YENİ alternatiforum | duyurular | ateizm VE dinler | ağaç ev | bilim | cinsel yaşam | felsefe | kitap | mizah | politika | sanat | spor | tarih | yaşam | tavanarası | Chat!

alternatiforum DiNLER FORUMU ARŞİV 3

www.alternatiforum.com

ALTERNATİFORUM ÖZGÜR BİR FORUMDUR VE TEK BİR KURALI VARDIR
HİÇ BİR YAZI SİLİNMEZ!

Not: alternatiforum'a herhangi bir işlem yapmadan doğrudan giriş yapabilir VE yazabilirsiniz.

<< Previous Topic | Next Topic >>Foruma Geri Dön  

DINLERIN INANDIGI ALLAH VAR OLAMAZ! CUNKU BU ALLAH KENDI OGRETILERI VE ILKELERI ILE CELISKI ICINDED

July 4 2001 at 3:57 PM
HACI  (no login)
from IP address 66.31.118.77

ALLAH NEDEN YOKTUR?

Yahudi, Hristiyan ve Muslumanlar bu birkac kelimeyi olduca SIK olarak kullanirlar.. Bagislama, hosgorme, acima ve merhamet etme....
Ama bu dinlerin comertliklerinin arkasinda bir art niyet var midir? Bunlar dinlerin kurdugu birer tuzak midir?
Dinler bu konularda gercekten icten ve guvenilir midir?

Herseyden once dinlere gore Tanri kimlere sefkat, merhamet, yakinlik ve sevgi gostermektedir?
Butun insanliga mi? Dine inanan ve dini reddeden, Allah'a inanan ve O'na karsi gelen her insana da mi?
Yoksa yalniz belli bir dinin sorgusuz kolesi, muridi olan inanirlara karsi mi merhametlidir.
Digerlerine karsi merhameti yoksa, onlara karsi olan tutumu tarafsiz midir, yoksa onlara karsi acimasiz midir?
Yahudi'lerin Yehova'si, Hristiyanlarin Tanri'si ve Musluman'larin Allah'i, gorunuse gore, yalniz kendine inananlara karsi musfik ve merhametlidir.. Yalniz onlari bagislar ve yalniz onlari hos gorur.. anlar..
Digerlerine karsi ise tumuyle acimasizdir.. Hadda gaddardir bile diyebiliriz..
Allah'in nefret ettigi bu insanlari bagislamasi soz konusu degildir. Merhemet etmedigi kullarini Allah'in bagislamasi icin bir neden yoktur.. Yakindan okuyun Kur'ani.. Icinde musluman olmayanlara, inanmayanlara karsi Allah'in merhamet beslemedigi ayetlerin varligini goreceksiniz. Allah'in bu insanalari bagislamasina da olanak yoktur..
Hosgoru, merhamet, acima ve bagislama bazi kosullara bagli ustun dinsel kavramlardir..

Gorecelidirler..
Selektiftirler..
Guvenilmezdirler..

Yani;
Herkes onlardan nasibini kendi durumuna gore alir..
Bazilari onlara hak kazanir, digerleri bu imtiyazlara layik gorulmezler.....
Kimin onlara sahip olacagi bilinmez.. Orasini yalniz Allah bilir..

Allah'in nefreti ise absolu dur, ayrim gostermez (her inanmazin basindadir) ve kesin olarak guvenilir..

Hic kuskusuz bu Allah insanin yarattigi bir Tanri'dir. Evreni yaradan bir Allah degildir. Olamaz... Gercek yaradan icin bu ayrimlar yapilmaz.. Gercek yaradan, varsa eger, bu yapay ayrimi yapmaz. Yaradan yarattigi her kulunu sevmeli, acimali, hosgormeli ve bagislamalidir.. Bunlar icin bir takim kosullar one surmemelidir.. Insanlikla pazarlik yapmamalidir...
Allah'in olmadigini gosteren bundan daha kuvvetli bir delil bulamazsiniz..
Gafiller..

Haci

Respond to this message   
AuthorReply

(no login)
217.131.5.143

sana -mecburen- şu yazımı yeniden okumanı öneriyorum..

July 4 2001, 4:33 PM 

öncesinde bir makale vardı, onu da incelemek istersen 19 ve tevrat mucizeleri başlığa dönebilirsin

sevgili hacı..

gördüğün gibi bizler de tevrat'ta matematiksel bir sistemin gizli olabileceğini
yadsımıyoruz..

ne de olsa yayıncıları aynı..

ancak tevrat indirildikten sonra öylesine deforme edilmiştir ki bugün o sistemi bulup
çıkartmak zordur.. zaten yukarıdaki yazının devamında (fazla uzun olmasın diye
almadım)

farklı yahudi yazarlar, tevrat'ta kod falan olmadığını söylüyor..

şimdi tabii diyeceksin ki niye? Tanrı neden tevrat'ın bozulmasına izin verdi?

yanıt basit, çünkü tevrat son mesaj değildi..
çünkü tanrı muhteviyatı aynı iki kitap daha yayınlayacak/yollayacaktı..
bunlardan incil bozulacak, kuran ise din gününe kadar tüm halklara/çağlara hitap
edeceğinden korunacaktı..

son mesaj olan kuran, bozulmadı, bozulmayacak.

hazır elimiz değmişken; "pösteki saymak" diye tanımladığın sayımlara bir göz atalım

*** "Ay" (Şehr) kelimesi Kuran boyunca 12 kez geçer...
*** "Gün" (Yevm) kelimesi 365 kez geçer.
*** "Şeytan" ve "Melek" kelimeleri eşit sayıda 88'er kez geçer.
*** "Dünya" ve "Ahiret" kelimeleri eşit sayıda 115'er kez geçer.
*** "İman" ve "Küfr" kelimeleri eşit sayıda 25'er kez geçer.
*** "Adalet" (Qıst) ve "Zulüm" kelimeleri 15'er kez geçer.
*** "Güneş" (Şems) ve "Işık" (Nur) kelimeleri 33'er kez geçer.
*** Allah'ın "De" (Qul) hitabı ile, melekler, insanlar ve cinler için kullanılan "Dediler"
(Qalu) kelimesi eşit sayıda 332'şer kere geçer.

diyelim ki, ALLAH kelamı olmayan herhangi bir kitapta da bindörtyüz yıl önce bile olsa bunları
yapmak kolaydır.. hepsini aynı anda yapmak ise güç de olsa hadi mümkün diyelim..
peki ortada hesap makinesi yokken matematik günümüzdekinden çok gerideyken, yani yine
bindörtyüzyıl önce yazılan bir kitaptan, ancak 1974 de keşfedilen şu sayısal dizilişlere ne
buyurulur?
***Kuran'ın ilk ayeti Besmele 19 harftir.
***Kuran 114 (19x6) sureden oluşur.
*** Kuran'da, numarasız Besmeleler dahil 6346(19x334) ayet vardır. Bu sayının rakamları
6+3+4+6= 19 'dur.

***Besmele, 9. surenin başında bulunmaz; fakat bu kayıp Besmele 19 sure sonra, iki Besmele'ye
sahip 27. surenin 30. ayetinde tamamlanır. Böylece Kuran'daki Besmele tekrarları 114 (19x6)
olmaktadır.
***Kayıp Besmele'yi tamamlayan Besmele'nin sure ve ayet numaralarının toplamı 19'un katıdır.
27+30=57
***Besmele'deki her kelimenin Kuran boyunca tekrarlanma sayıları hep 19'un katlarıdır:
İsim 19 kere 19 x 1
Allah 2698 kere 19 x 142
Rahman 57 kere 19 x 3
Rahim 114 kere 19 x 6
Dikkat ederseniz çarpım faktörlerinin toplamı olan 152 sayısı da 19x8 dir.

sonuç olarak dostum; bindörtyüzyıl önce yazılan bir kitapta bu kadar çok sayısal gerçeğin (ki
yukarı aldıklarım çok küçük bir kısmıdır) birarada bulunmasından yapılacak çıkarımlar sınırlıdır..

1) bunlar; rastlantıdır.. (olasılık hesaplarına göre bu kadar rastlantı kaç da kaçtır sorusunu getirir)
2) bunlar; matematiği ve edebiyatı çok iyi bir insan tarafından yazılmıştır.. (aynından/benzerinden
yazabilmeyi gerektirir)
3) bunlar; kuran'ın indiği tarihdeki bilimsel gerçekler de düşünülünce TANRI kelamıdır.. (neyi
gerektireceğini biliyorsun)

başkaca bir çıkarım yapabiliyorsan lütfen bildir

19 kodu hakkında daha fazla bilgi için;
1) 19 mucizesi isimli kitabı http://www.kitapyurdu.com 'dan satın alabilirsin.. yazarı: edip yüksel

2) daha kolay olsun dersen bu foruma "kod 19" başlığıyla astığım ve zaman zaman
güncelleyeceğim yine edip'e ait makaleyi okuyabilirsin..

3) uğraşmayıp boşver bunları ne işim var pösteki saymakla deyip keyfine bakabilirsin..

bu arada belirtmem gerekir ki, 19 benim için de yeni sayılabilecek bir olgu.. bu sistemin aslında
olamayacağını ispatlıyabilirsen bana -belki de- bir iyilik yaparsın.. çünkü sırf bu yüzden dünyada
tedavülden kalkmış bir dil olan arapça'yı öğrenmeye çalışıyorum.. ilk yaptığım sayımlar doğru
çıktı.. devamına gerek bırakmayacak bir cevap verebilirsen -niye yalan söyliyeyim- sevinirim..

dostlukla,
murat

Respond to this message   
HACI
(no login)
66.31.118.77

KUCUCUK BIR KICINIZ VAR AMA ONUNLA DAGLARI DEVIRIYORSUNUZ !!!

