YENİ alternatiforum | duyurular | ateizm VE dinler | ağaç ev | bilim | cinsel yaşam | felsefe | kitap | mizah | politika | sanat | spor | tarih | yaşam | tavanarası | Chat!

alternatiforum FELSEFE FORUMU

www.alternatiforum.com

ALTERNATİFORUM ÖZGÜR BİR FORUMDUR VE TEK BİR KURALI VARDIR
HİÇ BİR YAZI SİLİNMEZ!

Not: alternatiforum'a herhangi bir işlem yapmadan doğrudan giriş yapabilir VE yazabilirsiniz.

<< Previous Topic | Next Topic >>Foruma Geri Dön  

OLUMUN ANLAMI

June 7 2001 at 11:29 PM
HACI  (no login)
from IP address 205.188.195.33

OLUMUN ANLAMI

Insanlarin cogu olumden korkar.. Insanlar bilmedikleri her seyden korkarlar. Olumun ne oldugunu bilseler korkmaya devam ederler mi acaba? Diger canlilar da korkar mi olumden? Bir arslana yavrusunu kaptiran ceylan olumden korkar mi? Yavrusunun oldugunu bilir mi? Olumun anlami nedir o ceylan icin? Diger
hayvanlar icin? Insanlar icin? Yasama anlam vermede zorluk ceken insan, olume anlam verebilir mi? Olumden korkmanin nedenini anlayabilir mi? Korkulan olumun kendisi midir, yoksa sonu olumle bitecek agrili hastaliklar ve dogal surecler dizisi mi?
Butun yasam bu dogal surecler dizisinin kapsamina girmez mi? O halde yasamin kendisi olume hazirlik degil midir? Olumun temel nedeni yasamak degil midir? Yasamayan varlik olmez! Yasam olumun en onemli nedeni olduguna gore, yasamin anlami ne ise, olumun de o olmalidir.. degil mi? Yasam olume hazirlik
oldugundan, olumun de birseylere hazirlik olmasi gerekmez mi? Olumun, yasamin son buldugu bir durum oldugu dusunulurse, olumun de son buldugu baska bir asama var midir? Yoksa olum son asama midir? Bundan nasil emin olabiliriz? Olum bizi neye hazirlar? Kendi yoklugumuzu kabul edebilir miyiz? Kendi olumumuzu gozlerimizde canlandirabilir miyiz? Kendi olumumuz
icin goz yasi dokebilir miyiz? Dogmadan once var olmadigimiza gore, oldukten sonra yok olmayi ve dogmadan onceye donmeyi, neden kabul edemiyoruz ve yeterince anlayamiyoruz? Bir kere var olduk diye, neden sonsuzlukta hak iddia ediyoruz? Yoksa bu son
varligimiz, bundan onceki yasam ve olum dongulerinin
devamindan baska bir sey degil midir? Daha once ne idik acaba? Vahsi bir etobur dinozor mu, yoksa uzun bir yasamdan sonra ayakta olen ulu bir cinar mi? Cok daha onceleri ne oldugumuzu biliyorum ama, onun simdiki olumle ne gibi bir iliskisi olabilir ki?
Vucudumuzu olusturan atomlar ya Big Bang sirasinda, ya da yildizlarin merkezinde sentez edildigine gore, aslimizin saf enerji ve yildiz tozu karisimi oldugunu iddia edebilirim.... Olumumuzun ne amaci olabilir? Kimlere ve neye hizmet ederiz olerek?
Bu sorularnin yanitini ancak olum oncesi donemine donerek verebiliriz. Dogaya geri donecek atomlarimiz daha once mutlaka diger canlilarin yapisina katilmislardi. Kimbilir vucudumuz kimlerin ve nelerin milyarlarca yil sahip oldugu atomlari barindirmaktadir? Bizden onceki varliklarin devami oldugumuza gore, olumumuzden sonra bizlerin de canli-cansiz, diger varliklarin yapisina katilacagimizi dusunmemiz mantikli degil midir? Oyleyse, olerek yok olmayacagimizi iddia edebilir miyiz? Belki de sonunda olerek olumsuzluge kavusacagiz.. Aslimiza
donecegiz.. Yildiz tozuna... Peki butun bunlar bizleri neden teselli etmemektedir?
Evet, simdi gercekleri gorebiliriz. Yasam, olumle sonlanan surecler dizisidir.... Yasamlar vardir, olum yoktur.. Cunku olum sonu yasam vardir.. Olumden once yasam oldugu gibi, olumden sonra da yasam vardir.. Farkli bir yasam.. Ama yine de bir tur yasam.. Olum bir son degil , farkli ama, yine de, cogu kere
kutlanmasi ihmal edilen, hatta nedense arkasindan aglanilan, korkulan ve istenmeyen yeni bir baslangictir..
Evet, olumden sonra yasam vardir.. Canlilar olumculdur ama, yasam olumsuzdur..
Nasil yasami olumden soyutlamaya olanak yoksa, olumu de
yasamdan soyutlamaya olanak yoktur. Yasam gibi, olum de kisiye ozel ve subjektif kavramlar dizisinden baska bir sey degildir..
Birbirleri ile taban tabana zit iki kavramin ayni anlama gelmesi doganin ilginc cilvelerinden biridir..

