Hadisci,Sunnetci deyip Hz Muhammed in sozlerini inkar edenler.
July 9 2001 at 3:45 PM
Ali Basaraner (no login) from IP address 203.54.111.199
Usenmeyip oturup saydim,Hz Muhammed e itaat edin onun sozunu dinleyin diyen tam 32 tane ayet var,Hz Muhammed e karsi gelenler e ait ayetler daha buna dahil degil.
Hadisleri Inkar edenlere bir sorum var.
Hz Muhammed 23 sene hic konusmamismidir?
Eger konustu ise "sadece Kuran"diyenler en azindan bu 32 ayet i inkar etmiyorlarmi?
Yoksa tevbe suresindeki gibi bu 32 ayeti de mi Kurandan cikartma cabasindalar.
Eger cikartacaklarsa formulu (19x2)-6 dir.Duyurulur.
Sirasi ile ayetler sunlar,buraya tek tek yazmiyorum,isteyen acip bakar.
Mezhep imamlar1n1n dahi kur,ana ters düsmeyen sözlerini kabul eden bizler.Neden hz.Muhammedin kur,ananla celismeyen sözlerini kabul etmeyelim.
Diyeceksinizki Hz. Muhamammedin kur,anla celisen sözleri olurmu?
Ben soruyorum sana Hz.Muhammedin kur,anla celisen sözü veya sözleri varm1d1r?.
Bu sözlerden dolayi an1nda ihtar alm1sm1d1r almam1sm1d1r?
Ihtar almadigi sözleride olabilecegi kanaatindeyim.Ama bilenler varsa yazs1n benim kesin bilgim yok bu konuda, Olma ihtimali daha ag1r basmaktad1r.
Yarat1lanlar1n tümünün az veya cok hata yapabilecek sekilde yarat1ld1g1 bilinmelidir.
HATASIZ KUL OLMAZ
Peygamberlerde kul olduguna göre.
Biz kur,ana ters düsmeyen gülücüklü polanya patentli
papan1nda sözlerini kabul ederiz.
Cünkü onuda yaradan gücü sonsuz Tanr1d1r.
Hz.Muhammedin tüm sözlerini( tesbit edebildikleri kadar)kitap haline getirir ve peygambere götürürler,iste derler, bu ana kadar söylediginiz tüm sözler bunun icinde.Hiddetlenen pergamber derhal bunu götürüp yakiniz der.Ve kitap yak1l1r.
Yar1n kur,an1 b1rak1r bununla islersiniz kur,anla isleyeceklerinizi.
Imam1 azama sorarlar ,kac hadis bilirsiniz.Bir hadis bilirim ,oda sudur der.
Herkimki benim ad1ma bir hadis uydurursa cehennemde yeri haz1rd1r.
"HÜKÜM YALNIZ ALLAH'INDIR. O KENDİSİNDEN BAŞKASINA KULLUK ETMEMENİZİ EMRETMİŞTİR. DOSDOĞRU OLAN DİN İŞTE BUDUR. AMA İNSANLARIN ÇOĞU BİLMİYORLAR." (12:40)
"KENDİ HÜKMÜNDE HİÇ KİMSEYİ ORTAK KILMAZ." (18:26)
Hüküm Allah'tan başkasına bırakılamaz çünkü o zaman dosdoğru dinden sapılmış olunur. Ve Allah Kuran ile hüküm koymuştur. Allah'ın hüküm konusunda hiçbir ortağı yoktur. Eğer Allah'ın hükmü olmayan kitapları, dini hüküm kaynağı yaparsak, Allah'ın Kitabı Kuran'la çelişiriz.
"RABBİNİN SÖZÜ HEM DOĞRULUK, HEM ADALET BAKIMINDAN TAMAMLANMIŞTIR. O'NUN SÖZLERİNİ DEĞİŞTİRECEK HİÇBİR KUDRET YOKTUR." (6:115)
Allah'ın Dini, Kuran'ın indirilmesinin bitişiyle Peygamberimiz hayattayken tamamlanmıştır. Peygamberimiz döneminde yazılması yasak olan hadis, ilmihal kitapları, Peygamberimizin vefatından yüz, ikiyüz yıl sonra ortaya çıkmaya başlamıştır. Kuran'ın ayetlerine göre Allah'ın sözleri değiştirilemez bir şekilde tamamken, insanlar bununla yetinmeyip yeni sözler aramışlardır. Bunlara göre din daha evvel tamam değildir ki, bazı şahısların yorum, içtihat ve izahları insanlara gereklidir. Ayrıca Geleneksel İslam'ın savunucuları bununla da yetinmeyip nasih-mensuh şeklindeki izahları sonucunda hadislerle Kuran'ın izahlarını iptal edip, yerine kendi izahlarını ve hadisleri koymuşlardır.
"ALLAH SİZE KİTABI DETAYLANDIRILMIŞ BİR HALDE İNDİRMİŞKEN, ALLAH'IN DIŞINDA BİR HAKİM Mİ ARAYAYIM?" (6:114)
Kuran ana konuları verip, yan konular için bizi başka kitaplara, şahıslara havale etmiyor. Eğer bir konuyu Kuran'da bulamazsak, o konunun dinimizle bir ilgisinin olmadığı anlaşılır. Örneğin midyenin, karidesin yenip yenmemesi ile ilgili Kuran'da bir ifade yoksa, bunlar hakkında hiçkimse "yenemez" diyemez. Çünkü yenmesi haram olan şeyler Kuran'da açıkça belirtilmiştir.
"EY İMAN SAHİPLERİ; SİZE AÇIKLANINCA HOŞUNUZA GİTMEYECEK ŞEYLERİ SORMAYIN. KURAN İNDİRİLİRKEN ONLARI SORARSANIZ SİZE AÇIKLANIR. ALLAH ONLARI AFFETTİ. ALLAH BAĞIŞLAYANDIR, RAHİMDİR." (5:101)
"BİZ BU KİTABI SANA, HERŞEYİN AYRINTILI AÇIKLAYICISI, BİR DOĞRUYA İLETİCİ, BİR RAHMET, MÜSLÜMANLARA BİR MÜJDE OLARAK İNDİRDİK." (16:89)
Ayette Kuran'ın herşeyi açıkladığı, bizi doğru yola ilettiği söyleniyor. Kuran herşeyi açıklıyorsa hadis kitaplarına, ilmihal kitaplarına 'hüküm koyucu olarak' gerek yoktur. Allah Kuran'da bize 'Müslüman' ismini takmışsa Şii, Sünni, Şafi, Alevi, Hanefi diye isimleri kullanıp, Allah'ın bize verdiği ismi yetersiz görmenin, Dinimizi bölük pörçük etmenin anlamı yoktur. Peygamberimizin mezhebi mi vardı? Dört Halife'nin mezhebi mi vardı? Kuran'da mezhepler mi var, yoksa tek bir Dinden mi bahsediliyor?
"DE Kİ: 'BEN SİZİ ANCAK VAHİY İLE UYARIYORUM." (21:45)
"BÖYLECE BİZ SENİ, KENDİLERİNDEN ÖNCE NİCE ÜMMETLERİN GELİP GEÇTİĞİ BİR ÜMMETE, SANA VAHYETTİKLERİMİZİ OKUMAN İÇİN GÖNDERDİK." (13:30)
"BU KURAN BANA, SİZİ VE ULAŞTIĞI KİMSELERİ UYARMAM İÇİN VAHYOLUNDU." (6:19)
"ONLARA AYETLERİMİZ AÇIK AÇIK OKUNUNCA, BİZİMLE KARŞILAŞMAYI UMMAYANLAR 'BİZE BUNDAN BAŞKA KURAN GETİR VEYA BUNU DEĞİŞTİR' DEDİLER. DE Kİ: 'O'NU KENDİLİĞİMDEN DEĞİŞTİRMEM BENİM İÇİN SÖZ KONUSU OLAMAZ. BEN SADECE VAHYOLUNANA UYUYORUM." (10:15)
Ayetlerden anlaşılacağı gibi, Peygamberimizin açıkladığı ve uyduğu vahiy, Kuran'dır. Kim Kuran'a uyarsa, Peygamberimize de uymuş olur.
Peygamberimiz Kuran'da ençok 'Resul' kelimesiyle tanıtılır. 'Resul', "elçi" kelimesinin karşılığıdır ve Allah bu kelimeyle, Peygamberimizin vazifesi olan Allah'tan aldığı mesajı insanlara iletmesini vurgular. Ayetlerden görüldüğü gibi bu mesaj Kuran'dır. Başka hiçbir kaynağa, hiçbir kitaba gönderme yoktur. Allah, Kuran dışında başka uyulması gereken vahiyler, kaynaklar olsaydı, onları da belirtir, onlara da uymamızı isterdi. Oysa bugünkü manzarada yüzlerce hadis ve fıkıh kitabının dinin kaynağı diye Kuran'a eş koşulduğu görülmektedir. Kuran'ın dindeki tekelini bozma girişiminde bulunanlar nereden ve kimden güç ve destek alıyorlar? Kuran, Peygamberimizin döneminde yazıldı, ezberlendi. İçinde hiçbir çelişki, mantığa aykırılık yoktur. Diğer hiçbir kaynak, Peygamberimiz hayattayken yazılmadı. Üstelik bu kaynaklar ve izahlar Kuran'la, kendi aralarında ve mantıkla çelişirler.
