"İslâm dini'nin temelini, «LÂ İLÂHE İLLALLAH» sözünün mânâsı oluşturur.
«Lâ ilâhe illâllah» ne demektir?
Bu söz basit olarak ele alınırsa;
"TANRI yoktur sadece ALLAH vardır" anlamında değerlendirilir...
Eğer kelimelerin anlamı üzerinde durursak...
«Lâ ilâhe»de; "Lâ", yoktur; "ilâhe", TANRI demektir; yani, tapınılacak tanrı yoktur, demektir.
Şimdi burada şu noktaya dikkat edelim...
Kelime-i Tevhid, «Lâ ilâhe» ile başlıyor... Ve başlangıçta, kesin bir hüküm vurgulanıyor: «Yoktur tapılacak varlık!»; "lâ ilahe"!.. .
Akabinde, bir açıklama geliyor... «İllâ» = "sadece", «ALLAH» vardır!...
"İLLÂ ALLAH" yani "sadece ALLAH"!...
Burada özellikle vurgulamamız gereken son derece önemli bir husus vardır..
Dine, tefekkürden uzak bir biçimde, ezbercilikle yaklaşmış, etiketi ne olursa olsun, bazı kişilerin içine düştüğü son derece önemli bir yanılgı vardır..
"Lâ ilâhe illALLAH" uyarısını, halkın anladığı Arapça kurallarıyla yorumlamak suretiyle çok büyük bir hataya düşmektedirler...
Şöyle ki...
"Lâ recülün illâ Âli" dendiği zaman, bu ifade dilimize "Âli'den başka er kişi yoktur" yada "Âli gibi er kişi yoktur" veya "Er kişi olarak Âli gibisi yoktur" tarzlarında çevrilebilir..
Oysa "İLLÂ" kelimesi "ALLAH" kelimesiyle yanyana kullanıldığı zaman bu asla "ALLAH gibi bir tanrı yoktur" şeklinde anlaşılamaz... Yani, "başka bir tanrı-İlâh vardır ama o ALLAH gibi değildir" şeklinde yorumlanamaz...
Ayrıca bir de şu hususu iyi anlamak gerekir;
"KÂNE" yani "İDİ", eki nasıl "ALLAH" isminin işaret ettiği anlam yanında, genel kullanım mânâsını yitirir; ve geniş zaman kavramına dönüşür ise; aynı şekilde "İLLÂ" kelimesi de "ALLAH" ismiyla yanyana gelince, genel kullanım alanı dışına taşıp, "SADECE" kavramıyla anlaşılır...
Önce "KÂNE" sözcüğüne bir misâl verelim...
"KânALLAHu gafûrur rahima" dendiği zaman, bunu nasıl "ALLAH GAFUR ve RAHİM İDİ" diye çeviremezsek; "ALLAH" isminin işaret ettiği özellikler, geçmiş zamanla kayıtlanmaktan beri ise...
Aynı şekilde; "İLLÂ ALLAH" dendiği zaman da, bu asla "başka" ya da "gibi" anlamlarına anlaşılmayıp, "sadece" mânâsıyla idrak edilmesi zorunludur!
Zira "ALLAH" isminin bize işaret ettiği varlığın özellikleri, kendi dışında bir mevcut kabul etmediği gibi, hele hele, Varlığı yanısıra başka bir vücud sahibinden sözetmeyi hiç kabul etmez!...
İşte bu sebeplerledir ki. gerek "İLLÂ", gerek "KÂNE" ve gerekse bu türden zaman ve vücud ifade eden kavramları "ALLAH" ismiyle yanyana gördüğümüzde, genel kullanımda anladığımız mânâda değil, "ALLAH" isminin işaret ettiği kavrama uygun bir anlamda anlamak mecburiyetindeyiz....
Buna yapmadığımız takdirde, ortaya çıkacak olan kavram, ötemizde ve hatta evrenin ötesinde bir TANRI yani İLÂH kavramı olacaktır..
İşte bu gerçeği gözönüne almış olarak, bu noktayı ince bir dikkatle kavramaya çalışırsak farkederiz ki...
«Tapılacak tanrı yoktur, sadece ALLAH vardır»..
Birinci mânâ olarak, bu cümleden açığa çıkan gerçek şudur ;
«Tapılacak tanrı yoktur»... Evet, burada, kesin olarak, tapılacak bir öte tanrı olmadığını vurguladıktan sonra, «İLLÂ ALLAH» diyor...