Respond to this message   
AuthorReply
emre
(no login)
62.248.36.2

Untitled

June 8 2001, 4:54 PM 

Sevgili hacı ölüm bir son değildir bir dönüşümdür demişsin.Eğer bizim gibi ahirete inanıyorsan eğer bu söylediklerin çok doğru.Ama inanmıyorsan eğer,kendi kendinle çelişmiş olursun.Çünkü sende çok iyi biliyorsun ki bir gün bu evren yok olacak(kıyamet).Eğer yeniden dirilişe yani ahiret gününe inanmıyorsan nasıl sonsuz yaşam döngüsünden bahsedersin?

Respond to this message   
HACI
(no login)
24.147.185.127

OLEREK OLUMSUZLUGE ULASMAK FELSEFESINI ANLAYABILIYOR MUSUN?

June 8 2001, 8:49 PM 

Emre Kardes;

Sonsuz yasam dongusunden bahseden kim? Bir yerinde "sonsuzlukta hak iddia ediyoruz" demisim.. Yasam dongusu kiyamete kadar surebilir.. Ondan sonra sizin sonsuz yasaminiz basliyor..
Unutma burasi ne din bolumu ne de bilim.. Burasi felsefe bolumu.. Iletileri biraz daha dikkatli okuman gerekiyor. Yanitlarini da felsefi olarak yapman... Buradaki sonsuzun anlami senin kafanda canlandirdigin sonsuz olmayabilir. Hem sonra olup de dirilmek, senin anladigin anlamda degil. Yani olup de cennete gitmek anlaminda degil.. Bir canliyi olusturan atomlarin, diger canlida devam etmesi... ve bu surecin dort milyar yildir suruyor olmasi.. Onumuzde daha en azindan dort milyar yil olduguna gore, kiyamete daha cok var.. Kimbilir kimlerde ve nelerde tecelli edecek atomlarimiz bu sure icinde? Olecegiz ama, tumuyle yok olmayacagiz.. En azindan bazi atomlarimiz diger bir yaratikta yasamaya devam edecek.. Iletimin temel felsefesini, "olerek olumsuzluge kavusmak" olarak ozetleyebilirim..

Respond to this message   
HACI
(no login)
24.147.185.127

OLMEK YOK OLMAK DEGILDIR..

June 8 2001, 8:56 PM 

Sevgili Emre;

Olerek olumsuzluge kavusma felsefesini bir siirimde de dile getirmistim.. Belki bu siirle sana daha iyi hitap edebilir, bu felsefeyi anlamani saglayabilirim.
Selamlar

TWILIGHT ZONE

Kac zamandir,
Uyuyordum...
Kimbilir........
Ter icinde uyandim.
Sersem gibiydim..
Nedenini bilmeden
Acele edip duruyordum.
Sanki hemen,
Bir seyler yapmaliydim....

Etrafima bakindim,
Gunesi goremedim,
Ay da yoktu ortaliklarda,
Yildizlar da...
Safak mi atiyordu?
Yoksa gurup muydu baktigim?
Anlayamadim...

Gunduz ve gece,
Aydinlik ve karanlik,
Iyilik ve kotuluk,
Guzellik ve cirkinlik,
Sevgi ve sevgisizlik,
Ask ve asksizlik,
Yasam ve olum,
Arasindaydim.....
Geliyor muydum?,
Yoksa gidiyormuydum?
Bilmiyordum...

Bir umutla dogruldum,
Belki safakti uyandigim,

Safak idi ise uyandigim,
Kendime hemen,
Bir sevgili bulacaktim.
Asksiz yasamaktan,
Bikmis usanmistim....
Iyi ve guzel olacaktim.
Sevecektim butun kalbimle,
Soz verdim butun varligimla..
Artik kimseyi uzmeyecektim...

Dus kirikligi ile,
Sarsildim,
Safak atmiyordu,
Dogan gun degildi,
Gecenin zifiri karanligi,
Ustume cokuyordu!
Oluyordum !...
Yoksullugum aklima geldi,
Kimsesizligim,
Ne kotu bir son!
Diye soylendim....
Asksiz, sevgisiz ,
Yapa yalniz yasamak,
Ve oyle olmek....

Yildizlara dondum,
Bir yildiz tozu degilmiydim,
Geldigim yere donecektim,
Bu dusunce beni,
Biraz olsun teselli etti..
Sonunda ateist ruhum,
Mutluluga erisecekti...

Olerek, olumsuzluge kavusacaktim...

Haci

Respond to this message   

(no login)
213.122.58.127

Untitled

June 9 2001, 1:20 AM 

To every thing there is a season,
And a time for every matter under heaven:
A time to be born and a time to die...

Insan varliginin en akla gelen iki temel gercegi sakli burda Dogumun gercegi ve Olumun kacinilmazligi.

Uzun yasam daha iyi yasamin olcusu degildir.Ama Sevgi dolu bir yasam'in kaliteli yasam oldugunu ve saman yolunda bir toz zerresi oldugumda yanimda sevgi dolu tozlarinda bulunacagini bilme hissi de beni rahatlatiyor. Olumden Korkmuyorum Sevgisizlikten korktugum kadar.

Respond to this message   
.
(no login)
212.156.126.216

Kabristan'dan geçerken ıslık çalanlar var

June 9 2001, 3:03 AM 

Ölümden Azrail bile korkar
Yok olmak, yokluğu kabullenmek korkunç değil mi?

Respond to this message   
HACI
(no login)
24.147.185.127

KORKULMAZ ONDAN.. OLUMDEN YANI...

June 9 2001, 3:20 AM 

Cunku olum yokluk degil, Nokta!
Yeninden yaradilis,
Yeni bir yasam..
Yeni bir dunyaya adim atma,
Yeni bir baslangic..
Ayni zamanda bir son olsa da...

Olum herbirseydir, yok olma disinda...