July 4 2001, 4:41 PM 

Yahu Simurg Kardes;
Ben Allah'dan, sevgiden, sefkatten, hosgoruden, merhametten ve bagislamadan bahsediyorum..
Sen sayilardan.. Sacma sapan sayisal iliskilerden...

Allah'in olmamasi gerektigini benimle beraber kanitliyorsun..
Yeter bu sacmaliklar..
Yeterrrrrrrrrrrr..
Varsa eger Allah, O'nu zedeliyorsunuz, yipratiyorsunuz.. sonunda oldureceksiniz.. Umurunuzde bile degil.. Gozunuz donmus..

Ayni seyleri Islam'a yaptiginizi biliyor musunuz?

Neyse bunlari sizlerin sorunu benim degil..

Respond to this message   

(no login)
217.131.5.143

aslında okumanı istediğim bölüm şuydu;

July 4 2001, 4:53 PM 

"""sonuç olarak dostum; bindörtyüzyıl önce yazılan bir kitapta bu kadar çok sayısal gerçeğin (ki
yukarı aldıklarım çok küçük bir kısmıdır) birarada bulunmasından yapılacak çıkarımlar sınırlıdır..

1) bunlar; rastlantıdır.. (olasılık hesaplarına göre bu kadar rastlantı kaç da kaçtır sorusunu getirir)
2) bunlar; matematiği ve edebiyatı çok iyi bir insan tarafından yazılmıştır.. (aynından/benzerinden
yazabilmeyi gerektirir)
3) bunlar; kuran'ın indiği tarihdeki bilimsel gerçekler de düşünülünce TANRI kelamıdır.. (neyi
gerektireceğini biliyorsun)

başkaca bir çıkarım yapabiliyorsan lütfen bildir"""

bu bölüm senin, merhamet v.b den bahsettiğini söylerken kullandığın mantıksal zinciri darmadağın ediyor.. ne yazık ki,bunu göremiyorsun..

unutma mantıksal önermelerin en tartışılmaz olanı matematiksel gerçeklerdir..

şimdi lütfen yukarıdaki pasajı bir daha oku ve becerebiliyorsan ağzını bozmadan cevapla..

selam,
muarat

Respond to this message   
HACI
(no login)
66.31.118.77

CANAKKALE BOGAZI UZERINE...

July 4 2001, 5:32 PM 

Yahu Simurg gardas;

Senin ne demek istedigin belli. Benim iletime bir yanit olusturmuyor onlar.. Ben diyorum Canakkale Bogazi, sen diyorsun.......

Iki ayri konu bizim tartistigimiz. Sen ilk firsatta su 19 reklamini gundeme getiriyorsun..
Neymis, matematikmis.. Yahu matematigi ancak matematik curutur..
Ben sana manevi degerlerden bahsediyorum..
Aslinda sen beni bir kere daha oku ve sag duyunu kullan.. Kafani kullan yani..
Ben diyorum ki Allah her kulunu sevmeli.. Sen bu konuda ne diyorsun bakiiimmmmm...
Ben delillerle sana durumu acikliyorum.
Butun dinlerin Allah'i yalniz kendi muritlerinin affediyor, onlara merhamet ediyor ve onlara anlayis gosteriyor. Orasi bile kesin degil...
Dedim ya.. Benim konum Canakkale Bogazi..
Oku onu bir kere daga.
Su 19 lafindan beni nefret ettirdiniz. Bir daha duymak istemiyorum..
Hele bu iletime karsi, asla....
Gotunun agzini konussan daha iyi edersin, 19'u konusacagina......
Lutfen.. benim temiz agzimi bozma..
Konu disina cikma..

keh keh keh..

Haci

Respond to this message   

(no login)
217.131.5.144

kaliten ve seviyen buysa yapacak bişey yok..

July 4 2001, 5:42 PM 

Respond to this message   
HACI
(no login)
66.31.118.77

SADEDE GEL SADEDE... DEMAGOJI YAPMA.. SALLAMA.KIVIRMA...

July 4 2001, 6:10 PM 

Gene konusmamasi gereken yerlerinden bir takim sesler cikariyorsun....
Sen iletiyi yanitla ve konuya sadik kal..
19 reklami yapip durma..
Bos yere laf kalabaligi yapma bakiiimmm
Haci abin senin gibi neleri gordu..
Biraz daha ustune gitsem, o posterior orifisinden nelerin cikacagini cok iyi biliyorum..

Senin gibi o kadar sahte musluman gordu ki Haci..
Onlarin ustadi, eksperti oldu..

Adam gibi oku iletimi ve yorumlarini konuya sadik olarak yap...

Respond to this message   

(no login)
217.131.5.143

sadece kendini rezil ediyorsun....

July 4 2001, 6:30 PM 

unutma aciz insan söver..

ben küfürlerinin benzerini yazarak sana yardımcı olamayacağım..

üzgünüm

selam

Respond to this message   
isimsiz
(no login)
212.253.3.43

haci hakli

July 5 2001, 11:33 AM 

haci hakli. sende kıvırmayı ve palavralarını bırak.

Respond to this message   
MGK
(no login)
213.153.175.62

Yaw

July 5 2001, 2:00 PM 

Mısır piramitlerinde de o matamatiksel bazı tesadufler ya da benzerlikler var.
Tanırının arabaları kitabında detayı ile yazıyor.

Ne yapacagız yani..
Olması muhtemel eski bir uygarlıgın kalıntılarından dolayı gözlerimizi ayırıp megerse tanrı varmıdır diyecegiz.

Çok daha karmaşık teoremler ispatlar var matematikte.
Sayılarla oynayan kişilerin tamamını Allahın elçisi yapın bari...

Maneviyatı pozitif bilimler ile açıklamak maneviyatı öldürmekten öte bir işe yaramaz.Zira bilinmeyen ve çözülemeyen inanılır.
Sayılarla açıklanan bu gerçekleri gözler önune koymak manevi duyguların körelmesine neden oluyor...

Tanrının varlıgına inanmaya degil.

Peygamberin sakalının kılının terliginin çarıgının bulundugu cam kutuya puta tapar gibi suratını yuzunu sürten inanana kalkıp bunları anlatsan ne olur?

Eskiden var olan bir uygarlıgın saptırılmış hali demez mi?

Respond to this message   
Ali Basaraner
(no login)
203.54.111.168

Yakinda Eric von Daniken Peygamberdir diyenler gelirse bu foruma hic sasmayin.

July 5 2001, 2:19 PM 

Yaw hakikaten birde isik yolculari mi ne vardi 2222 yilinda kiyamet kopacagini matematiksel olarak kanitrlamislardi onlara ne oldu acaba?
Buralarda gorunmuyorlar artik.

Murat kardes kusura bakma ama,ben de Haciya hak veriyorum.Artik reklam yapmayi birak da tartismalara katil.

Ama bu Haciya terbiyesini bozma hakki vermez tabii,Haci ara sira boyle cikislar yapar,muslumanlar da ona uysun diye, ortalik karissin diye.

Zamanla sen de alisirsin.

Haci biliyorsun, Rahman ve Rahim Allahin ilk isimlerindir,Allah bagislayicidir,affedicidir,zerre kadar sevabini unutmaz.

Kuran i da takip edersen genellikle,Kuran a uyanlara ilkonce mukafatlar mujdelenir,ondan sonra uymayanlara
ceza teblig edilir.

Aslinda bu mukafat-ceza mecazi anlamda ama konumuz degil baska zaman tartisiriz.

selamlar.

Respond to this message   
HACI
(no login)
64.12.102.152

DINLERIN ALLAHI, OLMASI GEREKEN ALLAH'LA BAGDASMIYOR...

July 5 2001, 3:58 PM 

Sevgili Ali Basaraner;
Konuya sadik kalmasini biliyorsun.. Beni asil kizdiran konu disina cikmakti.. yoksa Simurg'un yorumlari degildi.. Yeri degildi o yorumlarin.. hepsi o..
Bence bu sorun onemli.. Tanri, Yehova veya Allah kendi muritleri disindakileri bagislamiyor.. Allah varsa eger biz de O'nun kulu degil miyiz.. Herkes O'nun kulu degil mi? Ister dinsiz olsun, ister Yahudi veya Hristiyan.. Onlari neden affetmesin ki?... Onlari neden sevmesin ve onlara merhamet etmesin? Benim sorum buydu.. Yoksa Allah'in rahman ve rahim oldugunu ben de biliyorum.. ama kime karsi.. Butun sorun bu.. Bu dinlerin aleyhine, Allah'in varligina karsi onemli bir delil.. Allah varsa eger, dindarla ateist arasinda onemli bir fark olmamali.. Dindar Allah'in emirlerini yerine getiriyor. Ateist ise kendi inanclari dogrulutusunda hareket ediyor.. Ateist'in izledigi yol ve inanclari, Allah'in tavsiye ettigi yol ve inanilmasini istediklerinden anlamli sekilde farkli degilse, ateistle dindar arasindaki fark bire iniyor. O da ateistin Allah'in varligina inanmamasi.. Babasini reddeden bir cocuga karsi babanin tutumu ne ise, ateistlere karsi Allah'in tutumu da o olmali bence..
Ama bunu dinler ogretmiyor ve kutsal kitaplarin hic birinde bu durum kabul edilmiyor.. Papa bu soruna bir ara deginmisti ama, bu konudaki dusuncelerini degistirmeye zorlandi..
Allah yoksa eger, dinler de yok. Burasi kesin..
Allah olabilir ama, bana gore, dinler yine de yok! Cunku dinlerini tanimladigi Allah, olmasi gereken Allah'la bagdasmiyor..