"ONLARIN SANA GETİRDİKLERİ HİÇBİR ÖRNEK YOKTUR Kİ, BİZ SANA GERÇEĞİ VE EN GÜZEL YORUMU GETİRMİŞ OLMAYALIM." (25:33)
"RAHMAN... KURAN'I ÖĞRETTİ..." (55:1-2)
"ŞÜPHESİZ O'NU TOPLAMAK, VE OKUTMAK BİZE DÜŞER. O HALDE BİZ O'NU OKUDUĞUMUZDA, SEN DE O'NUN OKUNUŞUNU İZLE. SONRA O'NU AÇIKLAMAK TA BİZE DÜŞER." (75:17-18-19)
"KAFİRLER DEDİLER Kİ: 'KURAN O'NA TOPTAN, TEK BİR DEFADA İNDİRİLSEYDİ YA'. BİZ ÖYLE YAPTIK Kİ, O'NUNLA SENİN KALBİNİ DAYANIKLI KILALIM. BİZ O'NU PARÇA PARÇA DÜZENLEYİP OKUDUK." (25:32)
Görüldüğü gib kafirler hep Kuran ile uyarılmışlardır. Bu yüzden kafirlerin itirazları da hep Kuran'a karşıdır. Getirilen yorumlar da hep Kuran'ın içindedir. Böylece Allah, Kuran'ın tefsirinin en güzel şekilde yine Kuran'la yapılacağının dersini vermektedir. Kuran en güzel yorumu içerirken, ayrıca başka (tefsir) kitaplar dinin kaynağı olamaz. Dinimiz tefsir kitapları olmadan da anlaşılır ve tastamamdır. Kuran hiçbir hadis kitabına, mezhep kitabına, tefsir kitabına ihtiyaç duymaksızın her detayı içerir. Allah Kuran'ın öğretilmesini de açıklamasını da üzerine almıştır. Kuran kendi kendini açıklar. Kuran'da, bir ayette anlaşılması gerekli konu tamamlanmadıysa, başka bir ayetin ilave yapılmasıyla, o konu anlaşılır. Yoksa Kuran'nın, Kuran dışı hadis, tefsir, içtihat başlıklı kitaplara ihtiyacı yoktur. Bu kitaplardan, bu kaynakların gereğinden Kuran hiç bahsetmez. Kuran, Allah'ın kendisini öğreteceği, açıklayacağı, korumayı bizzat taahhüt ettiği tek kaynaktır.
"BU KURAN UYDURULACAK BİR HADİS (SÖZ) DEĞİLDİR. AKSİNE ÖNÜNDEKİLERİ TASDİKLEYİCİ, HERŞEYİ DETAYLANDIRICIDIR. İNANAN BİR TOPLULUK İÇİN DE KLAVUZ VE RAHMETTİR." (12:111)
Gelenekçiler, Kitab'ın detaylı olduğunu görmezlikten gelip hadisleri, şahsi görüşlerini Kuran'ın detayları yetersizmiş gibi dine sokarlar. Bunlarda da hadisler başroldedir. Oysa aynı ayet, Kuran'ın uydurulmuş bir hadis olmadığını söyleyerek, anlamaya niyeti olanlara mucizesini sergiler.
"ŞİMDİ SEN BU HADİSE (SÖZE) İNANMAZLARSA, BELKİ DE ARKALARINDAN KENDİNİ ERİTİRCESİNE ÜZÜLECEKSİN." (18:6)
Peygamberimizin, insanlar inanmıyor diye üzüldüğü tek hadis (söz) Kuran'dır. Peygamberimiz, Kuran dışında bir hadise kimseyi davet etmemiştir. Eğer Peygamberimizin kendi hadisleri de dinin kaynağı olsaydı, Peygamberimiz onları da yazdırırdı. Peygamberimizin uğrunda mücadele verdiği tek hadis, KURAN'dır. Kuran, kendisi dışında uymamız gereken hiçbir hadise işaret etmez.
"İŞTE BUNLAR ALLAH'IN AYETLERİDİR Kİ, ONLARI SANA GERÇEK OLARAK OKUYORUZ. HAL BÖYLEYKEN ALLAH'TAN VE AYETLERİNDEN SONRA HANGİ HADİSE İNANIYORLAR?" (45:6)
"KİMİN HADİSİ ALLAH'TAN DAHA DOĞRU OLABİLİR?" (4:87)
"EĞER DOĞRU SÖZLÜLER İSELER O'NUN BENZERİ BİR HADİS GETİRSİNLER." (52:34)
Hadisler dinin kaynağı olsaydı, Dinimiz eksik olurdu. Kuran, başı-sonu belli bir kaynaktır. Oysa hadislerin içine çok uydurma girmesinin en büyük sebeplerinden biri, hadislerin başı-sonu belirsiz bir kaynak oluşudur. Allah bizi Kuran dışında başka bir kaynağa muhtaç kılmadı. Farkında olarak veya olmayarak eksik, belirsiz ve çelişkili bir dine mensupmuşuz gibi bizi gösterenlerin, Kuran'ın önüne Peygamberimize fatura ederek koyduğu bu uydurmalarla dolu hadisler bırakılmalıdır ki, Kuran tek başına ortaya çıksın ve çelişkisiz, tastamam Dinimizin biricik kaynağı olarak bizi aydınlatsın.
"KİM ALLAH'A VE ELÇİSİNE İTAAT EDERSE VE ALLAH'TAN KORKUP SAKINIRSA, İŞTE KURTULUŞA VE MUTLULUĞA ERENLER BUNLARDIR." (24:52)
"ALLAH'A VE ELÇİSİNE İTAAT EDİN Kİ, MERHAMET OLUNASINIZ." (3:132)
Biz, Peygamberimiz Hz.Muhammed'e niye uyarız? Çünkü O, Allah'ın elçisidir. Yani Allah'ın mesajını alıp getiren kişidir. Elçinin mesajı, Allah'ın gönderdiği mesajdır. O mesaja uyulunca hem Allah'a, hem o mesajı getiren elçiye uyulmuş olunur. Elçiye "Elçi" denmesinin sebebi, kendisinden olmayan mesajı taşımasındandır. Elçiyi devreden çıkartıp Allah'a varmamız mümkün değildir. İtaat edilmesi emredilen kişi olan Elçi, kendisi namına değil, göndericisi Allah namına konuşmaktadır. Bu yüzden 'O'na itaat, gönderene (Allah'a) itaattir' mantığı, Kuran'ın bu ayetleriyle verilmektedir. Allah'ın elçi yollaması, bizimle irtibat kurmak kurmak için seçtiği tek yoldur. Elçi, mesajı insanlara ileteceği, O'na davet edeceği için, Elçi'ye itaat, O'nu gönderene itaat olacaktır.
İnsanlar; Allah'ın mesajı Kuran'ı, Hz.Muhammed'in (Elçi'nin) ağzından duydular. Peygamberimizin getirdiği mesaja uymayan bir çok insan, 'Bu insan sözüdür' veya 'Biz bir insana mı uyacağız?' şeklinde karşı çıkmışlardır. Oysa Allah; "Allah ve Elçisi'ne itaat edin" ayetleriyle, Hz.Muhammed'e elçiliği yüzünden, o mesajın gerçek sahibi Allah olması dolayısıyla uyulacağını göstermektedir. Yoksa 'Allah, Kuran ile hükümler koydu, Peygamberimiz hadislerle ilave hükümler yaptı, Allah ve Elçi'ye itaatten kasıt, iki tane din oluşturucusunun oluşturduklarına uymaktır' demeye getirerek ayetleri açıklamak, dinimizi Allah ve Peygamber ortak yapımına çevirmek olur. Oysa Kuran'da, Allah dışında hüküm koyucu aranmaması söylenir.
"ALLAH SİZE KİTABI DETAYLANDIRILMIŞ BİR HALDE İNDİRMİŞKEN, ALLAH'IN DIŞINDA BİR HÜKÜM KOYUCU MU ARAYAYIM?" (6:114)
"MUHAMMED YALNIZCA BİR ELÇİDİR." (3:144)
"MUHAMMED ALLAH'IN ELÇİSİ VE PEYGAMBERLERİN SONUNCUSUDUR." (33:40)
"MUHAMMED ALLAH'IN ELÇİSİDİR." (49:29)
Peygamberimiz Hz.Muhammed sadece Kuran'la uyarırdı:
"DE Kİ: 'BEN SİZİ YALNIZCA VAHİY İLE UYARIP KORKUTUYORUM." (21:45)
"ONLARA BİR AYET GETİRMEDİĞİN ZAMAN, 'ŞURADAN BURADAN DERLESEYDİN YA' DERLER. DE Kİ: 'BEN SADECE RABBİMDEN BANA VAHİY EDİLENE UYUYORUM. BU, RABBİNİZDEN OLAN BASİRETLERDİR, İMAN EDECEK BİR TOPLUM İÇİN DOĞRUYA İLETİLME VE RAHMETTİR'." (7:203)
Hz.İsa gibi Allah'ın sevgili bir kuluna ilahlık makamının verilmesinin Hristiyanlık Dünyası'ndaki sonuçları ortadadır. Peygamberimizle ilgili uydurmalar ise, Peygamberimize Allah'ın yanında ikinci bir hüküm koyucu sıfatının verilmesiyle gerçekleşmiştir. Bu sıfatla Gelenekçiler, Allah'ın vahyi olan Kuran'da olmayan hükümleri, kendi uydurdukları ve yanlış yorumladıkları hadis, sünnet adlı Peygamberimize iftiralarla dolu kitaplarda toplamışlardır. Oysa Peygamberimize Kuran'da şunlar söyletilir:
"DE Kİ: 'SİZE, -ALLAH'IN HAZİNELERİ YANIMDADIR- DEMİYORUM, GAYBI DA BİLMİYORUM VE BEN SİZE -BİR MELEĞİM- DE DEMİYORUM. BEN BANA VAHYEDİLENDEN BAŞKASINA UYMAM'." (6:50)
Allah'ın Dini'ni bozmak isteyenlerin en büyük hilelerinden biri de kutsalı putlaştırarak insanları aldatmaları olmuştur.
Dinin övdüğü peygamberleri putlaştırmak bunun en önemli örneğidir.
"O SİZE MELEKLERİ VE PEYGAMBERLERİ RABLER EDİNMENİZİ EMRETMEZ. SİZ MÜSLÜMAN OLDUKTAN SONRA, SİZE KAFİR OLMAYI MI EMREDECEK?" (3:80)
Kutsalı putlaştıranlar, 'yoksa sen Hz.İsa'yı sevmiyor musun?', 'Sen Hz.Muhammed'i yok mu sayıyorsun?' tarzındaki sorularıyla saf dinin ortaya çıkmasına çalışanları yıldırmaya çalışırlar. Kutsala saygısı olan, peygamberleri seven birçok saf insansa, ne yazık ki bu sorularla sindirilmektedir. Zaten hedef te budur; Allah dışındaki ilahların, ilahlaştırılanların hiçbirini kabul etmeyen, etmemesi gereken dindar kitleye, kendi kutsallarını putlaştırıp, zayıf oldukları yerden yaklaşarak dini bozmak. Oysa Kuran'da böyle ifadeler yoktur. Peygamberimizin hammaddesinin diğer insanlardan ayrı olup, nurdan yaratıldığı, Kuran'da anlatılmayan yüzlerce mucizesinin olduğu, namaz vakitleri için adeta Allah'la pazarlık yaptığı şeklindeki uydurmalar hep peygamber putlaştırma, yarıştırma gayretlerinin neticesidir. Bu gayret sonucu alemlere rahmet olan Peygamberimize; insanları kötürüm etmek için beddualar ettiği, utanç kaynağı olabilecek şekilde cinsel mucizeler gösterdiği iftiraları atılmıştır. Tüm bu iftiralar hep uydurma hadislerle halka sunulmuştur ki, kutsala karşı gelme korkusunu içinde taşıyan ve dini az bilen halk, bu uydurmaları itirazsız kabullensin. Diğer dinlerin düştüğü hataları Kuran'da okuyup, hep onları eleştirip, hem de aynı hataya düşmek ne acıdır!