Haci

Respond to this message   
emre
(no login)
62.248.36.2

Untitled

June 9 2001, 6:29 PM 

Sevgili hacı iletini çok iyi anlamıştım merak etme.Ben sana burda kasıtlı olarak biraz takıldım o kadar.Ama yine tekrar söylüyorum eğer ahirete inanmıyorsan kıyamet yani evrenin ölümü gerçek bir son olacaktır.Ama diyorsan ki bu sonda sonsuzluğa kavuşmaktır(ki öyle diyorsun)bu bence kendini avutmaktan başka bir şey olmaz.eğer ortada ne bilincin ne de bir molekülün kalmadıysa bu yokluğa kavuşmak olur,yokluk da bana göre kesinlikle sonsuzluk değildir,olsa olsa bu insanın kendini avutması olabilir.Burası felsefe bölümü din bölümü değil demişsin,bence din,felsefe ve bilim birbirleriyle içiçe ve etkileşim halinde olan kavramlardır...selamlar...

Respond to this message   
Öğrenci
(no login)
195.142.22.2

.

February 20 2002, 12:12 PM 

«— Paydos...» — diyecek bize bir gün tabiat anamız, —
«gülmek, ağlamak bitti çocuğum...»
Ve tekrar uçsuz bucaksız başlayacak :
görmeyen, konuşmayan, düşünmeyen hayat...

Sevgili Maddeci ve Komünist Şair'imizin ölümden sonra sonsuza kadar yok olmanın korkunçluğunu ortadan kaldırabilmek için bulunduğu gayet de başarılı bir girişim.

Ölümden sonra yeniden varolacağıma inanmasam, ben bile korkudan kurtulabilmek için bu düşünce yolunun üzerine yatardım.

Respond to this message   
Öğrenci
(no login)
195.142.22.2

.

February 20 2002, 1:31 PM 

Ama ben olsam şu düşünce biçimini kullanırdım.

Yaratıcıya İnanan ;

--Bedenlerimiz atomlarına ayrıldıktan sonra yeniden varolacağız.Yaratıcı bizi yeniden yaratacağına söz verdi.

Yaratıcıya inanmayan ;

--Bedenlerimiz atomlarına ayrıldıktan sonra yeniden varolacağız.Çünkü evren bizi yeniden meydana getirebileceğini kanıtlamıştır.
Kanıtı görmek için de aynaya bakmak yeterli.

Bunu da şair olup güzel bir rubai olarak sunabilmek isterdim.

Respond to this message   
knz
(no login)
195.174.104.239

zamanın anlamı

April 13 2002, 1:31 AM 

ölüm bir bizim için mi ?
Evreninin sonu senaryoları da var, ..
Madde dağılacak, soğuk ve karanlık evrene
dönüşecek ,
Galaksiler bizden hizla uzaklaşıyor.,
karanlık maddenin kütle çekimine etkisi ne ?
Her ne olursa olsun , bizim kararlı parçacık
olarak bildiğimiz proton bile bozunuyor..
Evren dağılıyor. Gece bakıpta yildizlari
gören gözlerin hiç olmayacağı bir evren
olabilir mi ? Birkez oldu ve bitecek.
Ne kadar dramatik gözüküyor.
yildiz tozlarının bile dağılması ve ölümü.

Matemetik olarak düşünürsek, bir kez
olan birşey birkez daha olur.Fakat zamanın
sonsuz olması gerekir. zaman sonsuzsa içinde
bütün olasılıklar vardır. Ve tekrarlanır,
bir ateist için de , sonsuz yaşam devam eder.
Neticede HACi da bir su molekülü gibi birşeydir.
iradesiz bir madde. fakat sonsuz kere tekrarlanma
biçimlenme imkani var.Hem de aynı anne ve babadan.

Bizim Tanrıya sorularımız biter mi ?
Bu evren niye böyle. elektron kütlesi 9 değil 5 olsaydı herşey nasıl olurdu ? Temel tanecik sayısı
niye böyle. temel tanecikler başka hızda ve özellikte
olan bir patlama sonucu olsaydı, nasıl bir bilinç
ortaya çıkardı ? ...

Bizlerin hiç bi zaman ceylan gibi su kenarında su
içme şansımız olmadı. Çünkü ölümü düşünmediğimiz
bir an bile yok. Sonsuz var. sonsuz evrenler var.
sonsuz kere tekrarlar.,yeterki zaman sonsuz olsun.
zaman sonsuz bence.

Bilime gönderdiğim bir yaziydi.

Respond to this message   
knz
(no login)
195.174.104.239

fakat

April 16 2002, 5:46 PM 

ölümden korkuyorum hala.

Respond to this message   
çakır
(no login)
213.14.14.219

Re: OLUMUN ANLAMI

May 19 2002, 4:08 PM 

hacı bile ölümden sonra var olmayı inkar etmiyor
ama her insanın içinde kocaman bir dünya olduğu gibi kendi içinde de kocaman bir dünya olduğunu düşünmeden
yani şimdiki varlığını basit bir yıldız tozu gibi görerek ölümden sonraki bedenini de basit görüyor ve bunun için ebediliği sadece bir yıldız tozu olarak yaşayacağını söylüyor.

eğer hacı içindeki kocaman dünyayı farkedebilseydi o kocaman dünyanın kainatın yeniden yaratılışıyla dirilebilceğini anlardı.

hacı Allahı inkar ettiği için bu kainattaki her şey ona basit görünüyor ve yine bunun için kendini basit bir yıldız tozu olarak görüyor.
Allaha inanmayan bir insan kendi değerini nasıl bilebilir bilmiyorum.

