YENİ alternatiforum | duyurular | ateizm VE dinler | ağaç ev | bilim | cinsel yaşam | felsefe | kitap | mizah | politika | sanat | spor | tarih | yaşam | tavanarası | Chat!

alternatiforum DiNLER FORUMU ARŞİV 3

www.alternatiforum.com

ALTERNATİFORUM ÖZGÜR BİR FORUMDUR VE TEK BİR KURALI VARDIR
HİÇ BİR YAZI SİLİNMEZ!

Not: alternatiforum'a herhangi bir işlem yapmadan doğrudan giriş yapabilir VE yazabilirsiniz.

<< Previous Topic | Next Topic >>Foruma Geri Dön  

ALLAH VE BILIMIN CATISTIGI DURUMLARDAN KISA ORNEKLER

July 6 2001 at 11:10 PM
HACI  (no login)
from IP address 66.31.118.77

Evrende muhtesem bir duzen var... En buyuk galaksilerden en kucun atomalti zerrelere kadar her cisim, fizik kurallarina tabidirler... Her turlu enerji ve madde durmaksizin harekt halindedir. Big Bang sirasinda kazanilan momentum devam etmektedir.. Uzay genislemekte, galaksiler birbirlerinden uzaklasmakta ve rastgelelik artmaktadir. Ama butun bunlar, rastgelelik bile, belli bazi fizik kanunlarina uyan bir duzen dahilinde vuku bulmaktadir. Rastgelelik bile rastgele degildir. Evrende mevcut gucleri bulup ortaya cikaran insanlar, onlardan cesitli sekillerde yararlanmaktadirlar. Insanlar, mevcut fizik kanunlarini aciga cikararak atom ve Hidrojen bombalarindan tutun, elektrik santrallarine kadar, tum dogal vahsi gucleri ehlilestirmis ve domestike etmislerdir. Fizik konusundaki yayinlara kisa bir goz atmaniz, bu bilim dalinin ne kadar gelismis oldugunu anlamaniza yardim edecektir.. Bu kanunlari teker teker aciga cikaran insanlik, bu basarilarindan buyuk yararlar saglamaya baslamislardir...
Bu kanunlarin Allah'in kanunlari oldugunu iddia eden inanirlara gore, acaba bilim, Allah'dan izin almadan bu guclerden yararlanmada hakli midir? Islam'a gore insaniyete hizmetin sevap oldugu soylenir. Allah'in yoklugunu ortaya koymaya calissa bile, bilim insaniyete hizmet olarak kabul edilebilir mi? ..... Hem bilim bir yandan insaniyete hayirli olmakta, ote yandan onu onemli olcude tahrip etmektedir. Ayni teknoloji insanliga hem yararli hem de zararli olabilmektedir. Zararli yonu de olan bir teknoloji Islam'in gozunde sevap olarak kabul edilebilir mi? Milyonlarca insani oldurmeye muktedir nukleer enerji, insanliga hizmet eden makbul ve sevap bir etkinlik midir? Diger teknolojik ilerlemeleri de ayni meyanda incelemek mumkun mudur? Ozellike biyoteknoloji insan omrunu uzatmakla, insanliga hizmet etmekte midir? Islam'a gore her teknik ilerleme, insan omrunu uzatan her caba olumlu mudur? Butun bunlar Allah'in yetkilerine bir mudahale, hatta bir tecavuz olarak kabul edilebilir mi? Insanlarin oldurulmesini ve intihari yasaklayan Kur'an, insan omrunun uzatilmasina da karsi midir? Insan omrunun uzatilmasi da Allah'in emirlerine karsi islenen bir gunah degil midir? Islam kanunlarinin uygulandigi bir ulkde her teknik ilerleme icin Seyhulislamdan veya ruhbani komiteden fetva alinmasi gerekli midir? Herseyden once Allah'in kanunlarini bulup, ortaya cikarmaya ve onlari ehlilestirmeye calismak bir tur sirk degil midir? Allah'a es kosmayi Bati'ya birakmakla Islam, Allah'in gozunde daha mi makbuldur? Sonunda ilahi bir mudahaleden mi medet ummaktadir?