Dinini, babadan oğula aktarılan kulaktan dolma bilgilerle öğrenip Kuran'ı bilmeyen, okumayan Gelenekçilerin anlamadığı nokta; Peygamberimizin tüm bu uyduruk, sözde yüceltmelere ihtiyacı olmadığıdır. Kuran'da Allah, Peygamberimizi övmekte, O'nun üstün bir ahlak üzerinde olduğunu söylemektedir. Allah'ın kendisine elçilik görevi vermesi, Kitabında kendisini övmesinden daha büyük ne olabilir? Kişileri soyuna sopuna göre değerlendiren gelenekçi kafalar, Peygamberimizi de böyle değerlendirmeye kalkmış ve uydurma hadisler türetmişlerdir.
"ALLAH PEYGAMBERİMİZİ SEÇTİ VE O'NA BÜYÜK BİR İYİLİKTE BULUNDU." (4:113)
"O'NU GÜZEL VE BÜYÜK BİR AHLAK SAHİBİ KILDI." (68:4)
"O'NU ALEMLERE RAHMET YAPTI." (21:107)
"VE PEYGAMBERİMİZİN TÜM GÜNAHLARINI BAĞIŞLADI." (48:2)
Görüldüğü gibi, Kuran'da Peygamberimiz en güzel şekilde övülmektedir. Eğer tüm alemlerin Peygamberimiz için yaratıldığı doğru olsaydı, bu da Peygamberimizin alemler için rahmet oluşu gibi söylenirdi. Çünkü bu izah doğru olsaydı, diğer tüm izahlardan daha önemli bir bilgi olurdu. Gerçek olsaydı, Kuran bu en önemli bilgiyi hadis gibi Kuran'da belirtilmeyen, Allah'ın korumayı taahhüt etmediği bir kaynağa elbette bırakmaz, kendisi belirtirdi.
Peygamberimizin Allah'ın huzurunda, ümmetinden tek şikayeti ayette şöyle geçer:
"EY RABBİM, BENİM KAVMİM BU KURAN'I DEVRE DIŞI TUTTULAR." (25:30)
Evet; sözde Kuran el üstündedir, kutsaldır, fakat hayata uygulanmayan, dini tek başına belirlemeyen, yüzlerce dini kitaptan biri haline çevrilmiştir. Kişiler dinlerini ilmihal kitaplarından öğrenmekte, bu bilgiler kulaktan dolma bir şekilde babadan oğula aktarılmakta, Kuran ise anlaşılmak için değil, sadece seslendirilmek için okunmakta, böylece devredışı tutulmaktadır.
Dinin sadece Allah'a has kılınmasını söyleyenlere de, bir takım menfaat odakları, tek sömürü araçları olan din ellerinden alınmaya çalışıldığı için yahudi, mason, sapık, ajan, mürted gibi sözlü ve fiili saldırılarda bulunmaktadırlar.
"RAHMAN, RAHİM, ALLAH'IN ADIYLA.
ÖVGÜ, KAİNATIN RABBİ ALLAH'ADIR.
RAHMAN'DIR. RAHİM OLANDIR.
DİN GÜNÜNÜN SAHİBİDİR.
YALNIZ SANA KULLUK EDER, YALNIZ SENDEN YARDIM DİLERİZ.
BİZİ DOĞRU YOLA İLET.
NİMET VERDİKLERİNİN YOLUNA, GAZABA UĞRAYANLARIN VE SAPMIŞLARINKİNE DEĞİL."
(1:1-2-3-4-5-6-7)
19/18-PEYGAMBERİMİZ HZ.MUHAMMED'İN ROLÜ, UYARICI VE MÜJDELEYİCİ OLMASIDIR!
"ÖYLE Kİ ALLAH'TAN BAŞKASINA İBADET ETMEYİN. GERÇEKTEN BEN SİZİ O'NUN TARAFINDAN UYARAN VE MÜJDELEYENİM." (11:2)
"SİZİ EN İYİ RABBİNİZ BİLİR, DİLERSE SİZE MERHAMET EDER, DİLERSE SİZİ AZAPLANDIRIR. BİZ SENİ ONLARIN ÜZERİNE BİR VEKİL OLARAK GÖNDERMEDİK." (17:54)
"DE Kİ: 'ŞÜPHESİZ BEN ANCAK SİZİN BENZERİNİZ OLAN BEŞERİM, YALNIZCA BANA SİZİN İLAHINIZIN TEK BİR İLAH OLDUĞU VAHYOLUNUYOR. KİM RABBİNE KAVUŞMAYI UMUYORSA ARTIK SALİH BİR AMELDE BULUNSUN VE RABBİNE İBADETTE HİÇ KİMSEYİ ORTAK TUTMASIN'." (18:110)
"DE Kİ: 'EY İNSANLAR, GERÇEKTEN BEN SİZİN İÇİN YALNIZCA BİR UYARICIYIM'." (22:49)
"BİZ SENİ YALNIZCA BİR MÜJDE VERİCİ VE UYARIP KORKUTUCU OLARAK GÖNDERDİK." (25:56)
SONUÇ : Kuran, kendi tabiriyle bütün detayları veren kitabımızdır, herşeyi açıklayıcıdır, rahmettir, müjdedir, ışıktır, anlayıp uygulamamız için indirilmiş rehberimizdir. Kuran, her yaramıza merhem, her derdimize şifa, zihnimize aydınlık, yolumuza rehber olmalıdır. Dinimize hurafe sokulması için hiçbir şekilde gevşeklik gösteremeyiz. Unutmayalım ki; ahirette Allah'ın vahyi olan Kuran'dan sorumlu tutulacağız.
"SANA VAHYEDİLENE SIMSIKI SARIL. ŞÜPHESİZ SEN DOSDOĞRU YOL ÜZERİNDESİN. VE ŞÜPHESİZ O (KURAN) SANA VE TOPLUMUNA BİR HATIRLATMADIR. O'NDAN SORUMLU TUTULACAKSINIZ." (43:43-44)
Yaw sen Politikaci olsan seni Turkiyeye basbakan yaparlar.
Ben bir soru sordum sen yuz cevap verdin,hicbirisi de benim sordugum soruya direk cevap degil.
Laf kalabaligina getirmeden soyle.
1-Kuranda Hz Muhammed(sav) a itaat edin onun sozlerini dinleyin diye 32 Ayet varmi yokmu?
2-Bu foruma katilanlar Bu ayetleri kabul ediyorlarmi yoksa etmiyorlarmi?
evvela ortak noktalarda bir bulusalim.
Ilkonce buna cevap verin,sonra hadis varmidir yokmudur,hangisine inanilir,hangisine inanilmaz,Peygamberi kim putlastirmistir,kim yolundan gitmistir e geliriz.
Ayni lisani konusuyoruz,ayni seyleri iddia ediyoruz,ama birturlu anlasamiyoruz.
Ayetleri Tekrardan yaziyorun ve Sorumu Tekrarliyorum.
July 10 2001, 10:45 AM
Hz Muhammed in sozlerini inkar etmeyi,intellik modern lik zannedenlere:
1-Kuranda Hz Muhammed(sav) a itaat edin onun sozlerini dinleyin diye 32 Ayet varmi yokmu?
2-Bu foruma katilanlar Bu ayetleri kabul ediyorlarmi yoksa etmiyorlarmi?
3/Ali Imran
31- De ki, siz gerçekten Allah'i seviyorsaniz bana uyun ki, Allah da sizi sevsin ve suçlarinizi bagislasin. Çünkü Allah çok esirgeyici ve bagislayicidir.
32- De ki, Allah'a ve Peygamber'e itaat edin! Eger aksine giderlerse, süphe yok ki Allah kâfirleri sevmez.
132- Allah ve Peygambere itaat edin ki, size de merhamet edilsin.
4/Nisa
59- Ey iman edenler! Allah'a itaat edin, Peygambere de itaat edin ve sizden olan emir sahibine de itaat edin. Eger herhangi bir seyde anlasmazliga düserseniz; Allah'a ve ahiret gününe gerçekten inaniyorsaniz, onu Allah ve Resulüne arz edin. Bu, daha iyidir ve sonuç bakimindan da daha güzeldir.
64- Biz hangi peygamberi gönderdikse, sirf Allah'in izni ile itaat edilmek üzere gönderdik. Eger onlar kendilerine zulmettikleri zaman sana gelseler de Allah'tan günahlarinin bagislanmasini dileselerdi ve Resul de onlarin bagislanmasini dileseydi, elbette Allah'i affedici, merhametli bulurlardi.
65- Hayir! Rabbine andolsun ki is bildikleri gibi degil, onlar aralarinda çikan çekismeli islerde seni hakem yapip sonra da senin verdigin hükme karsi içlerinde hiçbir sikinti duymaksizin, tam bir teslimiyetle boyun egmedikçe iman etmis olamazlar.
69- Kim Allah'a ve Peygambere itaat ederse iste onlar, Allah'in kendilerine nimet verdigi peygamberlerle, siddiklarla, sehidlerle, iyilerle birliktedir. Bunlar ne güzel arkadastir!
80- Kim peygambere itaat ederse Allah'a itaat etmis olur. Kim de yüz çevirirse, biz seni onlara bekçi olarak göndermedik.
136- Ey iman edenler! Allah'a, Peygamberine, Peygamberine indirdigi Kitab'a, ve daha önce indirdigi kitaba iman edin. Kim Allah'i, meleklerini, kitaplarini, peygamberlerini ve ahiret gününü inkâr ederse sapikligin en koyusuna düsmüs olur.