Bir gül kuruduktan sonra hafızalarda, resimlerde gülün manasının saklı olması gibi bir insan yaşarken yaptığı her olay her hareket her düşünce bu kainat kitabına yazılır. insanın yaptığı her olay bu kainatta bir iz bırakır. Ve insanın ölmesiyle ölen şey sadece bedendir. Gülün tohum bırakması gibi insanda öldükten sonra geriye bir zihin veya ruh veya bir tohum bırakır. zihin, ruh, tohum işte her neyse kelimelerin bir önemi yok.

insanın ömrü sınırlıdır ama emelleri ve amelleri sonsuza uzanmaktadır.
biraz materyalist takılarak her şeyi maddi kabul edelim. mesela insanın duyguları, düşünceleri ve zihni madde olsun.
materyalisit olduğumuza göre maddenin devamına inanmamız gereklidir ve bunun için insanın içindeki kocaman dünya da maddi olduğu için yok olmayacaktır.
eğer maddeyi basit görmüyorsanız insanın yeniden dirilişi de hacının söylediği gibi basit bir şekilde olmayacaktır.

Respond to this message   
knz
(no login)
195.174.105.180

çakır

May 20 2002, 12:56 PM 

sen yıldız tozlarını basit mi görüyorsun ?
halbuki hacinin o yazdıklarını ben çok seviyorum.

kimsenin inançsızlığını yargılama bence.
Çünkü evren çok büyük, bizim inançlarımız o kadar
büyük değil.

Respond to this message   
çakır
(no login)
212.175.246.52

knz

May 20 2002, 4:28 PM 

necm31 Göklerde ve yerde bulunanlar hep Allah'ındır. Bu, Allah'ın, kötülük edenleri yaptıklarıyla cezalandırması, güzel davrananları da daha güzeliyle mükâfatlandırması içindir.

hac18. Görmez misin ki, göklerde olanlar ve yerde olanlar, güneş, ay, yıldızlar, dağlar, ağaçlar, hayvanlar ve insanların birçoğu Allah'a secde ediyor; ...

benim için bir yıldız tozunun değeri yukarıdaki ayetlerde anlatılıyor. benim için hiç bir şey basit değil. sinekler, atomlar, yıldızlar , dağlar benim için basit değil. ben bunların basit olmadığını düşündüğüm için kainatın ahirete ve insanın yeniden dirilişine vesile olacağına inanıyorum.
ama siz Allahı inkar ederek olayları tesadüflere veriyorsunuz ve bunun için maddeyi basit görüyorsunuz.
ve birde kalkmış beni maddeye değer vermemekle suçluyorsunuz.

siz içinizdeki dünyayı sebeplere bağlayarak o dünyanın basit bir sonuç olduğunu düşünüyorsunuz ve bunun için Allahı tanıyamıyorsunuz.

Respond to this message   
knz
(no login)
195.174.105.180

May 21 2002, 5:08 AM 

yukarda öğrenci demişti sanırım.
inanan ve inanamayanın ölümsüzlük konusunda
yazacakları üç aşağı beş yukarı aynıdır.

O sadece , kısa yol cennet ve hurilerle sonsuza inanmıyor.çünkü hadislerle, ya da kurandan
çizdiğiniz manzara ,yıldız tozlarına yaşam
veren evrenin ihtişamına pek uymuyor.

ben evrenin bittiğini söylediğimde,o bana boşluğunun enerjisinin yeniden bir evren yaratacağını söyleyecektir.senin sunduğun cennet imajindan daha anlamlı; ya da şöyle diyeyim daha evrene yakışır senaryolar üretebilir.
senin senaryon basit kalabilir.
o zaman sen de ,inancını zenginleştir.
karşılıklı etkileşim olsun.
ayetlerin içinden kelimeler sözcükler bul.
simgelere anlam ver.

demişinki,

"ama siz Allahı inkar ederek olayları tesadüflere veriyorsunuz ve bunun için maddeyi basit görüyorsunuz.
ve birde kalkmış beni maddeye değer vermemekle suçluyorsunuz."

Yildizlarin Allaha secde etmesi başka, allahın şah damarından yakında olması başka. evrenin tirilyar kere büyük olması başka.

EĞER uzak galaksilerden sana bir şey geldiyse(aynı elementler) ve o sayede burdaysan öldüğünde başka galaksilerde olabilirsin. bunu basit mi buluyorsun?
neyi basitleştirebiliriz ki, herşey olmuş bir kere.
hepimiz şahit olmuşuz.
yapacağımız tek şey , burda senaryolar üretmek.

içimizdeki dünya sebeplere bağlıdır.
bunun basitlikle ne ilgisi olabilir.
realite bu.

Respond to this message   
çakır
(no login)
195.175.224.206

May 21 2002, 12:31 PM 

kurandan çizdiğiniz manzara kainatın hitişamına pek uymuyor demişsin. senin söylediğin bu söz
hiç kuran bilmediğini gösteriyor.

evren sonu geldiğinde boşluğun enerjisi elbet yeni bir kainat oluşturacaktır ama oluşan bu kainatın şimdikiyle aynı olacağını biliyormusun? ve kainatta olan şimdi olayların bile yaratcısının Allah olduğuna inandığım için bu kainat yok olduktan sonra yaratılacak olan kainatın yaratcısının da Allah olduğuna inanırım.
bundan sonra oluşacak olan kainat şimdikinden farklı olacaktır. çünkü bu evren oluşmadan önce hak savaşı yoktu. ama şimdi var. hak savaşının olduğu bir kainat yok olduğunda oluşan yeni kainat şimdikiyle aynı olamaz.

cennnet bir kısa yol değildir. cennet ve cehennem uzun bir yolun sonudur.