Islam'in karsilastigi o kadar cok sorun vardir ki..
Iste size bunlardan cok kucuk bir demet..
Bilimsel Islam, bilimin ve dinin surekli olarak catistigi, giderek tukenmekte olan bir savas meydanidir..
Islam kendini bilimsellikten arindirincaya ve Camiye ceklinceye kadar bu boyle devam edip gidecektir...
Muslumanlar yalniz maneviyata deger ve onem vermesini ogrenmeli, bilimi bilim adamlarina terketmelidirler..

Respond to this message   
AuthorReply

(no login)
209.17.159.225

Bilim Bilim adamlarina terkedilmelidir! Buna katiliyorum...

July 6 2001, 11:17 PM 

Ama bilim adamlari nin musluman olmaya hakki da olmalidir.

Teknolojinin sevapligi/gunahligi acikca kullanim sekline baglidir. BICAK ile adam oldurebilirsin... Ekmek de kesebilir, uzerine yag surebilirsin...

Nimeti kullanirken sukretmek gerekir. Allah kullanma iznini nimetleri verirken vermistir. Dunyayi bizim icin duzenlemistir. Tesekkur etmek sarttir.

Bana kalirsa bu makalede neler demek istedigin pek acik degil, biraz daha acabilir misin?

Ben burada sadece ISLAM/ALLAH ile ilgili problemler degil TUM INSANLIGIn problemlerini goruyorum...

O nedenle yani...

Selametle

Respond to this message   
emre
(no login)
62.248.36.2

BİLİM ALLAH'IN BİZE VERDİĞİ BİR NİMETTİR

July 9 2001, 4:10 PM 

Allah evreni bir düzen üstüne inşa ettiğini,bu düzenin şaşmaz olduğunu ve bu yasalar üzerine kafa yorulması gerektiğini belirtir.ayrıca pek çok Kuran ayetinde Allah'ın nimetlerinden yararlanmamız gerektiği belirtilir.Bu nimetler sadece yiyecekler ,içecekler vesaire değildir.Bu nimetler içerisine Allah'ın koyduğu tabiat yasalarından faydalanarak bilimi insanlığın hizmetine sunmak da girer.
Bu her konuda böyledir.Hayatı kolaylaştırıcı buluşlar yapmak,hastalıklarla mücadele etmek,fakirliği ve cehaleti ortadan kaldırmak.Bunların hepsi Rabbimizin istekleridir.Ömrü uzatmak da bu kapsamdadır.Yani yaşlanmayla mücadele etmek,insanlara daha kaliteli ve sağlıklı bir ömür sağlamak islamın hedeflerindendir.Zaten nanoteknolojiyle ihtiyarlığın yenileceğini belirten bilimadamları bunu resmi olarak açıklarken "artık kutsal kitaplarda bahsedilen uzun ömürlü insanlara kavuşabileceğiz"demişlerdir.Uzun ömürlü ,yüzlerce ve hatta binlerce yıl dinç olarak yaşayan insanlar belirtilir kutsal kitaplarda.Bunların arasında peygamberler de vardır.Bunu gerçekleştirmek için çalışmak islamla uyum içinde olanı yapmaktır.Selam ve sevgiler...

Respond to this message   
MGK
(no login)
213.153.175.62

ALLAH ile Bilimin ÇATIŞTIGINI iddia etmek azıcık radikal geliyor kulaga...

July 9 2001, 4:27 PM 

Bir inananın gözünde Allah ile bilimi karşı karşıya getirmek yalnış olur.
Ancak DİN ile bilim çatışıyor derseniz daha somut noktalar ortaya çıkabilir.

Allahın "herşeyi yarattıgına" inananmasından dolayı kişi bilimi ve bilim için gerekli olan elementleri,malzemeleri de Allah'ın yarattıgını söylemesi kaçınılmaz olacak ve bu durum bir kısır döngü tartışmaya girecektir.

Ancak Bilimi dinlerin, kutsal kitapların açıklamaya yeterli olmadıgı konusunda bir iddia bence daha dogru olacaktır.

Din ve inanç ile hemen hemen herşeyi tahakkum altına almaya çalışanların BİLİMİ de Din kavramı altında ele almak istemeleri asıl komik durum bence.