170 - Ey insanlar, Resul size, Rabbi'nizden hakki (gerçegi) getirdi. Kendi yarariniza olarak ona inanin. Eger inkâr ederseniz, bilin ki göklerde ve yerde olanlarin hepsi Allah'indir. Allah bilendir, hikmet sahibidir.
5/Maide
92 - Allah'a itaat edin, Peygamber'e de itaat edin. Kötülüklerden sakinin. Eger yüz çevirirseniz, biliniz ki, Peygamber'imize düsen sadece apaçik tebligdir.
7/A'Raf
157- Onlar ki, o ümmî peygambere uyarlar, yanlarindaki Tevrat ve Incil'de yazilmis bulacaklari o peygambere uyup, onun izinden giderler ki, o, onlara iyiyi emreder ve onlari kötülüklerden alikoyar, temiz ve hos seyleri kendilerine helâl kilar, murdar ve kötü seyleri de üzerlerine haram kilar, sirtlarindan agir yükleri indirir, üzerlerindeki baglari ve zincirleri kirar atar, iste o vakit ona iman eden, ona kuvvetle saygi gösteren, ona yardimci olan ve onun peygamberligi ile birlikte indirilen nuru izleyen kimseler var ya, iste asil murada eren kurtulmuslar onlardir.
158- De ki; ey insanlar! Ben sizin hepinize Allah'in resulüyüm. O Allah ki, göklerin ve yerin bütün mülkü O'nundur. O'ndan baska hiçbir ilâh yoktur. Öldüren de, dirilten de O'dur. Bundan dolayi gelin, Allah'a ve resulüne iman edin. Allah'a ve Allah'in bütün kelâmlarina iman etmis bulunan o ümmî peygambere, evet ona uyun ki, hidayete erebilesiniz.
8/Enfal
1- Sana ganimetlerin bölüstürülmesini soruyorlar. De ki, ganimetlerin taksimi Allah'a ve Resulüne aittir. Onun için siz gerçekten mümin kimseler iseniz Allah'tan korkun da biribirinizle aranizi düzeltin. Allah'a ve Resulü'ne itaat edin.
20- Ey iman edenler, Allah'a ve Resulü'ne itaat edin. Isitip durdugunuz halde onun emirlerinden yüz çevirmeyin!
46- Ayrica Allah'a ve Resulü'ne itaat edin. Ve birbirinizle didismeyin. Sonra içinize korku düser ve kuvvetiniz elden gider. Sabirli olun, çünkü Allah sabredenlerle beraberdir.
9/Tevbe
71- Erkek ve kadin bütün müminler birbirlerinin dostlari ve velileridirler. Iyiligi emrederler, kötülükten vazgeçirirler, namazi kilarlar, zekâti verirler, Allah'a ve Resulüne itaat ederler. Iste bunlari Allah rahmetiyle yarligayacaktir. Çünkü Allah azîzdir, hakîmdir.
24/Nur
51- Aralarinda hüküm vermesi için Allah'a ve Resulüne davet edildiklerinde müminlerin sözü ancak "isittik ve itaat ettik" demeleridir. Iste bunlar asil kurtulusa erenlerdir.
52- Her kim Allah'a ve Resulüne itaat eder, Allah'a saygi duyar ve O'ndan sakinirsa, iste asil bunlar bedbahtliktan kurtulanlardir.
54- De ki: Allah'a itaat edin; Peygambere de itaat edin. Eger yüz çevirirseniz sunu bilin ki, Peygamberin sorumlulugu kendine yüklenen, sizin sorumlugunuz da size yüklenendir. Eger ona itaat ederseniz, dogru yolu bulmus olursunuz. Peygambere düsen, sadece açik açik duyurmaktir.
56- Hem namazi kilin, zekati verin ve peygambere itaat edin ki rahmete eresiniz.
57- Inkâr edenlerin, yeryüzünde (Allah'i) aciz birakacaklarini sanmayasin! Onlarin varacagi yer cehennemdir. Ne kötü varis yeridir orasi!
33/Ahzab
36- Bununla beraber Allah ve Resulü bir ise hükmettigi zaman, gerek mümin bir erkek ve gerekse mümin bir kadin için, o islerinde baska bir tercih hakki yoktur. Her kim de Allah ve Resulüne âsi olursa açik bir sapiklik etmis olur.
71- Ki (Allah) islerinizi yoluna koysun ve günahlarinizi bagislasin. Her kim Allah'a ve Resulü'ne itaat ederse, o gerçekten büyük murada ermistir.
47/Muhammed
33- Ey iman edenler! Allah'a itaat edin, Peygamber'e itaat edin ve amellerinizi bosa çikarmayin.
48/Fetih
9- Ki, Allah'a ve Resulüne iman edesiniz, ve bunu takviye edip, O'na saygi gösteresiniz ve sabah aksam O'nu tesbih edesiniz.
17- Köre vebal yoktur, topala da vebal yoktur, hastaya da vebal yoktur. Bununla beraber kim Allah'a ve peygamberine itâat ederse, Allah onu, altindan irmaklar akan cennetlere sokar. Kim de geri kalirsa, onu aci bir azaba ugratir.
57/Hadid
7. Allah'a ve Resulüne iman edin. Sizi hâkim kildigi, sizin yönetiminize verdigi seylerden harcayin. Sizden, inanan ve harcayanlar için büyük mükafat vardir.
19. Allah'a ve peygamberine iman edenler var ya, iste onlar, Rableri yaninda sözü özü dogru olanlar ve sehitlik mertebesine erenlerdir. Onlarin mükafatlari ve nurlari vardir. Inkar edip de âyetlerimizi yalanlayanlara gelince, onlar da cehennemin adamlaridir.
28. Ey inananlar! Allah'tan korkun, O'nun Resulü'ne inanin ki size rahmetinden iki pay versin, sizin için isiginda yürüyeceginiz bir nur yaratsin ve sizi bagislasin. Allah çok bagislayan, çok merhamet edendir
58/mucadele
13. Gizli (özel) bir sey konusmanizdan önce sadaka vermekten korktunuz da mi yerine getirmediniz? Fakat Allah da sizi affetti. Su halde namazi kilin, zekati verin, Allah'a ve Resulüne itaat edin. Allah, yaptiklarinizdan haberi olandir.
59/Hasr
7. Allah'in o kent halkindan, Resulüne verdigi ganimetler, Allah'a, Resul'e, ona akrabaligi bulunanlara, yetimlere, yoksullara, yolcuya aittir. Ta ki içinizden yalniz zenginler arasinda dolasan bir sey olmasin. Peygamber size ne verdiyse onu alin. Size neyi yasakladiysa ondan sakinin ve Allah'tan korkun. Çünkü Allah'in azabi siddetlidir.
11- Allah'a ve Resulüne inanirsiniz, mallarinizla ve canlarinizla Allah yolunda savasirsiniz. Eger bilirseniz sizin için en iyisi budur.
64/Tegabun
8- Artik Allah'a, Resulüne ve indirdigimiz nura (Kur'ân'a) inanin. Allah yaptiklarinizdan haberdardir.
12- Allah'a itaat edin, Peygamber'e de itaat edin. Yüz çevirirseniz bilin ki, elçimize düsen apaçik bir duyurmadir.
Sen adamla dalga mi geciyorsun yoksa yaptigina gülmemizi mi istiyorsun
Kardesim, dostum Quran yoldasim (mi acaba?)....
Elciye itaat ne oluyor, Elciye itaat hadis palavralari, sunnet uydurmalari mi oluyor???
ISA Elci degil mi, Musa Elci degil mi???
Muhammed'in izledigi halil IBRAHIM'e itaat olmaz mi???
Ibrahimin hadisleri nerede???
Elciler arasinda neden ayirim yapiyorsunuz???
Elci hayatta mi???
Elcinin kendisi kime ve neye itaat ediyor du???
Kusura bakma ama Quran'i hic bilmiyorsun, buraya astigin 32 ayete inanan ve onlarin hükmünü yerine getiren bizlere, bunlari delil getirmen sacmalik degil mi???
Sen Buhari'ye, Malik'e, Hanbeli'ye, Ebu Davud'a Ibn-i mace'ye uymamizi isterken, BIZ ALLAH'in tüm ELCILERINE yani onlarin getirdikleri ve kendilerinde uyduklari MESAJ'a (vahye, Allah'in yasa ve sunnetine) uyuyoruz....
Peygamberin sahsini putlastirdigin icin, kafanda hep ikon bir ILAH gördügün icin, ayetlerden ölmüs bir insana uymayi, ona salavat getirmeyi, zikretmeyi beyninden silemiyorsun!!!
Sana soruyorum Peygambere, Elciye itaat nedir???
Sunnet ve hadisler mi???
Peki neden bu hadisler Quran'dan ayri birer kaynak???
Allah onlari korumus mu, hadislerin celismelerini nasil acikliyorsunuz???
Allah Muhammed'e baska hüküm kaynagi vermismidir???
Ona Quran misli vahiy yani sizin dediginiz Hadis-i kudsiler vermismidir???
Muhammed bizi neye cagiriyor???
25:30'da neden sikayet ediyor???
Daha sayisiz sorular sizin Din'i anlamadiginiz daha dogrusu dinadamlarinizin saptirmalariyla, gözlerinizin kör kalblerinizin hasta olmasi sizin arinmaniza engel oluyor....Rabbimden size Quran'in Sifa olmasini dilerim, unutma hadisler degil Quran sifadir
Senin samimi oldugunu varsayiyorum ve bu konuda sana yardimci olacagim insaallah ama sende arinmak icin mesaja yüz cevirme, beynindeki putlari yik, Rabbine dua et ve sadece ona yönel!!!
Tamam ben de ayni senin gibi bu ayetlere inaniyorum.
Ve benim icin bu sozlerin Hz Muhammed tarafindan soylendigi sabitse inanmamaya bir gerekce varmi.
Kuran Hz Muhammedi dinlemeyin mi diyor,dinleyin mi diyor?
Biz Bu ayetlere uyuyoruz diye yukarida arkadasin birisi bizi dinsiz yapti.
Insaf yaw kendinize gelin.
Burada hicbir muslumanin agzindan,ben Hz Muhammed e tapiyorum, veya Hz Muhammed in sozleri Kuran ile celisiyorsa Kuran a degil Hz Muhammed e inanirim dedigini duymadim.Hasa.