Respond to this message   
knz
(no login)
195.174.105.180

May 21 2002, 8:22 PM 

zamanı sonsuz al. bu sonsuz zamnda 70-80 yıl aç.
ve cennette git. ebediyen orda kal. Huriler olsun.
ipek elbisen olsun.ve orda bir tahta otur.

1 yıl, 2yıl, 1000 yıl, 5000 yıl, 5 milyar yıl,
trilyar yıl, trilyar üstü trilayar yıl, trilyar üstü trilyar yıldan bir yıl sonra, beş yıl sonra.,

ne bileyim belki de ölüme ihtyacımız vardı.
hatta acılara bile ihtiyacımız vardı,
tuhaf şey ; ne ölümlü yapabiliyoruz, ne ölümsüz!
bilmiyorum ölümsüz yapabilir miydik ?
kurandaki hikayeye göre, cennette bir kere yapamaıştık. Bundan sonra yapabilir miyiz.
yoksa yine mi yol görünür:)

evren sonu geldiğinde yeni bir evren, yeni başka bir evren, daha başka bir evren olacak..(kuvetli tahmin)
sonsuz kere. Bunlarda bir tanesi neden bu evrenin aynısı olmasın. elbette hepsinin yaratıcısının Allah
olduğuna inanabilirsin.

"bundan sonra oluşacak olan kainat şimdikinden farklı olacaktır. çünkü bu evren oluşmadan önce hak savaşı yoktu. ama şimdi var. hak savaşının olduğu bir kainat yok olduğunda oluşan yeni kainat şimdikiyle aynı olamaz."

hak savaşı derken ne kastediyorsun ?

"cennnet bir kısa yol değildir. cennet ve cehennem uzun bir yolun sonudur."

ben ebedi cennetten vazgeçiyorum. yeterki ebedi cehennem olmasın. bu evrenin bir teselliye ihtiyacı var.

Respond to this message   
çakır
(no login)
213.153.175.62

May 21 2002, 10:57 PM 

senin gerçeğin nedir başlıklı topikte yazdığım yazıdan bir alıntı yaparak başlıyorum.

bundan önceki yazımda Allaha dayanarak
bir sürü gerçek bulmuştuk. ve bu gerçeklerin tek
özetine kelimeyle hak, hukuk, adalet demiştik.
kainatın hakka doğru gidişini anlatırken verdiğim
örnekler sadece ahiret ile ilgili idi. aslında ben
kainatın hakka doğru deveran ettiğini söylerken bu
devranın sadece ahireti amaç alan bir durum olduğunu
değil de bu dünyayı da kapsayacak bir hak hareketi
olduğunu söylemek istemiştim.
farkında olmadan sadece ahiret ile ilgili örnekler
vermişim.
gelelim bu dünyaya.
bir önceki mesajımda şu ayeti yazmıştım:

necm31 Göklerde ve yerde bulunanlar hep Allah'ındır.
Bu, Allah'ın, kötülük edenleri yaptıklarıyla
cezalandırması, güzel davrananları da daha güzeliyle
mükâfatlandırması içindir.

yerde ve gökte bulunan her şey iyilik yapanların
mükafatlandırılması ve kötülük yapanların
cezalandırılması içindir. bazıları
hz Muhammedin peygamberliğini dünya şartlarının
peygamberde oluşturduğu etkinin bir sonucu
görmektedirler ve bunun için peygamberin
peygamberliğini inkar etmektedirler.
bu kainatın hakkın gerçekleşmesi için yaratıldığı
düşünüldüğünde peygamberin getirdiği kitap tabiatın
bir sonucu olarak değilde Allahın bir emri olarak
görünür.

firavun, hz musayı kovalarken denizin yarılarak hz
Musaya yol açtığını görünce hiç düşünmeden denize
girmiş ve boğulmuştur. halbuki firavun denizin
yarıldığını görünce Musadan ve Allahtan korkup onu
kavalamamalıydı. ama öyle yapmadı ve musanın denizi
yardığını gördüğü halde musayı öldürmek istedi. böyle
saçma bir şeyi düşünmesi firavunun sonunu getirdi.
kainattaki düzen firavunun şirkinin büyüklüğü
nedeniyle firavuna böyle aptalca bir düşünce vererek
firavunun Allah tarafından cezalanmasına sebep oldu.

gelelim mühürlenen kalpler meselesine.
insanın yaptığı olaylar insanın benliğinde bir iz
bırakır. bu kanun tabiatın düzeninden yani
gezegenlerin yıldızların dağların taşların yapması
istendiği şeyler insanın benliğinde yaptığı şeylerin
iz bırakmasına neden olur. insanın işlediği günahlar
yeterince çoğalmışsa o günahların bıraktığı izler
o insanın artık iman etmesini engeller. çünkü o insan
iman etme hakkını günahlarının çokluğu nedeniyle
kaybetmiştir. o insan iman etmeyi artık isteyemez ve
istemez.

yani tabiat bu dünyada dahi adaletin yerini bulması
için Allahın isteğiyle çalışıyor.