"İLLÂ", yukarıda açıklamaya çalıştığımız üzere, "ancak" mânâsına anlaşılabileceği gibi, buradaki kullanım şeklinde görüldüğü üzere "SADECE" anlamında dahi kullanılır..
Evet, "İLLÂ", "ALLAH" kelimesiyle bir arada kullanıldığı zaman kesinlikle "SADECE" anlamında algılanmak zorundadır; zira "ALLAH"tan gayrı vücud sahibi yoktur ki, "ALLAH" ona kıyaslansın veya o şeyle benzer kefeye konarak ona nispetle târif edilsin!...
İşte bu sebepten dolayıdır ki, "İLLÂ" kelimesi "ALLAH" ismiyle yanyana kullanıldığı zaman bunu daima "SADECE" kelimesiyle tercüme etmek zorundayız.
Nitekim bu mânâ İngilizceye tercüme edilirken:
" There is no god BUT ALLAH"
şeklinde değil;
"There is no god ONLY ALLAH"
şeklinde tercüme edilmelidir...
Ki böylece, İslam Dini’nin getirmiş olduğu VAHDET-TEKLİK inanç veya düşünce sistemi fark edilebilsin.
Evet, sadece "ALLAH" vardır ki, «O ALLAH, tapılacak bir tanrı değildir", anlamı mevcuttur bu açıklamada... Çünkü başta, kesin olarak «LÂ İLÂHE» yani "tapılacak TANRI yoktur"; hükmü veriliyor!..
Öyle ise «ALLAH İsmi ile İşaret Edilen, insanın dışında, ötesinde; ve hatta bu vargördüğümüz varlıkların dışında ve ötesinde tapınılacak bir TANRI değildir!.. "
A.Hulusi
Diyorum ki...
Ben doğru ya da yanlış....Oralarda bir yerde oturan Tanrı fikrine karşıyım.İnanmıyorum bu anlamda...Cennet ve cehennemin de ötelerde bir mekan olduğuna inanmıyorum...Kuran (değişmiş veya değişmemiş tartışılır)Eski ve yeni ahit ne ise benim için o dur...
Bu peygamberler için de geçerli...
Ben A.Hulusi'nin kitaplarını okurken,bakış açım bu .Belki işime geldiği gibi anlıyorum .Bilmem..
Bu çerçevede gelin A.Hulusi nin teorilerini çürütelim...
mi ??
"Bu çerçevede gelin A.Hulusi nin teorilerini çürütelim...
mi ??"
"Kimin Curutmesini bekliyorsun?
Kuran daki Ayetleri inkar edenlerin mi?
selamlar."
Evet aynen öyle sevgili Ali...
saçma sapan diye kestirip atanların buna beni ikna etmelerini bekliyorum...Ama ses seda yok...Çarpıp bölmekle meşguller..
I still love them..
Onlar Ayin 19 unu bekliyorlar.Saat tam 19 da ataga cikacaklar sen sen ol o saatlerde buralarda gorunme:)
Hani Ataturk 19 mayis 1919 da Samsun a cikmisti ya...
Edip yuksel duymasin,Hemen "Quran Mesaj" a bir ayet daha ekleyiverir.
Sevgili UHU seni anlamis degilim, bana birkac mesaj öncesi AH'e katilmadigini sadece yazilarinin seni heyecanlardigini vurgulamistin simdide görüslerini benimsedigini mi ima ediyorsun...neyse beni ilgilendirmez dostum (dost kabul ederseniz tabiiki)...
Ahmet Hulusi Ustadimiz, Quran'da ALLAH icin ILAH kelimesinin bol bol kullanildigini görmezlikten geliyor hatta ILAH ve ALLAH kavramlari ayni kökten gelmektedir. Qura'da en güzel isimler/nitelemeler ALLAH'in oldugunu, ister ALLAH ister RAHMAN diye cagirabilecegimizi hatirlatan ayetler oldugunu bile yok sayiyor bu mantigiyla Ahmet amcamiz
yani sanki arabca ALLAH disinda yaratani niteleyemeyiz bu mantiginlan....ALLAH özel isim olmasi arabcada TAnri'nin özel ismi anlamina gelir her dilde gelmez...örnegin ingilizcede yaratan icin bu GOD almancada GOTT farscada HUDA seklindedir....yani en güzel isimler Tanri'nindir.