O zaman bu dusmanlik neden?
Demek ki arada fitneciler var Muslumanlari biribirne dusurmeye calisan.
Bolecekler ki yonetsinler.
Neden siz bu oyuna alet oluyorsunuz?
Hic mi dusunmuyorsunuz?
Hic mi ders almiyorsunuz.
Belki siz haklisinz,belki biz.Orasini Allah bilir.
Kuran in Din kardeslerinizin kusurunu aramayin,iftira atmayin,olmus kardesinizin etini yemekten hoslanirmisiniz ayetini de mi unuttunuz.
Ali Basarener....samimiysen delillerini ortaya koy ve sorularima cevap ver!!!
July 11 2001, 5:38 AM
Bakiniz Peygamberin sanki dilsiz hic konusmayan bir ölü gibi takdim ediyormusuz gibi göstermeniz ya talihsizlik yada cahilliktir. Bizim söylediklerimiz gayet acik ama inatlasinca anlamiyorsunuz....artik size ayet vermekte bir ise yaramiyor...büyük bir probleminiz Quran degimiyle hastaliginiz var...size gercekten yardimci olmak istiyorum inanin bana iftira atmaniza ragmen, sizi ben kesip atmadim....benimle bu konulari isterseniz özel mail araciligi yada chatte konusabiliriz, burada bazi seyler saglikli tartisilamiyor cünkü araya giren bazi kisiler ya polemiye yol aciyor yada konuyu dagitiyor....ICQ numaram sizde olacak isterseniz benimle kontakt kurabilirsin, mail adresimide verebilirim.
Yada beni ilgilendirmez, sen kendi yoluna ben kendi yoluma diyebilirsin, kimseye zorlan ögüt verecek halim zaten yok...tercih sizin elinizde...bunu iyi degerlendirmeniz dileklerimle.
8- Artik Allah'a, Resulüne ve indirdigimiz nura (Kur'ân'a) inanin. Allah yaptiklarinizdan haberdardir.
12- Allah'a itaat edin, Peygamber'e de itaat edin. Yüz çevirirseniz bilin ki, elçimize düsen apaçik bir duyurmadir.
sonderece acıkk seçik ve net ifadeler...Din bir bütündür.Bu insanlar yeni bir din anlayışını harekete geçirip,siyasi ve dinsel yeni bir kimlik bulmanın ,dolayısıyla bir rant kazanmanın telaşı içindeler.Bütün dertleri bu.ama bu ayetler bir duvar gibi kafalarına kafalarına inmekte!
Sevgili Ali Basaraner,sen ayn1 dili konusuyoruz da anlasam1yoruz diyorsun Demeye getiriyorsun .
Biz ne dedik,biz kur.ana ters düsmeyen her söze evet diyebiliriz.
Gerek görürsek.
Hz.Muhammet ne diyor?Topladiginiz benim sözlerimi(kitab1 veya defteri veye yaz1lan ne varsa) götürüp yak1n1z.
Imam1 azam ne diyor?Ben Hz.Muhammede ait bir hadis biliyorum.Peygamber demistirki,kim bana atfen bir hadis uydurursa, cehennemde yeri haz1rdir.
Buna ragmen kurana ters düsmeyen ister uyduruk ister asil olsun gerekirse kabül edebiliriz.
Cünkü kurana ters düsmemektedit.
Sen o ayetleri Z.O.R nin dedigi gibi ,birazdaha dikkatli oku.
Ali Basaraner,sen Tanriy1 ikilemli konusturdugundan haberin yok galiba.
.
Bir ayette ,Ey Muhammet senin görevin, benim buyruklar1m1 insanlara iletmekten ibarettir ,gerisi bizi ilgilendirir diyecek.Ote yandan peygamberin her dedigini tutunuz diyecek.
Tanrinin peygambere ihtarini bilirsiniz kan1mca.
Ihtar1nda ne diyor Yüce Tanri?Ey Muhammet,sen benim serbest ettigimi nas1l yasaklars1n.?
Bir baska ihtar1nda ,dikkat et senin sah damar1n1 yoksa keserim diyor.
Bizleri yani sadece kaynak olarak Kuran i görenleri Peygamberimize itaat etmemekle sucluyorsun.
Yaniliyorsun.
Peygamberimize itaat ne demek ? (bunu Z.Q.R. sormus ama cevap vermemissin)
Bana göre ona itaat etmek onun sözlerini dinlemektir.Simdi elimizde bulunan hadis ve sünnet kitaplari sonuc olarak insan eliyle yazilmis dogru oldugunu asla kanıtlayamayacagimiz (iclerinde dogrular olabilecegi gibi yanlislarda cogunluktadir)kitaplardir.
Bunlari Peygamberimize ait sözler olarak kaynak almamiz dogru olmaz.
Benim elimde Peygamberimizin dudaklarindan ciktigindan % 100 emin oldugum sözleri var biz o sözlere itaat edip inaniyoruz.Aslinda sanirim Peygamberimizin gercek sözleri sende de var.
Bunlar neler mi ?
Simdi Kuran i ac ve "de ki" ile basliyan ayetlere bak.İste onlar peygamberimizin agzindan cikan sözler.
"sevgili Ali baba,Peygamber ailesi bile Islämda birlesemedigine göre ,bizler nas1l birlesecegiz a gözüm."
Hala akillanmadikmi dersin?
Bence tam tersi, cagimiz iletisim cagi.Ayni anda Cin den , Amerika dan , Rusyadan ve dunyanin bilmemneresinden biribirlerini tanimayan insanlar, tanisiyor, konusuyor, arkadas oluyorlar.
Hukmetmek icin insanlari cahil birakma devri gecti be kardesim.Isteyen istedigi seyi , istedigi aninda ogrenebiliyor bu devirde.
Insanlara hicbir devirde bu kadar bilgi sunulmamisti.
Hanyayi,Konyayi ergec herkes anlayacak.
Evet seninle ayni fikirdeyim.Bazi seyler insanlardan gizlendi.Din kotuye kullanildi.Neden biliyormusun.Cahillik ise yaradi.
Koyun gutmek,tilki gutmekten daha kolaydir da ondan.
Biliyormusun Osmanli devrinde halka Raiyye denirdi.Yani davar surusu
Ben Yazmaktan yoruldum,siz cevap vermekten yorulmadiniz.
Devamli ayni seyleri yaziyorum.
1-Haidsler buyuk olcude Buhari,Muslum,Tirmizi gibi alimler tarafindan ayiklanmistir.
2-yine de aklinin suzgecinden gecmeyen hadisi benimseme,eger Kuran a ters dusuyorsa hic benimseme.
3-Ama bunlari yaparken Hz Muhammed i dislamayin, asagilamayin.Daha hcibirinizin agzindan Hz Muhammed sozunu duymadim.Ama Yalanci uyudurukcu dediginizi duydum.
4-Hz Muhammed sadece Kuran in postacisi olmayip, Allah tarafindan Kuran in bizlere aciklanmasi ile gorevli insan dir.Ve herhalde Allah HZ Muhammed i bu gorevi yuruturken denetlemistir.Aksini iddia etmek Allahi (hasa) beceriksizlikle suclamaktir.Bunu soyledigimiz zaman diyorsunuz Kuran anlasilmayacak bir kitap degildir.Evet anlasilmasina anlasilir.Peki hic sizden daha iyi anlayanlarin yazilarini okudunuzmu?
Onlar nasil anlamislar?
Kimlerden ornekler,dersler almislar? Hic arastirdinizmi?
Hicbiri demis mi ki,ben Kuran in butun sirlarini cozdum.
Eger dedi ise yaz bakalim buraya.
Onu dese dese Resat Halife der.
Kusura bakma biz ona inanmiyoruuuuuuuuuuuuuuuuz.
5-Eger sizin dediginiz gibi Hz Muhammed in soyledikleri Kuran daki "de ki" ile sinirli ise, sizce Hz Muhammed 23 sene hic mi konusmamistir.
6-Iddia ediyorum, ya Islami yikmak isteyenlerin oyununa geliyorsunuz, ya da sizler de o oyunun bir parcasi siniz.
"""Ben Yazmaktan yoruldum,siz cevap vermekten yorulmadiniz."""
Hem soru soruyorsun hem de cevap verilince kiziyorsun.Bu konunun basinda bir soru sormussun belirttigin 32 ayet ile ilgili bende cevap verdim.Eger cevap verilmesini istemiyorsan soru sormayacaksin.Sadece fikirlerini yazarsin o zamanda ben gelip buraya cevap yazmam sende yorulmazsin.
"""1-Haidsler buyuk olcude Buhari,Muslum,Tirmizi gibi alimler tarafindan ayiklanmistir."""
Ben bu yazdiklarina alim gözüyle bakmiyorum.Peygamberimize iftiralar düzmeyi alimlik olarak görmüyorum.
"""2-yine de aklinin suzgecinden gecmeyen hadisi benimseme,eger Kuran a ters dusuyorsa hic benimseme."""
Hic bir hadisi dinime kaynak olarak benimsemiyorum.Eski misiri anlatan romanlari okur gibi okuyorum hadis kitaplarini.
"""-Ama bunlari yaparken Hz Muhammed i dislamayin, asagilamayin.Daha hcibirinizin agzindan Hz Muhammed sozunu duymadim.Ama Yalanci uyudurukcu dediginizi duydum."""
Hangi yazdigim cümlemden paygamberimizi disladigimi,ona yalanci uydurukcu dedigimi veya enazindan böyle düsündügümü anladin merak ediyorum.Delil gösterebilirmisin.Ona atilan iftiralara inanmayip söylemedigi sözlere inanmamak mi peygamberimizi dislamak sizce.Ben ise tam tersini düsünüyorum.Allah in ona teblig ettirdigi kitabi bir tarafa birakip baska insanlarin yazdigi kitaplari kaynak olarak görmek peygamberimizi dislamaktir, onun söylemedigi seyleri böyle demistir demek onu dislamaktir, yapmadigi olaylari böyle yapmistir deyip ona iftira atmak onu dislamaktir.Yoksa sadece on HZ ve isminden sonra (sav) yazmakla ona saygi göstermis olmazsiniz.
"""Kuran anlasilmayacak bir kitap degildir.Evet anlasilmasina anlasilir.Peki hic sizden daha iyi anlayanlarin yazilarini okudunuzmu?