ben bu hak meselesini kurana dayanarak anlattım.
neden kuran dersen
çünkü ben müslümanım derim. kuranın hak olduğuna
inanıyorum derim.
ve hem zaten tüm meseleyi Allahın varlığını kabul
ederek açıkladığımıza göre üç hak dinin herhangi
birini referans Alarak ta bu işi yapabiliriz. bu iç
kiap arasında hak meselesinin hep aynı olduğunu
sanıyorum.
ve
hem insanın gerçeğe doğru gitmesi gerektiğini kabul
edersek ve kainatla insanın uyum içide olması
gerektiği düşünülürse kainatında gerçeğe doğru
gittiğini kabul edebiliriz.
en temel gerçek Allah olduğuna göre
kainatın gerçeğe doğru gidişi Allaha doğru bir
gidiştir.
bu ise kainatın bir gün yok olacağı anlamına gelir.
zaten kuran, Allahtan başka var olan her şeyin yok
olacağını söylüyor ve dönüşünüz Allahadır diyor. bu
yok olmak yerine kendi tabirimizle eskinin yerine
yenisinin gelmesini kastederek tekamül dersek
bu kainat Allaha dönüşecek demektir.
bu kainatın Allahın bir gölgesi olduğu düşünüldüğünde
konu biraz daha açığa çıkıyor.

her şey gerçeğe doğru gitmektedir.
bu kainat dahi gerçeğe doğru gitmektedir.
kainat dahi hakkın yerini bulması için uğraşmaktadır.
bu kainat bir gün gerçeğe dönünce artık değişim olmayacak, artık kainatın hareketi olmayacaktır.
kainatın şimdiki hareketleri yok oluşa yani Allahta yok olmaya doğru gitmektedir.
ve böylece gerçek manada var olacaktır.
artık kütle çekimi olmayacak, gezegenler hareket etmeyecektir.
hareket olmadığı için, gerçeğe doğru bir gidiş olmadığı için artık kainat yok olmayacaktır.
bunları çok kısa bir şekilde yazdım. ayrıntılar için senin gerçeğin nedir başlıklı topiğe iyice bak. sadece bakmakla kalma, oku.

insanın ömrü kısadır ama insanın emelleri ve amelleri sonsuza gitmektedir. insanın kısacık ömründe
yaptığı işler bu yüzden sonsuz ceza veya sonsuz mükafat gerektirir. bazıları bir müddet cehenemde kalır sonra ebedi olarak cennete gider.

ateistler ölümden sonra yeniden dirilmeyi tam manasıyla anlamıyor çünkü ateistler Allaha inanmıyor.
Allaha inanmadan bu kainat ne kadar tanınabilir ki?
bu kainat bir gün cennetce cehennemin kurulacağını bağıra bağıra söylüyor ama duyan kim.
kainatı tanımadıkları için kainatın dilinide bilmiyorlar.
kim bu bilmeyenler?
önce ateistler ve sonra dininden haberi olmayan müslümanlar.

Respond to this message   
knz
(no login)
195.174.105.180

ben seni okudum.

May 21 2002, 11:46 PM 

sen de yukardaki soru işaretlerimi bi oku.

Respond to this message   
çakır
(no login)
213.14.18.208

May 22 2002, 12:14 PM 

yeniden oluşacak olan kainat şimdikinden farklı olacağı için ordaki hayat ile burdaki hayat çok farklı olacak. o kainat şimdikinden farklı olacağı için orda insanların davranışlarının da farklı olması
gayet doğaldır.
yani bu dünya da yaşamaktan sıkılan bir insan orda sıkılmayabilir.
insan bu dünya ölüme bile muhtaçtır
ama bu dünyada ki bu muhtaçlık orda da muhtaç olacağımızı göstermez.
çünkü bu dünya ile öbür dünya farklı.
hz Ademin kovulduğu cennet ile kıyametten sonraki cennet farklı cennetlerdir. bu yüzden hz ademin kovulmasını göstererek acaba bizde kovulurmuyuz sorusu mantıksız oluyor.
hz adem o cennete sınavsız girmiş ve o cennetteki kalış süresi cennetteyken onun şeytana uyup uymamasında saklanmıştır.
bizim için ayrılan süre ise cennette değil bu dünyadadır.
biz bu dünyada şeytana ve dolayısıyla nefsimize uyup uymadığımızla sınav olduk ve oluyoruz. hz adem ise bu sınavı cennettte oldu.
hz adem ile bizim cennet yaşamımız karşılaştırılamaz.

hak savaşı derken kastettiğim şey iyi ve kötü ile ilgilidir ama bunu söylerken kastettiğim şey iyi ile kötünün savaşından çok iyiyi veya kötüyü seçme savaşıdır. daha önce söylediğim bir topikte bu konu biraz anlatılmıştır.

insan görünüşte aciz zavallı çaresiz bir yaratıktır. ama bu insanın yaptığı işler bazen o kadar etkili olur ki tüm kainatı etkiler ve/veya sonsuza kadar devam edecek olan izler bırakır.
insan sınırlıdır ama amelleri yani yaptığı işleri
ve emelleri yani istekleri sonsuza yönelmektedir.
insan böyle iken insanın göreceği ceza veya alacağı mükafatın da sonsuz olması gayet doğaldır.

sen, ben cennetten vazgeçiyorum yeterki ebedi cehennem olmasın demekle kendi kişisel bütünlüğünü bozmuş olursun.
çünkü senin isteklerin sonsuza doğru gitmektedir. sen bu isteklerini ortadan kaldırmayı başaramazsın ama başarsan bile senin yaptığın işler geçmişte kalıp yok olmadığı için bundan sonraki tüm zamanları etkiliyor.
bu kadar geniş bir mekanı ve geniş bir zaman alanını etkilediğin için sonsuz zaman içinde
mükafat görmen veya ceza görmen sonsuzlukla tamamlanacaktır.

