<< Previous Topic | Next Topic >>Return to Index  

Bosna - only for amerinako

November 19 2008 at 8:13 AM
Score 1.0 (1 person)
Dane  (Login Dane_B)

 
Najstariji nalaz simbola ljiljana u Bosni pronadjen je u Ilidzi kod Sarajeva,u rusevinama jedne zgrade iz doba Rimljana,gdje je iskopan jedan ulomak zemljane posude star oko 2000 godina na kojoj je utisnut simbol ljiljana:

[linked image]

Bosanski Kraljevski Grb


Èesto se moe èuti pitanje otkud na bosanskim dravnim obiljejima ljiljani i ta oni znaèe. Oni koji nisu dovoljno upuæeni u bosansku prolost, prije svega stranci, vjeruju da je to preuzeto od Francuza, odnosno od anuvinske dinastije koja je u svojim kraljevskim simbolima takoðer imala ljiljane. Treba, meðutim, spomenuti da je ljiljan u srednjovjekovnoj Evropi bio veoma rairen pa ga nalazimo na grbovima i zastavama brojnih dinastija i feudalaca, kako u Francuskoj, tako i u panjolskoj, Engleskoj, Maðarskoj, Flandriji, Italiji itd. U tome se posebno isticala Francuska, to je razlog da neki historièari smatraju da je tu njegova kolijevka, odnosno da se iz Francuske prenio u druge zemlje. Tumaèi se da je do toga dolo bilo politièkim utjecajem ili dinastièkim brakovima. Od njega je preuzela i Maðarska. S obzirom da je i srednjovjekovna Bosna na svojim dravnim obiljejima imala taj znak, kod mnogih vlada uvjerenje da ga je ona preuzela od Maðarske, jer je, tobo, Bosna bila maðarski vazal. To, meðutim, nije taèno... U Bosni je ljiljan koriten kao umjetnièki motiv stotinama godina prije pojave evropskih dinastija. Veæ je reèeno da je u Ilidi naðen rimski spomenik ukraen znakom ljiljana od prije 2000 godina. Kao arhitektonsko-dekorativni elemenat u bazilikalnim gradnjama susreæe se na tlu Bosne i u kasnoantièko doba (V-VI stoljeæe). U srednjem vijeku njegov motiv je toliko upotrebljavan da je u pravom smislu postao zatitnim znakom bosanskog naroda. Srednjovjekovni Bonjani su su ga osobito rado stavljali na svoje grobne spomenike (steæke), izraðivali nakit s njegovim likom (naunice, dijademe, pojaseve i s1.), njime ukraavali knjige, utkavali ga u platno kao dezen, uzimali ga kao dekorativni elemenat u arhitekturi i s1. Èak je opjevan u pjesmama. U jednoj poemi napisana 1330. godine od nekog Zavranina, stoji: "Lilije, cvijetu ima je krin".

 
Scoring disabled. You must be logged in to score posts.Respond to this message   
AuthorReply
Anonymous
(Login Dane_B)

Re: Bosna - only for amerinako

Score 1.0 (1 person)
November 28 2008, 5:57 AM 

Gdje nesta onaj pravoslavni Turcin!? Ne cujem dobro..
Pravoslavni Turcin dosljo mora da ti je viza istekla)

 
Scoring disabled. You must be logged in to score posts.
Marko5
(Login Marko5)
Bosnia & H. Forum Mods Group

Re: Bosna - only for amerinako

Score 5.0 (1 person)
December 4 2008, 9:02 PM 


 
Scoring disabled. You must be logged in to score posts.
Finious
(Login Finious)

Re: Bosna - only for amerinako

No score for this post
September 13 2009, 1:13 PM 

Kroz Povijest Direktor Psihijatrijske bolnice u Kotoru dr Dobrosav Mitri iznenadio je javnost tvrdnjom da u ovoj republici od mentalnih bolesti pati vie od 2.000 ljudi, kao i da se izvan bolnica, dakle sa slobode, lei jo 20.000 stanovnika.

U Crnoj Gori od duevnih bolesti vie oboljevaju mukarci nego ene, iako je u veini zemalja upravo obrnuto. Zanimljivo je i da je ovo poprilino obolelih ako se uzme u obzir da ova republika ima oko 600.000 stanovnika. Crnogorski lekari su saoptili i da je ova republika svoju demokratiju manifestovala i u oblasti psihijatrije, u kojoj duevni bolesnici vie nisu tretirani kao zatvorenici.

http://arhiva.glas-javnosti.rs/arhiva/2001/06/04/srpski/X01060301.shtml

http://www.youtube.com/watch?v=F8_Usmqsp-k


 
Scoring disabled. You must be logged in to score posts.
Dane_B
(Login Dane_B)

Re: Bosna - only for amerinako

No score for this post
June 27 2010, 8:43 PM 

Cim spomenes 'Pravoslavni Turcin' odmah golubovi odleprsaju. Ne vole svoju originalnu istoriju i to ti je. Ne da je ne vole, mrze je. Kako i ne bi. Kula od karata.

 
Scoring disabled. You must be logged in to score posts.
 
  Respond to this message   
  << Previous Topic | Next Topic >>Return to Index  
Find more forums on PoliticsCreate your own forum at Network54
 Copyright © 1999-2018 Network54. All rights reserved.   Terms of Use   Privacy Statement