YENİ alternatiforum | duyurular | ateizm VE dinler | ağaç ev | bilim | cinsel yaşam | felsefe | kitap | mizah | politika | sanat | spor | tarih | yaşam | tavanarası | Chat!

alternatiforum DiNLER FORUMU ARŞİV 3

www.alternatiforum.com

ALTERNATİFORUM ÖZGÜR BİR FORUMDUR VE TEK BİR KURALI VARDIR
HİÇ BİR YAZI SİLİNMEZ!

Not: alternatiforum'a herhangi bir işlem yapmadan doğrudan giriş yapabilir VE yazabilirsiniz.

<< Previous Topic | Next Topic >>Foruma Geri Dön  

Vaktinde vâcip, yâni farz olan, ileride hükmü geçen âyetlerse mensûh âyetlerdir.

September 4 2001 at 8:38 PM
hiç  (no login)
from IP address 212.156.126.186

Rabbinizin kitâbı sizdedir, yanınızdadır; helâlini de apaçık göstermededir, harâmını da. Farzlarını da apaçık bildirmededir, üstün işlerini de. Bir hükmü kaldıran âyeti de açıklamıştır, hükmü kaldırılan âyeti de. Ruhsatlarını da bildirmiştir, azimetlerini de. Anlamı husûsî olan da apaçıktır, umûmî olan da. İbretleri de meydandadır, örnekleri de. Mutlak olanı da bildirilmiştir, mukayyet olanı da. Anlamı herkesçe anlaşılanı da beyan edilmiştir, anlaşılmayanı da. Kısaca anlatılanları tefsir edilmiştir, müşkül anlaşılanları açıklanmış, bildirilmiştir, öyle hükümleri vardır ki, o kitabın, mutlaka bilinmesi için ahit alınmıştır, öyle hükümleri de vardır ki kulların, onları bilmemesi de câiz sayılmıştır. Öyle âyetleri vardır ki kitapta farzdır da neshedilişi, sünnetle bildirilmiştir. Öyle âyetleri de vardır ki sünnetle vâcip olmuştur, kitaptaysa terk edilmesine ruhsat verilmiştir. Bazı hükümleri vaktinde vacîptir, ileri zamanlarda hükmü geçer. Haramlarının da hükümleri çeşit çeşittir; öyle büyük haramlar vardır ki onları yapana cehennem vardır; öyle küçükleri de vardır ki onları yapanların suçlarını örter, bağışlar. Öyle hükümleri vardır ki en azı da makbûldür, en çoğu da yapılabilir. [9]

