| DREVNATA OLIMPIJADADecember 30 2003 at 7:29 PM | Georgi (no login) |
| ZA TIE SHTO KE JA POSETAT
ZEMJATA NA DREVNATA
OLIMPIJADA
Vie shto se gotvite da ja posetite zemjata na drevnata olimpijada, tamu kade na Aleksandar Makedonski mu beshe zabraneto da uchestvuva vo olimpiskite igri bidejki ne bil po rod Elinets – chuvajtese! Chuvajte se od toplite zborovi na grchkata propaganda koja ke se obide da ve izlazhi I da ve opijani so staroto minato na drevnite Elintsi
I istovremeno ke se obide da ve izmesha so deneshnite Grtsi.
Vo Grtsija se naogja Makedonija-zemjata na Aleksandar Makedonski koja ja okupiraa sosednite drzhavi: Grtsija, Bugarija I Srbija vo 1912 godina I na 10 avgust 1913 godina so sramniot Bukureshki dogovor ja podelija megju sebe.
Veruvam mnogu od vas imate slushnato od radioto ili od televizijata ili imate prochitano vo vesnitsite deka eden del od Makedonija se oslobodi vo 1945 godina I se vika Republika Makedonija. Znaete li deka Grtsija saka da I go izmeni ustavnoto ime na Republika Makedonija? Znaete li deka grchkiot shovinizam raboti za da go unishti Makedonskiot narod I da mu ja odzeme tatkovinata?
Chetirinaeset milioni turisti godishno ja posetuvaat Grtsija, a pak Makedontsite koi se proterani, ispadeni od okupiraniot del na Makedonija vo vremeto na Gragjanskata vojna ( 1946-1949 ). Koi se rodeni tamu, nemozhat da se vratat nazad, nitu da si ja posetat tatkovinata.
Imate li slushnato za 30 iljadi detsa malki koi bea odeleni,odzemeni od svoite majki I tatkovtsi, otkornati od rodnite ognishta I raseani,proterani,isprskani po tsela Evropa I svetot vo 1948 godina?
Znaete li deka 55 godini pominaa I ushte vratite mu se zatvoreni na ovie nekogasni malki dechinia sega porasteni
I ostareni, nevtesni, rasteni po tugi zemji, bez majki, bez tatkovtsi, oddeleni od brakia I sestri, od rodninite, osudeni da ne mozhat da se vratat ili da si gi posetat rodnite ognishta za sekogash. Zar ova ne e genotsid shto go pravi Grtsija, takanarechenata kroshna na demokratijata?
Koga ke go slushnete imeto Makedonija,znaeite deka toa e zemjata na Makedonskiot narod shto ja okupiraa, shto ja ukradija. Koga ke zgaznete na Makedonska zemja, vo taa zemja znaeite deka ima obespraven narod shto nemozhi nitu edna svekia da zapali vo spomen I chest za umrenite; iminiata na umrenite se izbrishani, grobovite se izorani. Koga ke zgaznete na taa zemja, ke gazete nad grobovi bez kamenia, bez iminia, bez nishan. Ovaa e zemjata na iljadnitsi Makedontsi izmacheni po zatvorite,ubivani,asimilirani, proterani, okupirani koi do denes zhiveat bez osnovnite prava. Ovde e natsijata makedonska, ovde e tragedijata na eden zaboraven
I nesreken narod.
POD SLAVATA NA DREVNATA OLIMPIJADA SE KRIJAT MNOGU VISTINI
Slavata na olimpiskite igri mu pripagja na drevnite Elintsi, a ne na deneshnite Grtsi. Elintsite bea drug narod. Aleksandar Makedonski nemal pravo da uchestvuva vo olimpiskite igri zoshto ne bil po rod Elin. Denes vo Grtsija I vo ukupiranata Egejska Makedonija pod Grtsija ako ne si grk po rod nemash pravo da imash stoka. Na****e imoti, na****e kuki se odzemeni I mu se dadeni na grchkite prosvigi koi dojdoa od Mala Azija vo 1920-1923 godina,se naselija vo Egejskiot del na Makedonija I sega tie se dekleriaat Makedontsi a za nas velat nesme postoele, a istovremeno ovie prosvigi baraat od Turtsija da im plati za imotite shto si gi izgubija vo vremeto koga izbegaa I se naselija vo Makedonija,
Pod slavata na drevnata olimpijada se krijat mnogu vistini: se krie vistinata za Makedonija, tragedijata na makedonskiot narod,isturenata krv na makedonskite heroi, okupiranieto, asimiliranieto, tragedijata, genotsidot, machenieto na nashiot narod po zatvorite, ubistvata I nasilstvata, zabranite, omrazata na grchkiot natsioshovinizam, nepochituvanieto na etnichkite I chovechkite prava.
Koga se zboruva za makedonskoto postoenie, grchkiot natsioshovinizam go pretvori grchkiot narod vo armija, mu posadi vo umoite na mali I golemi lagi protiv makedonskiot narod. Sekoj koj ke se prestavi kako Makedonets go napagjaat po sekakov nachin duri I fizichki. Koga se zboruva za makedonskoto postoenie za grchkiot shovinizam nema zakoni, pravat shto sakaat, a toa me potsetuva na Hitlerova Germania,taka da I Grtsija eden den sama ke se unishti.
NA SHTO ME POTSETUVAAT SIMBOLITE NA DREVNATA OLIMPIJADA
OGNOT, koga Grkot go pali kako simbol za pochetok na olimpiskite igri, mene me potsetuva koga ni gi gorea kukite, koga begavme da se spasuvame od bombardiranieto na fashistichkite avioni.
ZLATOTO na drevnata olimpijada mene me potsetuva na grckite shovinisti koga gi plakiaa predavnitsite, shpionite,grkomanite, janicharite da rabotaat protiv svojot narod, protiv Makedontsite.
ZNAMETO GRCHKO - koga Grtsite go krevaat mene me potsetuva kako go urivaat makedonskoto zname so sila vo nekoi zapadni drzhavi koi rabotat samo za svoi interesi I se prodavaat za pari kako grchkite kurvi.
Dragi chitateli! Prakiatego ova pismo posekade I po site jazitsi od
Georgi F. Todorovski – Egejska Makedonija.
|
| | Author | Reply | Istwr the Macedonian (no login) | Many Macedonians participated in the Olympics. | December 31 2003, 6:15 AM |
The first known Macedonian that di so was Alexander the first at -496 Olympiade. Here the testimony of Herodotus: http://www.perseus.tufts.edu/cgi-bin/ptext?lookup=Hdt.+5.22.1
XXII. Now that these descendants of Perdiccas are Greeks, as they themselves say, I myself chance to know and will prove it in the later part of my history. Furthermore, the Hellenodicae who manage the contest at Olympia determined that it is so, [2] for when Alexander chose to contend and entered the lists for that purpose, the Greeks who were to run against him wanted to bar him from the race, saying that the contest should be for Greeks and not for foreigners. Alexander, however, proving himself to be an Argive, was judged to be a Greek. He accordingly competed in the furlong race and tied step for first place. This, then, is approximately what happened.
Dear SlavoSkopians, happy new year !!
Istor
Macedonia, Greece | |
| | Current Topic - DREVNATA OLIMPIJADA |
| |
|
|