Allah'in varligini veya yoklugunu kanitlayamadigim icin bu sonuca variyorum..

Selamlar
Haci

Respond to this message   
HACI _ALI
(no login)
24.2.9.44

Untitled

July 6 2001, 12:39 AM 

YOBAZ HACI!...

Oglum!..ALLAH (C.C) varligini inkarin ancak seni baglar!... Kabul etsen ne yazar?... etmesen ne yazar?... Ukalaliga devam!...
Hadi bakimmm Ancak tepersin!...

Iman edenlere Selam Sevgi ve Dua Ile...

Respond to this message   
Ali Basaraner
(no login)
61.9.189.60

Haci Bu Gorusun Yanlis,

July 6 2001, 4:18 AM 

Bazen diyorum ki , Acaba bu Haci Muslumanmi?

Ve bu Yazdiklari ile Muslumanlara "shok terapisi mi uygulamak istiyor?"

Senin doktorlugun psikoloji alaninda mi?

Tabii ki Allah Kullari arasinda ayrim yapmaz.

Allah indinde DIN "ISLAM" dir.

Ve butun Peygamberler "Islam"uzerine gelmistir, Kuranda hepsi "Islam" diye genel bir tanim yok(benim bildigim kadari ile) ama , HZ Ibrahim, Hz Adem vs. ISlam dir tanimlari var.

Burada Muslumanlik dini ni genis anlamda " ISLAM" ile karistirmamak lazimdir.

Oyunun kurallarini koyan Allah,ve ister istemez biz bu kurallara dahiliz.Ister mumin,ister musrik,ister ateist olalim.

Ve bu kurallar da oldukca acik.

1-Allaha iman

2-Ahirete iman

3- Infak(yani insanlik icin guzel isler yapmak)

Nitekim bunlari yapip ibadet eden diger ehli kitaba korku yoktur diyor kuran.

Kuran gayet bariz.

tekelci olan Incil,

tekelci olan Tevrat,

bence bunlar Incil ve Tevrat a sonradan eklendi,

ve Kuran da da bunlarin yanildigini soyluyor.

selamlar.

Respond to this message   
HACI
(no login)
66.31.118.77

NAMAZ VE DUAYI KISI KENDI ICIN YAPAR, ALLAH ICIN DEGIL..

July 6 2001, 4:35 AM 

Sevgili Ali Basaraner;
Benim bu gorusum yanlis olabilir..
Ama siz benim neden yanlis oldugumu kanitlayamadiniz..
Demek ki, sorun benim gorusum degil, sizin inanclarinizdir..
Uzerinde biraz daha dusunun lutfen...
Allah varsa eger bir ayrim yapmamali.
Cunku namaz kilan ve dua eden, onlari Allah icin degil, kendi icin yapiyor...
Allah icin namaz kilmayan ve dua etmeyen namuslu bir ateistle, onlari uygulayan namuslu bir dindar arasinda onemli bir fark olmamali..
Cunku onlar kisinin kendi icin yaptiklari..
Allah icin degil......

Uzerinde biraz daha dusunun lutfen..

Selamlar
Haci

Respond to this message   
Ali Basaraner
(no login)
61.9.189.60

Dusundum,

July 6 2001, 8:23 AM 

Haci,

Ateistlik hakkinda fazla bir bilgim yok,onun icin beni mazur gor fazla yorum yapamayacagim.Ve yukarida yazdiklarima baska bir ekleyecegim yok.Yanliz su kadarini soyleyebilirim.

Madem ki Allahin sistemine tabiyiz,ve bize bu dunyada iken bazi calismalar yapmamiz oneriliyor,eger o calismalari yapmazsan oldukten sonra yapamayacagin soyleniyor.

Bence bunun artik lami,cimi yok.

Sen universiteyi bitirmese idin Doktor olamazdin.

Ibadeti kendin icin yaptigin dogrudur.

Ayni tahsili kendin icin yaptigin gibi.

Yoksa profesor sana soyledi diye degil.
Profesorun soyledigi,Imtihani kazanirsan Doktor olursun,
Kaybedersen hasta bakici,hademe.

Iyi namuslu bir talebe oldugun icin degil.Calisip imtihani kazandigin icin.

Sen Hasta bakici veya hademe oldugun zaman da sucu Profesore atma.........

Boyle Profesor olurmu deme.........

Calismadan insana ne bu dunyada,ne de obur dunyada beles yok.

selamlar.

Respond to this message   
filizof
(no login)
212.29.64.150

SEVGİLİ ATEİSTLER....

July 6 2001, 1:24 PM 

Sevgili ateistler birde inkar ettiğini Allah'ı bir tanıyıpta ondan sonra inkar etseniz.......
Çünki siz reddettiğiniz Allah'ı bile tanımıyorsunuz.
selamlar.

Respond to this message   

(no login)
212.98.2.162

Haci kardeşim

July 6 2001, 1:34 PM 

Merhaba,

Dinleri bir kenara bırakalım, senin gönlün olsun.

"Tanrı kimlere şefkat, merhamet, yakınlık ve sevgi göstermektedir? Bütün insanlığa mı? Dine inanan ve dini reddeden, Allah'a inanan ve O'na karşı gelen her insana da mı?"

Neden olmasın? Allah dilerse/dilemişse hiç ayırım yapmadan herkese merhamet, yakınlık ve sevgi gösterebilir. Tabii ki bunun içinde sen de varsın Haci, Tanrı seni de yaratmış ya. Sanki kesin olarak seni affetmezmiş gibi dine düşmanlık, Allah'a karşı da inatçılık sergilemeye çalışıyormuşsun gibi geliyor.

İnsanın yaradılışının gayesi dinlere göre bir sınavdır ama evrenin yaradılışının amacı, sadece insanın sınav edilmesi demek olmayabilir Haci. Allah'ın bir amacı var ve bütün yarattıkları istisnasız, kabul etseler de etmeseler de Allah'ın varlığı gereği O'na boyun eğmişlerdir Haci. Sadece O'nun dilediği olur. Kimse aksini ispat edemez. Herşey önceden Allah'ın planladığı/dilediği bir programa göre işlemektedir. Kimse bu programı/dileği değiştiremez Haci. Değiştiriyorum diyorsa bu bir algı yanılmasıdır, öyle zannediyordur. Allah zamanı da yarattı, zamansızlıkta iken yarattı. Zamansızlıkta, zamanla beraber herşeyi diledi. Şimdi ise bizler, yani bütün varolanlar zamana bağlı olan yaratıklar olduğumuz için bu planı/dileği yaşıyoruz, yaşamak zorundayız. Aslında herşey zamansızlıkta dilenmiş olduğuna göre, belki de bu varoluş yaşanmış ve bitmiştir bile Haci. Belki de sen çoktan affedilmişsindir, kimbilir? Anlattıkların, söylemeye çalıştıkların bu programın bir parçasıdır Haci.

"Merhamet etmediği kullarını Allah'ın bağışlaması için bir neden yoktur, olanak yoktur", demişsin.

Doğru olabilir. Eğer böyle dilemiş ise senin dediğin gibi olacaktır. Ama bu bizim için kesin olan birşey değildir. Bağışlamaması/bağışlamamayı dilemesi için de bir neden göremiyorum Haci. Çünkü biz yaratılmışlar, O'ndan geldik ve O'na döneceğiz. Yani O'nun varlığının parçalarıyız Haci. Dilediğini bağışlar/bağışlamıştır, dilediğini bağışlamaz/bağışlamamıştır. Aslında sadece O'nun varlığından başka birşey yok Haci. Bu yüzden O'nun varlığının inkar edilmesi, hem de bunun kendinden olan bir parça tarafından yapılması, O'nun varlığı açısından bir çelişki oluşturuyor. İşte bu yüzden dinlerde tek affedilmeyen şuç, Allah'ı inkar etmek ve O'na ortaklar koşmaktır Haci.

Herşeye rağmen O'nun, senin düşündüğün gibi herkesi ve herşeyi sonuçta affedeceğini/affetmiş olacağını düşünüyorum. O'nun varlığı böyle, yapısı bu olabilir Haci. Eğer O'ndan başka birşey yok ise, herşeyi yapan, yaptığını dile getiren zaten kendisidir aslında. Neden herşeyi/herkesi affetmesin? Varoluşu, Allah'ın kendi kendini yaşaması, değerlendirmesi olarak görüyorum. Tabii ki bu görüşüm daha da detaylandırılabilir ama yanlış ta olabilir. Ben böyle düşünüyorum.

Şimdi senden isteklerim :
1-)Allah'ın nasıl birşey olduğunu düşündüğünü ve böylece O'nun varlığını neden kabul etmediğini anlat. Yoksa sadece dinlerin anlattığı Allah'ı mı kabul etmiyorsun?
2-)Varlığını kabul edebileceğin bir Allah'ı, düşündüğün gerçek yaradanı tarif et.
3-)Sence 'var' ne demektir? Duyu organlarına göre kendi varlığını ispat et.

Selam ve Sevgiler

Respond to this message   
HACI
(no login)
205.188.195.46

DINLERIN INANDIGI ALLAH'DAN UZAK DURUN..