[9] - Helâl, yapılabilen, yapılması suç olmayan şeylerdir. Haram yapılması suç olan, bir kısmının cezası, dünyada da tayin edilmiş olan şeylerdir. Farz, yapılması emredilenlerdir. Hükmü kalkan âyete "Mensûh", o âyetin hükmünü kaldıran âyete "Nâsih" denir. Ruhsat, bir sebep yüzünden yapılma-sına cevaz vermektir. Azimet, manâsında tahsîs bulunan hükümlerdir. Meselâ, içki haramdır. İçen dünyada da had vurularak, yani dövülerek cezalanır, su içmekse helâldir. 2. sûrenin (Bakara) 173. âyet-i kerîmesinde, ölü hayvan eti, kan ve domuz haram edilmiştir; fakat zorda kalanın başkasının hakkına el uzatmaması, doyuncaya dek yememesi şartıyla yemesine cevaz verilmiştir; bu bir ruhsattır. "Kim sizden o aya, Ramazan ayına erişirse orucunu tutsun" emriyle (2, Bakara, 181), bâliğ olmayan, aklı başında bulunmayan, hasta ve kadınsa hayız halinde olmayan ve seferde bulunmayan herkese oruç farz edilmiştir; bu sözde yukarıdaki mazeretlerden biri ile mâzur olmayanlara tahsîs vardır. Mânası umumi olan, "Herkes ölümü tadar" (3. Âli İmran, 182) âyetindeki gibi mânası herkese ve her şeye şâmil olandır. İbret, "Bak. Allah'ın rahmetinin eserlerine, yeryüzünü nasıl da ölümünden sonra diriltir" gibi (30, Rûm, 50) âyetleridir; mânaları ibreti tazammun eder. Örnek, "Kendilerine Tevrat yüklenenler, sonra da onunla amel etmeyenler, eşeğe benzerler ki koskoca kitapları taşımada" (62; Cumua, 5), "Dünya yaşayışı, gökten yağdırdığımız yağmura benzer ancak" (10, Yûnus, 24) gibi âyetlerdir. Mutlak, "Bir kul azad etmelidir" tarzında nâzil olan âyetlerdir (58, Mücadele, 3); yahut, "Kadın olsun, erkek olsun, hırsızların ellerini kesin" (5, Mâide, 38) âyetidir ki elin nereden ve ne kadar kesileceği âyette musarrah değildir; hadisle anlaşılır. Mukayyetse, "Bir mü'min köle azat etmek gerek" (4, Nisâ, 92), yahut "Ellerinizi dirseklerle beraber yıkayın" (5, Mâide, 6) meâlindeki âyetlerdir. Anlamı kesin olan ve herkesçe anlaşılan âyetlere "muhkem" denir ve Kur'an-ı Mecid'in âyetlerinin çoğu böyledir. Mânası herkesçe anlaşılmayan âyetler "müteşâbih" adıyla anılır; bazı sûrelerin başlarındaki harfler gibi.
Kur'ân-ı Mecid, bir de şu suretle anlatılmaktadır:

Bâzı âyetlerin hükümlerinin mutlaka bilinmesi, onlara uyulması icâb eder, bunlar, muhkem âyetlerdir ve Kur'ân-ı Mecid'in ayetlerinin çoğu bu suretle nâzil olmuştur; emir, nehiy, helâl, haram âyetleriyle vahdaniyete, risâlete, maâda îman hükümlerini ihtiva eden âyetler gibi, fakat bazıları da "müteşabih"dir, mânası açık olarak belli değildir. 17. sûrenin (İsrâ) 85. âyetinde ruh hakkında verilen bilgi, yahut 24. sûrenin (Nûr) 35. âyeti olan, "Nûr âyeti", yahut da bâzı sûrelerin başlarındaki hurûf-ı mukattaa gibi. Bunların mânalarını kesin olarak bilmemiz hakkında bir emir yoktur, hattâ bunların üzerinde durmak, bunlardan hüküm çıkarmak bir bölük halkı sapıklığa da sevkeder. Çünkü çevremize, bilgimize, tecrübemize ve zamanımıza dayanabilen akıl, Rabbânî hikmetleri ihâtadan âcizdir.
Bâzı âyetler de vardır ki 4. sûrenin (Nisâ), 15-16. âyetlerinde, kötülük de bulunan kadının, dulsa ölünceye dek hapsi, kızsa ta'ziri emredilmişken sünnetle, evli olanın recmi, olmayana had vurulması takarrür etmiştir. Öyleleri vardır ki sünnetle muayyen iken kitapla değişmiştir. İslam'ın ilk zamanlarında Beyt-i Mukaddes'e teveccüh edilerek namaz kılınırken 2. sûrenin (Bakara) 144. âyetinde Mescid-i Harâm'a teveccüh farzedilmiş, sünnet de buna tâbi olmuştur. Öyleleri de vardır ki 4. surenin (Nisâ') 101. âyetinde olduğu gibi seferde namazın kasrına ruhsat verilmişken sünnetle vücûbu sabit olmuştur. Vaktinde vâcip, yâni farz olan, ileride hükmü geçen âyetlerse mensûh âyetlerdir.

