan öğrencinin beyanını kağıda işaretlediler.Sonra yavaş yavaş öğrenci ve gözcüler arasında duygusal bağlar gelişti.Gözcülerde acıma duygusu depreşti.Adeletsiz yaratılışa karşı öfkesel tepki oluştu.Görme özürlü genç ile diğer sağlamlar arasında var olan eşit olamayanlar arasındaki yarışı denkleştirmek düşüncesi oluştu.Bu ve başka etkenlerinde etkisiyle öğrenciye sınavda yardım etmeğe başladılar.Kendi taktirlerine göre öğrenciye bir miktar yardım ettiler.Sonra kağıtları toparladılar. Huzur içerisinde ve taktiren iyilik yapmanın hazzını tadarak salonu terkettiler.
OLAYIN YORUMU:
1)Bu olayda çoğu insan benzer davranışları gösterir.Acıma duygusu yada başka sebeplerden dolayı öğrenciye yardım yapar.Ancak bize göre doğru davranış öğrenciye yardım yapmamak davranışıdır.Çünkü;
a)Kamuya ait işlerde bireylerin taktir hakları ve yetkileri yoktur. “Canım ne olacak birkaç soru yaptırdık”denilemez.Kimse taktiren ve yardım olsun diye suç işleyemez.Kimse yardım olsun diyerek dahi suç işleme lüksüne ,hakkına ve yetkisine sahip değildir.Eğer kamuya ait küçük dahi olsa ,işlerde insanlara taktir yetkisi verilirse veya insanların taktiren kural ihlalleri hoş karşılanırsa başka bir konudada aynı mantık işletilir ve kamu kuralları taktiren ihlal edilir.Örneğin biri kalkıp kamu bankalarının içini boşaltır.Bunuda sırf vatan millet için ve birilerine yardım olsun diye yaptığını ileri sürer.Örneğin eski bir Cumhur başkanı ,İlksan’ın paraları birilerinin cebine kuralsız ve usulsüz akarken herkesin gözünün içine bakarak; “Verdimse ben verdim ne olmuş yani?”diyebilir.Yada yine şu anda yaşamayan eski bir Cumhurbaşkanıda “Anayasayıı birkez de biz ihlal ettik ne olmuş yani”diyebilir.Yada eski bir başbakan;Susurluk trafik kazasından sonra; “Devlet için ölenle devlete karşı gelen aynı kefeye konulamaz” gibi düşünceler beyan edebilir.Devlet,kamu malları,vergiler hep birilerine taktiren yardım düşüncesinden dolayı yağmalanmaktadır. “Bizim partinin adamı!Yoldaşımız!dava arkadaşımız! Ülkücü dostumuz! Kürt kardaşımız!Devrimci yoldaşımız!”gibi düşüncelerle kamunun olaması gereken mallar ve paralar özel mülkiyete geçirilirken bu davranışın altındaki düşünce TAKTİREN YARDIM düşüncesidir.Tayin ve nakiller,adam kayırmalar,torpil,rüşvet kokuşmuşluk...hep TAKTİREN YARDIM düşüncesinin ürünüdür.
b)Kamu kurallarını koyanlar,kamu kurallarını uygulamak durumunda olanlar öncelikle kurallara uymalıdırlar.Kurallara herkes uymalıdır.Kanun koyucu kuralları uyulması için koyar.Ama öncelikle kurallara kanun koyucu uymalıdır.Kuralları uygulayacak olan devlet kamu görevlileri uymalıdır.Eğer bir ülkede kanun koyucu ve kanun uygulayıcı mevcut kurakllara öncelikle kendileri uymuyorlarsa o ülkenin başına pislik yağar.O ülke kaosa, kuralsızlığa(anarşiye)sürüklenir.
2)Taktiren yardım yapmak yada yapmamak neticesi bireyi ilgilendiren işlerde uygulanmalıdır. Örneğin;Görme özürlü üniversite sınavına giren bir gence karşılıksız burs vermek.Bu bireyin mal varlığında azalmaya sebep olacak bir eylemdir.Birey eğer bu azalmayı göze alabiliyor ise karşılıksız burs verir . Alamıyor ise taktiren yardım yapmaz.Kamunun mal varlığında azalmaya sebep olacak bir eylemi bireyler kendi taktir yetkilerini kullanarak yapamazlar.Ancak kamunun mal varlığında çoğalmaya sebep olacak davranışları usulsüz olmamak koşuluyla yapabilirler.
3)Kamu görevlilerine çok çeşitli konularda taktir yetkisi verilmiştir.Ancak kamu görevlisi bu yetkisini kullanırken dahi kötüniyetli davranamaz.Kıstasları vardır.Herekesin anlayabileceği bir örnek vereyim;Cumhurbaşkanı belli bir yaş sınırını aşmış,yaşlanmış,mahkumların suçlarını af edebilir.Bunun için ,sağlık ,iyi hal ve daha başka etkenleri göz önüne alır.Cumhurbaşkanı bu yetkisini kullanırken dahi öncelikle kamunun menfaatini gözetmek zorundadır.
Kısaca el torbasından buğday dağıtmak olmaz.Hele devlet torbasından arpalık dağıtmak hiç olmaz.Yardım yapacaksan kendi malından yapacaksın.Aksi halde toplumun ayakta duran kurumlarının altından bir taşıda sen çekmiş olursun.Toplumun kurumları yıkılıncada altında hem taşı çeken hem çekmeyen kalır.

Respond to this message   
Current Topic - TAKTİREN YARDIM YAPMAK
  << Previous Topic | Next Topic >>Foruma Geri Dön  

kuruluş | kurallar | arşiv 1 | arşiv 2 | arşiv 3 | alternatif TEFSİR | alternatif MEALLER | linkler | e-posta

Copyleft © Temmuz 2000 - 2010

rss