Respond to this message   
knz
(no login)
195.174.105.180

May 23 2002, 9:07 AM 

eğer biz başka bir yerde olsaydık ,
biz olur muyduk hala? emin değilim.
biz neyiz, biliyormuyuz?

sonsuz cehennem ?cehennem nedir?
diyelim ki sonsuz cehennem var. tanrı zalim midir?

Respond to this message   
çakır
(no login)
195.175.224.196

May 23 2002, 9:32 AM 

birinci sorun mantıklı
ama ikinci sorun işin bokunu çıkarmak için sorulmuş bir soru gibi duruyor.
eğer amacın karşındaki çürütmek olmasaydı sorduğun soruları sormadan kendi kendine cevaplayabilirdin belki.

eğer ben bu dünyada, bu şehirde ve bu anne babadan doğmamış olmasaydım ben ben değil başka biri olurdum.
ben böyle bir yerde doğdum ve ben ben oldum. ve ben ben olduktan sonra yaptığım işler, hissettiğim duygular, falan ve filan gibi şeyler ben öldükten sonra bile yok olup gitmiyor.
yani ben burda doğduğum için ve yaptıklarımla ben oldum.
daha sonrak dünyada insan o dünyaya göre değil de o dünya insana göre şekillenecek veya insanın yeri insanın kendine göre seçilecek.
ayrıntılar için çakırın web sayfasında ki berzah alemi ve ahiret başlıklı yazıya bakarsan çakırın şimdi söylediklerini saha iyi anlarsın

Respond to this message   
knz
(no login)
195.174.105.180

May 23 2002, 6:29 PM 

"ama ikinci sorun işin bokunu çıkarmak için sorulmuş bir soru gibi duruyor"

hoşçakalın.

Respond to this message   
çakır
(no login)
213.243.30.5

güle güle

May 27 2002, 10:04 AM 

knz

Respond to this message   
çakır
(no login)
213.153.175.62

June 7 2002, 5:20 PM 

Respond to this message   
nilay
(no login)
195.175.161.218

August 30 2002, 10:05 PM 

İLAHİ AZRAİL(HACI)SEN ADAMI ÖLDÜRÜRSÜN!

Respond to this message   
Agony
(no login)
134.139.206.127

April 3 2003, 11:41 PM 

Oncelikle olumun ne oldugunu ve ne olmadigini anlamak gerekir. Olum yasayan organizmanin yasam fonksiyonlarinin durmasidir. O andan sonra o varlik artik organizma degil yanlizca maddedir. Yani yerde duran tastan veya kapinin kolundaki metalden farkli degildir. Varlik acisindan tek farki "organik madde" olmasidir. Yani daha once bir canliyi olusturmus ve bundan sonra olusacak baska bir canlinin parcasi olabilir demektir.

Bunlari siraladiktan sonra bizim olume nasil baktigimizi sorgulamamiz gerekir. Bizim olumumuz de hayat fonksiyonlarimizin durmasi demektir. O andan sonra canlilikla iliskimiz kesilecek ve "canzizlik" durumuna gececegiz. Bu durumda da canlilikla ilgili tum ozelliklerimizi yitirecegiz. Tabiki insan "canlisinin" en onemli ozelligi bilincidir. Bizim bu dunyada varligimizin kaniti da bu bilinctir. Bilincimiz olmadigi surece birey olarak da yok oluruz. Ornegin Agony oldugunde artik Agony olmayacaktir. Cunku Agony yanlizca Agonynin bilinci sayesinde vardir. Bu nedenle oldukten sonra bilincli bir "var olma" olmazsa bu "yok olmadir". Benim oldukten sonra madde olarak var olmam benim icin hic bir deger ifade etmez. Eger ben yine Agony olarak var olacaksam o zaman sonsuz varligimdan soz edebilirim. Aksi halde bilincim yok oldugunda ben de yok olurum.

Bu nedenle olum bir yok olmadir. Yok olan sey de BENim. Olumden sonra var olacak seyle de benim hic bir alakam yok. Cunku o varken ben yokum.

Bu "yok olusun" kotu olup olmadigina baska bir iletimde devam ederim

Agony

Respond to this message   
Agony
(Login TK_Agony)
134.139.206.127

April 4 2003, 12:40 AM 

Peki bu yok olus kotu mudur?

Bu sorunun ardindan dogal olarak su soru gelecektir? kime gore yada neye gore kotu? Cunku "kotu", "iyi" veya "guzel" gibi subjektif bir kavramdir. Hayatinda surekli aci ve sefalet icinde yasayan insan icin olmek iyi olabilir. Ancak hayatinda az cok mutlu olabilmis ve ilerde de mutlu olabilecegine inanan icin de kotu olur. Peki bunlarin hangisidir olmek?

Aslinda hicbirisidir. Olum kontrol edilemez bir olgudur. Bu nedenle ona iyi veya kotu diyemeyiz. Kontrol edilemez seyler iyi veya kotu olmazlar yanlizca OLURLAR. Bu olus engellenemedigi veya degistirilemedigi surece iyi veya kotu olup olmadigina karar verilemez. Bu nedenle Olmek ne iyidir ne de kotudur. Olum olagandir. Bizim yapmamiz gereken bu olaganligi kabul etmektir. bunu nasil basaririz bilmiuorum cunku ben halen tam anlamiyla basarbilmis degilim. Ancak yapilmasi gereken budur. Diger alternetifler kendini kandirmaktab baska birsey degildir. eger birey bunu kendini kandirmadan yapamiyorsa kendini kandiracaktir. Ancak bu olacak olani degistirmez.