July 6 2001, 5:20 PM 

Ne demistim ilk iletimde..
Hic kuskusuz bu Allah insanin yarattigi bir Tanri'dir. Evreni yaradan bir Allah degildir. Olamaz... Gercek yaradan icin bu ayrimlar yapilmaz.. Gercek yaradan, varsa eger, bu yapay ayrimi yapmaz. Yaradan yarattigi her kulunu sevmeli, acimali, hosgormeli ve bagislamalidir.. Bunlar icin bir takim kosullar one
surmemelidir.. Insanlikla pazarlik yapmamalidir...
Allah'in olmadigini gosteren bundan daha kuvvetli bir delil bulamazsiniz..

Ali Basaraner’in, Filozof’un ve Gorengozlerin ve belki de milyonlarca muslumanin Allah anlayisi, onlarin genel olarak yasam, ozel olarak dinlerle ilgili felsefesini yansitmaktadir.

Herseyden once dinler konusunda Allah’in belli bir sistemi yoktur. Binlerce din ve peygamberin olmasi boyle bir sistemin varligina karsi olan kuvvetli delillerdir.. Yahudilik ve Hristiyanlik yozlasmis olabilir.. Islam’in yozlastigi gibi.. Kur’anin degismedigine inaniliyor.. Ama Tevrat ve Incil’in degistigi iddia ediliyor.. Bu degisikligin derecesi ne
kadardir acaba? Her kelime ve cumle mi degismistir bu kitaplarda. Allah’in belli bir sistemi oldugu konusunda ne gibi delil vardir elinizde.. Allah bilmiyor muydu Tevrat’in ve arkasindan gelen
Incil’in yozlasacagini... Neden bu isi basindan saglama almadi? Bunda bir bit yenigi olabilecegini dusunmuyor musunuz? Belki de butun bu degisiklikler ve sapmalar Allah’in denetimi disindaki dogal sureclerdi.. Belki Allah ya isleri oluruna birakmisti, ya da onlari degistirecek gucu yoktu.. Allah acizdi.. Islam’la birlikte isi daha ciddiye almaya basladi ve ne kadar guclu oldugunu
hatirlatmaya ve ya beni dinler, emirlerimi yerine getirirsiniz ya da caniniza okuyacam demeye basladi.. Sizin tanimlamaya calistiginiz Allah iste boyle bir Allah.. Kendi gonlu kadar genis degil, sizlerin
gonlu kadar genis.. Ona bazi insansal nitelikler veren sizlersiniz.. O kendinin degil, sizlerin kucuk aklini ve kati gonlunu yansitiyor.. Allah’a bile merhamet, hosgoru ve bagislama atfetmeyecek kadar kati yurekli ve kotusunuz.. Ben sadece sizlerin bu insansal
gorusunuze meydan okuyorum ve sizi kendi Allah’inizi bile tanimamakla sucluyorum.. Sizler yalanci degilsiniz haliyle.. Dusunduklerinize
inaniyorsunuz.. Sadece yetenekleri sinirli, insanliginin esiri, bir kafese hapsedilmis ve yalniz bir tur dogmaya inanmaya zorlanan gafillersiniz.. Allah varsa eger beni affedederken, umarim sizleri
de bagislar..

Bu arada Ali Basaraner’e bir hatirlatma.. Namuslu, anlayisli ve iyi olmayan bir tip talebesinin, ne kadar bilgili olursa olsun, doktor olmasina izin verilmez.. Onemli olan profesorun ogrettikleri degildir.. O bilgilerin nasil kullanildigidir.. Bunu dine de
uygulayabilirsiniz.. Kur’ani ve Islam’i ne kadar iyi bilirse bilsin, bir kadinin gobegine dua yazan ve sonra onun irzina gecen bir hoca veya imamin durumu ne ise, ahlaksiz doktorun durumu o dur..

Gorengozler biraz daha politik davraniyor.. Daha anlayisli ve sofistike bir tutum icinde.. Bana asagidaki sorulari yoneltiyor;

1-)Allah'in nasil birsey oldugunu düsündügünü ve böylece O'nun varligini neden kabul etmedigini anlat. Yoksa sadece dinlerin anlattigi Allah'i mi kabul etmiyorsun?
2-)Varligini kabul edebilecegin bir Allah'i, düsündügün gerçek yaradani tarif et.
3-)Sence 'var' ne demektir? Duyu organlarina göre kendi varligini ispat et.

1) Allah’i reddetmemin cesitli nedenleri var.. Bu nedenlerin en basinda dinlerin tanimladigi Allah’in gercek bir yaradan olmasinin imkansizligini anlamis olmamdir.. Bu nasil bir Allah’dir ki, bir takim garibanlarin elinde oyuncak olmaktadir.. Hristiyanliga gore bir kadindan cocugu olmakta, Islam’a gore ise, etrafa dehset sacmaktadir.. Yahudilerin Allah’i ise tumuyle beceriksiz ve gucsuzdur..
Allah’a inanmamamin diger nedenleri arasinda, O’na
gereksinim olmadigini anlamis olmamdir.. Evren bazi fizik kanunlari tarafindan kendi kendine calismaktadir.. Bu kanunlarin bazilarini biliyoruz, digerlerini ise ogrenmekteyiz.. Allah’a gereksinim yoktur.. Yalniz, zayiflar, beceriksizler ve
acizler Allah’a gereksinim duyarlar..

2) Varligini kabul edebilecegim bir Allah yoktur.. Benim bildigim ve varligina kesin olarak emin oldugum Allah evrendeki guclerdir. O guclerin bilinci ise insanlarda saklidir.. Insani yaratmakla evren
bir bilince kavusmus ve kendini ogrenme olanagina kavusmustur. Insanin tek bir gorevi varsa, o da evrene ne ve nasil bir varlik oldugunu ogretmektir.. Insanda bilince kavusan evren kendini anlamaya calismaktadir.. Benim varligina inanabilecegim Allah, guclerinden habersiz, insan ortaya cikincaya kadar tumuyle
bilincsiz, kendi kanunlarinin esiri bir yaradandir.. Evet, bir yaradan vardir.. Bunda hic kuskunuz olmasin.. Ama o yaradan sizin dusundugunuz Allah degildir.. Sonunda kendini insanda bulan, ogrenmeye ve anlamaya calisan muhtesem bir enerjidir..
3) Bence var ne demektir? Herseyden once surasini kesin olarak belirteyim ki.. icinde yasadigimiz evrende yok yoktur. Yani hicbirseylik mevcut degildir.. Cunku hersey bu yokluktan ortaya
cikmistir..
Ateistlere gore evren yoktan var olmustur.
Inanirlara gore ise evren, Allah tarafindan, yoktan yaradilmistir...
Her iki durumda da yok yoktur.. Evren yoktan var edilmistir.
Yoktan var olusu Allah’a hamletmek ona bir aciklama getirmek olabilir ama, bu yapilan gozlemlerle uyusmamaktadir..
Evren bazi fizik kanunlarina uyan ve surekli olarak hareket halinde olan maddeden olusmustur.. Bu fizik kanunlari butun evrene samildir.. Bu kanunlari ogrenerek Allah’a ulasmak mumkun degildir...

Bu nedenlerden dolayi, varligina inandiginiz Allah'i gonlunuzde tutmali ve dinlerin tanimladigi Allah'dan mumkun oldugu kadar uzak durmalisiniz..
Sizlerden asla basaramayacaginiz bir seyler bekledigimi biliyorum. Ama bunlar sizin sorununuzdur.. Benim degil..
Selamlar
Haci

Respond to this message   
hegel
(no login)
213.153.175.62

Allaha karşı gelmek

July 6 2001, 6:01 PM 

Bütün 'dinciler' ortak yaklaşımlarını ,ister hristiyan,müslüman hiç farketmiyor,Allah ve onun yasalarına iman edenler ile,Allaha karşı çıkanlar üzerine kurarlar.Çoğu bilmeden Allah ile peygamber aracılığıyla ortaya çıkan din ideolojilerini birlikte ele alıp düşünürler.bütün yapıları buna dayanır.Dolayısıyla diyelimki kuranda yazan herşeyi yani bir Arap lideri olan Muhammedin dikte ettirdikleri metinleri Kainatın yaratıcısı Allahın sözleriymiş gibi kabullenir ve başkalarına kabullendirmeye çalışırlar.Hatta bu konuda o kadar ileri giderlerki,tüm kavramları ,etik değerleri boşlayıp kuran ne derse odur mentalitesi ve anlayışı içinde olurlar.Hatta bazıları iyice 'sapıtıp' kuranda ninenizle evlenmeyin diye bir kayıt yoksa,demekki evlenilebilinir şeklinde sonuçlar bile çıkartabiliyorlar.
İnsanlığın bütün kazanımları,düşünsel,etik ilerlemeler,çağdaş anlayışların bu insanlar için hiçbir değeri yoktur.Onlar için önemli olan 1400 yıl önce, görgüsü ve bilgisi ve fikri derinliği o dönem ölçülerinde olan,çöl şartlarında ve mahrumiyetinde yaşayan,o dönemin 'vahşi'şartlarında yeni bir toplumsal ve ekonomik dönüşüm meydana getirecek Muhammed önderliğindeki dinsel hareketin ideolojik ve etik tercihlerini savunmaktır.
Bunu eleştirenlere ve bu yöntem ve anlayışa karşı çıkanlarıda Allaha' karşı çıkan insanlar olarak tanımlarlar.Diyelimki isa inanırlarına kendileri nasıl isevi diyorlar ve onların Allahın yolunda olmadıklarını ve uydurulmuş din yaşadıklarını iddia ediyorlarsa,Aslında kendileri de Muhammedçi anlayıştaki bir dinsel ve siyasal hareketin içindedirler sadece..
Ancak olay sadece bir anlayış sorunu ve inanç sorunu olsa hiç bir problem yoktur.
meselenin ciddiyeti bu insanların bir toplumsal güç olarak ,siyasi bir hareket olarak insanlığın çağdaş gelişimi üzerine ciddi bir tehdit oluşturmasıdır.İnanılmaz yoz,karanlık,baskıcı ,tahakkümcü ve bilim dışı anlayışlarını toplumsal gelişimin her basamağına bir set gibi yerleştirmektedirler.ayrıca önemli finanssal gücede sahip olduklarından etkinliklerini ve güçlerini arttırmasını bilmişlerdir.
Atatürk,artık yeni çağda dinsel faşist bir konuma gelmiş olan bu harekete büyük darbe vurmuştur.Laik anlayışı hakim kılarak,onun gücünü aldığı kaynakları kurutarak,onu etkisizleştirerek,siyasi anlamını 'irtica'diye tanımlayarak ve onu düşman ilan etmek suretiyle 'bitirerek',sadece bir inanç boyutuna indirgeyerek sadece Türkiyede değil,Tüm dünyada gericiliğe ve dinsel faşizme en büyük darbeyi vurmuştur.Ancak bu devrimci anlayış daha sonra devam ettirilemeyerek ,zaman zaman gericilerin güç toplayıp laik cumhuriyete karşı ciddi tehdit oluşturmasına seyirci kalınmıştır.Ancak özellikle 28 Şubat sonrası ordu atatürkçü konumunu 'hatırlayarak' aynı kararlılıkla laik cumhuriyetin savunusuna girişmiştir.
Ülkedeki ilericilerin,özgürlükçü insanların ve çağdaş yaşamı savunan herkesin en büyük ve koşulsuz görevi bu dinci ideolojiye karşı her platformda mücadele vermektir.Dertler bir tane değilki bu ülkede.
bir yandan şeriatçılar,bir yandan imf,dünya bankası vs..
Dünyanın en güzel ama belkide en talihsiz coğrafyasının ceremeleri belki bunlar!

