43)NAMAZ İLE KUR’AN ARASINDA NASIL BİR İLİŞKİ VARDIR?
Namaz ile Kur’an’ın tümü arasında çok yakın bir ilişki vardır.Namaz figürleri kıyam-rüku ve secde dir.Kısaca kıyam;sadece Allah’tan yardım talep etmedir.Rüku:Allahın kuralları karşısında eğilmedir.Kuralsız davranmamadır. Secde;ise Allah’a tam teslimiyettir.O’na karşı ilahlık taslamamadır.İlah olarak Allah’ı kabul etmedir.Tüm bu üç ana fikir esasında Kur’an’ın tümünde çok daha ayrıntılı olarak anlatılmaktadır.Kur’an’ın baştan sona anlattığı da bu üç ana fikirdir.Bu nedenle namaz Kur’an’da anlatılan üç ana fikirin somut hayatta figürlerle yapılması ve aleni olarak gösterilmesidir.Ayrıca namazda ve Kur’an’da anlatılan üç ana fikrin gerçek hayatta uygulanması da salat’tır. Yaşam biçimi olarak bu üç ana fikrin yaşama geçirilmesi ibadettir,salattır.
Namaz, Kur’an ideolojisinin her gün figürlerle ve somut olarak,pratik olarak yaşanmasıdır.Namaz Kur’an’ın her gün hayata geçirilmesidir.Namaz Kur’an’ın her gün yaşanmasıdır.Namaz sadece yatıp kalkmak değildir.Namaz teorinin pratiğe dönüşmesi mekanizmasıdır.Çünkü Kur’an incelendiğinde mesajının üç ana noktada toplandığı görülür.Kıyam-rüku ve secde.Tüm sureler ve ayetlerde verilen mesaj bu üç ana özden biridir.Ya kıyam ya rüku ya da secde konusu işlenmektedir.Kur’an’ın 1/3’ü kıyama,1/3’ü rükuya ve 1/3’ü de secdeye ilişkindir.Namaz Kur’an’ın özetidir.Kur’an’ın şekil olarak da gösterilmesidir.KUR’AN ,KIYAM,RÜKU VE SECDEDEN OLUŞMUŞTUR.
44)BİRKAÇ TÜRKÇE NAMAZ ÖRNEĞİ.
Yazılanlar daha iyi anlaşılsın diye aşağıya, birkaç Türkçe kılınan namaz örneğini ayrıntılarıyla alıyoruz;
ÖRNEK;1)
KIYAMDA: “Rahman ve Rahim olan Allah’ım huzuruna geldim.El bağladım.Boyun büktüm.
Sana şükürler olsun.Bana bu gün sağlıklı bir yaşam verdin.Ummadığım yerlerden bana rızk verdin.Doğru düşünmemi sağladın.Kuralsızlığa tam sapacakken beni çevirdin,doğruya kılavuzladın.Ben bana yönelttiğin rızkı hiç ummuyordum.Aklımın ucundan bile geçmiyordu.Beni rızıklandırdın.Sana teşekkür ederim.Beni yalnız bırakma.Dostluğunu esirgeme.”
RÜKUDA: “Rahman ve Rahim olan Allah’ım!
Önünde eğiliyorum.Sana diklenmeyeceğime dair söz veriyorum
Yaşarken diğer insanlar gibi kurallı yaşayacağım.Kuralsızlığa sapmayacağım.Bu konuda sana söz veriyorum.Otobüs kuyruğunda sıraya gireceğim.Hakkım olmayan şeye el uzatmayacağım.Yasalara uyacağım.Kanuna karşı hile yoluna sapıp kendimi kandırmayacağım.Kuralsızlığa yönelip anarşi yaratmayacağım.
Sen bu konuda kararlı davranabilmem için bana destek ol.Yardım et.Zayıf anlarımda beni doğruya kılavuzla.
Bu kararlılığımı sana karşı eğilerek figür olaral da gösteriyorum.Herkes senin huzurunda eğildiğimi ve kuralsızlığa sapmayacağıma dair söz verdiğimi görsün.Ayrıca yaşarken de düşündüğüm gibi davranacağım.Olaki zayıflığım nedeniyle tutkularıma yenilirsem sen beni yanlış yollardan geri çevir.”
SECDEDE: “Rahman ve Rahim olan Allahım!
Yaşarken hiç kimsenin önünde eğilmem.Kimseye tabi olmam.Menfaatim nedeniyle kimseye secde etmem,tabi olmam.
Sen tüm evreni yarattın.Gücünün büyüklüğünü biliyor ve idrak ediyorum.Senin gücünle kendimi kıyaslamaya kalktığımda kendimi çok aciz,zayıf ve çaresiz görüyorum. Bu nedenle kendimi yardıma muhtaç olarak görüyorum.Senin önünde diklenmem söz konusu bile değil.Sadece sana secde ediyorum.Yerlere kadar eğiliyorum.Alnımı yere koyuyorum.Sadece seni ilah olarak kabul ediyorum.Başka ilah tanımıyorum.
Ayrıca düşünsel olarak da senin kurallarına tam olarak tabi olmayı arzuluyorum.Davranış olarak da senin kurallarına tam olarak tabi olmak istiyorum.Bu konuda düşüncemle davranışımın aynı olması için kararlı davranabilmem için sen bana yardım et.Beni saptırma.Perişan durumlara düşürme.Beni yönlendir.Kılavuzla.”