Allah'tan yada Tanri'dan baska tapilacak sahte yedek tanrilar yok diyecek yerine ALLAH ilah degil gibi sacma sapan seyler söylüyor...PEKI ALLAH "INSANLARIN ILAH'I VE MELIK'i" degil mi??? "O YERDE VE GÖKTE TEK ILAH'tir" bunun gibi sayisiz ayeti nasil anlamiyor, görmüyor...
Fazla uzatmak istemiyorum...isteyen Allah der isteyen Ilah isteyen Rab isteyen Rahman isteyen Tanri, God, Huda, Deu hepsi VAHID olan benzeri ve dengi olmayan SUBHAN YARATICI'ya izafe edilir....
Allah elbette mekan sahibi degildir, o nedenle zaten Allah insana kendi öz canindan, varligindan daha yakindir...eger Allah bizlere kisilik veriyorsa demekki kisiligimiz var, bunun mahiyetini simdi tartismak istemiyorum sadece Ahmet Hulusi eger eserlerini dikkatli okursaniz bircok yerde bilimden aciklama getirmek isteyen ama bunlarinda icine eden yorumlari olan birisi...mesela güya uydurma hadislerde gecen "Cebrail'in Muhammed'i 3 defa sikmasi" beyine yaptigi impuls iletiymis, yok beyin belirli acida kozmik etki aldiktan sonra degisemiyormus vs....bunun gibi tonlan hurafeleri bilim adina dine yama eden birisi bu Ahmet Ustadiniz
Her iddia sahibine cevap vermek zorunda olmadigimizi hatirlatarak, sizinde istediginizi okumakta veya benimsemekte özgür oldugunuzu söyleyerek noktaliyorum.
Ahmed Hulusi 'yi ilk okuduğumda gözüme ilk takılan bu iddiası olmuştu. O zamanlar kendime izleyecek bir put arayan ehli sünnet dininden olduğumdan etkilenmiştim. Tabii ALLAH kelimesini özel isim sanıyordum ve EL-ILAH kökeninden haberim yoktu...
YALAN NE KADAR BÜYÜK İSE İNANILMASI O KADAR KOLAY OLUR.
Ahmed Hulusi düşünmeden, Kuran'da ALLAH'ın İLAH olduğunu açıkça söyleyen onlarca ayeti görmeden, TASAVVUF şirkine batmış olarak yazmış bu kitaplarını. Daha bir tanesini bile çöpe atabildiğini sanmıyorum. Yani 20 yıl önce Ahmed Hulusi ne ise bu günkü de o. İLerleme yok. Öğrenme yok. Pişmanlık yok.
Senin ozgecmisini okudum.Zeki bir cocuksun.
Yazilarindan Islam i yeni yeni ogrendigin anlasiliyor.
Sen yeterki oku,ogren,dogruyu yanlisi nasil olsa birgun bulacaksin.
Ben simdi ne soylesem bos. Allah omur verir de biriki sene sonra gorusursek o zaman bu konulari tartisiriz.
5-6 yıl mı ne zamandır müslümanım
daha önce ateist idim (aslında daha da önce ailem nedeniye müslümandım ama bu hayatımın ilk 10-15 senesine rastlar)
iki üç sene kadar önce ise dinimi yalnız ALLAH'a özgülemeye karar verdim. PEYGAMBER'i, evliyayı, şeyhleri, üstadları, sahabeyi, ıvırı zıvırı, bunların hükümlerini, uydurmaları, vb. ortak koşmaktan vazgeçtim.
Yeni öğreniyorum. Yoğun biçimde öğreniyorum.
Hep öğrenicem ... ölene kadar.
Artık herşeyi öğrendim, biliyorum demekten Allah'a sığınırım.
Dilediğiniz zaman tartışmaya hazırım. Birbirimizden öğrenebileceğimiz çok şey olduğuna inanıyorum.
Siz ne kadar zamandır öğreniyorsunuz, öğrenmeniz bitti mi? Ne kadar öğrendiniz?
“Peygamber size ne emrettiyse ona sarılın; size neyi yasak ettiyse ondan da sakının.” (Haşr Sûresi; Âyet 7)
Ayetine kafayi taktin.
Ben Sana musriksin demedim.