Respond to this message   

(no login)
212.252.3.137

(hacı'nın cevaplaması için önceki iletimi buraya alıyorum)

July 6 2001, 6:55 PM 

sayın gak

vicdanınız size yaşayacaksan daha iyi bir dünya
için yaşa diyor;
ama
siz de daha iyi bir dünya konusunda bir karar
vermiş değilsiniz
ateizminde bu konuda olgunlaşma sürecine başladığını
savunuyorsunuz

milyonlarca yıllık insanlık tarihinden
bahsediyorsunuz ama ateizmin
yeni
olgunlaşmasından bahsediyorsunuz, tanrı inancı toplum
bilincinde bu
kadar
aktif durumdayken ,ateizmin neden milyonlarca yıldır
yedek kulübesinde
beklediğini bize izah edermisin

neden insanlık tarihi boyunca ateizmin
çeşitli versiyonlarına
sarılmamıştır daha iyi bir dünya konusunda, yoksa
onlarda bu projeyi
sizin
gibi hep ileriyemi ertelemiştir

yoksa bir gün insana vicdanından değilde başka
bir yerinden bir
sesmi
geleceği zannedilmektedir ve daha somut bir şey
olacakta insanları
ellerinden tutup mutluluğa taşıyacaktır

sizin bize bu konuda hiçbirşey sunmamanız ve
zorlama bir tatminlik
tablosu çizmeniz bizi sadece sizin sabrınızla ilgili
hayranlığa
itmektedir

yaşam forumundaki yazılarınızdaki psikolojiniz,
sizin ve hacı nın 'ölümü' mutluluğunuzun tek limanı
olarak bizimle paylaşmanızdan bizide sizin gibi mutsuz
zannetmeniz bizim acıma duygularımızı zorlamadan başka
bir sonuç doğurmamaktadır

allahın varlığının isbatının bilimsel olamayacağını bende kabul ediyorum ama bazı gerçekler
bize onunvarlığını işaret etmektedir.
devamlı hayranlıkla ve zimni onayınızla ve bilgiçlik edasıyla kutsal kitaplara yaptığınız göndermeler ve vahiy müessesesini kendi bütünlüğü içerisinde takdir ettiğinizi beyan edip duruyorsunuz
ve inananlara habire kendi kitaplarını öğretmeye çalışıyorsunuz ve ben bu gayretinizde ne hikmetse inananlara karşı hep bir gıpta seziyorum

inananların iddiası şudur allah insanlığı peygamberleri ile devamlı uyarmıştır. veya insanlık tarihi aynı ilkeleri söyleyen vahiyle gönderildiklerini izhar eden peygamberlere tanıklık etmiştir

ve bunlar tarihi gerçeklerdir

ama ne hikmetse ku'ranın da öngördüğü gibi hz muhammetten sonra bu anlamda bir peygambere şahit olunmamıştır,bu anlamdan kastımı anlıyorsunuz yani tevhit ilkesine uygun ve vahiy alan peygamberlerle aynı özellikleri gösteren (reşat halife,mun tarikatı gibi bir örneklemeye gitmeyecek seviyede olduğunuzu biliyorum)bir peygamber.
yoksa sizin doğa diye tabir ettiğiniz herşeyin varediciside bu vahyi ilkeyemi tabi de sizin ifadenizle böyle büyük düşünürleri ortaya çıkarmıyor artık(bu peygamberleri büyük düşünürler olarak lanse etmenizde çok tutarsız çünkü büyük düşünürlerin esas sermayesi olan beyinleridir ve üretimin orada olduğunu her fırsatta ortaya koymalarıdır ama bu peygamberler hep aracı olduklarını açıklamaları büyük düşünürlüğe gölge düşürmezmi)
tabi sizin herşeyi menfaat diye açıklama içgüdünüz var onu unutmamak lazım

tabi böyle ulvi kanaldan bilgi aldıklarını beyan etmeleri daha rantabıl dır size göre
ama düşünce gücünün hazzını az dahi olsa yakalayan biri bunu asla kimseyle paylaşmaz
bunu azda olsa bilirsiniz

insanlık tarihi inananaların iddia ettiği gibi, peygamberlere şahit olmuştur ve onların sonuncusu hz muhammettir ve 1400 yıldır aynı anlamda bir peygamber çıkmadığına tarih şahitlik etmektedir

bunun da bir anlamı yoktur tabi doğa bazen içinden çıkarttığı inanan varlıklarıda sevindirmesi lazım diye düşünmek gerekir, size göre

ama nedense her dönem bu inanmayanları az çıkarıyor, doğa da kendisinin gücünün farkında değil galiba
çıkarttığı bu düşünen varlıklar kendisinde olmayan bir
bir güce sahipler
tamamiyle belli kurallara göre işlediği için bu doğa üzerinde temel atıp inşaat yapıyoruz araç yapıp uzaya gidiyoruz ve bunu inanan inanmayan herkes yapıyor

ve şunu herkes kabul ediyorki doğanın hiçbir şekilde küll-i veya cüz-i bir iradesi yoktur
minicik bir iradesi bile olsa biz uzaya gitmek değil denize girmeye bile cesaret edemezdik

ama şimdi irade konusunda da bu inanmayanları anlamak mümkün değil irade tarlada yetişmez olmayan yerden çıkmaz
engellene bileni vardır(cüz-i irade sahip olduğu bedenin gücüne göre çalışır külli olmamasının anlamı her istediğine sahip olamamasıdır ama biz irade olarak sınırsız projeler üretebiliyoruz) ama azı çoğu yoktur

hayır irade sahibi olduğumuzdan biliyoruz

şu noktayı cevaplamanızı istiyorum evrim sürecinde insan hangi dönemden itibaren şiir yazar hale gelmiştir
biyolojik yapısıyla ilgili süreçte verilen tarihlere benzer bir veriniz varmı bu konuda

yani insan az düşünebilen bir canlı idi de evrimdeki gelişmesi gibi yavaş yavaş şiir yazma kabiliyetinemi kavuştu

bu noktayı anlayabildiniz mi

lütfen detaylı olaray gerekirse örnekleyerek açıklarmısınız

yani insan önce bir mısra yazabiliyordu sonra iki sonra üç mü

veya önce serbest sonra hece sonra aruz

veya eşyaya isim koyma süreci nasıldır

önce tek sesle sonra........

evrimin biyolojik yönüyle ilgili cevap istemiyorum(çünkü beşer insanla halife insan ayrımına kur'an yorum olarak açıktır.)

selamlar

Respond to this message   
gak
(no login)
212.252.3.136

sevgili münekkit öylesine bireye endeksli ki

July 6 2001, 7:15 PM 

gak
daha iyi bir dünya için
ne yaptığının ipucunu da vermiştir
nasıl bir dünya istediğinin de

değişimin toplumsallığını öngören
gak tan
bireysel çabaını taleb etme ısrarı
batı pozitivizminin dışına çıkmayan
bireycilik kaynaklıdır.