Respond to this message   

(no login)
212.252.3.137

ateizm ve görgü

July 9 2001, 6:04 PM 

sayın hacı

senden cevap vermeni istediğim konuları kısa yorumlarla
veya onu incelemediğini söyleyerek atlıyorsun

veya sorulan şeylerdeki kastı anlayamadığın hallerde soruyu yokmuş gibi kabul ediyorsun(bu konuda gak senden aşağı kalmaz)

dinin bilimle ilgili veya tarihsel verilerle ilgili yeni ortaya çıkan gerçeklere yaptığı vurguları da bunlarla uğraşmayın din bunlarla uğraşmaması gerekir diyerek geçiştirme çalışıyorsun

ama bilimsel gerçeklerle her defasında din tartmaya çalışıyorsun
sana kaç kilo din lazım o kiloyu bulunca inanacakmısın yoksa ben görmedikçe inanmam mı diyorsun

görünce zaten görmüş olursun

ama dikkat et çok görenlere görmemiş deniyor

maharet az gördüğü halde tatminkar davranabilmektedir bununda bir ahlaki erdem olduğunu biliyoruz

iman la ilgili erdem bundan çok farklı olmasa gerek
biz ateizmde çok cevapsız soru gördük
ama dur birazda biz ölelim

İRADE ile ilgili sorum orda seni bekliyor

peygamberlik kronolojisi ile insanlık tarihi

şiir konusunu anlatamadık heralde insan hangi dönemde aletleri veya konuşmayı veya düşünmeyi
bu boyutuyla kullanabilme yeteneğini kazanmıştır

bunlar biyolojik yapımız gibi bölünme, gelişme kabul edebilen yeteneklermidir?

bu konulara gak tan bir yorum alabilirmiyiz DINLERIN INANDIGI ALLAH VAR OLAMAZ! CUNKU BU ALLAH KENDI OGRETILERI VE ILKELERI ILE CELISKI ICINDED
başlığındaki iletimi cevaplamanızı bekliyorum

arzederim

Respond to this message   
HACI
(no login)
205.188.199.39

EVRIMIN KAPSAMI COK GENISTIR.. DIL VE KONUSMA DA EVRIME TABIDIR.. DUSUNME VE KORKMA DA..

July 9 2001, 6:33 PM 

Munekkit Kardes;
Hic bir sorudan kactigim yok.. Yanitini bilmedigim sorulari yanitlamiyorum.. Hepsi o kadar. Bir seyler uydurmami mi bekliyorsunuz? Yoksa benim her sorunun yanitini bildigimi ama onlari ifsa etmedigimi mi dusunuyorsunuz.. Cunku onlari ifsa edersem, Allah'a ulasabilecegimi ve bunu istemedigimi mi kastediyorsunuz.. Asagida bunun bir ornegi var.. Bana su soruyu soruyorsunuz..

"şiir konusunu anlatamadık heralde insan hangi dönemde aletleri veya konuşmayı veya düşünmeyi
bu boyutuyla kullanabilme yeteneğini kazanmıştır
bunlar biyolojik yapımız gibi bölünme, gelişme kabul edebilen yeteneklermidir?"

Ben bu sorulari yanitlayamam.. Elimden geldigi kadar aciklamaya calistim ama, herseyi bilemem.. veya bazi seyleri kimse bilemez.. Insanin kac yil once konusmaya basladigi bilinmiyor.. Tabii konusmanin basarilabilmesi icin bazi beyin yorelerinin gelismis olmasi gerekiyor.. Beyin yumusak bir doku oldugundan, fosillesmiyor..
Konusma, dusunme, hayal etme, ruya gorme, duygusallik, sevgi, nefret, korku, bilinc ve her turlu beyinsel etkinligin anatomik alt yapisi vardir.. Yani butun bunlarin ve digerlerinin beyinde merkezi veya bu islerle ugrasan yoreleri vardir.. Bunlar evrime ugramislardir ama,bu evrimi bilmeye olanak yoktur.. Cunku bu yoreler fosillesmemislerdir..
Molekuler saat denen bir sey vardir.. DNA'yi inceleyerek bir yaratigin diger yaratiktan kac zaman once ayrildigini ve baska bir canliya donustugunu arastirir bu molekuler saat.. Pek guvenillir olmasa da, , molekuler saat uzerinde calismakla,
oldukca yararli sonuclara ulasilmistir. Alet kullanma, konusma, siir yazma ve siirden hoslanma elbette onemli evrimsel gelismelerdir. Bunlar hakkinda cesitli spekulasyonlar vardir.. Ben su anda onlara deginmek istemiyorum..