Yapanın karşılığı cehennem olan haramlar, büyük günahlardır; suçluları bağışlananlar da küçük günahları işleyip nâdim olanlardır. Azı makbûl olan, fakat çoğu da yapılabilen emirler, meselâ namazda Hamd'den sonra en kısa sureyi okumaktır; fakat insan, en uzun sûreyi de okuyabilir.
--------------------
Nehc'ül Belağa'dan

Respond to this message   
AuthorReply
HACI
(no login)
64.12.102.52

BIR GUN GELECEK..............

September 4 2001, 9:06 PM 

Yahu sevgili Hic;
Nerden buluyorsun bu illet, gicik konulari.. Kur'an caglar otesine hitabeder deyip, duruyor bizim Islam'in sumbulleri. Onlara inanmiyor musun?.. Bu tur ifadelerin Kur'ani guncellestirdiginin farkinda degil misin? Yaz, sil bunun neresi kutsal kitap.. Hem kim karar verecek hangi ayetin mensuh olduguna, hangisinin olmadigina..
Sana bir sorum var bu arada.. Ne biliyorsun, ilerde, Kur'anin bahsettigi kosullara tekrar donulmeyecegini? Bak bu soruyu muslumanlar duymasin.. Hemen kene gibi yapisirlar. Belki de icinde yasadigimiz devir gecici bir devir.. Bundan 1000 yil sonra, hersey normale, yani eski Arabistankaki kosullara donecek.. Garanti edebilir misin, oyle olmayacagini? Kim bu ifadeye meydan okuyabiir.. Ucuncu dunya harbi, Islam'in zaferi ile sonlanabilir.. Bati birbirini yok ederse.. Bedirhan buna yalniz inanmiyor, gerceklesmesi icin belki de dua bile ediyor.. Oyle bir olanak var... degil mi?
Kur'an bir yaz boz tahtasi degil, Hic.. Olmamali.. Madem caglar otesine de hitap ediyor, butun bunlarda bir hikmet olmali.. Inananlar icin gecici bir durum. Bir gun gelecek, dunya degisecek ve erkekler dort kari alabilecek..
O gunleri gormeyi cok isterdim..
keh keh keh..

Selam
Haci

Respond to this message   
hiç
(no login)
212.156.126.234

Ezberim kıt olduğundan her defasında nerdeydi diye Belit arıyorum

September 5 2001, 1:43 AM 

12(53.) :108- De ki: İşte bu, benim yolum; ben de can gözüm açık olarak sizi Allah'a çağırmadayım, bana uyanlar da o çeşit çağırmada ve Allah'ı tenzîh ederim ve ben müşriklerden değilim.

Respond to this message   
hiç
(no login)
212.156.126.246

"Kutlu Okunak" Kur'an Bizlere ancak Öğüttür, Okudukça ve düşündükçe

September 5 2001, 3:55 AM 

Her an daha çok anlıyoruz, mantığımız ve görüşümüz açılıyor
Korkutuyor
Muştuluyor
Fakat tavsiye ediyor ve bizleri tercihlerimizde özgür sayıyor, serbest bırakıyor
Kur'an Okuyanına ayrı ayrı hitab ediyor, okuyanın aklına, mantığına göre ayrı ayrı anlaşılıyor ve insanlar "la ikrahe fiydiyn" tesbitine göre ancak benimseyebildiklerini kabulleniyorlar, kabullenebildiklerini benimsiyorlar

Bilgi Çağı gelişimini bu ivmeyle sürdürdükçe ve insanların eğitim ve görgüsü, iletişimleri ve birbirlerini, kendilerini ve dünyayı ve toplumları tanıyışları arttıkça "Allah ile hükmetmeğe heveslenen cahiller, örümcekli beyinli yobazlar" hızla soyutlanacak ve güç yitirecek, çağdan dışlanacak ve İslam yükseldikçe yükselecek, yüceldikçe yücelecek, yayıldıkça yayılacak ve akıl, mantık, hukuk, bilim ve gerçekler ile uyumlu yegane uygar ve barışçı din olduğunu kanıtlayıp tüm dünyaya gösterecektir.