Fikirler ortada
cesareti olan
münazara eder.

yalanla dolanla olmaz.

gak
sorulan soruları
bir y8ılı aşkındır
yanıtlıyor

bugün
ethik
artık
dinlerin tanımladığı allahoın ethiğin,i aşmıştır
sen ise gelecekten sözediyorsun

bitti artık
haci haklı

hangi allah
eğer iyi olursan
seni cennete sokarım der.

o 80 yıl öncede kaldı kardeşim
ahlakı belirleyen
ödüllendirme yada
cezalandırma değldir

iyi modeşlleme ile eğitimdir.

sen bana
bırak insanlara
ahlaksız ebeveynler yeter
yeter ki
allaha inansın
ahlaklı olur diyorsun herhal

senin gibiler için
bunları anlatmak bile
daha iyi bir dünya için çabadır.

bak beş benzemez insan
farklı amaçlarla
ama gak da daha iyi bir dünya için
bu forumu oluşturdu

sen ne yaptın

ben sana söyleyeyim
sen toplumsal
bir çıkarsama yöntemini
gak ın psikolojisi sanacak kadar kendi nefsini büyükledin

git yaşam forumundaki yazıyı bir daha oku.
orada anlatılan sensin çünkü

senin gibi kendinden başka hiçbir kimse için bir şey isemeyenler için...

daha iyi bir dünyada
kendi zaaflarını allaha maledenler olmayacak
buradan başlayabilirsin

sevgiyle

Respond to this message   
Ali Basaraner
(no login)
203.26.23.10

Isine Gelmeyince Olaylari SaptIrIyorsun HACI

July 7 2001, 12:03 PM 

Ben sana Ahlaksiz bir kisi doktor olur demedim.Calismadan olunmaz dedim.

Senin cevabin ise:

Bu arada Ali Basaraner’e bir hatirlatma.. Namuslu, anlayisli ve iyi olmayan bir tip talebesinin, ne kadar bilgili olursa olsun, doktor olmasina izin verilmez.. Onemli olan profesorun ogrettikleri degildir.. O bilgilerin nasil kullanildigidir.. Bunu dine de
uygulayabilirsiniz.. Kur’ani ve Islam’i ne kadar iyi bilirse bilsin, bir kadinin gobegine dua yazan ve sonra onun irzina gecen bir hoca veya imamin durumu ne ise, ahlaksiz doktorun durumu o dur..

Aynen Elmalili yalan soyluyor dedigin gibi,kendini hakli cikarma cabalarindasin.

Senin Hakikatleri gorememen gayet normal,cunku kulaklarin tikali,gozun perdeli ve kalbin muhurlu.

Hic olmazsa hakikatleri goremedigini gorebilsen,belki seninle burada tartisabiliriz.Ama bu durumda tartismaya bile yanasmiyorsun.

Kendi varsayimlarini "dogru imis" gibi buraya siralayip duruyorsun.

selamlar.

Respond to this message   
HACI
(no login)
66.31.118.77

SIIR VE ATEIZM UZERINE...

July 7 2001, 5:42 PM 

Sevgili Munekkit;

Ateizmin moral bir egilim olarak ortaya cikmasi ve son yillarda hizla ilerlemeye baslamasi, dinlere olan gereksinimin azalmasina paralel bir gelisme olarak kabul edilebilir..
18nci yuzyildan sonra, dinler gerilerken, ateizm birden daha buyuk bir sorumluluk yuklenmeye ve onem kazanmaya baslamistir.
Fizik kanunlarinin yeterince bilinmedigi onceki donemlerde ateizmin ne gibi bir onemi olabilirdi ki? Tanrinin varligini reddetmenin pratik hic bir yarari olamazdi.. Toplum icin Tanri’nin olmamasi herhangi bir avantaj tasimiyordu.. Tanri’nin varliginin bir yarari olmadigi gibi.. Bu toplumlarda Tanri kavrami toplum icin zararli gibi de durmuyordu. Insanlarin egitim duzeyi cok dusuktu.
Newton’dan ve Endustri devriminden sonra Tanri ve dinlerle ilgili anlayislar hizla degismeye basladi.. Evrenin dinlerin ogretmeye calistigindan cok daha baska mekanizmalarla isledigi anlasildi. Artik meleklere gerek kalmamisti.. Newton’un kanunlari
onlarin gorevlerini ustlenmisti.. Dunya evrenin merkezinde yer almiyordu.. Gunesin kucuk bir gezegeni idi... Dinlerin bilimsel alandaki eksikliklerini, sosyal konulardaki yetersizlikleri izledi..
Hizla degisen dunyada dinlerin destekledigi ve ogretmeye calistigi ahlak giderek yetersiz kaliyordu.. Kilise ve Camiye gitmekle, bes vakit namaz kilmakla daha ahlakli olmaya olanak yoktu.. Ahlak kavrami degisik anlamlar kazanmaya baslamisti.. Dua ederek bir
hastaligi iyilestirmek mumkun degildir. Bir ignenin basina 8 melek sigmiyordu....
Ben oteden beri sunlara inanmisimdir ve onlari her
firsatta tekrarlarim..

Ahlak ogretilmelidir. Peki ogretilmezse ne olur. Hic bir sey olmaz. Cocuk yine ogrenir. Cocuguna evde din ogretmesen bile disarda ogreniyor onu cocuk degil mi? Kulaktan duyma dogru, yalan ve yanlis kavramlara kendi kafasinda bir anlam veriyor. Bence din insan yasami icin gerekli degil, ama ahlak toplumun bireyleri
arasindaki iliskileri duzenlediginden, daha onemli bir kavram. Ailesinden veya cevresinden resmi bir ahlak dersi almayan cocukda da ahlaki bazi kavramlar gelisir, haliyle. Dogruyu ve yanlisi kesin olarak ayiramadan, toplumun deger yargilarini kabul
eden bir ahlak gelisir kiside.. Pazarda babasi ile domates satarken, curuklerini kakalamayi ogrenir cocuk ve bunu bir ahlaksizlik olarak gormez. Cocuk ahlaki ogrenir, kendisine ogretilmezse de. Aslinda ahlaksizliktir ogrenilen. Ahlaksiz bir toplumda yasiyoruz.. Bunu reddetmeye olanak yok. Aslinda ben ahlaki dinden kesin olarak ayirmak isterim. Her ikisini birlestirmek, daha ahlaksiz insan uretir bence. Cunku cocuk, ahlakli olmayi dindar olmakla birlikte mutala etmeye ve kendi dininden olmayani, ya da ilerde kendi gibi dusunmeyeni, ahlaksiz olarak gormeye baslar. Ahlaki hic bir degerle birlikte ogretmeye tesebbus etmemeliyiz. Tek basina
ogretmeliyiz. Ahlaki dinden arindirmaliyiz..

Insanlarin siir yazmasina gelince.. Nerden bu konu akliniza geldi bilmem.. ama, ilginc olarak, siirin Arapca’nin oldugu kadar, diger dillerin de ilk konusma ve kendini belirtme sekli oldugunu ileri suren gorusler vardir.. Yani insanlar once dili kesfetmisler ve hemen arkasindan birbirleri ile siirler araciligi ile haberlesmeye baslamislardir. Bu iddiada gercek payi var midir bilemem ama, siir en eski edebi yapitlardandir.. Belki de en eskisidir.. Insanin giderek daha akilli bir yaratik oldugunu gosteren cok sayida arkeolojik artefakt vardir.. Siir yazmanin nasil bir evrime ugradigini ben sahsen arastirmadim.. Cunku yazinin kesfi dilin ortaya cikisindan 100-500 bin yil arasindaki bir sure sonra basarilmistir.. Yani insan dili ve siir okuma yetenegi ile dusunduklerini ve siirlerini yazma yetenegi farkli zamanlarda evrime ugramistir.. Birini inceleyerek, digeri hakkinda fikir sahibi olmaya olanak yoktur.. Insanlardaki
akli melekelerin son 50 bin, belki de muhtemelen 100 bin yil icinde fazla degismedigini dusunduren bulgular mevcuttur.. Ancak onda bile kesinlik yoktur.. Insanlik icin onemli olan bilgi birikimidir. Dil bu birikimi baslatmis, yazinin kesfi ise muthis hizlandirmistir..
Dilin nasil basladigini bilmeye olanak yoktur. Bu konuda cesitli kuramlar vardir ama, hic birinin yeterli oldugunu sanmiyorum..

Selamlar

Haci

Not: Ne ilginc, ben ateizmi konu alan bir siir yazmistim... keh keh keh....

TWILIGHT ZONE

Kac zamandir,
Uyuyordum...
Kimbilir........
Ter icinde uyandim.
Sersem gibiydim..
Nedenini bilmeden
Acele edip duruyordum.
Sanki hemen,
Bir seyler yapmaliydim....

Etrafima bakindim,
Gunesi goremedim,
Ay da yoktu ortaliklarda,
Yildizlar da...
Safak mi atiyordu?
Yoksa gurup muydu baktigim?
Anlayamadim...

Gunduz ve gece,
Aydinlik ve karanlik,
Iyilik ve kotuluk,
Guzellik ve cirkinlik,
Sevgi ve sevgisizlik,
Ask ve asksizlik,
Yasam ve olum,
Arasindaydim.....
Geliyor muydum?,
Yoksa gidiyormuydum?
Bilmiyordum...

Bir umutla dogruldum,
Belki safakti uyandigim,

Safak idi ise uyandigim,
Kendime hemen,
Bir sevgili bulacaktim.
Asksiz yasamaktan,
Bikmis usanmistim....
Iyi ve guzel olacaktim.
Sevecektim butun kalbimle,
Soz verdim butun varligimla..
Artik kimseyi uzmeyecektim...

Dus kirikligi ile,
Sarsildim,
Safak atmiyordu,
Dogan gun degildi,
Gecenin zifiri karanligi,
Ustume cokuyordu!
Oluyordum !...
Yoksullugum aklima geldi,
Kimsesizligim,
Ne kotu bir son!
Diye soylendim....
Asksiz, sevgisiz ,
Yapa yalniz yasamak,
Ve oyle olmek....