Selamlar..

Respond to this message   
Z.Q.R
(no login)
217.3.88.44

Bilim Allah'in delilleridir....

July 10 2001, 6:01 AM 

Sevgili Haci,

Bazi islerim yuzunden sizlerden biraz uzak kaldim ama Allah'in izniyle tekrar aranizdayim

Sorularin gayet basit ve Quran'in bastan beri isledigi konularin icinde yer aliyor...bunlarin hepsini buraya dökmek forumun hacmini asar.

Sadece bazi örnekler üzerine duracagim...

1) Allah herseyi ölcü ve düzen ile yarattigini söylemektedir 36:33-41 51:7,47-49 55:5-7,20,33 56:68-73,75 57:25 72:28 79:28-33 . Buna ne derseniz deyin ister mukemmel calisan Tabiat, Doga, Evrensel fiziksel/matematiksel kanunlar/yasalar vs. vs. bu gercegi degistiremez...örtemez.

2) Bilimin yani bu yasalarin islemi insan tarafindan kesfedilmeden önce konduguna kerkes ittifak etmistir. Demekki Evren herseyiyle ölcülmüs bicilmis bir durumda, insani icinde misafir etmeye elverisli duruma gelmis ve gereken kosullar saglanmistir 24:45 76:1 87:2-5.
Bu yasalar ile Allah'in insanlara kitaplar halinde gönderdigi yasalar asla birbirinle celismez, celiski insanin niyetinde, yasam ve düsünce tarzindan kaynaklanan bir hastaliktir. Dogadaki mukemmel isleyen bu düzeni inkar edenlerden kaynaklanir.

3) Bilim ve Teknoloji insana verilmis birer Tanrisal nimet ve imtiyazdir. Sinanmak icin bunlara karsi sükredici mi yoksa küfredici olarak mi davranmasi ve buna karsilik ücret kazanmasi sözkonusudur. Nasil Elektrige korunmasiz dokunan carpilip zarar görüyorsa, aynen onunla bilgisayar calistirip hayirli islerde yararlanabiliyoruz, Quran'in sirlarini onunla cözebiliyoruz. Nasil nukleer enerjiylen sehirlerin Elektrik ihtiyacini karsilabiliyorsak, aynen onunla sehirleri yok edecek güc/silah olarak kötüye kullanabiliyoruz. Bu Allah'in nimetleri icinde yer alir ve Allah bunlarla toplumlari sinar. Sanatlarinla helak olanlar bu nimetleri dogaya karsi, insana karsi kullananlardir, bunlar kendilerini yok eden helak olan, ölcüyü dengeyi asmis azginlardir...cünkü Allah'in (siz buna doga deyiniz isterseniz) denge ve yasasi budur.

Kisaca Bilim Din gercegini bilmeyenlerin ortaya attiklari celiski masallari, kendi hayallerinde edindikleri kavramlarin sonuclarin ürünüdür. Allah'in yasalari eksiksiz ve tastamamdir. Ona göre yaratmak cok kolay bir islemdir.

Selam ve sevgiler,

ZuL QuRaN'eL RaKiM

Respond to this message   
Adem
(no login)
203.27.69.93

Otokontrol

August 7 2001, 12:41 PM 

Bu Sayfadaki kufurlu yazilar cogaldigi zaman,bu forumdaki arkadaslar lutfen eski temiz yazilari guncelleyip,kufurlerin arka sayfalara gitmesini saglasinlar.
Herseyi yoneticilerden beklemeyin, hur toplumlarda her kisi yoneticidir.

Respond to this message   
Current Topic - ALLAH VE BILIMIN CATISTIGI DURUMLARDAN KISA ORNEKLER
  << Previous Topic | Next Topic >>Foruma Geri Dön  

kuruluş | kurallar | arşiv 1 | arşiv 2 | arşiv 3 | alternatif TEFSİR | alternatif MEALLER | linkler | e-posta

Copyleft © Temmuz 2000 - 2009

rss