Onlar nasil anlamislar?
Kimlerden ornekler,dersler almislar? Hic arastirdinizmi?"""
Evet Kuran anlasilmayacak bir kitap degildir ve sadece alimlere ve din adamlarina göndeilmemistir.Bütün herkese gönderilmistir ve herkes anladigi kadar kapasitesi kadar sorumludur.Bunu Allah böyle iletmistir bize Kuran da.
Kurani okuyp anlamak icin alim olmak gerekmez sadece OKUMAM gerekir.Alah bize apacik ve detayli olarak ayetler göndermistir bakin su ayetlere
Bakara 118: ... Biz âyetleri, gerçeği apaçık bilmek
isteyenler için iyiden
iyiye açıklamışızdır.
A'raf 52: Yemin olsun ki, biz onlara, ilme uygun biçimde,bölüm bölüm detaylandırdığımız bir kitap getirdik. İnanan bir topluluk için bir kılavuz, bir rahmettir o.
174: Biz âyetleri işte bu şekilde detaylandırıyoruz ki, hakka dönebilsinler.
Hicr 1: ... İşte sana o Kitap'ın ve açık anlatımlı
Kur'an'ın âyetleri.
Nahl 89: ... Sana bu Kitap'ı indirdik ki, herşey için
ayrınıtılı bir açıklayıcı, bir kılavuz, bir rahmet, Müslümanlara da bir müjde olsun.
Nur 46: Andolsun biz açık seçik bilgiler veren âyetler
indirdik. ...
Neml 1: ... İşte bunlar Kur'an'ın ve açık seçik beyanlar sunan Kitap'ın âyetleridir.
Kasas 2: İşte sana, açık seçik beyanlarda bulunan
Kitap'ın âyetleri.
Enam 97: ... Bilen bir topluluk için âyetleri gerçekten detaylandırmışızdır.
98: ... İyice araştırıp kavrayan bir topluluk için
âyetleri biz tam
bir biçimde detaylandırdık.
Yunus5: ... Bilgiyle donanmış bir topluluk için âyetleri detaylandırıyor.
İsra 12: ... Biz herşeyi ayrınıtılı bir biçimde
açıkladık.
"""5-Eger sizin dediginiz gibi Hz Muhammed in soyledikleri Kuran daki "de ki" ile sinirli ise, sizce Hz Muhammed 23 sene hic mi konusmamistir."""
Yazdigim seyi ya anlamamissiniz yada anlamak istemiyorsunuz.Konusmustur tabiki ama konustuklarini kaydettirmemistir.Dolayisiyla ne konustugunu bilemeyeyiz.Söylediginden emin oldugum seyler ise yukarida yazdigim gibi "de ki" ile basliyan ayetler.
"""6-Iddia ediyorum, ya Islami yikmak isteyenlerin oyununa geliyorsunuz, ya da sizler de o oyunun bir parcasi siniz."""
Ne tesadüf ben de ayni seyleri sizin icin düsünüyorum.
peygamber
allahın sözünü mümünlere ezberletmiştir
bu sözler sonradan hafızlar dinlenerek yazıya geçmiştir.
Peygamberin sözleri ise sağlığındane yazılmıştır ne de ezberletilmiştir.
Peygamber hiç mi konuşmamıştır diyen bence başka soru sormalıdır:- Peygamber kendi söz ve davranışlarının yol göstericiliğinin farkında değil miydi de bunları yüzlerce yıl yaşayacak hale sokmadı...
Hadis islamın bir gerçeğidir, ama islamın kendisi değildir. Kuranı rehber edinir onunla çelişmeyen ve onunla yarışmayan hadisleri de -mutlak olarak değil- bir rivayet olarak anarsın.
Allah kitabında kıbleye dön secde et ve allahı an derken sen ellerin ortadan bağlanma şeklini namazın şartı olarak koymaya kalkarsan ve buna da hadisleri destek gösterirsen Kuranla beşerin davranışını yarıştırmış olursun.
Kim nasılkolayına geliyorsa onu tercih eder ama hadisler islamın kendisi değildir, yani hadilser olmadan da islam vardır, Eğer Adem i de müslüman kabul ediyorsanız tabii.
Burada ne sis yansin ne kebab demeye getiriyorsun.
"Peygamber hiç mi konuşmamıştır diyen bence başka soru sormalıdır:- Peygamber kendi söz ve davranışlarının yol göstericiliğinin farkında değil miydi de bunları yüzlerce yıl yaşayacak hale sokmadı..."
Iste O zaman Eger Hz Muhammed bunu yapsa idi, bu sozler simdi Kuran a es kosulurdu.
Bak simdi ben sana bir ornek vereyim.
Kuran a bakalim cevre kirliligi,Hayvanlari ve bitkileri kouma ile ilgili kac ayet var.
Sonra da bir hadislere bakalaim.
Kusura bakma ama,ben Agac sevgisini,Hayvan sevgisini ve cevre temizligini hadisleri okuyunca daha iyi anliyorum.
Hernekadar hadislerin tumu dogru demek yanlis ise,tumunu birden red etmek te o kadar yanlistir kanisinmdayim.
Evet Tek Rehberimiz Kuran dir ama,simdi neden Hz Muhammed bize Agac dikin dedi ise bunu red edelim?
"Kim nasılkolayına geliyorsa onu tercih eder ama hadisler islamın kendisi değildir, yani hadilser olmadan da islam vardır, Eğer Adem i de müslüman kabul ediyorsanız tabii."
Meseleyi genis anlamda ele alirsak, O zaman dememiz lazim ki Kuran olmadan da Islam vardir.Cunki Allah indinde "Din Islam dir"
Bence her kisi kendi aklini kullanarak karar verme durumunda.
Yanliz diger cevabimda yazdigim gibi birileri Hz Muhammed i zorla susturma cabalarinda,aslinda mesele Hadisler falan degil.
Eğer kuran gerçekten yetersiz ise bunu açıkça beyan edelim. Kimlere yetersiz geliyor ise onlar hadislere rağbet etsin. Ağaç dikmek için peygamber sözüne gerek duyan onunla idare eder.
Dişlerini fırçala, otobüslerde büyüklerine yer ver, doğayı sev yeşili koru.
Haklısınız kuranda bunları bulamazsınız, orda başka şeyler var, ama korkutuyor kimilerini. Ruhban tir tir titriyor. Hadisler bitince sıra kurana da gelecek diye korkuluyor. Ya kuran da bize anlatıldığı gibi şeyler değil başka şeyler anlatıyorsa.
Haklısınız, gerçeği aramak gerek: Bir önceki yazımda peygamberin söz ve davranışlartına yönelik kurana ait veriler sundum, başka refrans istiyorsanız bende yok, siz hadislerde aramaya devam ediniz.
mesele kuranın yetersizligi problemi degil
mesele islamı en dogru şekilde yaşama meselesidir
bu ise ancak kuranı en dogru şekilde anlamakla mümkün
peki en dogru kim anlar
tabiki vahiyle direk muhattab olan peygamber
hadisler niçin vardır
kuran ayetlerinin nasıl anlaşılması gerektigini
ve hayata nasıl geçirilecegini göstermek için
örnegin namaz farz kılınır
ama nasıl kılınacagının incelikleri hadislerde bulunur
hadisleri ret etmek yada önemsememek
islamın hayata indirgemeyide zorlaştırır
unutmayalımki peygamber kuran ayetleri dışındada
cebrail vasıtasıyla bir ölçüde vahiyle muhattabdı
ve bu bilgiyi yaşantısı ve sözleriyle
bize ulaştırdı
hadislerin bir dönem yazılmasının men edilmesi ise
hadislerle kuranın birbirine karışmaması içindi
bu ise sahabenin hadisleride
dinin kaynaklarından kabul ettiginin delilidir
sahabenin itibar ettigi bir şeye
nasıl biz itibar etmiyecez
bunun dışında sahabeyi takip eden nesilde hadisleri
dinin kaynaklarından saydı
ve onları takip eden nesilde
günümüzdeki bir gurup insan bu cesareti nerden buluyoki
sahabenimn itibar ettigi hususları
hiç çekinmeden ret edebiliyo
hadisler olmadan malesef islamı yaşamak mümkün degil
çünkü o zaman ayetlerin yorumu tamamen akla kalır
ve buda islamın her kese göre degişik yorumlanmasına
yada nefse göre tevil edilmesine yol açarki
zaten hadislere saldırılmasının amacı budur
hadisler kalksın ki
islam rahatca tahrif edile bilsin
ama bunun hiç bir zaman gerçekleşmesi mümkün degildir
herkese selamlar,
arkadaslar belki de islami hangi sira ile yasamaya calismak lazim onu dusunmeliyiz. sahsi gorusum once Kuran'i cok iyi anlamak, ogrenmek, daha sonra "ihtiyac duyan" hadisleri okur, istemeyen okumaz. hep verilen bir ornek var. sahabiler Kuran'in 10 ayetini ogrenir (ezberler?), hayatlarinda uygular, daha sonra 10 ayet daha ogrenirlermis. bu uygulama ne kadar dogru sahsen bilmiyorum, ancak bana guzel geliyor. yani bir musluman once Allah'in kendisine direkt olarak gonderdigi sozleri okumaya, anlamaya, yasamaya calismali. eger Kuran'i hayata cok iyi gecirmisse, hadislere yonelmeli (bu da kendi tercihi). ben hadisleri uygulamayalim, dikkate almayalim demiyorum. onceligimizin Kuran olmasi gerektigini savunuyorum. kendim de buhari'yi okudum.hadisler o zamanki yasam tarzini, islamin nasil yasandigini cok guzel yansitiyor. en kotu ihtimalle Kuran'in inisinden 200 sonraki hayati goruyorsunuz. biraz daldan dala oldu kusura bakmayin. insaallah once birbirimizi anlamaya calisarak ve bir butun olmayi ogrenerek dogrulari bulacagiz. herkese hayirli gunler.
Sevgili ve benimle ayni kitaba inandigini iddia eden Bedirhan kardes;
"mesele kuranın yetersizligi problemi degil
mesele islamı en dogru şekilde yaşama meselesidir
bu ise ancak kuranı en dogru şekilde anlamakla mümkün"
Amenna, ve tum gönlümlen/aklimlan bu söyledigine katiliyorum...