Respond to this message   
ergenekon1
(no login)
217.226.102.72

Tek güvendigim babamd1

September 6 2001, 12:32 AM 

Ülen hac1 seytanin yatt1g1 yeride eminim bilirsin.

kimsenin aklina gelemeyecek sorular1 nas1lda bulup insanlarin akl1na getiriyorsun?Uslar1 kar1st1r1yorsun.

Kafas1z Mezarci kalkm1s ben Isay1m deyip duruyor.Ulan oglum ,Muhammet olsan ne yazar.Bir ad benziyecek.

Güc benzese ya.35 veya 50 erkek gücünde bir erkek olmak ,sikar biraz deyil, cok s1kar.

Isa da pek beceriksiz birseymis zaten.Mezarcida öyle.Nas1lda bulmus kendine benzeyen bir peygamberi.

Asl1nda tam peygamber olacak adam HACI

Bilgi desen var
Hemde her türlüsü
Azginlik,birileri kadar olmasada normalin üstünde
GALIBA.
Dini konularda 4 halifeyi cebinden c1kar1r.
Politikada Mevlanaya babucu ters giydirir.
Yalniz Mevlana gibi ac1mas1z deyil galiba.
Oda asna fisna yapm1s Mevlana gibi.

Beli kuvvetli olan yapsin.Birileri gibi tehditle kad1nlari yataga sokmuyorya hac1.

Cok böyük adam1n biri kadar kar1larin eyisini tanimasada,kanimca bu konuda ikinciligi kimseye gapt1rmaz.

Hitabet yeteneyi cok yüksek.Hayal dünyas1 cok genis.

Ben bu adamdan korkar1m .

Bak1n bak1n ne diyor?

Bu sözleri bir ataist söyleyemez ve söylemez.

Söylese söylese, bir yerlerden ilham alanlar söyler.

Efendim,gecerliligi kalmad1 hükmüyle ,baz1 ayetleri yürülükten kald1r1rsaniz,peki 1000 y1l sonra eski Arabistan yasant1s1na dönersek o zaman nolcek.

Bu adam tekin deyil.

Laik devletin basina ikinci baska bir tür ümmetci gailesi acma olas1l1g1 cok yüksektir.

Rahmetli Üzeyirin katilini veya katillerini polis emmiler bulabilirseler.Hic zannetmiyorumya.Ondan kelli Hac1 tehlikesine kars1 simdiden tedbir almada yarar olurmu bilemem.

IHLÄS suresini dahi bilmeyen milyarderin damad1, karsli SEYh Ali ile Yesil Gözlü Güzel üniversiteli Suh Fadimenin kacamaklar1 nerdeyse Hokümat1 devirecekti.

Bu kacamag1n üstüne okadar düsüldükü nerdeyse Muhtar Fadimeye Alinin maslahat1n1 senmi tutup seyine soktun diyecekti.Bu kadar1da biraz seksi gibi olmuyormu?

CAHAL Ali Türkiyeyi bu geddin sallarsa,bizim bu bildik Haci Türkiyeyi kökünden y1kar valla.

Zaten devrilmekte üzere benim zavall1 Türkiyem.

Birde Haci f1rtinas1 vursa ne fark ederki.

Bozkurtlarin firtinasindan sonra.

Bu günlerde bozgurtlar1n gaani pek SIS ,yohsem gara cigerlerimi bozuh Hac1m ne deyon.

Atatürk gibi RAKGIYI sisenin dibine kaddin bosatmad1klarindan Gara cigerleride saglam olsa gerek.

Peki bu heriflerin GAANI neden yoncadan zehirlenmis
mandalar1n GARNINA benzeyooooo.Vallaa ben anlameyom bu islerden.

Bol kepce yonca,üstünede gözel bir gonce,aman allah1m ,nolur banada.