(Kıyam,rüku ve secde aralarında arzu edilirse Allah’ı övücü kelimeler söylenebilir.Bu tamamen namaz kılanın isteğine ve ruh haline bağlıdır)
ÖRNEK:2)
KIYAMDA: “Rahman ve Rahim olan Allahım!
Yine huzuruna geldim.Sana yöneldim.Rahman ve Rahim olan Allahım benim içinde bulunduğum durumumu biliyorsun.Hiçbir şey senden gizli değil.Ben sorunumu çözmek için kendimce bazı davranışlarda bulundum.Bu davranışların doğru olup olmadığını,bana ne getirip ne götüreceğini bilemiyorum.Aklımın erdiğince doğru davranmaya çalıştım.Ama sen her şeyi ve sonuçlarının ne olacağını dahi bilirsin.Bana yardım et.Bana ayırma gücü ver.Beni yanlış işler yapmaktan alıkoy.Doğrulara doğru yönlendir.Destekle.”
RÜKUDA: “Rahman ve Rahim olan Allah’ım!
Beni kuralsız davranışlardan çek çıkart.Ben asgari ölçülerde de olsa kurallı yaşamak istiyorum.Ama tutkularım,zayıflıklarım,heveslerim beni kuralsız yaşamaya doğru itiyor.Bunu adına şeytan diyorlar.Benim şeytanım beni devamlı dürtüyor.Sen beni benim şeytanıma karşı koyma husunda destekle.Sana rüku ediyorum.Eğiliyorum.Sana diklenmiyorum.Bu irademi şekil olarak da sana eğilerek gösteriyorum.Düşüncemi teyid ediyorum.Sana söz veriyorum.Din günü bu sözlerimden dolayı sorgulanacağım.Sözümü tutabilmem için sen bana yardımcı ol.”
SECDEDE:“Rahman ve Rahim olan Allahım!Sen güç sahibisin.Kudret sahibisin.Benim ve canlı cansız varlıkların ilahısın.Ben senin karşında aciz haldeyim.Vücut olarakda acizim,düşünce olarak da.Vücudum zayıf.Bir hayvanın bile vücudu benden çok çok dayanıklı.Oysa ben dayanıksızm.Hemen hastalanıp ölebilirim.Düşünce olarak da herşeyin en doğrusunu ben bilemem.Düşüncelerimin içinde de yanlışlar çok fazla.Hangilerinin doğru hangilerinin yanlış olduğunu yaşam ayırmaktadır.Yanlış düşüncelerimi yaşam elemektedir.Seninle karşı karşıya gelip sana karşı ilahlık taslamam .Haddimi bilirim.Sana karşı secde ediyorum.Yerlere kapanıyorum.Seni ilah olarak kabul ediyorum.Bu düşünceni şekil olarak yerlere kapanak gösteriyorum İlan ediyorum.Herkeslerde görsün.Sana ve kurallarına tam olarak tabi olmayı arzuluyorum.Sen beni yönlendir.Sana ve kurallarına tam olarak uymayı taahhüt ediyorum.Bunu göstermek için de eğiliyor ve secdeye kapanıyorum.Ben sana teslim oldum.Sen benim hakkımda hayırlı ve güzel ne ise beni o yöne yönelt.Tek dayanağım ve dostum sensin.”
NAMAZ ÖRNEĞİ:3
KIYAM:
Rahman ve Rahim olan Allahım!
Huzuruna geldim.El bağladım .Boyun büktüm.
Sana şükürler olsun bana bir gün boyunca sağlık verdin.Ummadığım yerlerden rızık verdin.
Doğru düşünmemi sağladın.Kuralsız davranışa/davranışlara tam sapacakken beni doğruya kılavuzladın.Sapmamı önledin.
Sana ,bu gün bana verdiğin her şey için teşekkür ederim.
Beni yalnız bırakma.Dostluğunu esirgeme.
RÜKU:
Rahman ve Rahim olan Allahım!
Yaşamımda,diğer insanlar gibi asgari ölçülerde de olsa kurallı davranacağım. Bu kararlılığımı sana karşı eğilerek,figür olarak da gösteriyorum. Ayrıca pratikte de düşündüğüm gibi yaşayacağım kuralsızlıktan uzak duracağım.Ola ki tutkularıma uyar kural dışılığa doğru kaymaya başlarsam beni geri çevir.
SECDE:
Rahman ve Rahim olan Allah’ım,
Yaşamımda hiç kimsenin önünde eğilmedim ve de eğilmem.Menfaatim gereği kimseye secde etmem.Tabi olmam.
Sen tüm evreni yarattın.Gücünün büyüklüğünü idrak dahi etmekten acizim.Senin gücün ve azametin karşısında kendimi çaresiz ve yardımına çokça muhtaç hissediyorum.Zayıflığımı biliyor ve senin önünde ve sadece sana secde ediyorum.Yerlere kadar eğiliyorum.Bu şekilsel eğilmem tabi ki yetmez.Asıl önemli olan düşünsel olarak da senin kurallarına tabi olarak yaşamamdır.Ben senin kurallarına tam tabi olarak yaşamak istiyorum.Bu irademi figür olarak secde yaparak da belli ediyorum.Bu konuda sen bana yardımcı ol.Beni yönlendir.Bana kılavuzluk yap.
NOT:Kıyamda,rükuda ve secde de nasıl bir şekilde durmak gerek?Elleri ,ayakları nasıl bir hale getirmek gerek?Parmakları ne yapmalı?Eller bağlanmalı mı?Tekbir getirmelimi?vs.gibi sorulara verilecek cevap:Nasıl davranırsan davran!O konularda tamamen özgürsün!
(devam edecek)