Olumun kotu oldugunu dusunenler ayni soruyu yasam icin sorsunlar. yanm kotu mudur? Bunun dogru cevabi yine yukaridakinin aynisidir. Yasam ne iyidir ne de kotudur. Yasam yanlizca vardir ve yasam oldugu ucun olum de vardir. Peki yasmaya ve olmeye ne gerek var?

Bu da zaten felsefenin en buyuk problemlerinden biridir. Bilen varsa nolur soylesin. Cevabi cok merak ediyorum.

Agony

Respond to this message   

(Login ceyceycey)
213.243.30.5

April 4 2003, 3:29 AM 

Ne yazıyon lan hadji bushtu

SENİN ÖLÜMÜN ANLAMSIZ OLCEEK HADEEE AMARIKAN AJANDASI

Respond to this message   
HACI
(no login)
66.30.227.242

HADI LEN.....

April 4 2003, 9:28 PM 

SIKTIR LAN.. SIMDI DE HACI DUSMANI MI OLDUN.
HACI'NIN FORUMLARINDA EL ETEK OPUYORSUN..

SALAK..

Respond to this message   
MEDENI
(no login)
213.243.30.8

April 7 2003, 6:42 AM 

ZAVALLI.
YAZDIĞIN SAHTE MESAJLARI BİZİM DİYE YUTTUR BAKALIM.

Respond to this message   
HACI
(no login)
66.30.227.242

SAHTE OLAN TEK BIRI VAR BURADA

April 7 2003, 5:12 PM 

SENSIN MEDENI ITI..
SEN HASTA BIRISIN.
FORUMDAKI TEK AHLAKSIZ..
HACI SENDEN KURTULACAK..

SENI EKSPOZE EDECEK..

Respond to this message   
213.243.30.5-213.243-30.8
(no login)
213.243.30.5

April 8 2003, 5:03 AM 

NAH EDERSIN ASIL HASTA SENSIN.
GEL DE SENI """EGZEJARE""" EDIIM BENDE.
HADEEE YALLAH FELLAH SAHTE TURK SAHTE HADJI SENI.

Respond to this message   

(Login prensip)
195.175.193.26

April 29 2003, 1:41 AM 

HACI, AŞAGIDAKİ ADRESE GİT. ORADA DÜŞMANLARINI YOK EDEBİLECEĞİN EŞSİZ SİLAHLAR BULACAKSIN.HOŞÇAKAL.
WWW.MURİTKEFER.COM

Respond to this message   
HACI
(no login)
66.30.227.242

AMACIM DUSMANLARIMI YOK ETMEK DEGIL, ISLAH ETMEK, MUMKUNSE TABII..

April 29 2003, 2:21 PM 

Prensip kardes;
Verdigin adrese baktim. Ilginc bir yer.. Ama ben dusmanlarimi yok etmek istemiyorum. Onlari sadece adam etmek, duzeltmek, islah etmek gibi bir amacim var.
Bu her dusmanim icin mumkun degil.. Onlari da ihmal etmeyi yegliyorum.... Tabii arada bir cezalandirarak..
Forumu favorilerim arasina aldim..
Selamlar
Haci

Respond to this message   

(Login hayrinus)
213.243.30.8

April 30 2003, 9:29 AM 

BOK BÖCEKLERİ SİZİİİ ))))))))))))))
KEH KEH KEH

Respond to this message   

(Login ceyceyceycey)
213.243.30.8

GEBEREYDIN YA GENCHLIGINDE BUNAK PEZEVENGGGG

May 3 2003, 3:40 AM 

BEN HIC PIC DEGILIM....

HADJI THE USA-K SIKTIIIIIR !
BAGISLAYAN ALLAH C.C. TIR BEN DEGIL..!
SENIN SULALENI SIKIIM.

ACTIGIN 0 BOKTAN POLITIKA FORUMUNDA
HADJI-ALLEY ILE AYNIN KISHI OLDUGUN ANLASHILDI..
SENI HER DAIM SABOTE ICIN HER FEDAKARLIGI YAPMAYA HAZIR OLDUGUMU BILMENI ISTERIM..

HADJI-ALLEY PEZEVENGI. SENIN DE ANANI HURMETLE SIKERIM.. BENI BAGISLAYACAGINI UMUYORUM..

NAM-I DIGER HIC PIC'DEGILIM..

213.243.30.5-213.243.30.8 GRUBUNDANIM !

INANIN HADJI THE USA-K'IN BELASI OLMAYA CALISIYORUZ.!!

Respond to this message   
HACI
(no login)
66.30.227.242

ANANI NE ZAMAN siktim.. NE BILEYIM BEN YAW. O KADAR COK GAVUR KARISI siktim ki.......

May 3 2003, 4:17 AM 

PEKI SEN KIMSIN?

BIR IP UCU VER.

TESTICAL MISIN? BENIM PIC OGLUM..
HIC PIC DEGILSEN, KIMSIN?

YAHU HACI COK ZAMPARALIK YAPMISTIR AMA, SENIN ANANI HIC HATIRLAMIYOR..
INAN HATIRLAMIYOR..
BIR IP UCU VERSENE..

Respond to this message   
Current Topic - OLUMUN ANLAMI
  << Previous Topic | Next Topic >>Foruma Geri Dön  

kuruluş | kurallar | arşiv 1 | arşiv 2 | arşiv 3 | alternatif TEFSİR | alternatif MEALLER | linkler | e-posta

Copyleft © Temmuz 2000 - 2010

rss