Oyle anlasildi ise tovbe, cok cok ozur dilerim.
Bne muslumanim diyen bir kardesimize, sen musriksin demek hem dogru degildir,hemde dinimizce gunahtir.
Orasini Allah bilir.
Ben sadece Hz Muhammed(sav) hakkindaki fikirlerinden dolayi bir uyarma yaptim, gerisi sana kalmis.
Ister kendi fikirlerinde israr et, ister benim soylediklerim hakkinda soyle bir dusun.
"Siz ne kadar zamandır öğreniyorsunuz, öğrenmeniz bitti mi? Ne kadar öğrendiniz?"
Sevgili Baris Kardesim,
Ben daha hicbirsey bilmiyorum,onun icin de vaktim yettigi kadari ve Allahin izni ile okuyorum ve okudukcada ne kadar cahil oldugumu daha cok anliyorum.
"Allah elbette mekan sahibi degildir, o nedenle zaten Allah insana kendi öz canindan, varligindan daha yakindir...eger Allah bizlere kisilik veriyorsa demekki kisiligimiz var, bunun mahiyetini simdi tartismak istemiyorum sadece Ahmet Hulusi eger eserlerini dikkatli okursaniz bircok yerde bilimden aciklama getirmek isteyen ama bunlarinda icine eden yorumlari olan birisi...mesela güya uydurma hadislerde gecen "Cebrail'in Muhammed'i 3 defa sikmasi" beyine yaptigi impuls iletiymis, yok beyin belirli acida kozmik etki aldiktan sonra degisemiyormus vs....bunun gibi tonlan hurafeleri bilim adina dine yama eden birisi bu Ahmet Ustadiniz "
Yahu bırakın şu üstadınız falan yakıştırmalarını ...Bayıldık artık...Ben kendi sorularıma kendi cevaplarımı bulmaya çalışan bir garip adamım...Cevap ararken mantık da arıyorum...Sizin şu 19 teorisi ne kadar mantıklı ise A.Hulusi nin anlattıkları da en az o kadar....Cebrail Muhammed i üç defa sıkmışta şuymuş buymuş,mal bulmuş mağrubi bu durumlarda kullanılıyor herhalde...
Ne yapmış peki kulağına mı fısıldamış ?...Nedir abi "bir çok yerde bilimden açıklama getirmiş te saçmalamış" falan...Yerine siz inandığınız bilimsel gerçeklerden bahsedin de biz de faydalanalım bari..Sevap işlemiş olursunuz...Adam Allah o dönemlerde bilinen ilah lardan değil diyor...İlah yoktur Allah vardır diyor...Göklerde bir yerde mekanı falan yoktur diyor... O heryerdedir diyor...Siz olur mu canım Allah insana şah damarından daha yakındır diyorsunuz..
3 sene ateist 5 sene müslüman sonu meçhul bir kişi A.Hulusi denen en azından bu işe kafa yormuş bilmem kaç tane kitap yazmış birini nasıl bu kadar kolay harcayabiliyor asıl dumur bu....
Anca ayet savaşı yapıyorsunuz...Çarpıyor bölüyorsunuz...Unutmuyorum sevgili Haci nin benim büyük manzaram diye bir yazısı vardı...Siz de böyle bir manzara iletisi yayınlasanız da görsek...Nerededir bu 19 ??siz günde kaç defa karşılaşıyorsunuz??Kuran la kafa karıştırmayın...O nu kullanıyorsunuz...Bir şey yazana hemen ayet ve numara ltf..Gibi cevaplar veriyorsunuz..Sanki herkesin elinin altında Kuran var..Sanki herkes ezbere biliyor...
Şimdi adam Kuran a inanmıyorsa ne olacak??İnanmayan neden Kuran dan kanıtlar sunsun ki size...
ve belirli ve en üstün ilah anlmında
islam öncesi adlandırılmıştır
ki
kabede allah adında bir put vardır
şimdi eğer
kelime i tevhiddeki
allah ise
buradan puta tapmayın manası çıkmaz
bütün putları atın
ama llah putu kalsın manası çıkar
yok eğer
el ilahın bağlantılı söyleyişi ise allah
o zaman
ancak
ilah yoktur o ilah vardır anlamı çıkar
yani yukarıda anlatılan
ve nedense ingilizcesi verilen
cümle
için doğru çeviri
there is no god but the God
dır.