Hec bi duam1 gabul etmedin,Gurdunkünü bile gabul ettin.

Gel nolur birde bu GUZUNUN duas1n1 gabul et.

Dunya y1k1lmazya.

Aaaaaah zavall1 insanlar1m vede güzel Türkiyem.

Tek güvendigim babamdi onuda anam1n üstünde gördüm.

Er gene kon 1

Respond to this message   
ergenekon1
(no login)
217.226.102.72

Tek güvendigim babamd1

September 6 2001, 12:34 AM 

kimsenin aklina gelemeyecek sorular1 nas1lda bulup insanlarin akl1na getiriyorsun?Uslar1 kar1st1r1yorsun.

Kafas1z Mezarci kalkm1s ben Isay1m deyip duruyor.Ulan oglum ,Muhammet olsan ne yazar.Bir ad benziyecek.

Güc benzese ya.35 veya 50 erkek gücünde bir erkek olmak ,sikar biraz deyil, cok s1kar.

Isa da pek beceriksiz birseymis zaten.Mezarcida öyle.Nas1lda bulmus kendine benzeyen bir peygamberi.

Bilgi desen var
Hemde her türlüsü
GALIBA.

Beli kuvvetli olan yapsin.Birileri gibi tehditle kad1nlari yataga sokmuyorya hac1.

Cok böyük adam1n biri kadar kar1larin eyisini tanimasada,kanimca bu konuda ikinciligi kimseye gapt1rmaz.

Bak1n bak1n ne diyor?

Efendim,gecerliligi kalmad1 hükmüyle ,baz1 ayetleri yürülükten kald1r1rsaniz,peki 1000 y1l sonra eski Arabistan yasant1s1na dönersek o zaman nolcek.

Bu adam tekin deyil.

Laik devletin basina ikinci baska bir tür ümmetci gailesi acma olas1l1g1 cok yüksektir.

Rahmetli Üzeyirin katilini veya katillerini polis emmiler bulabilirseler.Hic zannetmiyorumya.Ondan kelli Hac1 tehlikesine kars1 simdiden tedbir almada yarar olurmu bilemem.

IHLÄS suresini dahi bilmeyen milyarderin damad1, karsli SEYh Ali ile Yesil Gözlü Güzel üniversiteli Suh Fadimenin kacamaklar1 nerdeyse Hokümat1 devirecekti.

Bu kacamag1n üstüne okadar düsüldükü nerdeyse Muhtar Fadimeye Alinin maslahat1n1 senmi tutup seyine soktun diyecekti.Bu kadar1da biraz seksi gibi olmuyormu?

CAHAL Ali Türkiyeyi bu geddin sallarsa,bizim bu bildik Haci Türkiyeyi kökünden y1kar valla.

Bu günlerde bozgurtlar1n gaani pek SIS ,yohsem gara cigerlerimi bozuh Hac1m ne deyon.

Atatürk gibi RAKGIYI sisenin dibine kaddin bosatmad1klarindan Gara cigerleride saglam olsa gerek.

Dunya y1k1lmazya.

Er gene kon 1

Respond to this message   
ergenekon1
(no login)
217.226.102.72

Tek güvendigim babamd1

September 6 2001, 12:39 AM 

Bilgi desen var
Hemde her türlüsü
GALIBA.

Bak1n bak1n ne diyor?

Bu adam tekin deyil.

Dunya y1k1lmazya.

Er gene kon 1

Respond to this message   
Current Topic - Vaktinde vâcip, yâni farz olan, ileride hükmü geçen âyetlerse mensûh âyetlerdir.
  << Previous Topic | Next Topic >>Foruma Geri Dön  

kuruluş | kurallar | arşiv 1 | arşiv 2 | arşiv 3 | alternatif TEFSİR | alternatif MEALLER | linkler | e-posta

Copyleft © Temmuz 2000 - 2009

rss