"peki en dogru kim anlar
tabiki vahiyle direk muhattab olan peygamber
hadisler niçin vardır
kuran ayetlerinin nasıl anlaşılması gerektigini
ve hayata nasıl geçirilecegini göstermek için"
Burada durmak ve söylenenleri analiz edip, inceden düsünmek gerekir...ortada muthis celiski ve yanlislik var...neden mi..siraliyorum;
1) Quran apacik aciklanmis ve detaylanmis bir kitabtir.
2) Muhammed Quran'in aciklayicisi (tibyan, mubiyn) degil, ileticisi, insanlar tarafindan bilinmeyen duygu ötesi vahyi aciklamistir (detaylandirma, mubin, tibyan olmus Quran'i tekrar aciklamak sözkonusu olamaz)
3) Allah sadece ZIKIR'i korumustur, korunmayan celiskilerle, iftiralarla dolu kitablar dini kaynak ve hukum edinemeyiz.
4) Muhammed fanidir ve asil yasayan ve daima diri olan, Isa gibi KELIMULLAH ve RUH'tur. (burada ayet vermiyorum kendiniz arayip bulacaksiniz...belki hadislerden kurtulmus olursunuz)
5) Hidayet, rahmet ve kilavuz kaynagi sadece Quran'dir.
6) Allah hicbirseyi (bize gerekli olan bilgi ve ilimi)kitabi disinda tutmamistir.
7)...........daha saysmaya gerek yok.
"örnegin namaz farz kılınır
ama nasıl kılınacagının incelikleri hadislerde bulunur"
Iste Quran'i bilmemekten onun sistemini anlamamaktan kaynaklanan bir zaafiyet...bu konuda yeterince tartismayi, bilgiyi bizim sitede bulabilirsiniz. Sadece 3 veya 5 vakit ile ilgili bir hatirlatmami buraya aliyorum;
Quran'a göre Arablar ve Muhammed vahiy öncesi Ibrahim Peygamberin sunnetini takip ediyorlardu...(dikkat! hanif degilllerdi) yani Allah'in yaninda putlara tapan
ve sefaat hikayelerinle, Allah'a EVLIYALARI, MELEKLERI ortak kosan bu zihniyet, hem 5 vakit namazi kiliyordu hem hac hemde diger ibadetleri sekilsel olarak yerine getiriyorlardi...
Yüce Allah Muhammed'i Peygamber secti ve Arablarin bu saptirmalarini ve tahrifatlarini ayetlerinle düzeltti, yani 5 vakit Salat 3 vakite, Ezana'a eklenmis olan Ibrah'imin ismi cikarildi....ne varki Resulallah'in vefatindan kisa bir zaman sonra Arablar eski adetlerine ve putlastirma zihniyetlerine geri döndüler...Namaz tekrar 5 vakite cikarilmis, Ezan'a bu sefer Muhammed'in ismi eklenip, Ibrahim'de onunla birlikte sadece Allah'a has olan zikrimize tekrar alinmistir....
Iste geleneksel namaz ve bunun karsisindaki Allah'in detaylandirmis kitabindaki NAMAZ...
Ilginctir, Tevrat'i tasdikleyen, (dogrulayan ve düzelten) onun ayetlerinin anlamlarini kaydiran/tahrif eden dinadamlarin saptirmalarini düzelten ve düzenleyen Quran, Tevrat'in 3 vakit Namazini tasdikler. Olay kisaca bundan ibaret....tercihi herkes kendisi yapacaktir...
(Isteyenle bu konuyu ayri bir baslikta tartisabiliriz)
"hadisleri ret etmek yada önemsememek islamın hayata indirgemeyide zorlaştırır"
Buda Quran'a apacik bir iftiradir! Allah Quran'da bizim icin dinde zorluk ve güclük buyurmadigini söylerken, sizler dinde hem anlama hemde yasama yönünden zorluk oldugunu, bunu ancak cürük ve Rasulallah'a ait olmayan iftiralarin, celiskilerin kolaylastirdigini nasil utanmadan söyleyebiliyorsunuz?? Rabbim sizi af eylesin...
Quran'a göre Allah'a ve ayetlerine iftira edenler Allah'in ve böylece muminlerin düsmanidir...bunu unutmayiniz!
"unutmayalımki peygamber kuran ayetleri dışındada cebrail vasıtasıyla bir ölçüde vahiyle muhattabdı ve bu bilgiyi yaşantısı ve sözleriyle bize ulaştırdı"
Buda tamamen bir iftiradir!
Peygambere Quran misli vahiy verildigini (yani kuds-i hadis palavralari) iddia edenler Quran ile celisir. Peygambere baska vahiy gelmis olsa bile, bizler sadece Quran vahyini izlemekle yukumluyuz...inanmiyorsaniz Quran'i acip okuyun...(ayet vermiyecegim bunu kendiniz bulascaksiniz)!
Peygamberin yasantisi ve örnekligi QURAN'dadir..biraz acip okumayi denerseniz, bunu kolaylikla kavrayacaksiniz...tek korunmus kaynak ZIKIR'dir...baska birsey degil, yasayan ve daima diri olanda KELIMULLAH ve RUH'tur....saate kadar Rasul'de odur.
"hadislerin bir dönem yazılmasının men edilmesi ise hadislerle kuranın birbirine karışmaması içindi bu ise sahabenin hadisleride dinin kaynaklarından kabul ettiginin delilidir"
Iftiralar zinciri devam ediyor...hadislerin Peygamberimizden yaklasik 240 sene sonra yazildigini bilmeyen yoktur...peki men edilme neden 200 kusur sene sürmus, sonra bu yasak delinmis???
Hem kendi kaynaklarinizi bilmiyorsunuz, hemde TEK KORUNMUS, DEGISMEMIS KAYNAK olan ZIKIR'e kafa tutuyorsunuz...olacak is degil...
"sahabenin itibar ettigi bir şeye
nasıl biz itibar etmiyecez"
Acaba öylemi...Quran'i acin ve okuyun Muhammed ve muminler neye itibar ediyorlarmis....bukadar yalani nereden cikariyorsunuz....Allah'im, Mevlam, Alemlerin Rabbi sen bu ummeti islah eyle, dogru yola ilet!
"bunun dışında sahabeyi takip eden nesilde hadisleri dinin kaynaklarından saydı"
Ah kardesim iftira üstüne iftira...artik biktim bu yazilara cevap vermekten...herkesi Rabbine havale ediyorum...
"ve onları takip eden nesilde günümüzdeki bir gurup insan bu cesareti nerden buluyoki sahabenimn itibar ettigi hususları hiç çekinmeden ret edebiliyo
hadisler olmadan malesef islamı yaşamak mümkün degil"
Allah'in ayetlerini, en güzel hadisleri, bunlara iftira olan ve Peygamber ile yakindan uzaktan ilgisi olmayan hadis kulliyatina muhtac kilmak nasil aciklanir...ben buna bir sifat/niteleme bulamiyorum...
"çünkü o zaman ayetlerin yorumu tamamen akla kalır
ve buda islamın her kese göre degişik yorumlanmasına
yada nefse göre tevil edilmesine yol açarki
zaten hadislere saldırılmasının amacı budur"
Demek Hadisler ayetlerin gercek aciklamasi ve tevili..Rabbim sen ilmimi artir, sabrimi artir, cünkü bu sacmaliklara dayanamiyorum
"hadisler kalksın ki islam rahatca tahrif edile bilsin
ama bunun hiç bir zaman gerçekleşmesi mümkün degildir"
Islam'i asil tahrif eden unsurun kalkmamasi icin cirpinmaniz bosunadir....merak etmeyin, Allah'in vaadi haktir, tabiiki Quran okumadiginiz ve hadislerde bu vaadleri bulamayacaginiz icin bunlardan haberiniz yok....
Bu konuda bu son mesajim olabilir, cünkü ögüt almayanlara, arinmak istemeyenlere bunlar fayda saglamaz...
"Dogrusu bu (dogruya ileten) bir ögüttür, dileyen (arinmak isteyen) ondan ögüt alir" "Allah dilemezse (kalbi muhurlu, kapali)olanlar ögüt alamazlar,
O (Zikir) Erdemli davranmanin, sakinmanin kaynagidir, bagislanmanin kaynagidir" 74:54-56
"Dileyen bundan (kimseyi horgörmeyen, amayi zengine tercih etmeyen tebligten) ögüt alir! (O ögüt onurlu/serefli kitablardadir, Yüce ve Arinmistir! 80:12-14
"Bu serefli/onurlu bir Quandir, gizlenmis/saklanmis bir kitabdadir. Onu(ögüt ve arinmayi) ancak arinmislar kavrayabilirler!"56:77-80
Rabbim ilmimizi artir, sevgi ve hosgörümüzü cogalt...bizi affet ve bagisla!
Baris ve sevgiyle,
Z.Q.R
Not: AliBasaraner mi nedir, bana yazi bosuna yazma sana cevap vermiyecegim...Allah'in ayetlerinle alay eden Outsider ve seninle bir isim yok...
BURADA HADISCI SUNNETCI DEYEN KISILER OROSPU COCUGU OLAN VE COK ISIMDE YAZAN IBNE KEFERDIR!... SEN BU ADAMI GALE BILE ALMA!... BU GOTOS NE KONUSTUGUNU BILMEYEN AMCIGIN TEKIDIR!... ADAM KITLIGINDA KENDISINI BIR BOK ZANNEDEN HAKIKI SUZME OROSPUCOCUGU KEFERDIR!... BU SIKIK ANCAK BURADA BU SEKILDE YAZILARLA AKLINCA ISLAM'A KARALAYACAK!... AMCIK OGLU!... SENDEN COK AKILLI GECINEN SENIN GIBI AMCIKLAR COK OLDU!... HIC BIRINDEN BIR IZ DAHI KALMADI!... SENDEN NEKALACAGINI ZANNEDERSIN SIKIK!... CANIN CIHENNEME!... ANCA GIDERSIN PIS KEFERE!...YURRRUUUU OONUUN BUBUUNNUUNN ARTIGI!....
Size insan diye hitabetmeyi insanlara iftira olarak sayiyorum....
Baris ile beni birbirine karistirman, küfürden örtülmüs yarim aklinin urunu, yada hastaliginin bir tecellisidir....
