Return to Index  

Sheridan / M3 Bradley

March 10 2003 at 7:37 PM
Roel van Essen  (no login)
van IP adres 212.187.47.35


Response to de bradley.....

 
Beste Frans
De M551 Sheridan werd ontworpen rond het wapensysteem Shillelagh, een 152mm kanon/raketlanceerinstallatie.
Het onderstel was afgeleid van de M113 met wat modificaties. Het kanon was in principe een lagedruk-kanon wat in eerste instantie bedoeld was om de Shillelagh-AT-raketten te verschieten. Deze waren echter nogal storingsgevoelig. (Understatement van de eeuw) Ook konden er 152mm HEAT-granaten mee verschoten worden, maar die kwamen niet verder dan 1500 meter, terwijl het systeem juist ontworpen was voor lange-afstands-pantserbestrijding. (boven de 2500 meter)
De Sheridan werd geplaatst bij 82 Airborne als "vuist" van de divisiecommandant. Hij had zodoende de beschikking over z'n eigen tanks. Toen die in de praktijk niet zo goed bleken te voldoen (storingen) werd het voertuig meer en meer gebruikt als verkenningsvoertuig. De Sheridan is (in principe) amfibisch (hij zinkt niet meteen) en kan (in principe) uit een C-130, een C141 of een C-5 uitgeworpen worden via het LAPES-systeem. (Via een kleine parachute wordt het voertuig achter uit het vrachtruim getrokken, waarna de hoofdparachute zich ontplooit en het voertuig "veilig" op de grond brengt.)
De Shillelagh was ook waar te nemen op de M60 (M60A2) maar ook dat was geen succes. De bemanningen noemden hun tank "Starwars" vanwege de vele en kwetbare electronica.

De M3 Bradley is een afgeleidde van de M2. Verkenningsvoertuig voor de Cavalerie, geen tank.
Bewapening: 25mm electrisch aangedreven Bushmaster kanon, dubbelloops Tow lanceerinstallatie en een 7,62mm M-60 mitrailleur coax aan het kanon. Bemanning:
chauffeur, schutter commandant en twee verkenners achterin, eventueel met een motorfiets.
Daar men er achter kwam dat een rupsvoertuig niet zo fijn verkende (veel lawaai, veel stof, niet echt flexibel) heeft de M3 bij de cavalerie-onderdelen veel meer de functie als 2e-lijns anti-tankvoertuig gekregen. Tanks vechten tegen tanks, "Bradley's eat BMP's for breakfast". De M3 komt bij 82 Airborne niet voor.
Zo, weer even bijgepraat m.b.t. paherk en optreden.
Groet,
Roel.

 
 Respond to this message   
Reacties

Find more forums on Network54Create your own forum at Network54
 Copyright © 1999-2018 Network54. All rights reserved.   Terms of Use   Privacy Statement  


Bedankt voor Uw bijdrage(n) De Twenot behoudt ten alle tijde het recht om berichten te verwijderen als de inhoud racistisch, fascistisch, kwetsend, niet relevant of simpelweg oervervelend is.
Ook het niet willen opvolgen van de simpele basis regels zal resulteren in het verwijderen van Uw bericht(en)
Alle andere hobby gerichte mail is welkom. Voor vragen, opmerkingen en klachten kunt U contact opnemen met de webmaster via dit email adres: twenot@twenot.nl