August 7 2001 at 3:08 PM HACI
from IP address 152.163.201.213
--------------------------------------------------------------------------------
ALTERNATIFORUM'DA YAZANLARIN SORUMLULUGU VAR MIDIR?
Din ve bilim adamlarinin sorululugu bolumunde, her ikisinin de sorumlulugu olmasi gerektigine ve nedenlerine degindim. Yalniz din ve bilim adamlari mi sorumluluk duygusu tasimali ve ona uygun olarak hareket etmelidirler? Bence herkesin cesitli derecelerde sorumlulugu vardir. Her insan diger insanlara karsi sorumludur. Bulundugu ortama karsi sorumludur. Ailesine, arkadaslarina, ulkesine karsi sorumludur. Ozgurlugun siniri iste bu sorumluluk duygusudur. Bunu hissetmemek sorumsuzluktur. Sorumsuz insanin kendisi kaos icinde yasar ve digerlerini esaret icinde yasatir... Daha dogrusu yasatmaya calisir. Ozgur insan, kendi ozgurlugune yonelik saldirilari ciddiye aldigi sure onlarin etkisi altina girer ve ozgurlugunu kaybeder.
Bunlari son iki gun icinde realize ettim ve birden rahatladim ve sanki tekrar ozgurlugume kavustum. Bana kufredenlere cok kiziyordum. Onlari cezasiz biramazdim. Butun gucumle ve varligimla onlara karsi mucadele etmeye karar verdim. Her turlu hileyi denedim. Kufure kufurle karsilik verdim. Bir lagim cukuru actim ve onlara orada galiz kufurler savurdum. Kufurleri durduracak diger yontemler denedim. Her kufurden Arapca bir dua cikardim. Tehditler savurdum. Hic biri ise yaramadi. Aklim sira forumu savunuyordum. Aslinda taktiklerim yanlis ve eksik bile olsa forumu savunuyordum. Bazi cevreler ictenligimden kuskulandilar ama, ben ne istedigimi bildigim icin, onlara pek aldirmadim. Hatta onlara da kizdim ve onlars da cephe aldim.
Sonunda bu psikolojik karisiklik durulunca, farkettim ki, kufure ne kadar direnirsen, kufredenin elinde bir tur oyuncak oluyorsun ve ozgurlugunden kaybediyorsun. Yalniz ozgurlugunu degil, ayni zamanda icindeki iyi ve guzel duygulari da kaybediyorsun. Kotu ile kotu oluyorsun ve o anda butun dusundugun, kotuden daha kotu olabilmenin yollari. Onu bastirmani careleri. Nasil daha galiz, kotu kufredebilirim diye dusunuyorsun.
Ozgurlugumuze sahip cikmak isteyenler, biz buna izin vermedigimiz sure basariya ulasamayacaklardir. Onlarin tuzagina dustugumuz an ozgurlugumuzu yitirmeye basliyoruz. Onlarin da butun istedigi bu zaten.
Cop kutusu artik cozum degil. Cunku forum cok buyudu ve cok sayida kufur var. Zamaninda acilsaydi, kufurlerin devamini onleyecegi icin, bir dereceye kadar yararli olurdu. Su anda cok gec.
Sorumluluk konusuna tekrar donelim. Alternatiforum'da yazanlarin kendilerine gore sorumluluklari var. Ancak bu sorumlulugu dikkatli bir sekilde degerlendirmek ve pratik etmek gerekiyor. Yukardaki dusuncelerimde yansitmaya calistigim gibi, ben kendi sorumluluguma yeni bir yon vermeye karar verdim. Bana karsi yoneltilse de kufurleri okumayacam ve yanitlamayacam ve kendi etkinligimi surdurecegim. Forumdan kacmayacam ve onu kendi ozgurlugumu koruyarak savunacam. Cunku forumun ozgurlugu diye bir sey olamaz. Forum ozgurlugu hissetmez. Orada yazanlarin ortak duygusudur ozgurluk ve kisisel olarak hissedilir. Bence bunu herkes uygulamali. Foruma karsi kendini sorumlu hisseden herkes.. Boyle bir sorumluluk duygusu duymayanlar ise istediklerini yapmakta ozgurdurler. Cunku herkesin kendine gore bir ozgurluk anlayisi ve onu pratik etmek ozgurlugu vardir.
-----------------------------------------------------
İnsan dilinden yakalanırmış
Böylece artık çok daha içtenlikle kardeşçe geçineceğiz seninle
Sevgiyle, güzellikle
Rasgele