Burada sürekli birilerine küfür eden 2-3 kisiden birisi olan siz, nasil oluyorsa birde musluman oluyorsunuz...demek islamda kisilere kufretmek farz, vacip yada sizin inanciniza göre sunnettir...burada diger samimi sunnetcileri ve tum kufursuz insanlari tenzih ederim.
Sizi insan yerine koyup yazi yazdigim icin tum insanlardan özür diliyorum
Tabiki; "Baris ile ayni kisi olmadigimi" kanitlamak icin (hatta onunla karsilikli fikir ayriligimiz var) ve ögüt olarak kaleme aldigim bu yaziya, küfürlü cevap geleceginden eminim...
Bu size ilk ve son yazim...insan olmayanlar ile benim konusmam mumkun degil zaten...
Ey Hacı_Ali elbette sen de serçelerin suyundan bile esirgenmezsin July 21 2001, 8:33 PM
İsmail Hakkı İZMİRLİ
Maani-i Kur’an
ÖNSÖZ
Kur’án-ı Kerím, Hakk’ın tecellígâhı, bil’umum Müslümanların ilticágâhıdır.
Kur’án-ı Kerím öyle bir hidáyet meş’alesidir ki Onun Nûru UluTanrı’dandır. UluTanrı’nın korumasıyla ilelebed tahriften, tağyirden, tebdílden másundur, bâki ve dâimdir.
Kur’án-ı Kerím öyle muhkem bir Kitáb’dır ki, Onunla hükmeden ádil, Ondan haber veren sâdık, Ona tâbi olan nâcí, hasmına Onunla karşı duran gálib olur.
Kur’án-ı Kerím öyle ãyât-ı celíle’yi müştemildir ki, o ãyât bütün birbirine uygundur. Herbiri diğerini te’yíd ve takrír eder. Emir ve nehíyde, tebşír ve tehdítte, kıssa ve mev’ızáda hüsn-ü ítilâf vardır, terkíbdeki selâmet, tertíbdeki selâset ahenktardır.
Kur’án-ı Kerím öyle bir ãyât-ı beyyinãtı muhtevídir ki, o ãyât Nazm-ı Muhkem ile manzumdur, bütün vücuh-u belâgãtı câmí’dir, fesãhãtı bütün nazım ve nesre fáiktir. “Hüsn-ü matla’” ile “Hüsn-ü makta’” muhassenátta ádetã yarış eder; bir bab’dan diğer bab’a intikalde, elfâz ve mebâninin mütefâvit olmasından dolayı, mekasıd ve ma’âninin muhtelif olması ile beráber, yine “Hüsn-ü tahallûs” vardır.
Kur’án-ı Kerím azámet-i şánı, saltanát-ı bürhánı ile beráber kendisine yetişilemeyecek dereceye yükselmiş, misli söylenememiş bir sözdür; her beyánı câmídir, hüküm ve mesâlihi muhkem ve metíndir, mebânisinde ma’âní dolup kalmış, az bir lâfza pekçok derinlikte mánâ sıkıştırılmıştır. Belâgãtı akl-ı beşer’in fevkindedir, fesáhátı ádeti Arab’ı geçmiştir, Arab mütefekkirlerinin fehm ve idrâki kat kat O’nun dûnundadır.
Kur’án-ı Kerím öyle bir halâvete máliktir ki, tilâveti halâveti artırır, hiçbir kıssası hüsn-ü letâfette diğerinden geri kalmaz, herbiri diğerini andırır, güya ki biri diğerinin aynasıdır. Kalb-i Selím Sâhibi, okumaktan, dinlemekten, düşünmekten usanmaz, okuyana, dinleyene, düşünene melâl gelmez.
Kur’an-ı Kerím öyle bir revnâka máliktir ki o revnâklara fâiktir, nazmı mergûb, uslûbu meclûbdur. İbret ve mev’ızá’sı aslá tükenmez, ma’âni-i bedi’ásı asla niháyet bulmaz.
Kur’án-ı Kerím fusáhã, bülegã, şu’arã ve hutabãnın uslûbda bilmedikleri bedí’ bir tarz ile, sehl-i mümtení’ olan bir tarík ile, misli ma’rûf ve mesbûk olmayan bir nazm ile bütün şiirleri, hutbeleri, beyanları geride bırakmış, mu’arazáya kalkışanların sözleri gülünç olmuştur.
Kur’an-ı Kerím nazmı itibáriyle de mertebe-i i’cazda olduğu gibi, hâvi olduğu ahkâm-ı sübhaníyesi, cámí’ olduğu maarif-i celílesi itibáriyle de mertebe-i i’cazdadır; lâfzan, ma’ânen bir mucize-i azímedir. Hiçbir çağ geçmez ki, Kur’án-ı Mübín’in sıtkı zâhir olmasın; dáimã ímán teceddüt eder, irfán kuvvet bulur.
Kur’án-ı Kerím yeryüzünde yegâne bir kitábdır ki, sâhibi olan Nebí-i Zíşân Sallalláhü Aleyhi ve Álihi ve Sellem Efendimiz Hazretlerine ittisál-i kat’í ile vâsıldır. Dünyáda hiçbir kitab yoktur ki, sâhibine Kur’án-ı Kerím gibi sened-i kat’í ile muttasıl olsun.
Kur’án-ı Kerím, UluTanrı’nın doğru yoludur; dünyáda ve áhirette feyz ve sâadete müntehí olan tek yoldur; her kim O’nun resm ettiği minhác-ı kavím üzere hareket ederse merátib-i izzetin á’lâsında, derecât-ı şerefin aksâsında bulunur.
Bil’umum Müslümanların yegâne mukaddes ve muazzam ve mükerrem kitábları olan Kur’án-ı Kerím’e başlıca iki vech ile hizmet olunmuş, biri kıraatına, diğeri tefsir ve izáhına ait olmak üzere iki önemli ilim tedvín edilmiştir. Kurra-i Kirám birinci, müfessírîn-i ízám ikinci hizmeti deruhte ederek, gáyet önemli ve zor, çetin bir kutsal vazifeyi omuzlarına yüklenmişler, ümmete birçok ásâr-ı bergüzíde itháf eylemişlerdir.
Âlemde şeráit-i hayát değiştikçe, insanlar sa’ylarını değiştirerek hayat için zarúrí olan ulûma dört elle sarılmışlar, bil’akis tezyín-i zât ve sıfat eden ulûm-u kemâliye’ye atf-ı ehemmiyet etmemişlerdir. Gaváil-i hayat şiddeti ulûm-u kemâliye erbabını azaltmakla, bu meyanda İlm-i Kur’án erbabı da pek ziyade azalmış, hemen hemen hiçe inmişti.İhtiyácãt-ı hayát, lísán-ı Arabí ile yazılan ásãr-ı eslâfı da rağbetten düşürdü, halka tetebbu ve mütáleâ için sarf edecek vakit bırakmadı.
Kur’án-ı Mübín’i tercüme câizdir, bunda asla şüphe ve ihtilâf yoktur. İhtilâf tercüme ile namazın sahíh olup olmamasındadır. Kur’án-ı Mübín’i tercüme ve izah hususunda halkın istifádesini temin edecek olan herhangi bir tarz makbul olur. Tercüme ve ízáhtan maksat halkın Kur’án-ı Mübín’i anlayıp da okumaları, Fürkán-ı Kerím’in hidâyet ve irşãdından müstefíd olmalarıdır. Kur’án-ı Kerím’in má’nâlarını ifáde eden, ahkâmını bildiren tercüme ve ízáh maksáda kâfí gelir.
Şurası unutulmasın ki, hiçbir lísán Kur’án-ı Mûcez’i beyána hakkîyle tercümán olamaz, hiçbir tercüme aslının yerini tutamaz; hangi tercüme asıldaki işárãt-ı lâtifeyi, muhassenát-ı bedí’iyeyi, nüket-i ulvíyeyi kemâliyle tecellí ettirebilir?! Lísán-ı Arab’a mahsus olan edevátın, selíkánın iktizá eylediği nüket-i tarz-ı beyánı başka bir lísán nasıl muhafaza eder?! Nazm-ı Muhkem ile oluşmuş o letâfet, o halâvet, o áhenk hangi bir lísân ile záhir olur?!
Filvâki, öyle áyât-ı celíle vardır ki, başka türlü tercüme olunamadığı halde, tercümede aslın verdiği kuvvet, hâví olduğu dakík má’nâ bir türlü ifáde olunamaz. Acabá “Fatihá” Súresi ile “İhlâs” Súresi’ni tam bir tercüme, birtakım ízáhãt ve tasarrufãt ile şâmíl olduğu dekáiki ifáde kãbíl midir?!
Tercüme ile me’ál-i münífi, kasdettiği hükm-ü celíli iráe mümkün olabilir. Halk da, meál-i celíline, maksûd-i bizzat olan Hükm-ü Sübhaníye vâkıf olup hidáyet ve irşádından müstefîz olur. Tercümede elzem ve ehem olan cihet, Áyât-ı Keríme’yi yanlış ifáde etmemektir; her türlü ta’zím ve tekrírimize şáyán olan Kur’án-ı Azímmüşşánımızın Şeref-i Celíline hiçbir vech ile tecâvüz olunmamaktadır.
Tercümede Türkçe’nin bütün kudreti ifâdesini tecellí ettirmek, Kur’án-ı Mübínimizi üslûb-u âlí ile tercüme etmek ve tercümeyi Türkçe’nin bir şáheseri kılmak elhák güzel bir emniyedir; fakat bu cihette muvaffakıyet mümkün olabilir mi?! Ma’áni-i Kur’án’a riayet, Türkçe’nin kudret-i ifádesine herhalde müreccáh değil midir? Baştan sona kadar her ikisini cem’etmek öyle zannediyorum ki pek güç olacaktır.İsmailHakkı İzmirli’den 1927
.
(no login)
. July 21 2001, 8:55 PM
Kabil'in Habil'i öldürmesi gibi bu kardeşini ketbetme July 21 2001, 8:51 PM
Bu "Önsöz" İnternet'te yoktu; . da senin bir kardeşindir Unutma!
İnsanların Kardeşliğini öğren/bil ki, "El mi yaman, dost mu seven!" düşün!
Sana izin veriyorum ki, dilediğin yere de asabilirsin
"Küfr içinde iman vardır, seçebilirsen gel beri!"
Akıllı ve uysal olasın!
Artık şu Hacı_Ali adını tazelemelisin