Yildizlara dondum,
Bir yildiz tozu degilmiydim,
Geldigim yere donecektim,
Bu dusunce beni,
Biraz olsun teselli etti..
Sonunda ateist ruhum,
Mutluluga erisecekti...

Olerek, olumsuzluge kavusacaktim...

Haci

Respond to this message   
artc
(no login)
213.153.175.62

selam haci savaş devam ediyor::)))))))

July 7 2001, 7:06 PM 

olm sen adam olmazsın sallıyon yine Allah doğru yolu göstersin sana

Respond to this message   

(no login)
212.252.3.137

cevaplama özgürlüğüne karışmam ama

July 7 2001, 10:14 PM 

siz okuyarak mı cevap veriyorsunuz yoksa tecahül i arif sanatını mı icra ediyorsunuz

siz bir tahminimi daha doğruluyorsunuz,

ateizm,her zaman zihinsel tayakkuz gerektiren sınırları çok nazik duvarlarla örülü,her yeni soru ve gelişme karşısında moral rehabilitasyon ihtiyacı hissettiren bir itirazizasyondur(bu kelimeyi sözlüklerde aramayın)

sayın gak, dinlerin ortak çabası ahlaki yozlaşmayla mücadeledir
insan vicdan,yapı itibariyle ethik değerleri mutluluğuna engel olmayacak şekilde tayin edebilecek bir varlıktır
ama diğer nefsi duyguları onu her dönem bu alanda mutsuzluğa itmiştir

fakat toplumsal akıl bazı dönemlerde yaptığı toplumsal sözleşme ve tedbirlerle bu konuda belli seviyeler kazanmıştır

''insanlık değişiyor ama insan ne ise o kalıyor''
sözü insanların birbirlerini uyarma veya önceden aldığı mirasa yenilerini katarak bir sistem oluşturabilmesini ifade eder

fakat insan özgür bırakıldıkça istekleri nefsi istekler yönünde ağırlık kazanmakta
topluma hakim kişilerinde bu konuda zaaf sahibi kişilerden oluşmasını hızlandıran sistemler
değişmeyen norm yoktur ilkesini hakim kılmaktadır

sonuçta düne kadar uyuşturucu maddeyi insanlık ayıbı sayan bir toplum örn. hollanda buna serbestiyet sağlama noktasına gelebilmektedir

gücüne güç katmak için milyonlarca genci zehirleyen zehir tacirlerine de allah sizi cezalandıracağım dedimi
merhamet sahibi ateistlerimizi kızdırıyor

sizin Doğanızın bu konuda bir itirazı yoktur tabi, bir kere ipin ucunu kaçırmış kendinden yetenekli canlılar çıkartmış ortaya

ödülüde cezasıda insanları yeniden bağrına basmak

hacı

şiir yazmak kabiliyetinden kasdım sadece insanlarda olan bir yeteneğe örnek vermekti

bunun papağanın konuşmasından ne kadar farklı olduğunu senin gibi bir şairin bilmesi gerekir.

daha detaylı anlatmanı istiyorum bu şiir yazma kabliyetinin gelişme aşamasını, evrimi olurmu yani bu kabiliyet bölünme kabul eder mi?

ve peygamberler kronolojisi ile insanlık tarihinin vahyi doğrulaması sorumu ihmal etmemen dileğiyle

Respond to this message   
HACI
(no login)
66.31.118.77

VAHIY PEYGAMBERLERE GELEN ILHAMDIR....

July 7 2001, 11:52 PM 

Sevgili Munekkit;

Siirin evrimi hakkinda bilgi sahibi degilim. Sizi bu konuda aydinlatamam.. Ama konuyu arastirabilirim. Tahmin ettigim kadariyla bu isleri bilen yok. Ben sadece siir yazarim.. Siir yazarken ne yaptigimi mi biliyorum saniyorsunuz?..... Cogu kere bir trans durumundayimdir..
Siir yazmak bir yetenek midir? Yetenektir demek isterim, siir yazdigim icin ama, diyemiyorum. Cunku gercekten yetenekli olsam, siir yazmak icin bilgisayarimin basina gectigim her zaman, iyi kotu bir siir yazabilmeliyim.. degil mi? Olmuyor! Yazamiyorum iste!
Bence siir yazmak cok ilkel bir duygu.. Sanki ilk insanlardan kalma primitif bir his.. Bir tur bakiye.. Ilk insanlarin siirsel bir dili oldugu iddia ediliyor. Belki de bazi insanlar bu ilkelligi devam ettiriyor.. Oyle bir ilkellik ki, kotu degil. Gelismemis ama, tam olarak korelmemis de.. Yani tumuyle yok olmamis.. Sizin dusundugunuz bir evrime ugramamis.. Farkli bir degisime maruz kalmis.. Dil ile belirtildiginden, siirin evrimi, dilin evrimi ile yakindan ilgili.. Dilin evrimi ise bilinmiyor.. Iste sizin sorunuzun yaniti... Bilinmiyor..........
Ne demistim yukarda.. Siir yazmak icin bilgisayarin basina gectigim zaman asla yazamiyorum. Ama, arada bir, ilham geliyor.. Ne oldugunu ben de bilmiyorum.. Bir kelime bende inanilmaz bir cagrisim yapiyor.. Hemen sariliyorum kagida kaleme.. Bir kac dakika icinde bir siir ortaya cikiyor.. Bunu nasil aciklarsiniz bilmiyorum.. Daha sonra o siirin sagini solunu duzeltiyorum ama, hepsi o kadar.. Ana tema degismiyor..
Bu konuda bir ileti yazdigimi hatirliyorum.. Ilham ve vahiy uzerine.. Arada onemli bir fark yok belki de. Vahy, peygamberlere gelen ilhamdir.. Butun fark ilhamin kime geldiginde.. Kaynak ayni, ama, hedef farkli... keh keh keh...

Selamlar

Haci

Respond to this message   
HACI
(no login)
66.31.118.77

KUR'AN UZERINE...

July 8 2001, 12:07 AM 

Yukardaki iletime ektir....

Her tercumeye tesebbus eden tarafindan, Kur'anin muhtesem bir edebi eser oldugu onaylanir....
Kur'an,
Ne yalniz nesirdir, ne yalniz siir...
Kur'an,
Hem nesirdir hem de siir.....

Haci..

Not: Kur'anin Allah'in sozleri olduguna inanmiyorum...
Ama O'nun Allah'in ilhami olmadigini iddia edemem...

Respond to this message   
HACI _ALI
(no login)
24.2.9.44

KIMI BAGLAR!...

July 10 2001, 10:53 PM 

ULAN KEFERE HACI!...
SENIN KUR'AN'A INANIP INANMAMAN KIMI BAGLAR?... SEN BIZE (HASA) Hz.ISA (a.s) ALLAH (C.C) OGLU OLDUGUNU ANLATMAN BENZIYOR!... SEN KENDIN ATESINLE VARACAGIN YERE GITTIGINDE BENI HATIRLA!... O ZAMAN NASIL ALAY EDILIRMIIS OGRENIRSIN!... TABII ANLAYABILIRSEN!...
HADI BAKIMMM ANCA GIDERSIN...BAK GENE KICIN ACIKTA KALDI!..

IMAN EDENLERE SELAM SEVGI VE DUA ILE...

Respond to this message   

(no login)
217.131.133.74

nedir bu tartışma

August 29 2001, 12:27 AM 

Az önce yazılarınızı okudum. Yahu hacı arkadaşım eğer allah seni sevmeseydi hayat verirmiydi ha! mutlu bir aile saadeti verirmiydi ha! şu dünyadaki güzellikleri seyredecek gözler sesleri duyacak bir kulak verirmiydi ha!
Çok eksik düşünüyorsunuz. biraz kafanızı çalıştırın. Bir padişah düşünün ki hükümranlığının ve hakimiyetinin ve zenginliğinin haddi hesabı yok. Ve bu padişah raiyetindeki herkese hak etmek için hiçbirşwy yapmadıkları halde nihayetsiz nimetler ihsan ediyor. Onları kendi memleketinde ağılıyor ve en güzel yiyecekler ve içecekler ikram ediyor. Karşılığında istediği ise sadece kemdisini tanımak ve itaat etmek. Şimdi raiyetindeki bu aciz fakir insanlar o padişahı tanımazsa hükümranlığını kabul etmez ve tahkir ederse. Onu zalimlikle ittiham ederse nasıl cezaya hak kazanmaz. ve kendisine uyup fermanını dinleyenlere nasıl mükafaat olarak cenneti vermez. BİR DÜŞÜNÜN!!!!
Bahsettiğiniz, Cenab-ı Allahın gayri müslimleri ikaz ve tehdit etmesinin sırrı budur işte. Verilen nimete nankörlük etmek en basit insanın nazarında bile affedilmez bir suçtur. Birde bunu alemlerin rabbi, bütün güzelliklerin ve hikmetlerin sahibi ALLAH için düşünün.
Allah kendisini bilmemiz için Kur'an-ı Kerimi ve Hz. Muhammed (s.a.v.)'i göndermiş. Bütün bunları iyice bir tahkik etsen ne demek istediğimi anlarsın. Hakiki saadet, elemsiz lezzet ve kedersiz sevinç ancak imanda ve iman hakikatleri dairesinde bulunur
saygılarımla!!!!!