thre is no god but Allah dendiğinde
eğer
okuyucu
mekkede daha önce tapınılan Allah adlı bir puttan haberdar ise
maddeleşmiş şeylerden münezzeh bir allah tanımını ayrıca kurana dayanarak yapmak gerekir
ama
there is no god but the God
ile
herhangi bir açıklamay gerek kalmaz.
yani
Allah ı bir özel isim kabul etmek
semantik olarak
tevhidi sağlamaz
am el ilah ile
ancak
tek bir tanrı
kavramı ifade deilir.
ayrıca
tapınma sözcüğü de tüm imanı kapsamaz
iman edenin
amelinde
ibadete yöelik kısmı kapsar
tarihte pekçok tanrıya aynı anda iman edip
tek bir tanrıya tapınan kavimler de vardır
bu nedenle
tevhidin tam türkçesi
"tanrı birdir"
olmalıdır.
önemli olan dilsel yapının birebir uyması değil
semantik alanın dile aktarımıdır
bu nedenle
thre is only one god
da
aynı kapıya çıkar
burada
ulemanın
illa Allah demesinin altında
el ilah daki harfitarifin eril olması vardır
yani el
erkek sözcüklerde kullanılan bir harfitariftir.
bunu ortadan kaldırayım derken
allah lafzını özel isim haline sokmak
cahiliye putlarından birine de işaret etme anlamı taşımaktadır.
Erillik yada dişilik
dildedir
kimi kez hayvanlardan bazıları da eril
yada dişil
takı alabilirler
bu aslen
ses uyumuna ilşkin bir durumdur.
islamın allahı kuranda tanımlanmıştır
bu nedenle erkek bir tanrı değildir.
lafzi olarak gramerde
eril el takısının kullanımı bu nedenle gösterge olamaz.
dil
maddedir
allah
iletisini
insanlar arasında iletişim sağlayan bir madde formuna indirgemiştir.
Bu nedenle dili kutsal saymadan mesleye yaklaşılırsa
ne allah adlı bir put ne de
erillik sözkonusu olur.
kelime i tevhid
allah yoktur allah vardır
anlamına da gelir böylece.
bahsolunan ilk allah puttur
ikincisi ise kuranın alahıdır
yani
thre is no allah but the allah
da
tevhidi anlatır
mesele formlarda değil
anlamdadır
formu kutsamak adına
tevhid dışına çıkmayı göze alan ulemaya birşey diyemem
ama ardından gidene
bir küçük uklalalık da
bize kısmetmiş
sayın barış gittiğin yer bıraktığından hayırlı olsun
July 4 2001, 4:00 PM
sayın barışa göre tasavvuf yolu
şirk yolu
bu doğru
tasavvufi yolda insanlar şirke düşebiliyorlar
allahın kuranda bize önder olarak tanımladığı
ve asla kendisini putlaştırmaya gitmemiş
bir peygamber ile
şu bu evliya zat kılıklı
insanları bir tutmamak gerekir
""allahtan başkaları"""
bu gibi temizlik işi
doğru dürüst yapılmalı
insan önce peygamber inancını sorgulamalı
bu inanç tam oturmuyor diye
peygamberide silip süpüremeyiz
bu emeksiz zahmetsiz
gelişigüzel bir inanç olur
neden peygamberi putlaştırmaktan korkuluyor
önce bunun üzerine gidilmeli
peygamber nasıl putlaştırılır
onun görevi nedir misyonu nedir
onu görmezden gelirsek ne gibi bir hataya düşeriz
allah kuranında onun hüküm verme yetkisine sahip olduğunu onun örnek olduğunu onun emrine itatın şart olduğunu söylüyor
temizlik işi biraz abartılı
kurandan bir kaç ayetide alıp gitmiş gibi
hatta kuranın büyük bir kısmı dersek abartı olmaz
tasavvufa ve tasavvufi yola karşıyım
çünki içi dışı şirk
ama bunula peygamberi allahın seçtiği
önderi kıyaslarsak
Bu Sayfadaki kufurlu yazilar cogaldigi zaman,bu forumdaki arkadaslar lutfen eski temiz yazilari guncelleyip,kufurlerin arka sayfalara gitmesini saglasinlar.
Herseyi yoneticilerden beklemeyin, hur toplumlarda her kisi yoneticidir.