Respond to this message   
hiç
(no login)
212.156.126.134

Kur'an`ın Allah'ın ilhamı olduğunu kabullenmen yeterlidir Haci

August 29 2001, 1:24 AM 

Haci demiş ki <<Not: Kur'anin Allah'in sozleri olduguna inanmiyorum...
Ama O'nun Allah'in ilhami olmadigini iddia edemem...

ilerlemek iyidir

sevgiyle, esenlikle, güzellikle

Respond to this message   

(no login)
24.20.177.246

ateist olmak ya da olmamak

September 16 2001, 8:44 AM 

Benim bir arkadasimin babasi hayati boyunca ateistti. Adam hayati boyunca Allah'i inkar etti ancak olum doseginde kelime-i sahadet getirdi ve hidayete ermis olarak oldu. Simdi onun cennete mi cehenneme mi gidecegini biz nereden bilebiliriz? Ancak Allah bilir.

Allah'a iman eden bes vakit namaz kilan oruc tutan, ancak insanlari kiran, inciten, dedikodu yapan, kalp kiran birisi mi cennete girer yoksa ateist oldugu halde insanlara yardim eden, aclari doyuran, kimsenin kalbini kirmayan birisi mi?

Allah hakedenlere merhamet eder. Zalim, gunahkar kotu kalpli bir insan tevbe eder ve kotu davranislarini bir daha tekrarlamazsa Allah onu neden affetmesin?

Musluman olmayan/dinsiz ancak cok iyilik yapan birisi de belki yardim ettigi insanlarin dualari sayesinde Allah'in merhametine kavusacaktir? Nereden bilebiliriz?
Allah herseyi goruyorsa kimin iyi kimin kotu oldugunu elbette bilecektir. Aklinizi mantiginizi kullanin arkadaslar...

Haci dogru soyluyor. Onun sorularina alakasiz cevap veren Edip Yuksel muritleri yanlis yapiyor yanlis... Oturun dusunun ben bu kadar derim.

Respond to this message   
hiç
(no login)
212.156.126.207

İnsanlığa yakışır olabilmeğe çalışmalıyız, ancak o halde Cennete erişilir

September 16 2001, 12:05 PM 

<>Musluman olmayan/dinsiz ancak cok iyilik yapan birisi de belki yardim ettigi insanlarin dualari sayesinde Allah'in merhametine kavusacaktir? Nereden bilebiliriz?
Allah herseyi goruyorsa kimin iyi kimin kotu oldugunu elbette bilecektir. Aklinizi mantiginizi kullanin arkadaslar...

<Ateistler de cennete gider mi?

Papa, geçen Pazar Ayini'nde cennetin kapısını ateistlere de açınca olay oldu!
Papa II. Jean Paul'ün geçtiğimiz Pazar günkü ayinde yaptığı konuşma İtalya'da önemli bir tartışma başlattı. Zira daha 2ay önce Vatikan'ın önde gelen kardinallerinden Ratzinger'in "tek kurtuluş yolu Katolik Kilisesidir" demesinin ardından Papa'nın "İsa'yı ve kilisesini tanımayanlar da dahil tüm adillerin, samimi bir yürekle Tanrı'yı arayanların, Tanrı katına çıkabilecekleri" açıklaması İtalya'da farklı yorumlara neden oldu.

Papa II. Jean Paul'ün "Tanrı katına, hayatın acılarına sevgiyle katlananlar, yüreği saf olanlar, adalet yolunu seçenler, yeryüzünün adilleri çıkacak" sözleri farklı din çevrelerinde değişik tepkilere yol açtı.

Ünlü teolog Carlo Cremona, Papa'nın sözlerini "dinsizler ve iki eşli Müslümanlar da cennete gidecek" diye yorumlarken İtalyan Hahamlar Birliği konuyu Yahudi-Katolik diyaloğu açısından önemli buldu. İslam Birliği ise "Allah'a inanmayanların cennete gitmesi çok zor" diye tepki gösterdi. Ama bir yandan da açıklamayı olumlu buldu. İtalyan laiklerinden Gian Enrico Rusconi ise ideal bir toplum açısından problemin, yeryüzünde Tanrı'yı değil adaleti aramak olduğunu söyledi.

Diyanet İşleri eski başkanı Prof.Dr. Süleyman Ateş: Allah'ı inkar edenlerin cennette işi yok

"Eskiden de cennette arsa satıyorlardı" diyen Diyanet İşleri eski başkanı Prof.Dr. Süleyman Ateş, cennete kimin girip giremeyeceğine sadece Allah karar verir, Papa değil" diyor ve ekliyor "Bizim dinimize göre cennet Allah'ın ikram yeridir ve Allah'ı inkar edenlerin cennette yeri yoktur. Cennete, Allah'ı tanıyan, varlığını kabul eden ve O'na saygılı olanlar girebilir. Kuran'a göre bir ateistin ya da Allah'a ortak koşanın cennette yeri yoktur. Allah, Kuran'da ateistlerin sürekli olarak cehennemde kalacağını birçok ayette ifade ediyor. Cennete kimin girip giremeyeceğine Papa değil, Allah karar verir. Allah dilerse müşrikleri (Allah'a ortak koşanlar), ateistleri affedip cennetine kabul eder."

Marmara Ü. İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zekeriya Beyaz: PAPA'nın sözü geçersiz

ZEKERİYA Beyaz, Papa II. Jean Paul'ün 'Ateistler de cennete girebilir, yeter ki adaletli olsunlar' sözü her ne kadar iyi niyete dayalı olsa da dinin gereksiz olduğu neticesini verir. Papa'nın sözü geçersizdir ve yanlıştır" dedi. Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Beyaz, "İslam dini adaletin ve her türlü meşru özgürlüğün savunucusudur. Bu yüzden bütün ateistleri İslam'la yüzleşmeye davet ediyoruz. Eğer ateistler cennete girecekse, o zaman İslam'a ne gerek var? Ona buna tatlı görünmek için kurumları inkar etmek ve gereksizmiş gibi göstermek şahsiyetsizliktir" diye konuştu.

Respond to this message   
Anonymous
(no login)
24.20.177.246

Untitled

September 16 2001, 1:45 PM 

Gercekte islam dini de zaten adaletli olmayi, erdemli olmayi emretmiyor mu? islam dini namazini kil orucunu tut kurbanini kes cenneti garantile ondan sonra da git insanlarin kalbini kir, dedikodu yap, hatta cihad ediyorum diye binlerce sucsuzun uzerine ucak cak demiyor ki??

Bugunku muslumanlarin cogunun yasadigi gercek islamiyetle alakasi olmayan dinler. 'Dinler' diyorum, butun bu tarikatlar mezhepler her biri ayri bir din.

'herkes iyi insan olup cennete gidecekse o zaman dine ne gerek var' buyurmuslar. Bir defa dinin ozunde (gercek islamin , gercek hiristiyanligin vb. ozunde) anlatilan 'iyi insan' olmak hele de gunumuzun paraya tapan dunyasinda kolay birsey degildir. Kalp kirmamak, muhtaclara yardim etmek, insanlarin 'duasini alacak' faydali is yapmak cok zordur. insanlarin arkasindan dedikodusunu yapmamak ise bunlarin en zorudur!

Mala mulke fazla itibar etmeyeceksin, herseyini yitirsen de ah vah edip aglamayacaksin sabir gostereceksin. Nefsini terbiye etmek icin elinden geleni yapacaksin. Kul hakki yemeyeceksin, giybet yapmyacaksin, kalp kirmayacaksin. Bunlar oyle kolay isler degil.... Hic degil. Boyle melek gibi insan olmak bu asirda cok zor, bir din ve kurallari olmadan kendini boyle disipline etmeye ugrasmak COK ZOR yapan var mi bilmiyorum belki de vardir. Yani demek istedigim kimse oyle kolay kolay melek gibi, mukemmel, 'nice guy' olamaz! Hele de karakteri buna meyilli degilse hic olamaz.

Eger sirf sofulukla cennete gidilseydi o zaman kimse calismaz, herkes evinde oturur aksama kadar namaz kilar ibadet eder, tatliya tuzluya dokunmadan yasar giderdi.

Islam dininde sosyal hayatla,insan iliskileriyle ilgili bircok duzenleme vardir. Mesela baska hicbir dinde bu kadar uzerinde durulmayan bir 'kul hakki' bahsi vardir.
Anne-babanin cocuk uzerindeki haklari, kari-kocanin birbiri uzerindeki haklari da ayri ayri bahis konusudur.

Allah'a inanmayan 'iyi insan' ile Allah'a inanan 'kotu insan' dan hangisinin cennete girecegine ancak Allah karar verir...

Allah'a inanip iyi insan olursan, eger Allah varsa bunun mukafatini obur dunyada gorursun. Allah yoksa da insanlara faydali olmus ve hayirla anilan biri olarak mezarinda yatarsin, Allah'a inanmakla da birsey kaybetmis olmazsin.

Simdi haci bana laf edecek ama benim dusuncelerim boyle...

(Su anda gecenin iki bucugu yorgunluk nedeniyle yazim hatalari yapamissam affola)

Respond to this message   

(no login)
24.20.177.246

Basliklari unutmusum...

September 16 2001, 1:47 PM 

Ustteki yaziyi ben postaladim gecenin bir saati oldugundan adimi sanimi yazmayi unutmusum da...

Respond to this message   
Current Topic - DINLERIN INANDIGI ALLAH VAR OLAMAZ! CUNKU BU ALLAH KENDI OGRETILERI VE ILKELERI ILE CELISKI ICINDED
  << Previous Topic | Next Topic >>Foruma Geri Dön  

kuruluş | kurallar | arşiv 1 | arşiv 2 | arşiv 3 | alternatif TEFSİR | alternatif MEALLER | linkler | e-posta

Copyleft © Temmuz 2000 - 2009

rss